AKý tringelt nechávate v reštaurácii?

sonicika
19. jún 2014

ahojte sme normalna 5 clenna rodina a vyzit vyzijeme musime sa uskromnit ale okay
boli sme s kamaratmi v restike kam sme ich pozvali z vdaky za nieco...a manzel teda platil a suma bola 26.90 kolko by ste nechali?

petra6666
19. jún 2014

Ahoj. Zaokruhlila by som na 30€. To je tak akurát, bežne sa necháva 10-15%.

anexis
19. jún 2014

tolko jak by mi v tej chvili vyletelo z ust v rychlosti, aj podla toho ako by som bola spokojna s obsluhou aj celkovo ak by som sa tam velmi dobre citila, tak tak by som to zaokruhlila na 30, ale mozno aj nie, mozno len na 27...hovorim podla toho ako by ma napadlo v rychlosti....nieje to jedno?

stanislavao
19. jún 2014

zalezi od toho, ako sme spokojny. ci je personal mily, usluzny, prijemny, ochotny. ked ano, tak nemal problem nechat trinkgeld aj viac. pri vasej sume by som to mozno dala na 28. ale ak je casnicka neochotna, treba dlho cakat, neusmeje sa, je neprijemna, tak nenechavame ani cent. 1e je 30sk. myslim si, ze to je dost. ak ma casnim od kazdeho hosta 1e, tak mu ani vyplatu asi netreba. tringeld 3e je podla mna dost. to by som nechala len vo velmi, velmi vynimocnom pripade, ze by casnik musel byt uplne mega uzasny a jedlo fantasticke a vsetko az nadpriemerne uzasne, aby som im to zaokruhlila na 30. nie kazdy ma 1.500e mesacne a moze si dovolit davat 3 eurove sprepitne.

havana_frost
19. jún 2014

30 je v pohode, ale len ak by som bola spokojná. Ak nespokojná alebo by sa mi obsluha zdala skôr ležérna, tak niečo medzi 27 - 30, podľa stupňa snahy oblsuhy.

mimi8814
19. jún 2014

ma sa nechavat 10 percent z sumy uctu, urcite zavisi na celkovej spokojnosti s jedlom, obsluhou...

jana_eyre
19. jún 2014

ak by bol personal profesionalny nechala by som 30, ak by bol lenivsi, ale v norme, tak 27 a ak by bol neprijemny, alebo neoochtny, tak by som si dala vydat do posledneho centu..

martina1305
19. jún 2014

len na zamyslenie…..keby ste mali ucet v kaviarni ci restauracii napr. 810 SKK, tak by ste dali trinkgeld 93 SKK navyse? ja teda nie…lebo tolko je to po prepocitani z € sumy na Skk

fra
19. jún 2014

A vlastne prečo by sa "malo nechavať" 10%? My nechavame tringelt len ked sme naozaj spokojní a kludne aj štedrejší, ale občas sa stane, že obsluha nedostane ani cent navyše - ved koniec koncov sú to nezdanené takpovediac "čierne" peniaze navyše...

andrejka1978
19. jún 2014

samozrejme zavisi na celkovej spokojnosti s jedlom a obsluhou. ked vyjde takato suma, ze neviem sa rozhodnut,kolko nechat tringelt (3EUR sa mi zda aj dost vela) tak si necham vydat a potom sa v klude rozhodnem,kolko necham a dam to casnikovi pri odchode alebo necham na stole v zlozenke na ucet. tie dve eura desat je podla mna celkom dostacujuce z takejto sumy.

mirka_aa
19. jún 2014

ak by som bola spokojna s obsluhou tak 28€ ak nie tak 27€
na 30€ by som musela byt nie len spokojna ale aj bohata :P

090379
19. jún 2014

Ja by som určite 30 nedala, to sú viac ako tri eurá, za čias koruny by to bolo sto korún, a vtedy by ste určite toľko tringeľt nenechali. Takže ja 27

aduskatt
19. jún 2014

ak by som bola spokojna, tak 28, ak nie, tak ani cent

jamabe
19. jún 2014

Môj muž by to rozšafne zaokrúhlil na 30 a to nezarába ako poslanec 😀 A to bez ohľadu na služby čašníka/čašníčky. Ja som ho učila, že tringelt dávame podľa našej spokojnosti s obsluhou... Takže súhlasím tu s babami vyššie: od 27 do 30, prípadne ani cent...

cobhan
19. jún 2014

28 euro, ale zalezi aj od typu restauracie, ak to bola nejaka lepsia so super obsluhou tak potom kludne aj tych 30. Ak to nebolo nic moc, tak by sa museli uspokojit s 27 eurami 🙂

silviettaa
19. jún 2014

nepísané pravidlo je 10% z celkovej sumy, samozrejme, keď som spokojná

niki101988
19. jún 2014

Máme reštauráciu kam chodíme stále, je to cca 15 minút od miesta kde bývame. Pracujú tam dve smeny, jedna odporná a protivná a druhá skvelá, ktorá nemá problém s ničím. Tej prvej nenechávame ani korunu maximálne na celé teda koruna dve a pod. Tá druhá tam už papadajú iné čísla, ale obe strany vedia za čo, bežne je to 10% z ceny účtu ale tiež závisí od príležitosti pri ktorej tam ideme. Riešiť to koľko necháš je zvláštne ak ste už tam danú sumu nechali. Ja nechávam sprepitné podľa spokojnosti, podľa kvality obsluhy, systému obsluhy a celkového riešenia situácií aké sa môžu vyskytnúť

brumka
19. jún 2014

ja udem asi skrob ale do restik malo chodime skoro vobec akurat pizzu si objedname ale max sprepitne dam 50centov, prepac ale je to ich robota mozno to vyznie divne niesom taka bohata aby som rozhadzovala a co mne v robote tiez tringel t nedaju, zial je to tak ze mam svoj prijem. aj kamartky co su predavacky za pokladnou dostunu tringelt ale bere to majitel, cize zena nema nic z toho a keb y zobrali je to kraddez.
tam nechas euro, tam 2 tam 3 a ked si zamesiac zratas tak je to slusna suma, to radcej hodim detom do prasiatka aked sa im nazbiera nieco im kupime

effkaa
19. jún 2014

nam sa casto stava, ze platime napriklad 9.93. Vtedy si necham vydat a tringelt necham podla spokojnosti na stole. Zvycajne je to okolo eura, max. dve. Pri tejto sume by som spravila to iste,nechala si vydat do posledneho centa a pri odchode nechala na stole drobne podla spokojnosti.

manzelka123
19. jún 2014

zaokruhlila by som na 25 😀

pajdab
19. jún 2014

Ja osobne zaukruhlim vzdy. Niekedy len tolko, aby nevydavali male centovky a ked som spokojna, aj o 2-3€. tam je asi maximum. Nepocitam to na percenta. Ale sama viem aka je to nevdacna praca a mam overene, ze cim arogantnejsi clovek, ktory vyzaduje take kapucinko, hentaku penu, dzusik teply zo skladu, riedeny vodou, 200x ľad a ja s usmevom vo vsetkom vyhoviem, plati 9.95 a caka na 5 centov....... pridu dvaja ludia pracovne, daju si jedno espresso pripadne flaskovu mineralku, ucet je 2.20, nechaju 5 a bez slova odidu.... Je pochopitelne, ze ludia hlavne na SR nemaju peniaze naviac, aby rozdavali tringelty. Ale napriklad mne sa velmi dobre obsluhuju mili ludia aj bez tringeltu, ale smutne, ze väcsinou necha ten, co nema na rozdavanie a je zaroven mily a narozdiel ten, ktory ma hodinky ako casnicka plat za cely mesiac, je arogantny dement, 90% casu ho obsluha obskakuje len kvoli jeho primitivnym poziadavkam, tak ten caka aj na 5 centov.... alebo pri cisle 98 zaokruhli o 2 centy a tvari sa ako majster ;) pripadne sa 20 minut hrabe v drobnych a nechava ma cakat, aby nahodou nedal naviac. tolko moj pohlad na vec. Dam tringelt aj väsi, ked je obsluha snaziva a prijemna, nema vystrih a minisuknu.... pretoze sama viem, ze mozno po zaverecnej este bude upratovat prevadzku, pripadne robit vyuctovanie PO PRACOVNEJ DOBE S KRCOVYMI ZILAMI NA NOHACH 🙂

zuzka1008
19. jún 2014

Ja by som dala 27 eúr, nemám peniaze na rozdávanie,veď majú plat!!!

jaja018
19. jún 2014

@mimi8814 ano je nepisane pravidlo ze sa nechava 10-15% zo sumy ALE ako tu uz bolo spominane mozes nechat tringelt kolko ty sama uznas za vhodne ak si bola spokojny. A nie ze 10% sa nechava a hotovo. Aj v potravinach nechavas predavacke ked mas platit 27€ 30€ ? Tiež ta oobsluzila preco jej tie peniaze nenechas?A je to zaroboj tak povediac na cierno. Aj za ine sluzby nechavas 10% tringelt? Potom radost pracovat. 😀
Ja nechavam tringelt podla spokojnosti 1-2 € alebo ak som neni spokojna ani cent.

sissy27
19. jún 2014

no baby, sa tu oháňate tým, že kto by dal pred pár rokmi tips 100korún... hej, lenže pred pár rokmi boli všetky ceny iné, tak 100 korún bol peniaz, v pohode ste spravili drobný nákup, dnes nedostanete v obchode za 3,30€ to isté, čo pred pár rokmi za 100korún... takisto argument, že sú to pre čašníka čierne nezdanené peniaze a keby mal od každého hosťa 1€ tak ani výplatu nepotrebuje, je trošku mimo - čašníci mávajú základný plat minimálnu mzdu a potom pohyblivé zložky - niektorý majiteľ dáva aj % z tržby, ale v zásade sa ráta s tým, že hlavnú zložku ich platu tvorí práve sprepitné od hostí... je to síce nezdanené, ale úprimne, z toho ma hlava nebolí... horšie veci sa dejú v tomto štáte, ako nezdanené tipsy v službách a verte, na tomto slovenská ekonomika naozaj nestojí a nepadá... a ak má niekto pocit, že je to lážo-plážo pohodička robotička, tak odporúčam každému aspoň na tri mesiace na brigádu 🙂
ja v zásade zaokrúhľujem podľa (ne)spokojnosti, tých cca 10% z účtu, v tomto konkrétnom prípade, pokiaľ by som bola so službami spokojná, by som nechala 30€.

marienka1703
19. jún 2014

Nechcem Tu rypat- ale uz zacinaju prazdniny,,,,tato otazka tu uplne patrííííí,,, OMEGA 😒 😒 😒 😒 😒 😒 😒

fuska
19. jún 2014

Ja kaslem na pravidla, ktorymi sa mozno riadia v zahranici, alebo hornych 10 tisic. Keby som mala pri kazdej navsteve restiky nechat 3€ navyse, no to kde sme? Ja by som nechala 28 max. Ine je to v nejakej fajnej restike, kde si date stejky a platite napr. 95 €, tak potom zaokruhlit na 100. Ale vsetko zavisi od mojej nalady, od toho, ako mi chutilo, aka som bola spokojna s obsluhou. Ak ste nechali 27, aj to je fajn.

maribell
19. jún 2014

ja nenechavam tringelt vobec ..ja som nikdy nepochopila to nepisane pravidlo 10%.. ved dostavaju plat .. 😕 pokial viem tak v cene jedla a napojov su rozpocitane aj naklady na personal..inak by ziadne restauracie nefungovali ..

sovidzka
19. jún 2014

asi 30.. keby som bola spokojna.. ked nie tak 28 🙂

maca_p
19. jún 2014

my to robime tak, ze si nechame vydat plnu sumu. ked odchadzame nechame podla spokojnosti tak do 2 eur maximalne. a este podla toho, ci sme boli jest alebo ci sme boli iba kavickovat to nechavame do 1 eura.
ak sme neboli spokojni, nenechame nic a viac tam ani nejdeme. 😉

natalienka12
19. jún 2014

Ja síce nie som čašníčka ani som nikdy nebrigádovala ako čašníčka, ale čašníci viem, že trinkgeldy odovzdávajú a delia sa aj s kuchármi prípadne musia odovzdávať majiteľovi. To, či si čašník niečo privyrobí by som neriešila. Len musím skonštatovať, že s výnimkou top reštaurácií, ktorých je pár, je obsluha slabá. Do reštaurácii moc nechodíme, ale ak občas ideme, tak to vidím...čašníci sa pri bare bavia, dlho čakáme, kým príde prvýkrát k stolu, potom sa zase dlho čaká na jedlo, no proste slovenská klasika. Tak nechať z ani nie 30 eurového účtu trinkgeld 3 eurá je veľa. To by musela obsluha skákať ako okolo prezidenta aby som im toľko nechala. Nie som lakomá, ale 10% za obsluhu je hrozne veľa. To už dávno neplatí, že nepísané pravidlo je 10%. Treba zvážiť o akú reštauráciu ide. Ak je to niečo ako El Gaucho, tak to je iné kafe. Ale v bežnej slovenskej reštaurácii určite nie.

kkl82
19. jún 2014

podla spravania sa obsluhy a toho, ako nam chutilo. ak sme spokojni, vacsinou zaokruhlujeme tak, aby to bolo okolo tych 10%. ale ak je obsluha nevrla, tak som svina a zaokruhlim maximalne na to cele euro hore. casnici na slovensku by sa mali naucit v prvom rade spravat slusne k zakaznikovi a dodrziavat iste pravidla. ak ich niekto ovlada, mne ako hostovi nekazia dojem a chut do jedla ich ofucanymi ksichtikmi, tak sa im za to odvdacim. nenechavam sprepitne len za to, ze mi chuti, pretoze kuchar z toho neuvidi ani cent. keby to bolo tak ako v niektorych inych krajinach, kde sa suma s prepitnym dopise na blok a tie peniaze sa potom rozratavaju vsetkym zamestnancom, bolo by to o inom. ale takto nie, sprepitne odo mna dostava casnik za to, ze sa snazi.
druha vec je, ze v kazdej restauracii, ak ocakavaju, ze im nieco nechas, by mali upozornit na to, ze ceny nezahrnaju obsluhu. u nas som to videla maximalne v tych najlepsich restikach. tzn. ak to nemaju udane v jedalnom listku, nie si im povinna nic nechavat. a teda, zalezi na tvojej dobrej voly a od stavu tvojej penazenky. nikto nemoze byt nevrly, len preto, ze si im nic nenechala 😉