9 mesiacov sa rozvádzame a nič nie je doriešené

lea2019
29. feb 2024

Ahojte, potrebujem poradiť pri rozvode. Rozvod trvá 9mes. Stále nie je nič doriešené. Synček má 4 rocķy. S budúcim ex sa na ničom neviem dohodnúť. Nesúhlasí,aby bol malý zverený mne. Nesúhlasí s rozvodom. Ani predajom domu. Nič ma netrápi, ako synček. Ako ste vedeli v tomto ,,vzduchoprazdne,, fungovať? Ak mám určí súd znalecky posudok, ako to fungovalo,prebiehalo? Napíšte mi, prosím, vaše skúsenosti. Prípadne mi poraďte. Skúste mi, mamy, poradiť v žiali. Ďakujem vám.

stefi_k
29. feb 2024

Ci suhlasi alebo nie ak trvas na rozvode, tak vas skor ci neskor rozbedu, poradnu mozes rovno odmietnut. Ak nesuhlasi zo zverenim dietata do tvojej starostlivosti, tak aky dal navrh na starostlivost o dieta po rozvode ? Bsm sa riesi az po rozvode, cize dom nedoriesis pokial vas nerozvedu. Inak ja som sa rozvadzala 3 roky, stava sa. Co ti mozem poradit, zacni zit svoj zivot, aby pochopil, ze uz nie je sucast tvojho zivota, komunikuj s nim vyhradne o dietati a snazte sa ak je to mozne dohodnut ohladom syna.

damian85
1. mar 2024

@lea2019 3 roky rozvod a niekoľko výchovných opatrení resp.znaleckých dokazovaní konkrétne 6 alebo 7 súdnych pojednávaní. Znalecké dokazovanie prebieha nasledovne : Znalec si predvolá teba samu s dieťaťom - jeho samého s dieťaťom - budete robiť xylz testov ( osobnostných ) zisťuje interakciu rodičov - dieťa . Následne možno si pozve aj Vás spoločne. Niekedy to trvá celý deň - niekedy je to rozkúskované do viacerých dní. Pred samotným znalcom ťažko niečo zatajiš - testy odhalia všetko. Naše dieťa malo 4 roky - keď prišlo prvý krát ku znalcovi - znalec sa veľa pýtal aj dieťaťa. Dokonca bol s dieťaťom sám - hraje sa s ním a on už vie ako a čo má robiť aby zistil čo potrebuje. Otázky pre znalca dávaš jednak ty , tvoj muž , ale aj samotný súd. Samotné znalecké dokazovanie nie je žiaden stres pre dieťa - skôr pre rodičov. Fungovať v tomto období sa dá len tak - že človek pochopí že život nie vždy smeruje tam - kam by sme chceli resp.ako si to naplánujeme. Neviem akú formu starostlivosti on navrhol - ale v podstate do rozvodu máte spoločnú starostlivosť o dieťa . Je malá pravdepodovnosť aby pri 4 ročnom dieťati prešla jeho osobná - veľká že prejde striedavá.

leo2019
26. apr 2024

@stefi_k s rozvodom súhlasí a autorka to vie už dávno. Každý už má svoj život respektíve min. budúci exmanžel už ho má. Jediné o čo mu ide je aby sa mohol plnohodnotne starať o syna ktorý už bude mať o chvíľku 5 rokov. Oca miluje aj on jeho. Jediné na čom mu záleží je syn a aby mohol s ním tráviť čo najviac času. Návrh na starostlivosť je striedavá alebo spoločná. Komunikácia prebieha len ohľadom syna pokiaľ je to možné.

leo2019
26. apr 2024

@damian85 bohužiaľ človek to tak nechce ale niekedy proste sa to natiahne. Forma starostlivosti striedavá alebo spoločná. Znalecké bude len ohľadom rodičov (spôsobilosť rodičov pre výchovu) syn prizvaný nebude. Fungovať sa dá dobre aj v tomto období len sa treba vyrovnať s tým že nie vždy to presne ide ako si človek naplánuje. Zameriavať sa hlavne na syna a na budúcnosť.

damian85
26. apr 2024

@leo2019 Znalecké len ohľadom rodičov v podstate pre súd nemá žiaden význam. Ak si znalec predvolá na pojednávanie aj syna ( má 5 rokov je dostatočne vyzretý na toto vyšetrenie) tak jednoducho príde aj syn - alebo súd nerozhodne. Spôsobilosť rodičov na výchovu nie je podstatná ak ani jeden z účastníkov , toto konkrétne nespochybňuje. Citová vazba medzi rodičmi a dieťaťom , to je to podstatné , na čo nemá spôsobilosť súd ( sudca nie je vyštudovaný psychológ ) a na základe toho môže súd rozhodnúť . Spoločná starostlivosť nie je možná bez dohody rodičov , striedavú môže súd nariadiť ( bez dohody - autoritatívne )

leo2019
26. apr 2024

@damian85 Tak sudca sa vyjadril aj kolízna že nemá význam vypočúvať znalcom dieťa keďže to sudca videl ako iba rodičovský konflikt. Preto chcel iba posudok rodičov na spôsobilosť. Zatiaľ do riadneho rozhodnutia je určená striedava ( tá už trvá vlastne skoro rok)

leo2019
Včera o 07:16

@damian85 ešte sa chcem opýtať ak máš s tým skúsenosť ako dlho sa čaká na znalca a ako ho vyberajú ci z okolia alebo aký bude voľný kdekoľvek na SK?

damian85
Včera o 08:20

@leo2019 Mimoriadne čudné rozhodnutie súdu , pretože pokiaľ z Vás nik netrpí vážnym psychickým problémom , súdu je dopredu jasné že obaja rodičovské kompetencie vykonávať môžete / viete. Pláti to tobôž , keď toho času máte striedavú starostlivosť , ktorá aj po znaleckom posudku , ostane na 99% zachovaná. Nemám skúsenosť s takým znaleckým dokazovaním a nikdy som ani o tom nepočul , aby sa také niečo robilo ( bez dieťaťa ) , takže v tomto neporadím. Prakticky si ani neviem predstaviť , či má Vás psychológ skúšať z toho , ako sa robí sviečková a či omáčku zahusťujete múkou pšeničnou či kukuričnou , alebo či viete dieťa obliecť. Znalec vždy zisťuje - to čo sudca nedokáže. Posúdiť vzťah dieťaťa - rodič 1 , dieťaťa - rodič 2 , rodič - rodič. Znalecké dokazovanie , ak sú tam maloleté deti , robí vždy znalec z oblasti pedopsychológie. Čo detský psychológ bude zisťovať pri 2 dospelákoch - netuším a samotné znalecké dokazovanie by som ako právnik zmietol zo stola , pretože vlastne o ničom nevypovedá. Ale 1.súd určí že je v konaní nevyhnutné znalecké dokazovanie ( to už asi máte za sebou ) 2. vyberie znalca ( môžete si dať podmienky , ktoré súd bude akceptovať , alebo nebude - u nás akceptoval - znlaci boli 200 km + od nás - kvôli kontaktom mojej ex ). Rozvodov je na tisíce , komplikovaných na stovky , znalcov na desiatky. Takže ak vyberie súd znalca , zadá mu Váš prípad. Pošle spis na preštudovanie , znalec má myslím 2 alebo 3 mesiace na naštudovanie spisu. Následne Vám znalec urči termín , ktorý dozaista nebude vyhovovať všetkým trom , takže budete hľadať prienik ( zase nejaký ten mesiac ). Znalecké niekde trvá 1 deň , niekde 3 dni počas 3 týždnov. 3. znalec má čas znova myslím že 60 dní na vypracovanie posudku . Ten pošle súdu. 4. Súd má čas na preštudovanie znaleckéhop posudku a určí termín súdneho pojednávania. Takže kľudne rok. Ak by som bol právnikom ja jednej strany , alebo druhej , znalecký posudok , ktorý nič nehovorí o citovej vazbe dieťaťa a rodiča , by som na súdnom pojednávaní zmietol zo stola. Takýto posudok , totižto nič nehovorí o tom , že dieťa bez matky týžden trpí , nič o tom že dieťa otca potrebuje , nič o tom aký je vzťah dieťaťa s rodičom 1 , rodičom 2. Hovorí len o tom že dvaja rodičia sú v spore , je jedno na ktorej strane je chyba to už ale súd vie , keďže rodičov poslal za znalcom.
Jedna strana tvrdí , že dieťa potrebuje osobnú starostlivosť , jedna že dieťa potrebuje striedavú. Znalec nemá vešteckú guľu , aby vedel bez prítomnosti dieťaťa posúdiť , čo je pre dieťa vhodnejšie. Zákon jasne hovorí " ...................v najlepšiom záujme dieťaťa ........". Takže také znalecké dokazovanie je vlastne vyhodenie peňazí do " ľuftu " .

leo2019
Včera o 09:02

@damian85 ja sa zastupujem sám...ex ma právnika...ja som súdu povedal ze proste je to zbytočné ze co môže znalec povedat o mne a o matke keď po prvé aj matka aj ja sme potvrdili ze o dieťa sa statame spoločne od jeho narodenia dokonca ja som bol so synom rok na materskej do nástupu do škôlky...pýtal som sa súdu ze ako co teraz znalec povie ? Ze som neschopný alebo ja neviem...vravím je to zbytočné...syn aj podľa dokazovania chce byť ako s otcom aj s matkou...kolízna navrhla striedavu ale pokiaľ sud nieje úplne rozhodnutý navrhuje znalecké ale bez dieťaťa pretože je malý a je zbytočné sa pýtať lebo bol v období keď je naviazany viac na jedného alebo druhého rodiča....takže sud nariadil znalecké ohľadom nás dvoch. Môj názor úplne zbytočné natahovanie. Ja osobne aj na súde som povedal ze odmietam znalecké lebo to nemá žiadnu výpovednú hodnotu.

leo2019
Včera o 09:07

@damian85 fu asi si prešiel riadnou melou...toto som práve ja nechcel :(

damian85
Včera o 09:21

@leo2019 Len súd nemá kompetencie sa vyjadrovať k veciam psychologickým a samotnej citovej vazbe. Tam nie je podstatné ani to či dieťa má radšej matku alebo otca , pre znalca sú nevyhnutné iné veci. Napríklad dotyk - ako sa s tebou s ňou privíta , ako reaguje keď niečo poviete dá mu kresliť rodinu , porozpráva sa s ním čo robi s tebou čo s ním + má testy pre malé deti kde sa dá toho veľa zistiť. Nie je to pre dieťa nič stresujúce , znalci ktorý sú , sú v oblasti pedopsychológie špička. Znalecké dokazovanie sa naopak robí iba s malými deťmi 3 - 10 rokov. Deti 10+ si už povedia ako chcú vyrastať ( s matkou , otcom , v striedavke ) a ich želanie je zvačša vypočuté. Takže znalecké dokazovanie sa robí prevažne s deťmi ako máte vy. Každopádne neviem čo bude výsledkom znaleckého dokazovania bez dieťaťa , ale podľa mňa vyhodené 1 000 eur plus.

leo2019
Včera o 09:29

@damian85 presne vyhodené peniaze radšej som mohol ísť s malým niekam na dovolenku....ale bohužiaľ....ex tvrdohlavo stojí za svojím a trpíme tým všetci. Ďakujem za odpoveď.

leo2019
Včera o 09:41

@damian85 chcem sa ešte opýtať ak to je osobne nemusíš reagovať . Chcel si striedavu?Ak áno, súhlasili ste s tým obaja? Ak nie, bolo to ťažké? Ak si chcel a dostal si ju, ako to dieťa zvláda? Ako prebieha komunikacia medzi vami s ex?je to náročné ci ste si už potom všetkom vydýchli? Ďakujem

damian85
Včera o 15:30

@leo2019 Áno chcel som striedavku ( naše dieťa nemalo ani 3 roky ked do nej šlo ). Nie nesúhlasila so striedavkou ale ako každá žena ktorá je tvrdohlavo proti striedavke - mala len 2 možnosti - 2 dni za 2 týždne alebo týžden a týžden. Boli už z nej unavený - vystriedala špičku právnickej obce v okolí , navštívili sme všetkých odborníkov v okolí , 3 sociálne pracovníčky , mali sme dokonca 2 sudcov ( išli sme po starom , kde to bolo ešte možné ) Jeden sudca jej zamietol neodkladné opatrenie , druhý ju donútil do " dohody " alebo autoritatívne rozhodne v jej neprospech. Nakoniec je 8 dni u mňa 6 u ex. Či to bolo ťažké ? 6 alebo 7 súdnych pojednávaní , výchovné opatrenia , 11 psychológov. Skoro 3 roky života. Dieťa to zvláda lepšie ako dospeláci. Komunikácia iba na formálnej úrovni - t.j kúpim to , kúpime to , zaplatím to , zaplatíme to , lieky dávať tak alebo onak. Počas súdneho procesu bola komunikácia na 0 úrovni ( hrala to na to že keď nie je komunikácia , nebude striedavka ). Sú určité veci ktoré sa " vydýchať " nedajú. Jednak veci počas vzťahu ( podvádzania a i ) , jednak veci pri rozvode ( obvinenie z pedofílie bola špička ). Či je dobrá striedavka ? Nie , nie je. Najlepšie je keď sú otec a matka v 1 domácnosti s deťmi a majú normálny vzťah. Keď však obaja chcú , dieťa ma oboch rodičov rado , rodičia sa vedia podvoliť dieťaťu t.j muž / žena sa skutočne o to dieťa budú týždeň starať a nie ho nechať na starosť partnerom , babkám , dedkom , susedám , tak asi je to jediná možnosť. Nie vždy , nie všade , nie stále. Úplne celé okolie ktoré sa rozvádzalo po mne a chceli striedavú starostlivosť ju aj dostali. Najdôležitejšie je to čo sú prvé dni po rozchode - ak žena odíde a zoberie zo sebou aj deti a muž nepodá neodkladné opatrenie , tam sa striedavka vybojuje ťažko. Ak však žena odíde , ale muž trvá na tom že si dieťa bude brávať polovicu času , nepoznám prípad , kedy by striedavka nebola aj uzákonená v rozsudku.

leo2019
Dnes o 04:26

@damian85 ďakujem ti za vycerpavajucu odpoveď. Ja som chcel od začiatku striedavku lebo syna milujem a vychovávam ho aj ja od počiatku.Som dobrý otec co sama aj matka potvrdila. Samozrejme najlepšie je ze dieťa vyrastá s oboma rodičmi v jednej domácnosti,cítil som to a dal som jej šancu aby to tak mohlo byť ale bohužiaľ. Už je to rok a ja som sa posunul ďalej. Obvineniam som sa nevyhol to už má upozornil pravnik ze sa mam pripravit na všetko (mal som ho na začiatku lebo som nevedel co a ako,ináč som chcel rozvod bez právnikov)doslova z pedofilie nie ale už som bol úchylak lebo syn spal medzi mnou a partnerkou. Vytiahla to zo syna a išla to hlásiť koliznej. Dokonca som to musel vysvetľoval koliznej. Vravím syn má svoju izbu so všetkým len sa pýtal ci môže spať s nami. Je to ťažké ale som rad ze si to zvládol a aj tvoje okolie a dúfam ze aj ja.Prajem si dobrý vztah s ex kvoli malému, lebo som tu na MK aj také našiel a za to by som bol nesmierne vďačný. Ešte raz ďakujem ti a tvoje skúsenosti ktore ma aj sklamali ze to musí zájsť až tak ďaleko ale hlavne podporili ze sa nemám vzdávať. Drž sa.

leo2019
Dnes o 04:34

@damian85 a striedavu mame od začiatku rozchodu aj napriek jej nesúhlasu. Až teraz posledne sud oficialne v uznesení do riadneho rozhodnutia dal striedavku co aj kolizna navrhla.

damian85
Dnes o 13:12

@leo2019 Vzdávať to netreba , ale je to ako boj so sektou. Denne sa napočúvaš ako chceš ukradnúť dieťa matka ( k tomu aké kradnutie ak to máme 50 na 50 ) , ako dieťa osprostie v striedavke , pretože čítala článok na najmama. Sem tam ako dieťa patrí matke a i. Nuž ja som si prešiel niekoľkými znaleckými , psychológmi a i , nik mi z odborníkov nepovedal že sa dieťaťa mám vzdať a robiť mu víkendového uja. Odroď si , odkoj si , chceš sa len vyhnúť plateniu alimentov ( moja ex zarába viac ako ja ) , aj to som sa napočúval od jej fanúšikov. Možem ti garantovať že poznám desiatky detí v striedavke , ktoré nemajú problematické správanie , vynikajúce výsledky v škole a tak nejak to sťahovanie berú. Je to daň za to , aby mohli s oboma rodičmi tráviť rovnaký čas. Príde čas , kedy sa deti rozhodnú samé cca 10 rokov + a možno povedia , oco , mama mňa to sťahovanie nebaví , ja ostanem u jedného z Vás. Potom to je ale už rozhodnutie dieťaťa , nie ženy , ktorá si povedala ja som matka takže bude po mojom. Každý muž ktorý sa svojich deti nevzdá a pôjde do boja za striedavku má moju poklonu. Viem čo to obnáša. A niekedy sa ženy prepočítajú v domnienke svojej moci nad deťmi a súd rozhodne , že okej , striedavka nie , ale dáme deti otcovi , ak si tak veľmi tu striedavku neželáte.
Budeš počúvať , ako deti " zoberú " matke iba keď je alkoholička , feťáčka. Nie je to tak , deti budú vidieť svoju mamu aj 2 dni za 14 keď je žena neoblomná a robí prieky. Poznám prípady kedy ženy tak dopadli , mojej ex veľa nechýbalo. A moja ex patrí s extrémne nadpriemerným platom , nikdy vo veľkom nepila , nedrogovala , normálne dieťa kojila , bola 2 roky na materskej a vlastne ako matka zlá nie je , až na tú pracovnú vyťaženosť a extrémnu prelietavosť. Ale , mala na vlásku. Pre neoblomnosť a špekulovanie ako by sa dalo uškodiť.