Tringelty - dilema

27. nov 2022

Ahojte, včera večer sme si s muzom vysli na rande po dlhšej dobe(prvy krat dieťa na noc u babičky 😁)
Boli sme v “drahšom” podniku(pre nás drahší znamena 10-20€ na drink) a bola som nemilo prekvapená z personálu, ako sa zachoval pri výdavoku z hotovosti.
Platili sme 61€, nesedeli sme pri jednom drinku ani pri vode a boli sme tam max hodinu…do krabicky sme vložili 70€ a na výdavok sme čakali skoro 15 minút, v poloprázdnom podniku(preto sme aj menili lokalitu), čašníčky na nás ani nepozreli a teda s výdavkom sa naozaj neponahlali, doslova čakali aby sme odlisli😁 o tie peniaze mi šlo/nešlo, minuli by sme ich v ten večer tak, či tak ale ten princíp.
Samozrejme, že sme chceli nechať tringelt, ale 9euro sa nám zdalo vela, nahliadnuť od toho, že v tej sume drinku je už podľa mna zahrnutá príprava drinku a obsluha, preto je drahší a tringelt by mal byt dobrovoľný nie ako samozrejmost ani v drahom podniku.
Sama som ako študentka brigádovala, ako čašníčka v lepšom podniku aj v restike… a teda my sme vydavok museli odniest, ak zákazník nepovedal zaokrúhlenu sumu.
Nakoniec, keď nám už bolo trápne čakať sme sa postavili a odisli ale mám to v hlave, keby dáme 100€ tiež nevydajú? 😁 je to nejaký nový trend? 2 roky sme si takto neboli večer sadnúť…

dilino
27. nov 2022

Trebalo sa obratiť na majiteľa podniku.

ku_uk
27. nov 2022

Ja si tiež nechavam vydať, zaikruhlujem len ak viem, že v peňaženke nemám mince, aby som doložila do tringeltu, keď som spokojna. Ale tiež som sa poslednú dobu stretla s tým, že čašníčky zdute, znudene očami ta vyhadzujú z podniku a pri platení čakajú, ze sa zachováš ako ich zamestnávateľ a dáš im vyplatu 🙈
Casnici majú svoj plat, tringelt je len bonus od zákazníka aj to nieje povinnosť, ale ja nechavam.. zo zvyku

baluinka
27. nov 2022

presne pre toto neznasam ten typ podnikov,kde donesu takuto "krabicku",kde mas dat sumu a medzitym odidu 😀 v takomto podniku sa bud snazim dat tolko,kolko chcem aj a tringeltom a odchadzam,alebo si proste pockam na vydavok.

bluka2
27. nov 2022

Ja neviem, keď chcem tých 9€ späť (čo je ok - Trinkgeld je dobrovoľný), tak si ich idem vypýtať a dovi...a možno tam ani nabudúce už nepôjdem, keď si ho len tak privlastnia. To by si zistila podľa reakcie, či zabudli alebo či sa chceli rozhodnúť za vás 😉

ku_uk
27. nov 2022

@bluka2 to je blbosť. Zákazník sa nemá takto “ponižovať” ísť si pýtať vlastne peniaze podľa mna…

bluka2
27. nov 2022

@ku_uk nič ponižujúce na tom nevidím. Skôr strácať tam čas a čakať dlho, kým sa im uráči je také, že to zanechá blbý pocit. Išli sa zabaviť, dieťa u rodiny, ja ten čas idem využiť lepšie

larazivago
27. nov 2022

@ku_uk súhlasím

hipuska
27. nov 2022

Nám sa to tiež stalo. A teda, bolo to fakt nepríjemné. Z toho dôvodu platím kartou

maca1984
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viera77
27. nov 2022

Pokiaľ zákazník vyslovene nepovie sumu, ktorú zaokrúhľuje a myslí ňou ten tringelt, čašník mu je POVINNÝ vydať z platby - a aj vtedy, ak nie je vopred žiadna dohoda na sume. Takto isto to platí predsa aj v obchode. Tu nie je o čom...čašník doslova rozhodol o tom, či z platby vydá alebo nie. Rozhodne to nenechať tak, a dať mu najavo, že takto sa to nerobí a on nerozhoduje o výške tringeltu, ale zákazník.

barborachors
27. nov 2022

tvoja chyba, mas ústa a možnosť ako klient ist normálne na bar sa opýtať, kde to viazne. Mne by ani nenapadlo takúto situáciu riešiť inak, ako položením otázky obsluhe. Robim tak v podstate bežne (keďže na Svk netreba ocakavat nejakú úroveň služieb) ked dlho čakám, či uz na jedlo alebo na kavu a pod. Alebo sa mi uz stalo viackrát ze obsluha proste nedošla, tak som sa este pred objednaním postavila a dovidenia. A ani to dovidenia som nepovedala, načo. Vizitka majitela. Samozrejme hned som dala na net negativnu recenziu, inak sa v živote na Svk nezmeni.

oli18
27. nov 2022

@maca1984 nestihla som prečítať 🙄

maca1984
27. nov 2022

Napíšem to ešte raz, som to napísala ako mongol...
Naša skúsenosť spred dvoch dní, tiež sme boli s mužom na drinkoch.Účet bol necelých ak zaokrúhlim 65€, zdržali sme sa necelé dve hodiny.Boli sme max spokojní, o tom nedebatujem.
Doniesli krabičku, muž dal 4 x 20 €, s tým, že 10 € tringelt.
A po ani 15 min.nikto nič...žiadne vrátenie.A hoci to aj mne bolo blbé, a viem, že čašníkom robia v mnoho prípadoch tringelty, tak zas odtiaľ potiaĺ.
Žgrlavá som neni.
Ale viem ako sa môj muž nadre, a on by tých 80 tam nechal.No ja nie.
No a teda som si vypočula že " somráci"...
Tak ďakujem..už viem kam "somračiť"neprídeme.
.

maca1984
27. nov 2022

@oli18 prepáč,som to napísala ako debil, tak som zmazala a napísala znovu.

gabika128
27. nov 2022

Fuha, ja by som im veru nenechala 9€ tringelt pri 60€ účte, asi by som išla pýtať výdavok a v tomto prípade nenechala nič, aj keď normálne nechávam.

elizabeth88
27. nov 2022

No teda...tringelt je dobrovolny.Toto bud zabudli,alebo to tak robia,no to nie je ani spravne a ani bezne,aby ste sa nedockali penazi naspat.Inak niekedy slovicko Dakujem si casnik prelozi ako Neprosim si naspat🤷‍♀️

maminkadeticiek
27. nov 2022

Ja platim vzdy kartou a necham drobne tringelt.Na to asi treba mysliet mat v penazenke nejake drobne ked iden takto von.Pre mna je neprakticke vibec nosit pri sebe vacsiu hotovost.

cacianka
27. nov 2022

Nechodím veľmi do podnikov, kde používajú "krabičky " , ale kde sme boli, tak si ju odniesli aj s €, po chvíli vrátili výdavok presne, a my sme nechali tringelt podľa vlastne úvahy
( Kvalita jedla, úroveň obsluhy, výška účtu)
Tu by som zvolila max 4€, ale po tomto prístupe by som požiadala výdavok do centu.
Že 9€ , veď na to musíme robit skoro 2 hodiny, a nejaké pipiny to dostanú zadarmo ?! Ani náhodou.
Plat majú, cena jedla a nápojov je konečná suma.

cacianka
27. nov 2022

Napísala by som hodnotenie na webe, aj v skupine susedov

amelie2017
27. nov 2022

No ja som z fachu a v zivote by som toto neurobila. Aj to dakujem, ktore spomina elizabeth som uz velkakrat pocula a naozaj to vela zakaznikov mysli tak, ze vydavok si mame nechat. Ale ak mi to vyslovene nepovie, donesiem, aj ked mi potom povie, to je dobre, vsak som vravel dakujem.
Ja by som si sla tie peniaze vypytat. A aj ked by som pred tym planovala nieco nechat, nenechala by som nic. Akurat tak peknu recenziu. Takto sa tringelty neziskavaju.

kiki234
27. nov 2022

Napisala by som recenziu na danu restiku alebo podnij. Podla mna to nieje celkom v poriadku

sissy27
27. nov 2022

Správny postup je taký, že obsluha prinesie účet v krabičke/ doskách, zákazník vloží peniaze, obsluha vezme a rovnako tak prinesie obratom kompletný výdavok a potom sa zákazník rozhodne, ako s tým naloží.
Tu, keďže sa obsluha zachovala absolútne neprofesionálne, tak už len z princípu by som si výdavok išla bez hanby vyžiadať s tým, že “asi zabudli”.

autor
27. nov 2022

@maca1984 My sme chceli nechať 5€, lebo muž si rad necháva dvoj eurovky do autoumyvárky 😁 ešte sme sa dohadovali, že nepovieme 66, lebo to je blbá cifra, ale nechame si vydat😁 ja som mala chut ísť za nimi, ale muž má prehovoril, ze asi v takom nóbl podniku je to bezne. No už tam teda nepôjdeme…

autor
27. nov 2022

@cacianka tak my v restike kde radi chodíme tiež platíme v krabičke ale vždy nosia cely výdavok naspäť a dokonca aj keď hovoríme, he ďakujeme ( s tým, že už výdavok nechceme) tak aj tak donesú zo slušnosti.

autor
27. nov 2022

Brutal no, asi napisem tu recenziu, chcem vedieť, či bude nejaká odozva od podniku. Nejde o tie peniaze, ale l princíp, teingelt nieje nič samozrejme a v zahraničí napríkad teingelty ani neficia, to len na Slovensku je to “druhý zárobok” čašníkov, ale keď to je takto nasilu ani sa necudujem, ze v podniku čo bol 2-3 roky naplnený ľudmi zíval včera prázdnotou

evica17
27. nov 2022

Mne sa celá tá myšlienka tringeltov nepáči. Potom prídeš niekde a všetci čašníci očakávajú nejaký peniaz navyše a ak nedáš tak si zgrlos a neviem čo ešte. A ideálne by chceli ešte nejaké sumy väčšie,už aj euro dve sa im máli. Ja dávam tringelty nie v restikach a tak ,ale skôr takým ľuďom čo prídu na dom dačo opraviť a tak,keď nemám presne,oni väčšinou nemajú vydať.
Tu by som si šla vypýtať svoje peniaze naspäť, je to trápne,že vám stane necahli čakať tak dlho. By ma zaujímalo ako to funguje s tými krabickmi, ak by niekto zpaltil menej,môže odísť ?

babylove77
27. nov 2022

Akože iné tringelty 😱😱 nechcem vyzerať ako lakomec ale to sa mi zdá dosť veľa ,veď tam necháte dosť peňazí aj bez toho .ale možno keby ma nejaky príťažlivý polonahy chlap obsluhoval prečo nie 🤣🤣🤣

elizabeth88
27. nov 2022

@amelie2017 Presne,aj ked to tak zakaznik casto mysli,ze Dakujem,nechcem naspat,nemusi to tak byt.Ked povie zaokruhlenu
cifru,alebo kolko chce naspať,vtedy už je to zrozumiteĺné a slušné si tringelt nechať.

maca1984
27. nov 2022

No tak ja som šla .
Trápne mi to bolo, ale tringelt podľa mňa krásny, pri nás sa nenabehali, že by sme chceli každých 20 m.čosi.
A keď raz poviem 75 a je tam 80, tak tých 5 € chcem nazad..tie nenájdem na strome v záhrade ani ja.
A za tú "somrač" by som im nedala ani cent

yasmeena
27. nov 2022

tringelty su divna vec,nie vzdy chapem,preco sa vlastne maju casnikom nechavat--v restike napr. idu asi tiez len casnikom...ale ked je dobre jedlo,clovek by radsej nechal kucharovi alebo aj pomocnikom...casnici su kategoria sama o sebe vsade..ja som robila aj barmanku,ale tringelty sme nikto ani necakali automaticky,skor milo prekvapilo...bohuzial je zvykom,ze ked niekam ides a nenechas tak si naozaj dovolia akoze nenapadne precedit nieco medzi sebou tak,aby si to pocul,pripadne sa tvaria ze nemaju vydat,alebo ti tie peniaze doslova capnu....ja nechavam kludne nejake eura aj kurierom,tym slusnym-ti ostatni mi musia vydat do posledneho centu-lebo aj to som zazila-platis kurierovi v hotovosti a on automaticky si nechal zvysok...