Ahojte..chcem sa opýtať,môj bývalý sa nezaujímal o našu dcéru od jej narodenia,uplynuli dva roky,ani na Ňu neplatil..nič..nezáujem..nieje uvedený v rodnom liste..teraz ma chce dať na súd..myslíte že má neaký nárok na ňu,respektíve,či môže súd určiť,aby sa stretávali?ja sa toho strašne boojím.ďakujem
moze si podat o urcenie otcovstva, tam neni lehota ziadna pokial viem toto si moze podat hocikedy. a potom teda asi ma narok aj na stretavanie (pravdepodobne tam ma slovo aj kolizna) ale vyplynu mu aj povinnosti a to prispievat na neho.
ale presne neviem ako to chodi. snad niekto ma skusenost.
Keďže nie je "oficiálnym" otcom dieťaťa (nie je v rodnom liste), bude musieť dať najprv návrh na určenie otcovstva. Až potom môže požiadať o úpravu styku s dieťaťom, na ktoré má, pravdaže, nárok, je to aj jeho dieťa. Že o ňu doteraz nejavil záujem mu isto priťaží, ale nie je to dôvod, aby mu súd zakázal stretávať sa s vlastným dieťaťom úplne. Na druhej strane, keď bude ofic. otcom, treba požiadať o výživné!
Ahoj...jedine ak to da na sud a daju spravit testy otcovstva ale neboj sa nebude mat take ejdnoduche budu zistovat prečo zrazu ju chce a a bude musiet vsetko vyplatit za tie dva roky
A povedal ti, preco teraz zmenil nazor? Nie je to len cisto muzska jesitnost, lebo ta napriklad videl s inym muzom?
Tak ako baby pisali, bude musiet poziadat o testy otcovstva, nasledne bude musiet poziadat sud o upravu styku, samozrejme mu bude urcene platit vyzivne.....toto vsetko bude trvat dost dlho a mozno ho to prestane bavit, ale pozor na to, aby nevycitil tvoj strach a nevolu, lebo vtedy sa do toho pusti s este vacsim nadsenim, len aby ti urobil zle(bohuzial, aj take pripady su), s usmevom mu odpovedz, ze si za, ze nech si da vsetky papiere do poriadku a potom sa dohodnete, prehod nieco medzi tym ze aj ty budes mat viacej casu na seba, ked bude on nejaky cas travit s dcerkou.....proste aj tak ti nic ine nezostava, ale mozno po tomto cuvne.....
nena62- ahoj tento isty problem mam aj ja moj syncek ma 2 roky a otec si zmyslel ze ho chce a chce aby mal mali jeho priezvisko v rodnom liste ze ma zmici a zoberie mi synceka....tak cakam kedy zacne ten boj ale hadam sa mu nepodary co chce
tyto chlapi su riadne hovada, prist si uz na hotove.. a kde boli doteraz? ty sa mu kazdopadne povyhrazaj s tym, ze ked si chce dat teda urcit otcovstvo tak ze si das urcit vyzivne a chces ho spatne od narodenia dietatka.. a si rozmysli ci bude platit alebo da pokoj.. inak ja nechapem ani tomuto systemu.. mne tiez ex po 4 rokoch chce bravat syna a to do anglicka. maly ma 4 a pol roka, otca uz ma ineho.. a zeby sa v jeho bio ozvali otcovske pudy?? Nie to je vyhrazanie, ze ak nestiahnem exekutora a budem od neho pytat peniaze tak si zacne narokovat na syna.. aky su vypocitavy ublizuju len detom a stat ich v tom este podporuje.. my sa tahame po policajtoch a sudoch roky rokuce kym nam vratia co maju a oni to dokazu vyriesit na jednom pojednavani.. tak kde to ten stat chrani matky a ich deti???
@nena62 pokiaľ nie je zapísaný v RL, tak nemá voči malej žiadne povinnosti ale ani práva... každopádne ak sa obráti na súd so žiadosťou o určenie otcovstva - môže to urobiť do 3 rokov, odkedy sa dozvedel, že sa dieťa narodilo (ak sa niečo nezmenilo), tak mu priznané bude (buď dobrovoľne priznáš, alebo to poriešia testami ) a následne si môže požiadať o úpravu styku, v čom mu súd vyhovie (do akej miery je dnes ťažko povedať, ale zákonný nárok na to mať bude)... rovnako ho súd zaviaže platiť výživné...