Sny s mŕtvym otcom - čo robiť, aby skončili?

slovaskab
27. aug 2020

Ľudkovia, už som psychicky na dne. Už budú tomu 2 roky čo mi tragicky zomrel ocko a ja nemám nocny pokoj , cele noci sa mi s nim sníva. Už som vyskusala vsetko mozne, kňaza, modlitby,palila sviečky, ako tak som sa s tym zmierila, no kazdu noc je to iste, stale odnekial príde a mi sa tešíme, akoby normalne zil reálny zivot. Ja som už taká unavená z týchto snov, že skoro sa bojím už aj večer lihat do postele. Prosím poradte, co urobiť. Dakujem.

jumama
27. aug 2020

A unavena si preco, ak su tie sny pekne a spomienky na ocka dobre? Z precitnutia, ze ti je potom smutno za nim, ked si uvedomis, ze to bol len sen?

slovaskab
autor
27. aug 2020

@jumama - už nechcem aby sa mi o ňom snívalo, preto,lebo sme mali krásny vzťah a strašne mi chýba. Potom celý deň myslím na neho.

miadi
27. aug 2020

@slovaskab asi ti velmi chyba skus sa sniekym o nom porozpravat. Lepsie ako sviecky by mohol byt psycholog ked to tak zle berieš. Moj otec je mrtvy asi 10rokov a ked sa mi snim sniva je to pre mna nočna mora Lebo bol tyran a alkàč ale nerobi mi to problem som rada ze to bol len sen. Par x za rok. Asi nieco nemas vyriesene. Nechaj ho ist. Napiš mu list ako sa citis ze ti chyba atd a popros “ho” aby sa ti o nom nesnivalo . ( taky list pre tvoje vlastne podvedomie)

rosannar
27. aug 2020

aj mne nedavno zomrel otecko, 5 mesiacov, zomrel náhle a nečakane a sice nie každu noc ale často sa mi s ním sníva a v podstate ja som aj rada lebo aspon takto je ešte somnou, ak su tie sny príjemné prečo by ťa to malo už hnevať resp ti to prekázať? možno máte niečo nevysvetlene a preto sa ti objavuje v snoch

jumama
27. aug 2020

Ak sa snivaju sny o vztahovych osobach, tak tvoje podvedomie nieco riesi a v snoch ti to ukaze. Asi je to naozaj velmi tazke zmierit sa so stratou. Ja uz nemam ani mamu ani otca, tiez som si odsmutila svoje. S mamou som mala vsetko vyrozpravane, ale otec bol komplikovany tvor. Ak sa mi sniva, sniva sa mi ta laskava cast z neho, asi aby mi pripomenul, ze to ostatne uz nemam riesit, ze to mam pustut z hlavy 🙂 Skus ho aj ty uz pustit, podakovat mu za vsetko a ukazat mu, ze uz vies aj sama kracat, sama si byt mamou aj otcom. Sama to co on daval citovo tebe davaj ty svojmu okoliu. Partnerovi, detom, ostatnej rodine, kolegom.... Ak ti pomahal, pomahaj a tak...

moonlight1210
27. aug 2020

@slovaskab skus sa kazde rano ockovi podakovat za navstevu. Ze vas potesil a nech pride niekedy zas.
Skus sa tymto nastavit pozitivne k tym snom.

Zvycajne, ak nam nieco sposobuje stres (alebo aj strach), tak si to “tahame” do zivota. Neustale to totiz podvedome riesime. Vsetko nase konanie je tym podvedome ovplyvnene a preto to aj pride.
(Jednoducho preto, ze veci ako stres, strach, atd su dolezite pre prezitie. Citime ich, ked sme nejak v nepohodli a mohlo by nam to aj ublizit. Upozornuju nas a zaroven zanechaju v pamati hlbsiu stopu, nez radostne pocity. Preto ich intezivnejsie prezivame.)

Naopak, ked su to veci pozitivne, tesime sa im, ale tolko sa nimi nezaoberame. Uzivame si ich v pritomnom okamihu ako celok, nerozoberame ich.

Tak skus zacat tie sny s otcom vnimat ako pozitivnu vec. Je mozne, ze prave vdaka tomu sa tvoje vedomie od nich oslobodi skor, ako ked budes v krci, ci aj tuto noc sa ti zas prisnije s otcom.

mogaa
27. aug 2020

@slovaskab skús dať odslúžiť nie zádušnú omšu, ale gregoriánske omše - slúžia ich za zosnulého v kláštoroch - celý mesiac

sunny8
27. aug 2020

Prijmi to ako realitu. Otec sa má teraz určite lepšie a možno aspoň takto chce byť s tebou 🙂 nevidela by som to negatívne .. aaa opakuje sa to možno aj preto lebo si si vytvorila v hlave program že "idem spať a určite sa mi bude snívať o otcovi" potom na neho celé dni myslíš a podvedomie ti ho dáva do snov. Skús ísť na hrob a porozprávaj sa s ním. Uľaví sa ti. Odpustí mu ak mu niečo nevieš zabudnut. A prestav si myseľ iným smerom

vilma7
27. aug 2020

Mne si snami veľmi pomohla hypnóza. Bola som na jednom sedení.

masha185
27. aug 2020

@slovaskab Čo ja by som za také sny dala....môj ocko tiež zomrel. Je to 3 roky a hrozne prehrozne mi chýba, keby ho môžem stretávať v snoch akoby v bežnom živote bola by som veľmi rada, že aspoň takto...jediné čo mi ostáva sú spomienky

mirro
27. aug 2020

@slovaskab mne keď sa sníva s ocom,je to len zriedka,ale vždy v dobrom. Vo sne je to super, vždy usmiaty, a ten môj pocit šťastia.... Po prebudení príde realita, že to bol len sen. Beriem to tak,že prišiel ma pozrieť a povedať mi tým,že mu je dobre.

drahomirrra
27. aug 2020

@slovaskab Neviem, ci si veriaca, alebo nie. Ja som proste prisla na cintorin, zapalila sviecku a normalne nad hrobom poprosila babinku, aby ma uz neprenasledovala v snoch, lebo to neunesiem uz. Normalne nahlas. A prestalo to.

maria1678
27. aug 2020

@slovaskab s kňazom si co riešila? Daj za neho odsluzit omšu.

andreatytler
28. aug 2020

@slovaskab Prijmi moju uprimnu sustrast. Je mi to velmi luto ze si stratila otca.
Vravis ze si sa s jeho smrtou ako tak zmierila… Myslim ze si sa s otcovou smrtou este nezmierila. Tuzis po tom aby bol stale s tebou. Tvoj mozog v noci vytvori tuto iluziu a splni ti prianie a vytvori sen kde je zivy a stastny s tebou, lebo po tom tuzis. Este aj cez den ta mozog stiahne neustale k otcovi. Este si sa s nim nerozlucila, z tvojho prispevku citit velky smutok za otcom, podla mna ti privelmi chyba na to aby si ho este nechala odist.
Prijmi tieto sny a tie myslienky ako navod. V noci si s otcom v sne a cez den si otcom v myslienkach preto lebo to tak ma byt. Potrebujes byt s nim pred tym ako mu das posledne zbohom. Bud s nim, nebojuj s tym, nesnaz sa tie myslienky a sny zapudit. Mysli na neho, pis mu listy, pal sviecky, navstevuj na hrobe alebo oblubenych miestach ale nie preto aby tie sny skoncili ale preto lebo chces s nim byt. Moze to byt velmi bolestive ale tak to zial je.

Ked moja mama umrela velmi casto som si prezerala fotky a vracala spat do cias ked zila. Tiez som mala jej kucharsku knihu (bola vasniva kucharka) a casto som si v nej len tak listovala spominala na jedla co varila podla tych receptov a vzdy som pri tom srdcervuco plakala. Postupne som listovala v kucharskej knihe menej a menej a teraz uz dokazem v nej listovat a nerozplakat sa. Ak je to prilis vycerpavajuce mysliet na otca cely den, vyclen si denne par hodin a tie strav len a len s otcom.

misa11111
28. aug 2020

Ja som počula že duša nieje v pokoji ak www ti toľko sníva, modlila by som sa za neho každý večer, alebo omšu za neho dať.

vikusik321
13. dec 2020

Zdravím.
Rada by som sa s vami podelila o moju skúsenosť.
Ešte dnes pri pomyslení na tie nočné mory mi behajú zimomriavky po tele.
Mala som krásny vzťah so svojou starou mamou.
Bohužiaľ, aj ona ma skoro opustila a už som nemala žiadnych starých rodičov.
Či ste (ne)veriaci, je to veľmi citlivá téma a smrť blízkeho zasiahne každého človeka.
Moja babka zomrela náhle v nemocnici.
Vôbec nebola starenka na odchod, držala sa psychicky ale telo už menej vládalo.
Prišiel na ňu mierny kolaps, mala problém s dýchaním.
Nikto v podstate nevie, aká je pravda.
Toľkokrát som sa pýtala rodičov - ako je možné, že ju omylom odpojili od prístrojov?
Všetci sme ostali v šoku.
Babkin syn, môj otec vôbec neplakal.
Moja matka z toho bola tiež v šoku, ale zvládli sme prísť na pohreb celá rodina.
Lenže keď som prišla aj ja ako dieťa (11-ročné) na pohreb, veľmi mi prišlo zle.
Snažila som sa udržať na nohách, lenže padala som.
A to ani nehovorím, ako mi z ničoho nič išla krv z nosa.
Pán farár sa so mnou porozprával vonku, mne bolo lepšie - nebola som celkom mimo, zvládla som to do konca bez problémov, mne len prišlo slabo.
Ide o to, že aj keď som sa s tým už zmierila a "rozlúčila" s babkou, začali sa diať veci.
Nebolo to nič príjemné, mávala som problémy so spánkom.
Keď som už aj zaspala, mala som kratšie sny, na ktoré som zabudla.
Lenže na 3 nočné mory asi nikdy nezabudnem.
Takže takto, krátko po smrti od augusta až po november (dušičky):
1. Boli sme všetci u nás doma. Zrazu niekto zazvonil, ja som behala po našom byte a tešila a v tom prišla k nám babka domov - vôbec nevyzerala, tak ako si ju pamätám - mala dlhšie vlasy, bola celá v čiernom a nemala oči! Naozaj bola ako mŕtvola a keď som jej umožnila ísť dnu tak začala behať po našom byte, do všetkých izieb.
Celý čas akoby kričala so zavretými ústami.
2. Boli sme s rodinou na cintoríne u mojich starých rodičov, bolo pekné počasie... Niekto (tá osoba prichádzala zhora a znovu bola celá v čiernom s čudnými zvukmi) ma zrazu začal naháňať a veľmi mi chcel ublížiť.
Až tak, že zahnať do hrobu.
3. Bola som v okolí nášho domu. Išla som domov, poznala som to miesto.
Nevedela som však, že mi znovu niekto chce ublížiť a zase som musela utekať.
Tieto sny boli tak príšerné, až živé... Ešte k tomu som sa zobudila vždy medzi 3:00-4:00 ráno!
Snažila som sa zaspať, lenže ja som cítila, že sa ma niekto dotýka (na ruke).
Takisto som sa ocitla v situácii, že som začala plakať.
Nebolo mi to jedno, bála som sa byť aj sama doma.
Vyzerala som ako blázon, keď som to povedala aj rodine.
Nikto tomu nerozumel, veď som dobre vychádzala so starou mamou.
Iba mne sa s ňou (v mojom prípade viackrát) snívalo, nikto z rodiny nič podobné nezažil.
Ak vám môžem poradiť, nech už to číta ktokoľvek, moja matka šla za farárom a dala omšu za starú mamu.
Dokonca 2x, v kostole kde sme zvykli spolu chodiť na svätú omšu.
Odvtedy nič, už je pokoj.
Ako hovorím, pamätám si to ešte dnes po mnohých rokoch a neviem si to vysvetliť, prečo práve mne sa snívali tieto nočné mory s mojou milovanou babkou.

slovaskab
autor
29. sep 2021

@moonlight1210 - už asi piatykrát sa mi sníva, že je v base, že sa trápi, že chce ísť von ale nemôže.

rubinka
29. sep 2021

@slovaskab - ta basa to je očistec v ktorom teraz je a potrebuje tvoju pomoc. Daj slúžiť Gregorianske omše hneď ako sa dá a modlí sa za neho každý deň.

slovaskab
autor
29. sep 2021

@rubinka - aké sú to gregorianske omse

gubcikova
29. sep 2021

Mne sa s mamou snívalo asi 8rokov.Posledny sen bol veľmi zvláštny a živí.Začal s tým že som bola v rodnom meste a videla som mamu,išla som za ňou a ona mi povedala slová : Už mám pokoj.Už mám nový život. ...a odišla do domu.V tom pribehol na motorke môj bývalý priateľ že musí mi od mami niečo odkázať,niečo dôležité.Sadli sme si do baru a keď som položila otázku čo mi mama chce odkázať sen sa skončil.Samozrejme už som zaspať nemohla.Pisala som ráno bývalému priateľovi čo sa mi snívalo a on my len odpísal že bohužiaľ nevie čo mi má odkázať ale aj jemu sa v noci snívalo že jazdí na motorke.
Odvtedy už je to 6rokov sen s mamou už nebol a ja som sa akosik po tom sne vyrovnala s jej smrťou.Ale pred asi mesiacom sa mi priplietla do sna ,ale už to nebol ten živí sen

rubinka
29. sep 2021

@slovaskab - 30 omši za sebou slúženych za jedného zosnulého.

https://modlitba.sk/?p=8152

slovaskab
autor
16. jan 2022

@masha185 - veď som rada,že aspoň takto ale tie sny sú večné o Tom že je chorý že sa trápi, že zomiera ,nie sú to sny z ktorých by som sa mala tešiť. Skôr sa bojím večer líhať do postele.