Zmizli nám svadobné dary

21. apr 2022

Ahojte žienky,
chcela som napísať na moja svadba.sk, ale pozerám že to tam už niekoľko rokov nežije a nikde som ani nenašla podobnú diskusiu. Neviem ani ako mám tento príspevok nazvať a celé je to taká trápna situácia že až a nikdy by som si nemyslela, že toto budem riešiť. V utorok sme mali svadbu (kvôli sviatkom a voľným termínom), mali sme obrad v kostole a po ňom sme prijímali gratulácie pred kostolom od hostí aj od gratulantov, ktorí prišli iba na obrad. Dávali nám okrem kvetov rovno aj dary (vecné dary aj finančné), po našom boku stáli družičky a preberali dary a keď niekde nebolo meno, tak pridali menovku alebo podpísali obálku, družbovia potom všetko nosili do áut (tých kytíc bolo strašne veľa a dostali sme aj objemné veci) a po gratuláciách sme sa presunuli do sály cca 10 km vzdialenej. Družbovia potom vyložili dary do jednej miestnosti, ktorá sa zamkla (ja som mala od nej kľúče počas celej svadby) a my sme ďalej na to už nedozerali, pretože sme mali vtedy fotenie. Na svadbe bolo všetko v poriadku a včera keď sme sa zobudili, sme boli upratať a odovzdať kulturák a vzali sme si dary domov a pootvárali. Zistili sme však, že chýbali dary cca od 40 hostí. Mali sme 100 hostí plus asi 20 gratulantov, keď nám všetci podávali ruky, tak som úprimne ani nevnímala, čo nám kto podával a hádam celý čas som plakala. Ja neviem ako to mám teraz riešiť alebo či niečo riešiť, lebo mi nejde o dary, ak sa rozhodli nič nedať, tak je to úplne v poriadku, ale bojím sa, že to pri takom čísle nie je náhoda a niekde sa stratili. Dnes ráno sme boli zase v kulturáku, či tam predsa niečo nezostalo. Hneď som písala družičkám a družbom do skupiny, aby skontrolovali, či nezabudli vyložiť autá (hlavne kufre). Manžel si robí srandu, že to zistíme už iba keď dostaneme fotky z gratulácií, či nám tí ľudia niečo podávali alebo nie. Ja neviem či mám teraz tých hostí, od ktorých nič nemáme kontaktovať, lebo to bude trapas ako Brno, ale potrebujem vedieť, či si namýšľam alebo ozaj niekto tie veci ukradol, dostali sme napr. sušičku a umývačku a tie máme, ja si myslím že skôr zmizli obálky. Pýtala som sa aj družičiek, či omylom niečo nezaložili do kabelky, veď stane sa, ale zatiaľ sa nič nenašlo a od najbližšej rodiny, ktorej by som sa nehanbila opýtať nám nezmizlo nič. V kulturáku samozrejme kamery nie sú a že vraj sú od tej miestnosti iba jedny kľúče. Snažila som sa popísať situáciu čo najpresnejšie, nemáte niekto s tým skúsenosť? Nenapadá vám, kde by sa tie dary mohli ešte založiť? Spýtali by ste sa hostí, či vám niečo dali alebo by ste sa cítili tak trápne ako ja? Lebo ja to na jednej strane nechcem riešiť a máme teraz veľa iných vybavovačiek a len som v strese, na druhej strane ak na nás minuli peniaze a zmizlo to, tak mi to je strašne ľúto a neviem či sa teraz ešte niečo vyrieši. Sedím tu teraz vystresovaná a neviem čo mám robiť.

slawka2208
21. apr 2022

popravde, asi by som kontaktovala fotografia čo je vo veci a či by vam nedal fotky z gratulácií, lepšie kontaktovať 1 osobu pri ktorej by som sa strapnila ak by nedali nič ako tích 40 ľudí. ale popravde ak by ste aj prišli na to, že Vám zmizlo niečo od koho by ste to pýtali naspäť?

simona92101
21. apr 2022

My sme zazili na svadbe nieco podobne,bohuzial sme prisli na to ze kopec ludi nam jednoducho okrem okvetov a pohladnice nic nedalo 🤷‍♀️ neriesili sme to,vypytovat sa rodiny ci nieco dali by mi bolo hlupe..ale mrzelo ma to samozrejme

januska12323
21. apr 2022

Skôr nedali ako zmizlo, ak boli len jedny kľúče. Hostí by som sa nepýtala ešte by si z toho vyšla najhoršie ty,ze ich obvinujes.

nevenka
21. apr 2022

Prosim Ta, zarazila ma jedna vec, mali ste 100 hosti a od 40 Vam zmizli dary...ale nepocitala si s tym, ze ved rodina, napriklad su manzel a manzelka a 2 deti=1 dar? Niekto proste donesie len kvety a peniaze potom dava pri tanci alebo proste...Neviem...Ja som uprimne, naozaj nepatrala po tom, ci nam vsetci dali nejake dary a kolko penazi 🤔
Este ma napadlo, ze tie materialne veci Vam uplne pragmaticky mali doniest domov pred svadbou. Ak teda neboli nejak zdaleka ti ludia. A obalky jednej zodpovednej osobe, sestre alebo co ja viem, nenechavat ich tam v tej miestnosti. No to sa najlahsie "strati", nie k tym balickom...😪. Spatne je to uz uplne blbe zistovat a vlastne...Uz to ani nezistis, podla mna ☹.

luccija
21. apr 2022

Nič by som sa hostí nepytala.Obalky si snáď zverila do dobrých rúk...môžeš poprosiť fotografa k nahliadnutiu fotiek asi Ti nebude dávať všetky zo svadby.Nemôžeš rátať, že každý človek čo prišiel niečo priniesol Či máš v pamäti nejakú krabicu čo si videla a následne už nie?
Ak sú kľúče jedny...ale peniaze si mala vziať pred koncom svadby.Nikto nezistí či boli naozaj jedny kľúče...

kitycat
21. apr 2022

Uprimne, myslim si ze tvojbdotaz je absurdny. Mali ste 100 hosti, polovica z nich sa vam na obalku nepodpisala, ale vies, ze vsetci vam nieco dali aj ked si plakala a nic nevidela? A susicku a pracku vam akoze ako prevazali z kostola do kulturaku a potom k vam domov? Nenapadlo ta, ze sa vam na tu susicku a pracku poskkladalo 20 ludi?

Alebo ze niektori vam ani noc nedali?

Ak ste mali teda fotografa tak popytaj vsetky fotky z gratulacii ale to budes potovnavat odtien obalky na fotke?

autor
21. apr 2022

@nevenka
Áno rátala som to tak, nebol tam dar od jednej rodiny s 2 deťmi a potom od párov aj od jednotlivcov, a to aj takých, čo sa nás pýtali pred svadbou, že čo by sme si želali, to bol taký moment že som začala pochybovať, že ako je to možné.

autor
21. apr 2022

@luccija
Pamätám si jednu darčekovú tašku a krabicu s pohármi, lebo hovorili družbom, aby to nedávali do kufra lebo sa to rozbije, ale ja už som z toho taká zmätená, že si to možno iba domýšľam.

cacianka
21. apr 2022

Mojasvadba.sk funguje, ale fakt je to slabšie.
Si v strese a holt slabšie ste poriesili preberanie a bezpečné uskladnenie darov, a hlavne obálok.
Aké možno ste ani toľko nedostali, lebo ak bolo 100 hostí, nedáva dar/obálku každá osoba. Sú páry, manželia, rodina sa spojila a hneď klesol počet.
Porovnajte si s videom, fotkami, urobte si prieskum s družičkami - takú retrospektivu priebehu a kuknite čo odovzdávajú hostia .

autor
21. apr 2022

@kitycat
Veď som písala, že na to sme mali družičky, ktoré písali mená po skúsenostiach z iných svadieb, zas si nedomýšľaj svoje. Nezložilo sa nám na to 20 ľudí, lebo to kúpili moji rodičia a nevadilo im to prevážať, lebo my sme o tom netušili a chceli nám urobiť prekvapenie. Veď píšem, že od najbližšej rodiny nezmizlo nič. Bože ty si taká uštipačná zbytočne, veď si spoznám hostí na fotke a či niečo podávali alebo nie a dary boli podpísané. Zostáva ozaj len tie fotky vypýtať asi.

cickamon
21. apr 2022

ja neviem ale tiez mi pride divne zeby si chcela pri 100 hostoch viac ako 40 obalok ci darov stratit....my sme mali viac ako 100 ludi a veru tolko obalok sme urcite ani nemali ... nie to este stratit...na 100 ludi by som ratala tak cca 30-40 obalok alebo celkovo dostat darov ze je primerane...
vlastne tolko by si mala ratat darov kolko si dala papierovych pozvanok ku svadobnemu stolu...

simca06022011
21. apr 2022

Vies co... a ratali ste to tak, ze niektore dary mohli dat viaceri ludia? Nie len vecne, ale aj obalky.
A sice uz sa nebudes hadam druhykrat vydavat, ale osvedcil sa zamknuty box na obalky :D taky transparentny. Z tade nezmiznu obalky. Plus davat si dary takto pomaly na ulici je somarina. A ani sa mi nezda, ze by napr. prevadzkar alebo kto to robi napr. v kulturaku, isiel a zobral si prave 30-40obalok. Aj si to odratal hadam aby to bol rovny pocet. A tiez som nevidela aby susicku a neviem co trepal niekto na svadbu ako dar a muselo sa to odvazat autami :D ale teda asi som nebola na dost svadbach. Ale to je ina tema, do toho ma nic. Proste ak sa niekde obalky stratili, nebodaj, tak na 99% som si ista ze po ceste medzi kostolom a zamknutim do tej "miestnosti".

moninah
21. apr 2022

My sme skoro tak stratili dary-obalky. Lebo sa ukladali do jednej darcekovej tasky, v ktorej sme dostali nejaku drobnost. A potom na druhy den, som tu drobnost vybrala a tasku som vyhodila. Ale mama si tie tasky odkladala a nasla tam obalky s peniazmi. Nemohli ste to aj vy niekde zalozit? Do nejakej krabice s vyzdobou alebo ku inemu daru?

autor
21. apr 2022

@moninah
Ďakujem, popravde mi vôbec nenapadlo pozrieť či to nezostalo naspodu v nejakej taške alebo krabici, vlastne je možné že sa to tam naukladalo ešte pred kostolom, hneď to pôjdem všetko skontrolovať.

ankare
21. apr 2022

Fuha, no nepríjemné. Daj vedieť, ako to dopadlo.

ninusa221
21. apr 2022

Ja len nechápem ako ti mohli prist zagratulovat s práčkou a sušičkou keď pišeš že ta ti nezmizla😀😀😀

vilma7
21. apr 2022

Podľa mňa nikto nič neukradol, lebo by bolo veľmi záhadné, že akurát od najbližšej rodiny nič nezmizlo.
Predpokladám že tí čo nedali obálku do ruky, dali pri vykrúcanke do klobúka. Alebo vôbec. Aj to sa stáva.

ninusa221
21. apr 2022

A ešte ďalšia vec možno že ste mali 100 hostí ale aj my keď sme išli ako jedna rodina 6 ludí tak sa davala len jedna obálka.

madeline1
21. apr 2022

Tiež si nemyslím, že vám zmizli dary. Veď rodina zväčša dáva spolu, pripadne tam mohli byť takí, ktorí nedali dar. Určite sa hostí nepýtaj.

adik64
21. apr 2022

Daj vediet, ako to dopadlo, podla mna je dost pravdepodobne, ze to najdes niekde medzi vecami zalozene.

katie253
21. apr 2022

Tiež som na svadbe dala pár obálok do jednej darčekovej tašky a našli sme ich dodatočne.

zooeynka
21. apr 2022

Jemin, nic sa nikoho nepytaj, teda svojich hosti urcite nie, je to fakt trapas. Radsej to prejdi mlcanim ako sa pytat CI/CO/Kolko vam dali...

martinkatinka
21. apr 2022

Podla mna zle pocitas. Nedostavaju sa dary od jednotlivcov, ale od rodiny. Takze krby ti zmizlo 40 "darov", tak to su vsetky zo svadby. Takze pokoj, klud nic ti nezmizlo, proste si dostala menej darov ako si ocakavala.

mistymay33
21. apr 2022

Ja som to mala tak isto ako ty, pri gratulácii nám dávali obálky, ktoré zbierala moja sestra. tiež sme mali cca 100 gratulantov, ale určite z toho nebolo 100 obálok. Však 4 členna rodina /4 gratulanti/ ti dajú jednu obálku. Aj kolegovia z roboty prišli ako partia - bolo ich 5 ale dali len jednu obálku. Sestra mi to po gratuláciách dala do ruky, ja som to odniesla do hotelovej izby, kde sme boli ubytovaní a po svadobnej hostine - na druhy den, som tie obálky otvárala a čítala si gratulácie a vyberala peniaze. Absolutne neviem, kto mi kolko dal, nerobila som si evidenciu od koho koľko a čo mám. Proste obálky som otvorila, prečítala.
Fakt si myslí, že keď si mala 100 hostí, tak by si mala mať 100 darov?

jasminet
21. apr 2022

Gratulanti vacsinou pridu na obrad ako par, max daju kyticu, nie obalku s peniazmi, kedze nie su pozvani na hostinu. cize si mozes rovno 20 ks obalok skrtnut zo zoznamu.

janetinka27
21. apr 2022

naozaj je velmi pravdepodobne, ze tych darov nebolo az tolko. ak by si to predsalen chcela riesit,opytaj sa druziciek,ktore podpusovali obaljy.mozno si spomenu na mena,ktore pisali.

janetinka27
21. apr 2022

a inak je pekny zvyk sa nasledne podakovat za dary, tak skus porozmyslat,ake mate dary a od koho a mozno zistis,ze tam bude rodina "mrkvickova" a skrtnes tym padom hned 4 ludi na 1 dar

jaskolka
21. apr 2022

Tiež pochybujem, že by ti zmizlo 40 darov. Obálky možno sú niekde zapadnute, aj keď nerozumiem potom tej organizácii, veď obálky mali dat družičky trebárs do nejakej krabice, alebo jednej darčekovej tašky a tu ste mali si odložiť niekde v izbe kde ste sa prezliekali, alebo mat pri sebe pri stole. Aspoň my sme tak robili.
Vecne dary tiež je hlúposť ťahať na gratuláciu, potom do sály a terigat potom nazad domov. Akože reálne fakt vám dotiahli rodičia do sály pracku a sušičku?To co ste mali za miestnosť na ukladanie darov? Lebo neviem si predstaviť, ako ťahajú to dovnútra do kulturaku a potom pchaju do nejakej jednej miestnosti, z akej to o chvíľu budú ťahať zase preč. Za mna je to veľmi nepraktické.
Plus počítať dary na osobu je tiež nezmysel, veď aj je 5 členná rodina, tak logicky dar ti dajú iba jeden.

babina_33
21. apr 2022

Mne sa to ako tiez nejak nevidi. Oni niekde budu v tych taskach podla mna popadane alebo zalozene. Hlavne nam daj potom vediet, ci ste nasli alebo fakt nie

radanna11
21. apr 2022

Tiež si myslím,že ti určite nezmizlo 40 darov.
A naozaj veľké množstvo ľudí,ktorí chodia len potriasť rukou dávajú iba kvety.
Potom sú tu rodiny s detmi,manželia,pary,partie z prace.
Pri sto hosťoch je aj 40 darov dokopy strašne veľa nie to ešte aby 40 zmizlo a asi 60 zostalo podľa tvojich výpočtov.
Za druhé ak si mala kľúče ty jediná tak už vôbec nerozumiem čo vlastne riešiš 🙈