Zmena priezviska dieťaťa na priezvisko po otcovi

sadclown
31. mar 2019

Chcel som by som sa opytat , ci mi niekto nevie poradit ako je to z prizviskom dietata.MAme spolecne nemanzelske dieta ,dieta ma priezvisko po matke z dovodu pri narodeni dietata vyhrazania sa otca partnerky ,ze ich vyhodi aj s dietaom na ulicu ked sa nebude volat po matke.matka dietata sa vydala a zmenila si priezvisko a chcel by som aby chlapec mal meno po mne po otcovi.O dieta sa staram , prispievam matke financne ,a kolko casu sa dohodnem s byvalou priatelkou ,tak spolu travime vsetok cas.bolo by taka zmena mozna ?

melody5
31. mar 2019

@sadclown nie som pravnicka,ale podla pripadov, o ktorych som pocula by ti suhlas musela dat matka.Zmena priezviska sa da nariadit aj sudne,ale chces sa sudit?

sashabb
31. mar 2019

@sadclown suhlasim s vyššie napísaným. Pri zmene priezviska musí súhlasiť.
Ak by to bolo opačne, súhlasil by si so zmenou priezviska?

sissy27
31. mar 2019

@sadclown potrebuješ buď súhlas matky dieťaťa alebo rozhodnutie súdu. Súd to schváli len v prípade, že je v záujme dieťaťa mať iné priezvisko. V tomto prípade by skôr bolo vhodné, aby dieťa malo rovnaké priezvisko ako jeho matka a jej manžel, ktorý sa pravdepodobne o dieťa plnohodnotne stará.
Úprimne nevidím jediný dôvod, prečo by sa malo dieťaťu meniť priezvisko na tvoje. Jednak samotná zmena nie je pre dieťa ľahká ak už vie povedať svoje priezvisko a ešte mu vysvetliť dôvody, prečo sa má zrazu volať inak, keď to vlastne nie je vôbec potrebné a ide len o tvoje ego.