Rodina verzus kariéra

22. jún 2023

Aj ja aj partner máme sen. Ja som začala zo zlého konca takže som na úrovni 15 ročnej, ktorá sa chystá na strednú. Potrebujem si spraviť 2.strednú, vysokú a nájsť si prácu, zamestnať sa, spraviť si vodičák.
Toto mi zaberie 5-10 rokov.
Partner potrebuje tiež ešte 5 rokov cca aby si našiel miesto v odvetví, ktoré ešte stále len študuje.
Mám 25 a on tiež.. Sme pred ťažkou otázkou, rodina alebo kariéra?
Oboje skombinovať je neskutočne náročné a nevedeli by sme sa venovať aj rodine aj kariére naplno.

sisa_s
22. jún 2023

Dorobte si skoly hlavne...potom nemusis robit 10rokov karieru, ale aspon zacat..hrnut sa do zakladania rodiny bez vzdelania a prace nie je najlepsi napad...

oblaacik
22. jún 2023

Nechapem by si mala ist na druhu strednu. Ved ked chces a das do toho vsetko tak sa mozes na vysoku dostat aj z tej poslednej ucnovky staci sa pozbierat.

dskjhfdlkdjhl
22. jún 2023

Ak uz jednu strednu skolu mas (pises, ze si chces robit 2. strednu), tak nestracaj cas druhou strednou a chod rovno na VS, tym nejake roky usetris, vodicak sa da urobit aj popri VS, ked nie su deti a to, ze sa da robit aj kariera, aj sa venovat rodine, to som si uplne ista-mame dvojkarierove manzelstvo a sme uplne bez pomoci starych rodicov, od oboch rodin hodne daleko a zvladli sme vsetko.

autor
22. jún 2023

Chcem študovať automobilové inžinierstvo a k tomu potrebujem SOS
Ďakujem za názor

dskjhfdlkdjhl
22. jún 2023

Aku mas strednu skolu?

autor
22. jún 2023

Gymnázium, bohužiaľ som sa v 15tich mala iné starosti než uvažovať o budúcnosti..

dskjhfdlkdjhl
22. jún 2023

Tak ak mas gymnazium, tak naozaj nepotrebujes dalsiu strednu skolu. Daj si prihlasku na VS, mozno na niektore este aj teraz stihas v druhom kole a mozes ist.

oblaacik
22. jún 2023

Ved si nastuduj teda o automobiloch urob prijimacky a chod. Nevidim dovod na stracanie rokov na dalsej strednej. Daj si na to rok, nauc sa a v pohode ta vezmu ak nemaju nejaku podmienku ze naozaj velmi musis mat SOŠ, ale to pochybujem.

autor
22. jún 2023

Doteraz som dostala len odpovede typu ako chcem študovať automobilové inžinierstvo ak neviem vymeniť ani brzdy 😅 ale máte pravdu skúsim

oblaacik
22. jún 2023

Vobec nepocuvaj neprajnych ludi ty vies coho si schopna.

janai1
22. jún 2023

Stredná škola určite nie je podmienka VŠ. Treba spraviť prijímačky

ivangeline
22. jún 2023

Zajtra mozes zomriet. Je to jedno...co si vyberies. ;D Hlavne sa cibrit v cnostiach a najma pokore. ;)

lindous
22. jún 2023

Gymnázium je najlepšou prípravou na VŠ, videla som to medzi spolužiakmi, vidím to medzi študentami, ktorých učím a doučujem... Praktická zručnosť sa dá dobehnúť ľahšie ako taká matika 😅 takže tiež by som skúsila rovno, ušetríš tým roky... Ako ste na tom so zázemím, úsporami? Lebo bez toho by som sa do dieťaťa nepúšťala tak či tak..

mogaa
22. jún 2023

tak ja mám na to uplne odplišný názor...máš 25, máš financie na denné štúdium? ste s partnerom v pohode s tým že dieťa možno vo veku 40+ alebo vôbec? predpokladám že rodičia ti už nebudú financovať štúdium + život s partnerom ktorý tiež študuje....takže skôr hľadaj školu kde môžeš študovať diaľkovo + pracovať....tak to časom budeš vedieť skombinovať aj s rodinou a materstvom,,,,a pochybujem že ako žena sa uplatníš v automobilovom inžinierstve vo veku cca 30+, hlavne ak už budeš chcieť riešiť aj rodinu s dieťaťom.....na tvojom mieste sa skôr zameriam na štúdium v oblasti kde sa vieš uplatniť, v tvojom veku už externe a tam ti nič nebráni si aj založiť rodinu - popri štúdiu a práci....

mikitilik29
22. jún 2023

Školu môžeš študovať aj popri materskej ako ja... Otehotnela som s prvou dcérou a tento rok som ukončila bakalára a medzi tým som porodila aj druhú dcéru. A nastúpila som na Ing kým som na materskej

autor
22. jún 2023

@mogaa no zase nebudem mrhat roky alebo celkovo študovať niečo, čo ma nebaví. Či sa uplatním alebo nie, študovať a pracovať niečo len pre uplatnenie nie je pre mňa možnosť

zmrzlinka2021
22. jún 2023

Na rodinu máš ešte čas. V pohode sa vezmite ale dieťa môžeš mať aj v 35

liz_lemon
22. jún 2023

mas 25 a mas len strednu? co si robila doteraz, pracovala si niekde? ten vodicak si si mohla uz spravit, ved to je zalezitost niekolkych mesiacov, takze by som zacala tym, a zaroven hned aj tu VS, pocas VS mozes mat aj dieta, ak mas podporu rodiny, prip. sa viete nejako prestriedat s partnerom, alebo ti moze pomoct nejaka kamoska

autor
22. jún 2023

@liz_lemon pracovala som a vodičak som nemala zo zdrav dôvodov., epilepsia, ktorú som mala dosť silnú ale zlepšilo sa to a teraz mi lekárka už povolí

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
22. jún 2023

Na studium techniky naozaj nepotrebujes priemyslovku. V tvojom pripade zabity cas. Prihlas sa rovno na VS. A inzinier so specializaciou na automobily nepotrebuje vymienat brzdy, on potrebuje teoriu. Vysokospecializovanu teoriu. Neviem kto ti take kaleraby do hlavy tlaci, ale trepe piate cez deviate. Po svete behaju statisice inzinierov, ktori vystudovali techniku po gympli, behaju po svete aj dasie statisice inzinierov, ktori vystudovali techniku po priemyslovke, ale nikto si nepotreboval robit ucnovku aby mohol na technike studovat. Ani strojari, ani stavbari, ani chemici, ani hutnici ani nikto.

tykat
23. jún 2023

@lindous hm vidis a ja prave naopak som videla gymnazistov, hlavne teda baby, opustat stroj. fakultu po prvom semestri kedze napr. nemali ani sajnu o deskriptive. My zo stroj. SS sme matiku dobehli velmi rychlo.

Ono je aj otazka ako @autorka prisla k tomu ze chce studovat akurat automobilove inzinierstvo.

mamina7070
23. jún 2023

tiez nechapem na zaklade coho si si vybrala tento odbor
aku pracu si vykonavala doteraz ?

mamina7070
23. jún 2023

a mas 25 tj este minimalne 40 rokov budes robit tak si zvol nieco vo ta bavi a je vhodne na tvoj zdravotny stav

dkethe
23. jún 2023

Odpoved na otazku: najprv kariera (staci trochu, rozbeh) a financie, zazemie, potom rodina.
Ale
Nezacinaj od nuly, to sa robi v 18tich. Mas 25, stavaj na tom co uz vies, co si zazila, urcite mas uz nejake skusenosti v niecom. Dostan sa do automobiloveho priemyslu ak je to tvoj sen, cez nejaku inu poziciu, a postupne sa vies vypracovat, dostudovat. Nedavaj si ultimatne plany na 10r dopredu

mikadooo
23. jún 2023

Čau ak myslíš stu, tak na štúdium naozaj nepotrebuješ soš... Ide tam kopec študentov z gymnázií, neviem, prečo si myslíš, že musíš mať soš. Prvý ročník bude záhul, ale aj soškári majú záhul - my gymnazisti sme boli lepší v matike, fyzike, chémii, oni zas v odbornejších predmetoch 😉.
A teda za mňa - tiež najskôr škola až potom rodina. V dnešnej dobe sa dá rodiť úplne v pohode do 40tky, aj vyššie, vôbec by som z toho nemala stresy, akurát, ak sa plánuješ venovať LEN štúdiu, tak choď rovno na vš a driluj driluj driluj a za 5 rokov máš vybavené.

lindous
23. jún 2023

@tykat jasné, asi som to moc zovšeobecnila, na chémii som sa s tým stretla takto, ale určite nie je škola ako škola a to sa týka tej SOŠ, gymnázia - z rôznych sme prišli veľmi rôzne pripravení, aj samotnej VŠ 😊

kvetinka75
23. jún 2023

autorka - čo ťa viedlo k tomu aby si si vybrala práve tento odbor?

hugger
23. jún 2023

Je skvele u takych mladych ludi vidiet ze maju jasnu predstavu co chcu v praci dosiahnut. Neverila by si ako casto na prijimacich pohovoroch v praci pri otazke ake maju plany na 5 rokov nic rozumne z nich nevypadne.

Naviac je vyborne ze otazku kariera vs. rodina riesite a naviac spolocne. Vacsina ludi nerobi tieto rozhodnutia vedome a zivot sa im "pritrafi".

Ste mladi a najblizsich minimalne 5 rokov by ste mali venovat vzdelavaniu a kariere. Je ovela lahsie naberat nove vedomosti kym ste mladi a bez dennej rutiny okolo dietata. Netvrdim ze s dietatom sa to neda ale je to o poznanie tazsie. Svoj plan mozete aj tak kedykolvek prehodnotit.

Ak pod pojmom rodina myslis viac manzelstvo ako dieta tak tam su odporucania okolia menej podstatne. Manzelstvo a spolocne byvanie nezatazi vasu schopnost venovat sa kariere. Viac zalezi ako je na tom vas vztah, ako dlho ste spolu, ci moze dojst k tomu ze sa chcete uz viazat na jedineho partnera, ci spolu uz byvate a ak nie ci by ste chceli.

miskaska
23. jún 2023

Napr. v BA na strojnicku ta prijmu aj bez skusok. https://www.sjf.stuba.sk/sk/prijimacie-konanie-...