Krst - svedok krstu

2. aug 2023

Dobrý večer. Chystáme sa krstiť dcéru, nami vybraná krstná mama však nemá birmovku, s čím mal od začiatku kňaz problém a nedalo sa s ním o tom áno diskutovať. Jednoducho trval na tom, že si má birmovku dorobiť, vraj sa od septembra môže zapísať na hodiny. Ona ale pracuje 6 dní v týždni, plus má deti (ktoré majú všetky sviatosti) a pod., čo kňaz odmietol pochopiť a jeho reakcia bola, že keď nemá čas dorobiť si birmovku, tak nebude mať čas ani byť krstná a dokonca ju odmieta zapísať aj ako svedka krstu. Stretli ste sa už s takýmto prístupom? Ja už neviem ako sa s ním vlastne mám na niečom dohodnúť. To ozaj mám dať krstnú nejakú osobu, ktorá ani nemá o mali záujem, ale má všetky sviatosti? Veď to je pokrytecké pre mňa 🙁
Ďakujem vopred za odpovede.

pribinak
2. aug 2023

Tak áno mat birmovku je jedna zo základných požiadaviek, ktoré by Krstna mama mala spĺňať

To nie je o tom, že kňaz je prehnane prísny, to je normálna požiadavka
Tak nech si Krstna mama dorobi birmovku

lilope
2. aug 2023

Krstný rodič musí mať birmovku, to nie je o tom, že si to ten kňaz vymyslel. Svedok krstu môže byť, ale to z nej nespraví krstnú mamu, musel by byť krstný niekto iný. Môj muž si birmovku kvôli tomu nedávno spravil a nebolo to náročné.

lenuska9999
2. aug 2023

Skús nájsť iného farára. My sme krstili u selezianov a dohodli sme sa s farárom, že len jeden krstný rodič musí mať birmovku. A normálne nám pokrstil a zapísali sa takto aj do krstnych listov. Zasa kamoška krstila niekde inde v kostole a kňaz "za dar na kostol " schválil, že nemusí ani jeden krstný rodič mať birmovku..

autor
2. aug 2023

@pribinak však to chápeme. Krstný otec má všetky sviatosti a práve preto som napokon poprosila kňaza, aby ona bola svedkom krstu (čo môže byť osoba, ktorá nespĺňa požiadavky na krstného rodiča) a on to totálne zmietol zo stola. Potom kto vlastne teda môže byť svedkom krstu a načo tá funkcia existuje, keď to je nereálne?

pribinak
2. aug 2023

Toto je otázka na kňaza a nie na mna

autor
2. aug 2023

@lenuska9999 veď toto ma štve. Od mužovho kolegu viem, že za krstnych majú ľudí, ktorí nemajú všetky sviatosti a oni dokonca ani nemuseli absolvovať náuku, ktorú sme my absolvovali. Kňaz dostal obálku 🫤 no ja mu obálku už len z princípu nedám. A keď chcem ísť do iného kostola, potrebujem nejaký certifikát od neho, lebo už sme sa pýtali vo vedľajšej dedine a tam by dokonca nebol problém, aby ona bola krstná. Len teda tento jeho postoj ma dosť nemilo prekvapil.

misana84
2. aug 2023

Pokrstiť v inom kostole… niekde sa dá inde nie…

nikol789
2. aug 2023

Prosím tá nápis mi súkromnú správu, teraz sme riešili to iste 🙂

janetinka27
2. aug 2023

Svedok krstu moze byt len "nekatolik".

riyadh
2. aug 2023

S tym "kvazi" knazom by som sa rozlucila a hladala niekoho kto je knaz na pravo mieste bez predsudkov

lilope
2. aug 2023

@janetinka27 asi nemáš pravdu. Ja som synovcovi krstná mama a môj muž, keďže vtedy ešte nemal birmovku, mu bol zapísaný ako svedok krstu.

mima172
2. aug 2023

Áno, krstný rodič má mať určité sviatosti a medzi nimi aj sviatosť birmovania. Ja som krstná mama, no môj manžel nie je krstný otec, keďže nemá birmovku. Na krste mal "funkciu" fotografa 🙂
Ohľadom svedka krstu sa vyjadriť neviem.

joesvk
2. aug 2023

Stačí jeden krstný rodič.A svedka krstu by som neriešila.

guliver19
2. aug 2023

Niezeby sa tesili ti zatuchli knazi ze niekto ma este v dnesnom svete zaujem o nieco ako je krst, oni si este kladu zakazy a podmienky ako si zaumienia. Otras cela tato institucia plna bludov a vymyslov😄

lucia147852
2. aug 2023

Svedok krstu je označenie pre kresťana iného vierovyznania (evanjelik, kalvin,…) nie pre katolíka, ktorí nespĺňa podmienky byt krstným rodičom. Niektorí kňazi to zápisu takto, aby bol vlk sýty a ovca cela. Katechizmus ale nič take nepozná. Treba vyberať krstného rodiča, ktorý spĺňa požiadavky na to byt krstným rodičom a nie nadávať na kňaza, ktorý dodržuje to, čo dodržať má

ada12345
2. aug 2023

Uprimne, chodte krstit do ineho kostola, ked tu robia problemy. Ak ma krstny birmovku, tak jeho zena moze byt svedok krstu. Nemal by s tym byt problem.

lilope
2. aug 2023

@guliver19 to nie sú bludy, to sú pravidlá. Keď nemieniš dodržiavať, tak neber. Netreba sa vyjadrovať k niečomu čomu nerozumiem alebo nechcem rozumieť.

guliver19
2. aug 2023

@lilope tie pravidla si kazdy ujo v kostole prezentuje podla svojho uvazenia. A bludmi som nemyslela konretne tieto akoze pravidla ale cele smiesne nabozenstvo

lilope
2. aug 2023

@guliver19 nie, tie pravidlá sú jasne dané, nie ako si to ktorýkoľvek kňaz uzná za vhodné. Aj z toho vidno, že sa nevyznáš a prišla si sa do témy zapojiť len aby si sa mohla navážať do náboženstva ktorým zjavne pohŕdaš. Pre kresťanov to nie sú bludy. Naozaj hlúpe správanie, skús sa nad tým zamyslieť.

lenuska9999
2. aug 2023

Aký certifikát ? Ty môžeš ísť do akého kostola chces krstiť, netreba ti žiaden certifikát

pribinak
2. aug 2023

@guliver19 načo si v tejto diskusii? Nič konštruktívne si nepriniesla
Len urážaš

euka210
2. aug 2023

Asi ju chce dotlacit do toho, nech si birmovku urobi.
A ako svedok krstu moze byt a vy ju budete brat ako "normalnu" krstnu.
Ked sa s fararom neda dohodnut, tak skuste ineho ktory nebude robit take smiesne problemy.

lucia147852
2. aug 2023

@lenuska9999 nemôže, môže ísť podľa adresy TP kde patrí do farnosti. Ak chce inde potrebuje papier od príslušnej farnosti, že tá s tým súhlasí

autor
2. aug 2023

@lucia147852 presne. Povedal to tak aj náš farár, aj ten z vedľajšej dediny. Predpokladám, že v rámci jedného mesta, kde je viac kostolov si možno môže človek vybrať, ale my máme kostol jeden a v ňom jedného dekana, ktorý má tieto veci na starosti

guliver19
2. aug 2023

@lilope ale az potom co sa krestania zamyslia nad bludmi a vymyslenymi bohmi😀

lenka.25
3. aug 2023

Ja nechápem na čo veľa ľudí chce krstiť deti, keď už nemienite akceptovať základné pravidlá krstu . U mňa v okolí sú už samí svedkovia krstu 😂 a popravde, ani tie deti nie sú vedené k viere .

1katkas
3. aug 2023

Keď som bola prvýkrát krstná nemala som birmovku... Tu som si časom dorobila

rusalinka
3. aug 2023

Tebe príde pokrytecké to, že kňaz dbá na dodržiavanie pravidiel, ale že ich ty chceš silou mocou obísť... to už pokrytecké nie je?
Rady typu - choď do iného kostola - aj tam platia tie pravidlá.
Daj obálku - chcela by som vedieť tú farnosť a meno kňaza... alebo zase len niekto niekde kedysi počul od toho a hentoho a hentoho vraj údajne...

Krstný rodič môže byť aj jeden, mal by to byť niekto, kto má všetky sviatosti a bude dieťa viesť vo viere - máte toto vôbec v pláne? Ak nie, tak je úplne jedno, kto bude dieťa na krste držať a bude zapísaný v matrike, je to všetko len proforma.... prepáč, ale toto je pokrytecké.

autor
3. aug 2023

@rusalinka v tom inom kostole som už bola ako som spomínala vyššie a tam sa dohodnúť dá - čiže čo kostol to iné pravidlá? Áno, to je pre mňa pokrytecké.
O tom, že obálka bola v tomto prípade v hre viem tiež a viem, že dotyčnému boli urobené ústupky bez nejakých väčších komplikácií.

Ja predsa nechcem obísť pravidlá, práve preto netrvám na tom, aby ona bola zapísaná ako krstná. O tom vedení k viere - jej deti majú všetky sviatosti. Bol tam dôvod prečo si ona birmovku v škole nerobila, ale to tu nebudem rozoberať.
A áno, keď ťa to už zaujíma, máme v pláne dcéru viesť k viere, aj k tomu, aby si urobila aj zvyšné sviatosti. Ja som v tom vyrástla a pre mňa je to základ do života a ten chcem dať aj jej.

rusalinka
3. aug 2023

Tak potom v poriadku, ak ju aj chcete viesť vo viere, ok. A v tom prípade viete, že pravidlá by sa obchádzať nemali... to, že tak spravili iní... je ich vec. Vy sa riaďte tým, čím máte.
Som zlá, však? Priznávam. Ale strašne ma už štvú tieto príspevky typu - kde mi pokrstia dieťa tak, aby som ja nič nemusela a ešte aj spravila všetko naopak. A ak to tak nebude, tak je vlastne na vine farár a celá cirkev. Prišla si mi do rany, prepáč 😀