Som nešťastná v živote a aj v manželstve

zufalka2345
15. dec 2015

Ahojte.je mi jasne,ze tu musi byt vela podobnych prispevkov,diskusii,mozno sa len potrebujem "vyrozpravat" a nie je kde..
Mam 30rokov,krasne deti,kedysi som bola aj stastna,no dnes,mam pocit,ze je zo mna troska.nikto.zla matka,zla zena.
Moj manzel,na prvy pohlad sympaticky mlady chlap.
Ja v nom vsak nevidim nic sympaticke.zhnusil sa mi.
Uz niekolko rokov pije.denne.vie,ze nas spolocny zivot to posunulo na samy kraj,sme pred rozpadom,ja to psychicky nezvladam.vela krat slubil,ze prestane pit.nikdy neprestal.vycita mi,vraj pije kvoli mne,pretoze kto by pri mne nepil.som strasne nestastna a nedokazem nic zmenit,nic urobit.ja sa uz neviem pretvarovat.dat mu sancu..a na co.vydrzi nepit po sluboch az jeden den.vraj to lutuje,chce,aby som bola stastna a deti spokojne.
Mnohokrat ma ranil...ked som cakala syna,podviedol ma.vela krat sluboval cosi,co nikdy nesplnil.
Viac ma mrzi,ze zo mna robi psychicky narusenu osobu,mam sa vraj liecit,nie som normalna-dovod?pretoze vzdy som ustupila,prehryzla to vsetko,snazila sa zit a viest spokojny zivot ale vzdy som vybuchla,nezvladla som to,proste mi chyba clovek,niekto vedla mna.nemam sa s kym porozpravat.nikam nechodim,cele dni som doma.ked som chcela niekam ist,nechcel,vraj s detmi sam neostane(hodinu-alebo dve) ked som vsak bola v porodnici,posledny krat,nevadilo mu byt s detmi.aj to sa opijal.som nervozna,neustale v strese.ma chvile,ked na mna krici,cosi mi povie a o par minut nevie ze mi cosi take povedal.ked mu cosi vravim,vo vsetkom vidi iba vycitky,mne nic nie je dobre,s nicim nie som spokojna.
Rozhodla som sa odist,aj ked moja rodina je 400km daleko.podat ziadost o rozvod.neviem ako to zvladnem.neviem co budem robit,ako budem zit.som uplne nestastna a zufala.
Vraj to nemam robit,on o mna nechce prist,chce zit so mnou.velmi dobre vie,co ma trapi,velmi dobre vie,ze som psychicky na dne.ze uz nezvladam jeho pitie.Ze neverim jeho prazdnym slubom.boji sa iba toho,ze pride o deti a co povedia jeho rodicia.na mne mu v skutocnosti nezalezi.ako to viem?citim to.ked ideme spolu na nakup,vedla seba kracame,bez hanby sa usmieva na zeny.nevadi mu,ze svoju zenu nespravi stastnou,nedonesie jej kvet ked ma sviatok...kolegyni v praci musi cosi doniest,pretoze by sa urazila...ano,tieto veci riesi so mnou.nas sexualny zivot je minulostou,ovela radsej si sprijemni vecer pri flasi a dobrom porne.
A mozno si za to mozem sama.prilis velkym natlakom som sa sama dostala do tejto situacie.kto by chcel zit so zenou,ktora sa neusmeje.ktora len chodi ako telo bez duse.
A to som tuzila len po normalnom zivote a laske.
Neviem,kam pojdem,s detmi,bez vsetkeho.neviem,ako zacnem novy zivot bez penazi,bez vsetkeho.je mi hrozne tazko.a neviem,ako dlho to vydrzim.

matamama
16. dec 2015

Ahoj.Nie som v podobnej situacii, ani ju nepoznam.No v prvom rade ta chcem povzbudit a zotriet vycitky o zlej zene a matke. Podla toho, co pises, si v oboch roliach zodpovedna a statocna zena! A napriek narocnej situacii to zvladas zodpovedne, aj ked je to pre teba velmi tazke a sil ubuda..Tvoj muz je alkoholik a zije v sebaklame a teba psychicky zvazuje a vydiera. Ktovie ako to mysli, ale na zmenu zda sa nema silu alebo si stav, v akom je neuvedomuje alebo mu, zial, vyhovuje..Co robit? Je to isto veelmi tazke, zisla by sa ti pomoc a opora tvojej rodiny. Pises, ze byvaju daleko, no ak majte dobry vztah, pochopenie a oporu by ti mali dat a ty ju potrebujes. Je to chulostiva zalezitost vyjst s pravdou o krize a tazkej situacii doma von, ale ak to ma pomoct, urobila by som to. Potrebujes oporu niekoho, kto pochopi a poda pomocnu ruku.Teraz je na to mozno i spravny cas urobit to cez sviatky. Asi by som zbalila seba a deti a sla na sviatky k rodicom, bez manzela. Mala by si cas si premysliet ako dalej s odstupom mimo deptajuceho spolocneho prostredia. A zistila by si, nakolko by sa vasi vedeli za teba postavit, pomoct ti a vytvorit zazemie. Tvoja situacia, ak sa ma nieco zmenit, vyzaduje radikalnu zmenu - bud manzel prestane pit, pojde na liecenie...alebo urobis zmenu ty, ze sa aj s detmi odstahujete a zacnete odznova. Viem, ze prave to 'odznova'je ta najvacsia vyzva. No ak najdes v rodicoch oporu, skusila by som ten radikalny rez. Ak su deti este v predskolskom veku, o to jednoduchsie v niecom teraz. Ked sa ti to bude zdat velmi zlozite, spomen si, ake to je teraz a na to, ze zmenu pre seba a deti zivotne potrebujes. Velmi ti prajem, aby si k tomu spravnemu kroku vpred, kt. potrebujes urobit, nasla odvahu a silu a sla do toho! Ver si, zvladnes to, bud silna a odvazna! Ako? Neviem, ci veris v Boha, no budem sa za teba modlit, aby ti tu silu, mudrost dal a pomohol obstat v tejto situacii.Tvoj zivot i zivot tvojich deti je vzacny, velmi ti prajem, aby sa vam podarilo prehupnut do stastnejsieho obdobia.

miadi
16. dec 2015

Alkoholik si rad najde zamienku preco pije je lahsie vynit druheho ako sa priznat k vlastnej slabosti a zavislosti. Uz aj teba zneistil pises ze si smutna zena akoby to bol dostatocny dovod prenho chlastat sak si smutna koli nemu. Moj otec bol alkoholik a mozem ti povedat ze tvojim detom bude lepsie bez neho ak sa nepojde liecit tak bude len a len horsie...odid od neho co najskor! ak mu na manzelstve zalezi pojde sa liecit ale to uz by isiel..takze nie nezalezi inak by nepil.Mala by si odist koli sebe a duplovane koli detom nech nevyrastaju v dome kde je otec ozran a nestastna mama..trpia uz teraz..bude im lepsie so stastnou mamou aj keby sa mali tlacit niekde u dedkovcou v jednej izbe. Zacat odznovu nie je vobec take tazke ako sa zda tazke je len urobit ten prvy krok odist.Ale ty nemas co stratit.Ver tomu ze bez neho ti bude lepsie.Mas len 30 rokov si mlada zmenit mozes si zariadit novy spokonejsi zivot drzim palce

majorosovalucia
16. dec 2015

Tvoj muz je slaboch a vsetku vinu zvaluje na teba,to je psychologicka hra,aby ta manipuloval.Hlavu hore urcite v takom vztahu nezostan ani kvoli detom,bude to horsie a horsie.Mozno teraz to vidis ako beznadejne,lebo je to tazke urobit ten krok na novy zaciatok,ale ver mi casom to bude lepsie. Viem ake to je vyrastat v rodine alkoholika-moj otec bol alkoholik.Mama mu trpela dlho jeho spravanie.Az to vyostrilo sa do tyrania a uvedomila si ze dost.Rozviedli sa a dnes je stastna,lutuje ze to neurobila skor.Moj otec minuly rok nahle zomrel,cele roky miloval najviac flasku a nikdy si nepriznal ze je alkoholik. Chvalabohu nemam nasledky na sebe. Radim ti,odid od neho cim skor kvoli sebe,kvoli detom.Mas zivot pred sebou.Drzim palce a neboj sa zvladnes to.Moja mama a ja sme zacinali od nuly,ked mala po 40.A zvladli sme to.

timea7
16. dec 2015

@zufalka2345 vôbec nie si zlá žena, ani zlá matka, si len roky pod vplyvom alkoholika a to zanechá na človeku stopy vždy. Tvoje pocity, tvoj duševný stav je úplne adekvátny tomu, čo prežívaš. Je typické takmer pre každého alkoholika, že vinu za to, že pije zvaľuje na všetkých naokolo, len nie na seba. tvoje rozhodnutie rozviezť sa schvaľujem, len by som dala mužovi ešte poslednú šancu. Napísala by som žiadosť o rozvod, priniesla mu ju ( musíš v čase, keď je triezvy) a povedala mu, že si pripravená mu podať pomocnú ruku, ak je on presvedčený, že sa chce liečiť a do konca života byť abstinentom, ak má záujem zachrániť vaše manželstvo. Jeho sľuby, že prestane, ťa nezaujímajú, zaujímajú ťa už len činy. Lenže musí chcieť on sám, ak nie je presvedčený o tom, že má obrovský problém a jediným riešením je liečenie a abstinovať, nemá zmysel ho do toho tlačiť, lebo spadne do toho znovu. A ešte je ti jedna vec, ak si v štádiu, že sa ti protiv, čomu sa ani nedivím a nevieš si ďalšie spolužitie s ním už vôbec predstaviť, tak sa o to ani nepokúšaj, boli by ste sklamaní obaja. Vôbec nerieš, čo kto povie, každý normálny človek pochopí, že to, čo žiješ, nie je život, tvoje deti potrebujú vyrastať v inom ovzduší. A zvládneš to tak, ako to zvládli mnohé, aj ja. Škoda, že si to nechala roky tak, viem, dávala si mu šance, ale sľuby sú k ničomu, pokým on nie je rozhodnutý sa liečiť. Možno si ho mala skôr postaviť pred rozhodnutie, alebo liečenie a abstinencia, alebo ej medzi vami koniec. No ak on svoje pitie za problém nepovažuje, hľadá chybu v tebe, nezmôžeš nič, len pri ňom strácaš najkrajšie roky života a zanecháva to stopy na tvojom duševnom zdraví. Držím ti palce, aby i našla podporu u rodiny a začala aj s deťmi život, aký si zaslúžite.

emilia25
16. dec 2015

Zlá matka budes az vtedy ked to necháš tak ked mu dovolis znicit tá a život vaším detom.choď k rodine nechaj ho veď deti potrebuju šťastnú a sebsistu usmievavu msmu a nie zenu co sa stale trápi deti to vidia cítia a nechces hádam aby sa s tvojich detí stali alkoholici a dcery chudstks co si na krk dá takého chrspuns.zbaľ sa aj deti a chod.nelutuj sa ale radšej konaj.

mala_hobitka
16. dec 2015

@zufalka2345 Zvladnes to 🙂. Prvy krok je rozhodnut sa. Druhy rozhybat sa. Treti nechat plynut ale neustupit (lebo on este bude skusat - sak kto by mu robil servis a spolocnost?). Neboj bude to dobreee 🙂

vladinka
16. dec 2015

@zufalka2345 viac menej sa tento tvoj život podobá tomu môjmu spred dvoch rokov, nakoniec som sa rozviedla a dodnes ľutujem, že som sa nerozviedla oveľa skôr...môj ex je tiež alkoholik, bol v liehu každý druhý deň, pracoval veľmi nepravidelne..ja som chodila do práce, syn do jasiel, ťahala som celú domácnosť on len ležal na gauči a slopal...a popritom ma zhadzoval rečami aká som neschopná, že neviem ani variť ani upratovať...akurát ma nepodvádzal - teda aspoň o ňom neviem...ja som už bola v takom stave, že som mala 50kg, nechutilo mi jesť, denne som mala kŕče v bruchu, ale tvárila som sa, že je všetko ok, kvôli nášmu synčekovi...po rozvode sa mi neskutočne uľavilo, bolo to to najlepšie, čo som mohla urobiť...8mes. po rozvode som si našla priateľa, sme spolu šťastní, syn ho má rád a dúfam, že nám to všetko vydrží...jednoznačne ti odporúčam rozchod/rozvod...tento vzťah ťa len vyciciava..načo ti je takýto chlap?? kdekoľvek ti bude lepšie, ale bez neho...chce to len odvahu urobiť prvý krok..aj deti budú šťastnejšie, keď mamina bude šťastná a v pohode ...držím palce

fivecat
16. dec 2015

@zufalka2345 Moja mama toto trpela a trpi doteraz. My, ako deti sme si nikdy neuvedomili, ze otec ma problem. Mama to vedela zamaskovat, hadali sa akoby o niecom inom a tak. Ani v puberte sme nevedeli, ze nas otec popija. Otca sme vnimali, ako tazkeho pohodaka a mamu ako nervacku a hysterku (dnes to chapem, ale vtedy som mala vztah s mamou mizerny). Ona bola/je v neustalom strese z toho, kde sa zase opije, kde strati peniaze, doklady. Nemoze ho nechat bez "dohladu", neustale je z neho na nervy. A moj otec, tazka pohoda, ako vzdy. Nedovol, aby to zaslo tak daleko, ze sa ti odcudzia deti.

zdena12345
16. dec 2015

@zufalka2345 necitala som prispevky ostatnych, len tvoj uvodny a znie to strasne co prezivas. Viem ta uplne pochopit, pretoze sama som sa teraz do niecoho podobneho zamotala (okrem toho alkoholu). Je strasne tazke povedat DOST. Ale z tvojho opisu je uz na case... Ja vkladam nadej do partnerskej poradne (manzel to chce riesit) no neviem, ci to dokaze dat vztah do poriadku. Uz som vela krat odpustila a manzel je nepoucitelny. Vecne klamstva, nepozornost... Uz je toho dost. No este to skusim. Sama sa stale nedokazem odhodlat k tomu "dost". Dufam, ze aj ked nam ta poradna nepomoze, mohla by pomoct aspon mne sa s tym zmierit. Som uplne iny clovek nez na zaciatku. Vsetky tie negativne zazitky cloveka velmi zmenia... Vecne sa ustupovat neda. Neber toto nijak v zlom, ale mozno by pomohol psycholog. Niekomu sa vyrozpravat a mozno nasmeruje inde... ja som tam este nebola, ale dufam, ze mi to pomoze.

nelendelina
16. dec 2015

Viem co prezivas mala som to iste bolo tazke urobit prvy krok ale po dvoch rokoch si poviem mala som to tak urobit skor a obom nam je fajn a uz mame aj vlatne rodiny aj ked spolu nevychadzame 😖

vladinka
16. dec 2015

...inak môj ex stiahol každý druhý deň fľašu vodky a stale tvrdil, že on nepije a ja si to len vymýšľam...o liečení nechcel ani počuť, lebo veď načo liečenie,keď nepije...a čokolvek sa dialo, vždy dával všetko za vinu mne..mňa ten vzťah s ním neskutočne ubíjal...našťastie mi ubližoval len psychicky a k fyzickému násiliu nikdy nedošlo...a chvalabohu v práci sme boli dobrý kolektív, tam som prišla na iné myšlienky 🙂

nevelyn
16. dec 2015

ahoj, neviem, co prezivas ako zena, poznam to iba z pohladu dietata. Nasa mama urobila tu chybu, ze chlapom, ktory nebol schopny zvladat svoje zavislosti, zostala prilis dlho. Poznacilo to mna i surodencov a doteraz nechapem, preco neodisla hned a myslela si, ze sa zmeni. Moj dospely vztah s mamou nestoji za nic, viem, ze sa kvolil nam maximalne snazila, ale nedokazem si k nej najst cestu. Bolo nam omnoho lepsie, ked otec konecne vypadol, mama sa zmenila na stastnejsiu bytost a nemuseli sme byt svedkami ziadnych jeho dalsich excesov. No bolo to prilis neskoro.

charlie1980
16. dec 2015

Velmi citit z tvojich riadkov, ze si vycerpana😔 Neviem, ci ti to pomoze...Ale ak si sama nepolozis otazky a neodpovies si na ne s presvedcenim, nepohnes sa dalej, zabludis Este viac vo svojich myslienkach, pocitoch...opytaj sa samej seba, Preco s nim vlastne Este si ? Ci si ochotna Este nieco zachranovat, napravat, bez ohladu na to, kto je vinny...Co ti dava, kolko ti dava, Co pre teba znamena on ako manzel, nakolko pre teba znamena tvoje manzelstvo...len ked si zodpovies tieto otazky, pohnes sa dalej v otazkach vlastnej existencie. Porozpravaj sa s detmi, ako to vidia. Prajem vela sil a hlavne prajem, aby si nasla cestu. Nech by viedla hociktorym smerom.

lesoleil
16. dec 2015

Ahoj, z Tvojho prispevku mi ostalo smutno... ako by som citala pribeh mojej maminy. Ona ma dnes uz 60 rokov, 3vysoje skoly, neroviedla sa s mojim otcom, ktory ma 63rokov a ten ju ponizuje a psychicky trapi dodnes. ☹ V prvom rade to neni vobec Tvoja vina, si normalna, citliva ludska bytost, ktora si zasluzi uctu a respekt muza, ktoremu porodila deticky. Pokial sa on nezmenil doteraz, uz sa nezmeni, no Ty nas stake sancu na novy a lepsi zivot. Nevravim, ze to bude jednoduche, urcite to bude narocne, ale zvkadnes to, lebo si po tom vsetkom ponizovani, nadavani, podcenovani zasluzis lepsie. 🙂 Ako pisu baby, pozhovaraj sa s detmi a uvidis, ale ja by som nezostavala tam, kde je zle a kde niesu slzy stastia, ale smutku. Drzim palce.

jeennyv
16. dec 2015

@zufalka2345 tak v prvom rade si konecne uvedom, ze ty si normalna v pohode zena, ktorej by to vadilo ako kazdej normalnej babe, to on je ten vadny, ked uz to mam tak povedat...ja vidim jedinu tvoju chybu v tom, ze si stale ako sa vravi drzala hubu a krok a odpustila a verila planym reciam...neviem uz kolkokrat to baby potrebuju pocut, ale alkoholik notorik sa nikdy nezmeni, ako to tu bolo povedane, slubi ale neprestane...mas moznost este so svojim zivotom nieco spravit, ale musis to chciet v prvom rade ty...ohlady na deti a take hluposti su len vyhovorky, lebo pre deti javy ako alkoholizmus ci psychicky natlak su v rodine to najhorsie...musis sa vzchopit a povedat si dost...nikto to nespravi za teba, nebud jedna z tych co sa chodia len opakovanie vvyplakat po forach a nic s tym nerobia...nemyslim to v zlom, ale predsa silna zena, nic lepsie pre seba nemozes urobit 🙂

micha7
16. dec 2015

@zufalka2345 ja Napisem len v skratke..." si zodpovedna mlada zena,matka to je hlavne! Dalej mas deti ,to znamena stastie a tvoja buducnost! Postav sa tomu vsetkemu a nedaj si skakat po hlave! Zaciatok je vzdy tazky,ale ty to zvladnes! Ja verim,ze raz budes stastna a zit pekny ,spokony zivot s detmi a mozno aj s niekym kto zato stoji! NEZABUDNI....si mlada a mas cely zivot pred sebou!

23nika93
16. dec 2015

Ked nie si stastna tak to zmen .... viem lahko sa to hovori ale je to tak .... mala som v zivote moznost prezit vztah kde som uz len prezivala a cakala som koniec ktrory ale sam neprisiel len sa natahoval cas mne aj byvalemu a potom jedneho dna sa vsetko zmenilo nabrala som silu a teraz som stastna s novym priatelom a tesime sa na nase prve babatko 🙂 vsetko je len na tebe ako sa rozhodnes ale urcite necakaj nezmeni sa ☹

malvinuska
16. dec 2015

Mam 60 rokou a manzel si tiez rad vypije tiez som si myslela ze to niekedy prestane ale nie sice nepije kazdy den ale ked je prilezitost tak rad a dost teraz uz je ozaj neskoro pre mna zacinat znova lebo mame dom a nemala by som kam ist a rozvodom by som to uplne skazila lebo on by z domu neodisiel lebo sa na nom nadrel ale keby sa dal vratit cas tak od neho odidem teraz to viem a ty to urob tiez ked si mlada a mas deti a dost sil na to takyto muzi sa nezmenia ty to zmen a casom budes stastna uvidis

esselte
3. jan 2016

@zufalka2345 ahoj, ja mám doma presne to isté ako ty, manžel ma neustále ponižuje, pričom som učiteľka, máme jedného 13 ročného syna, tiež pije a potom vykrikuje somariny, už som bola niekoľkokrát rozhodnutá,že odídem, ale neviem odísť, on zo mňa tiež chce urobiť psychopatku, lebo ja aj beriem lieky na panickú poruchu, keď som potratila druhé dieťa, dostala som sa do zlého stavu, ale už som ť rokov z toho vonku a on stále len o liekoch, tiež pije

timea7
3. jan 2016

@malvinuska vôbec nie je neskoro! Poznám ženu o vyše dvadsať rokov staršiu, ktorá si teraz trieska hlavu, že neodišla aspoň pred desiatimi rokmi. Vyzerá to tak, že nakoniec bude musieť ešte opatrovať muža, ktorý jej desaťročia znepríjemňoval život. Pre ňu je už naozaj neskoro, pre teba nie! Že by tvoj muž z domu neodišiel? Nech neodíde, ale musí ťa vyplatiť. Z čoho, to je jeho problém. Ak nemá, tak sa dom predá a pôjdete na polovicu. Ty máš kam ísť, ty máš riešenie, len si rezignovala! Stačila by ti predsa aj garsónka a nejaké peniaze na účte a najmä POKOJ!!!!
@esselte na čo ti je taký partner? Aby ťa zničil úplne? Nie je ti ľúto toho dieťaťa? Ono ťa potrebuje vyrovnanú, na to nemyslíš?

miminka272
4. jan 2016

@zufalka2345 Jediná cesta je odísť od takéhoto muža a začať odznova. Stiahol ťa ku dnu a popri tom ťa ešte aj stihol presvedčiť o tom, že za to môžeš ty. Jednoducho daj tomu STOP. Nauč sa vážiť si samú seba. Radšej sa uskromniť finančne ale mať vysporiadaný život a úctu k sebe. To ostatné príde potom. A okrem toho, rodičia dávajú základ deťom do ich života. Čo im ponúkne človek ktorý si neváži ich matku, chodí opitý a nevie čo hovorí?
Či sa už pozbieraš alebo aj naďalej zostaneš ako si sa nazvala ,,troskou,, tak mysli na to, že svojimi rozhodnutiami si sa dostala do tejto situácie a tak isto aj svojimi rozhodnutiami sa z nej môžeš dostať.

adrianakikus
25. jan 2016

Ahoj a odkial si?

ivec16
22. júl 2021

mat dieta nie je ziadna povinnost, ak po tom netuzis, necitis sa na to a tvojmu mozovi to tiez nechyba, ak to citite a vidite obaja rovnako je to vase rozhodnutie…