Krst v Modrom kostoliku, bez birmovky a pokrstenia.

kesa
2. júl 2018

Dobry den. Mam otazku, ja som krstena evanjelicka, manzel nieje krsteny, sme uradne zosobaseni. Radi by sme za krstnych rodicov jeho sestru s manzelom, avsak niesu krsteni ani nic. Svokra ma svatosvate presviedca ze v Modrom kostoliku je mozne aj tak pokrstit, ja si myslim ze to je hlupost. Prosim o reakcie skusenych, dakujem Vam.

maciatkolulu
2. júl 2018

@kesa no svokra sa mýli na 100%ale veď choďte a opýtajte sa priamo tam a uvidite😉

vevet
2. júl 2018

@kesa prečo v modrom kostoliku ked si evanjelicka, potom by si mala v evanjelickom krstit. Zalezi aj od knaza ci za takychto podmienok pokrsti.
Nemiesala by som to, ked si evanjelicka, preco krstit v katolickom kostole. Plus, led ani krstni nie su pokrsteni.

kesa
autor
2. júl 2018

@vevet no ved to aj ja vravim. Ona je slahnuta ona mi vola dnes ze idem vybavovat tento tyzden ten krst...a ja ze jaky? Ked sa napevno rozhodneme tak si to sami poriesime a ked tak v evanjelickom... to ona je etapa sama.o sebe presne som.chcela.pocut ze sa myli a zavolat jej nech da fakt pokoj ale nebola som si ista preto zistujem sliedim a surfujem. Dakujem baby.

maciatkolulu
2. júl 2018

@kesa akože prečo vôbec krstiť? 😃 kvôli fotkami pre modrým kostolikom😉.... veď zjavne nie ste veriaci nejako extra. Nuž ale opäť kľudne sa choďte opýtať. Ale Tak,odpoveď je jasna😉

kesa
autor
2. júl 2018

@maciatkolulu ved ano ano to vravime aj my, vlastne len jej chceme vecer inteligentne uz ppvedat ze stacilo. Ja som evanjelik ale nezakladam si ze moj syn musi byt krsteny, som rada ze ja som, ale nieje to pre mna priorita, len svokra sa asi nudi a nema co vymyslat.

silvi70
2. júl 2018

@kesa, tu je stránka farnosti: https://modrykostol.fara.sk/sviatosti/krst-deti
pre istotu kopírujem aj informácie: KRST MALÉHO DIEŤAŤA
Ak chcete pokrstiť dieťa, najprv si približný, nezáväzný termín dohodnite so svojou rodinou. Záväzný termín oznámte členom rodiny až potom, keď si termín krstu dohodnete vo farskej kancelárii v úradných hodinách. Nahlásiť krst môže len rodič dieťaťa. Potrebným dokladom je Rodný list dieťaťa, ktorý prineste so sebou.

Krstíme vo farskom kostole vo vybrané nedele o 12:00 hod. Na krst je potrebné si zabezpečiť krstnú košieľku a krstnú sviecu (kúpite ich v obchodoch s kresťanskou tematikou, v Bratislave napríklad:

Spolok svätého Vojtecha (Kolárska 2),
LÚČ (Námestie SNP 11),
Predajňa František (Františkánska 2).
Ak nemáte kánonické trvalé bydlisko v Bratislave, je potrebné, aby ste si vyžiadali tzv. "prepustenie ku krstu" z farnosti, v ktorej bývate.

Rodičia musia pred krstom absolvovať krstnú náuku, ktorá sa koná v sobotu pred krstom o 8:00 hod. vo farskom kostole.

Ak rodičia dieťaťa nie sú cirkevne zosobášení, ochotne im vyjdeme v ústrety pri náprave ich zväzku.

Ak rodičia dieťaťa nie sú cirkevne zosobášení alebo nežijú spolu, je potrebné priniesť Krstný list určeného krstného rodiča, v ktorom bude záznam aj o prijatí birmovania, Eucharistie a sviatostného sobáša. Krstný list krstnému rodičovi vystavia na farskom úrade v mieste jeho krstu.

Pred krstom odporúčame rodičom aj krstným rodičom prijať sviatosť zmierenia.

maria584
2. júl 2018

@kesa hlavne, že tvoj muž ani pripadni krstni rodicia nie sú krsteni, ale tvoja svokra chce, aby vnúča bolo pokrstene. Kde bola keď sa jej narodili deti, prečo ich nedala pokrstiť? Vtedy mohla vybavovať. Nie teraz rieši to do čoho ju nič nie je.

kesa
autor
2. júl 2018

@maria584 no to som jej presne povedala ked mi volala dnes presne toto som jej vytkla. Vodu kaze vino pije. Cele zle.

titla
2. júl 2018

No myslím si, že sa nemusíš báť. Ono sú aj benevolentnejší kňazi, nie všetci trvajú na všetkých potvrdeniach, alebo aby mali krstní rodičia všetky sviatosti, ale minimálne sa vyžaduje, aby boli aspoň pokrstení katolíci. Pochybujem, že sa nájde kňaz, ktorí by Vám za týchto okolností dieťa pokrstil... Totiž krstom sa človek začlení do spoločenstva cirkvi a krstní rodičia sú akoby "garanti", ktorí napomáhajú rodičom vychovávať deti v kat. viere a v súlade s jej učením. Počas krstu s rodičmi aj skladajú niečo také ako sľub.

maciatkolulu
2. júl 2018

@titla ale nie v modrom😉

dai
2. júl 2018

@kesa nie, nie je... mali sme tam teraz krstiny, krstni rodicia musia mat sviatosti...

bmiroslava
2. júl 2018

pochybujem, že akýkoľvek kňaz by bol ochotný takto pokrstiť dieťa, pokiaľ by boli krstní rodičia pokrstení a mali všetky potrebné sviatosti tak by stačilo ak ty máš krst a manžel nemusí... co sa týka cirkevného sobášu je to iné, mám známych ktorí sú obaja pokrstení, ona má aj prvé sväté primanie a birmovku ale on nie a sú zosobášení len na úrade a deti majú krst

bielavila
2. júl 2018

Myslim si ze babo vam pokrstiavi ste alebo nie ste vy s muzom pokrsteni, ale krstni todicia musia mat vsetky sviatosti od krstu az po birmovku

deti95060810
2. júl 2018

máš nejakú akčnú svokru....svoje deti krstiť nedala, ale teba ženie....pripadá mi to zvláštne...ja by som asi pouvažovala aby dieťa bolo krstené po maminke - v evanjelickom kostole, keď ocinko nie je krstený vôbec...

kesa
autor
2. júl 2018

@deti95060810 ano presne to som jej uz povedala ze nech sa nemontuje a ked bude tak po mne.

ukulela
2. júl 2018

@kesa no podla mna nepokrstia vo vasom pripade ani v modrom, ani v zelenom ani v zlto-cervenom. ono ani tak nezalezi na rodicoch (tam sa az tak nedba na napr sobas v kostole a pod) ale na krstnych - ti sa predsa pri krste zavazuju, ze budu dieta vychovavat vo viere. a teda krstny rodic by mal mat preto sviattosti - navyse prislusnej cirkvi, ktora krsti. svokra si to predstavuje ako hurvinek valku ... su aj benevolentnejsi knazi, mame v rodine priklad, ked pokrstili dieta slobodnej matke, ale krstni museli byt minimalne pokrsteni (katolicky kostol a farar to konzultoval s biskupom). a potom zas - rodicia sobaseni (evanjelicky kostol), dieta krstene tiez u evanjelikov, ale krstna mama katolicky krst tak pred krstom dietata este okrstil farar krstneho otca 🙂 aby nim mohol vobec byt - aj tak sa da, ale to uz je ozaj maximalne volnejsi pristu, ktori nemusia (a ani nemaju) vsade .... svokru nech zastavi manzel, aby si sa ty s nou zbytocne nehadala. moja sa ma raz opytala, ci budeme krstit - tak som povedala, ze nie, a ze vlastneho syna ("neznaboha - oozaj nie v zlom") nech sa radsej ani nepyta, ak nechce pocut daco zle - a uz to nenadskrtla nikdy 🙂

janinah
2. júl 2018

Nepokrstia ....cirkev ni e je holubník,pravidlá platia..Dá sa prihliadať na isté individuálne okolnosti,ale u vás je to jasné.

martinasz13
28. aug 2019

Zdravím, ja by som aa chcela spýtať či by nám pokrstili dcérku v Modrom kostolíku ak my s partnerom sme iba krstený a krstný rodičia majú: krstná mama krst a 1.sväté príjmanie a krstný otec iba krst. Všetci sme katolíci. A ak by bol problém že treba aj birmovku tak dá sa “dorobiť”? Mám v pláne sa tam zastaviť za farárom aj osobne. Ďakujem za odpoveď 🙂

bielavila
29. aug 2019

@martinasz13 vsetko sa da ak natrafis na dobreho knaza, ale nam v modrom kostoliku pokrstili maleho len tak ze krstni museli mat vsetky sviatosti... dcerka ma krstneho v krstnim liste ktory ani neni pokrsteny, bol ako svedok krstu, ale farar bol uzasny a zapisal ho ako krstneho... okolnosti neries preco neni pokrsteny, fararovy sme to vysvetlili a mohol nas odnietnut, ale neurobil to... ale obehali sme 3 fary kym sme takeho nasli... ale uz nie v Ba