V rodine máme alkoholika

annofgreengables
4. jan 2022

Ahojte,mám problém,ktorý sa so mnou ťahá už niekoľko rokov-stále,stále donekonečna.Popíšem Vám moju situáciu:Mám v rodine otca-alkoholika(povedala by som ,že je to ťažký prípad-nezmeniteľný respektíve ťažko🤯😠) a mamu,ktorá ma psychicky týra (doslovne) a vyhráža sa mi dokonca (niekedy) aj fyzickými trestami).Neustále od nej počúvam len porovnávanie(s ňou keď bola v mojich rokoch,s mojimi spolužiakmi).U nás doma sú hádky na dennom poriadku-či už so mnou sa mama háda alebo s otcom.Tento rok nám otec veľmi znepríjemnil Vianočné sviatky,ktoré sme trávili na chate a moja mama včera povedala,že už nikdy nebudeme tráviť sviatky na chate.Takto sa to s mojím otcom ťahá už celé roky-skoro vždy sa to stane cez nieaký sviatok(cez Veľkú noc,Vianoce…).Včera sme zistili,že pobral SKORO VŠETKY PENIAZE,KTORÉ SME MALI DOMA- A MNE UKRADOL A ROZBIL PRASIATKO ABY SI MAL ZA ČO VYPIŤ-a teraz citujem jeho slová:Tie peniaze šetrí pre mňa-ale prd ich šetrí pre mňa on je schopný mi moje prasiatko-ukradnúť a rozbiť pre alkohol-už som to KONEČNE pochopila načo šetrí(l) tie peniaze na ALKOHOL-boli tam DVOJEUROVKY. Ďakujem za rady ako čo máme s mojou mamou robiť.❣️💙😍💜😘😊🙂💙🥰.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
oli18
4. jan 2022

Otca presvedcit na protialkoholicke liecenie. Skor ti napisem o matke. Si dost velka, aby si pochopila, v akom manzelstve zije. To sa odzrkadluje na jej psychike. Preto je zla aj na teba. To vsak neznamena, ze ta psychicky tyra. Ona ta pozna a asi ozaj nie si taka, aku by ta chcela mat, asi v niecom zaostavas, alebo nepomahas, mozno mas zle vysledky v skole ... Nenapisala si nic blizsie. Teraz je v mode, ze pubertaci tvrdia o rodicoch, ze ich tyraju, ak chcu, aby si plnlili svoje povinnosti. Mama potrebuje v tejto situacii tiez pomoc a podporu a ty jej to este stazujes. Skus ju pochopit a rob vsetko pre to, aby sa vase vztahyo zlepsili a bola na teba pysna. Ty si jej, zrejme, jedina nadej v pobabranom zivote.

bikarbona
4. jan 2022

S rodicmi dieta neurobi nic. Ty mozes len odist a osamostatnit sa. Hadam to uz bude coskoro.

annofgreengables
autor
4. jan 2022

@viestta ďakujem.Moja mama stále čaká,že sa zmení(ale on sa nezmení nikdy-ja to dobre viem).Ale ona ho už nemôže ani vidieť (ani jeho-ani jeho veci) a ja taktiež.Ale už ho plánuje aj zavrieť(do izby).Ale nie som si istá či to k niečomu pomôže.Musíme sa od nebo čo najskôr ÚPLNE ODSTRIHNÚŤ.Tadiaľto cesta URČITE NEVEDIE.Každý raz doplatí na svoje chyby(aj on).Každý je strojcom svojho života(zvolil si túto cestu-nech ju aj má).Musím to ešte pár rokov pretrpieť a potom sa môžem odsťahovať.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ifava
4. jan 2022

Nezmeni sa, ked sa nezmenil doteraz tak uz nie. Ono pri takychto problemoch si to musi clovek najskor uvedomit aby s tym zacal nieco robit a to je problem.
Ty sa len snaz aby si mohla odist po 18tke z domu a zariadit si zivot inak, lepsie.

mimka1402
4. jan 2022

@karolinakr No neviem ci je rozumné radiť aby si nasla frajera hneď v 18ke a hneď sa sťahovala. Aby bola závislá na nejakom blbcovi aj ona? Radšej zdielany byt s nejakými babami a nezávislá od toho ako dopadne vzťah s chlapom

karolinakr
4. jan 2022

@mimka1402 no však hej

vilma7
4. jan 2022

Žiaľ mala som to doma podobne ako ty, okrem teda toho, že by ma mama týrala...ale vlastne nás "tÿrala" tým, že nás deti neochránila od takého otca, alkoholika. Môj sa upil l smrti a to bolo pre nás vyslobodením. Tiež sme mamu prosili, nech sa rozvedie, ale žiaľ na to dieťa veľký vplyv nemá a rodinu si nevyberá. Neostáva ti nič iné, len dospieť a osamostatniť sa.

vilma7
4. jan 2022

@karolinakr osamostatniť sa dá predsa aj bez frajera 🤪

stary_ujco
4. jan 2022

@vilma7 presne tak. Aby si na 18te narodky zavesila na krk prveho chmula, ktorý bude mat zaujem o jej siroko rozkrocenu dušu, vsetko len preto aby zmizla z domu. A ten chmulo to este bude aj využívať, ze sa nema kde vrátiť.
Lebo nechcem byť zlým prorokom, ale vzhladom na prostredie a vychovu, bohužiaľ štatisticky asi skončí najprv u niekoho podobneho jej rodicom...

annofgreengables
autor
4. jan 2022

@mandala77 ďakujem za info.

mimka1402
4. jan 2022

@stary_ujco Bohužiaľ presná trefa 😅

annofgreengables
autor
4. jan 2022

@stary _ujco to ho sa nemusíš báť(viem čo to obnáša-keď bol s nami bola som psychicky a fyzicky úplne vyšťavená).

annofgreengables
autor
4. jan 2022

@vilma7 máš úplnú pravdu.

annofgreengables
autor
4. jan 2022

@vilma7 ďakujem za zdieľanie tvojej skúsenosti(bojím sa , že takto môže aj môj otec čoskoro skončiť).

annofgreengables
autor
4. jan 2022

@mimka1402 máš úplnú pravdu(určite nechcem takto skončiť).TO viem určite aj teraz-s istotou povedať -.

annofgreengables
autor
4. jan 2022

@ifava máš pravdu(keď si doteraz neuvedomil čo nám -mne s mojou mamou a bratmi-spôsobil-už niet cesty späť preňho).

mimka1402
4. jan 2022

@annofgreengables Ja to úplne poznám a preto viem, že to zvládneš, musíš sa odosobniť a nebrať mamin život za svoju zodpovednosť. Ona sa tak rozhodla a ty ju nezmeniš... Bohužiaľ...Môžeš zmeniť iba svoj život. Vieš čomu sa vyhýbať takže držím palce ❤️

annofgreengables
autor
4. jan 2022

@karolinakr 12 rokov.On už aj bol na liečení ale aj tak do toho zasa vpadol.Je veriaci(každú noc sa modlí).Moja mama sa musí aj so mnou odsťahovať od nebo niekde veľmi ďaleko-je to jediné riešenie.

annofgreengables
autor
4. jan 2022

@bikarbona máš pravdu.Aj ja dúfam,že áno(ešte musím 6 rokov vydržať).

bikarbona
4. jan 2022

@annofgreengables omg.... Ty si tak mladá? Moja zlatá. Len sa nespusti a maj cieľ.

annofgreengables
autor
4. jan 2022

@oli18nemáš pravdu.Napíšem Ti čo mi napísala psychologička o mojej mame:Ono ako som písala (v konverzácií s ňou kvôli mojej mame-nebudem to tu rozpisovať) má také chvíľky kedy sa neovláda a určite ju to aj mrzí lebo Ťa má rada. To čo si napísala nie je celkom čistá pravda o mne(nepoznáš ma tak dobre-ako tá psychologička).Ale aby som Ti až tak celkom nekrivdila(tak v tom protialkoholickom liečení máš pravdu).Ja si veľmi dobre uvedomujem v akom manželstve moja mama žije.V škole mám dobré výsledky,v domácnosti(občas pomôžem-alebo keď ma o niečo poprosí).O tom,že by som v niečom zaostávala neviem.Ja si to,že je na mňa niekedy-dosť často- zlá uvedomujem a aj preto som písala tej psychologičke(aby mi pomohla poriešiť veci,ktoré sa medzi mnou a mamou stali).Snažím sa ju chápať a byť jej oporou v tomto ťažkom období.To ,že jej to ja sťažujem to nie je celkom pravda(snažím sa jej byť nápomocná a byť jej oporou).To čo je v móde teraz neznamená,že ja sa tým budem riadiť(nevymýšľal si je to pravda).Nemusíš hneď na mňa útočiť(nikdy si ma nevidela ani ja Teba). TAK NEMAJ NA MŇA ROVNAKÝ METER AKO MÁŠ NA KAŽDÉHO PUBERTIAKA VO SVOJOM OKOLÍ -NEBUĎ NA MŇA AJ TY HNEĎ ZLÁ(mám dosť svojich problémov aj bez Teba-doma-.Nebudem si Ťa už ďalej všímať.Toť vše.

annofgreengables
autor
4. jan 2022

*od neho.

annofgreengables
autor
4. jan 2022

@bikarbona Áno.Bohužiaľ.Ďakujem.Budem(musím určite dopadnúť lepšie ako moja mama).Už by som nezvládla ďalší život s alkoholikom.

annofgreengables
autor
4. jan 2022

@mimka1402 Máš pravdu.Ďakujem za povzbudenie.

annofgreengables
autor
4. jan 2022

*toho(mobil prepisuje).

cacianka
4. jan 2022

Si ešte mladá, niekto by povedal že puberťáčka, ale podľa vyjadrovania si veľmi zrelá, rozvazna, bohužiaľ predčasne vyspelá. Neviem čo ti poradiť, snáď keby si šla na upsvar, dať pokec s kolíznou a psychologičkou, ako by sa dalo pracovať s vašou rodinou, respektíve aspoň s mamou, aby sa vedela nejako odpútať, aby našla cestu bez alkoholika.
Lebo určitým spôsobom ťa otec týra ekonomicky, mama tiež a aj psychicky, lebo ta nechávajú vyrastať v patologickom prostredí. A to zažívať ešte 6rokov a nesnažiť sa vôbec, je veľmi zlé, lebo za 6 r.sa odrazu nestane zázrak a zo dňa na deň sa ani ty nepozbieras.
Nejaká rodina by vám nevedela pomôcť ?

annofgreengables
autor
4. jan 2022

@cacianka Ďakujem za kompliment(bohužiaľ je to asi pravda).Ďakujem(komunikujem s jednou psychologičkou(poviem jej o tom).Áno máš pravdu.Aj ja si to myslím.Áno je to pravda.Budem sa snažiť s tým niečo robiť(možno ešte dnes).A v čom konkrétne by nám mala tá rodina pomôcť?Ďakujem.Si veľmi milá(ale aj väčšina z Vás).