Výhradná starostlivosť o dieťa. Ide to bez súdu?

crazygirl22
27. feb 2010

dobry vecer chcela by som sa spytat ako to funguje mam dcerku ma dva mesiace ale pred3 dnami mi dobrovolne podpisal otcovstvo a je uvedeny aj v rodnom liste...ale malu videl len 2 krat od narodenia...chceme sa dohodnut na vyzivnom ale bez sudu...ale chcem sa spytat ci mam daz ziadost do vylucnej opatere matky??da sa to ze by mi to podpisal a bez sudu?dakujem

ria80
27. feb 2010

Tak určitě můžete to sepsat.Když se nebudete rozvádět,tak k soudu nemusíte,když se dohodnete.Prostě to sepiště a nechte ověřit podpisy a je.
Ale zas to není vymahatelné,kdyby něco.
Takže jestli chceš mít jistotu,bude lepší sepsat dohodu a nechat potvrdit soudem.Záležitośt čtvrt hodiny.

crazygirl22
autor
27. feb 2010

ale my nie sme manzelia🙂ide oto ze dobuducnost chcem mat istotu🙂)on mi aj dobrovolne podpisal otcovstvo pretoze sa boji sudu len som chcela wediet ci sa to da aj bez toho sudu🙂)a na to potvrdenie tam musi byt aj on?

ria80
27. feb 2010

Já vím,že nejste,však proto.
Proč se bojí soudu?
Jde to bez soudu,ale kdyby třeba pak platit nechtěl,tak to není vymahatelné a stejně by ti pak nezbylo,než to k soudu dát.
Ale jestli to vypadá,že mezi vámi jsou ujasněné vztahy a nepočítáš s tím,že by někdy byly s něčím problémy,s placením nebo se stykem s dítětem,tak ten soud není potřeba.

Víš,na tvém místě by se mi k soudu taky nechtělo.
Ale kdybych v té době věděla,co vím ted,jak hrozný může pak chlap dělat problémy,tak bych asi přes ten soud šla,abych měla do budoucna jistotu,a vyřešit to hned dokud spolu vyjdete,nikdy nevíš,co bude třeba za rok.

crazygirl22
autor
28. feb 2010

on sa boji sudu pretoze ako jeho rodicia newedia ze maju vnucku boji sa ze by sa to dozvedeli 🙂 ale mne to takto vyhovuje pretoze ja mam super rodicov oni mi vo wsetkom pomahaju lebo ja som otehotnela ako studentka VS..sak prawe preto spisem s nim dohodu o vyzivnom a a opatere a kde mi taku dohodu pomozu spisat..?a este kebeze sa chce vzdat prav na dieta aj tak musi platit nie??aj to sa da dohodnut ze sa vzdava prava a dat to potvrdit sudom?dakujeem 😀

andzi
28. feb 2010

crazygirl, tak toto v žiadnom prípade nerob!!!! Dohoda o výživnom, pokiaľ nie je schválená súdom je nevykonateľná a ty budeš mať v ruke len obyčajný zdrap papiera, ktorý ti bude akurát na 2 veci.....prečo sa bojíš súdu? Ak sa na výživnom dohodnete, tak to nie je nič hrozné, prídete na pojednávanie, súd sa oboznámi s návrhom, vypočuje vás a ak je výživné primerané veku a potrebám dieťaťa, tak ho len rozsudkom schváli. Žiadne dohadovačky ani naťahovačky sa konať nebudú.

ria80
28. feb 2010

Však to jsem taky psala,ale hodně lidí to má bez soudu,když se dohodnou.když je to tak,jak crazygirl píše,taky bych se do toho nehnala.Tam nějaké problémy nehrozí.A i kdyby najednou se rozhodl,že platit nebude,tak k soudu to můžeš dát vždycky,na to je čas,a dostane výživné až tři roky zpětně,tak crazygirl,na to nespěchej.

Dohodu si napište sami,kdyžtak ti pošlu pak IP.A nechte ověřit podpisy na uřadě.Nějaký význam to má,i když to případně není soudně vymahatelné.Takže v klidu.
Vzdát práv na dítě se nemůže.To nejde.Chce se s ním stýkat?To můžete v té smlouvě sepsat taky,pravidla styku,nebo nemusíte,napište tam jen,že dítě budeš mít v péči ty a on bude platit a kolik.Jinak,vzdát se práv nemůže.

hga
28. feb 2010

crazygirl, andzi: ale jasne ze nech to spisu. pred notarom. vola sa to exekucna notarska zapisnica. lacnejsie a rychlejsie nez sud.

crazygirl22
autor
28. feb 2010

jaaaaj....mne ide oto on mi zatial nerobi ziadne problemy....suhlasi zo vsetkym🙂)a mala ho zatial nezaujma jeho zaujmaju diskoteky a kamarati a tak...ale mne to newadi kazdy mame svoju zabawu 😀 ja mam len strach aby mi o par rokov nezacal robit problemy ☹ takze urobim to takto ja napisem tu dohodu kde dam ze sa zveruje vylucne mne do opatery dam tam aj to stykanie istota je istota 🙂 a plus vyzivne a pojdeme to dat na sud potvrdit🙂)) a kde mi poradia ako to mam spisat??lebo som stohto uplny debil 😀

zanebudka
28. feb 2010

ahoj baby, neviem či to sen patrí ale podľa mňa sa to týka práv, ak otec platí výživné, a chce sa s dieťaťom stretávať, ale len preto aby robil problémy jeho matke,(vyjadril sa že sa zbaví povinností akýmkoľvek spôsobom a preto má matka obavy, aby sa nepokúsil dieťaťu ublížiť). Otázka znie: Ak sa matka vzdá výživného bude mať otec aj tak právo stretávať sa s dieťaťom? V podstate mu ide len o to aby platiť nemusel.

ria80
28. feb 2010

Crazygirl,já ti ještě napíšu.
To je asi nejlepší,dát na soud potvrdit dohodu.Nevím,jak to u těch opatrovnických věcí je,ale možná byste se mohli nechat zastoupit a ani byste tam nemuseli být.

ria80
28. feb 2010

Zanebudka:oficiálně ne.Matka nemá právo ani možnost se oficiálně vzdát výživného a otec svoje práva taky bude vždy mít. ☹
Ale neoficiálně to jistě jde,když se domluvíte,ty mu řekneš,at přestane platit,že po něm nebudeš nikdy nic vymáhat a on se přestane za to s váma stýkat.Podle toho,co píšeš,tak právě o to mu jde,tak by to mohlo vyjít.Ale jen mezi vána,v podstatě jen ústní domluvou.
Jediné,co pak je možné,je to,že bys měla přítele,který by chtěl dítě adoptovat,bývalý by dal souhlas a tím by sbavil všech povinností i práv napořád.

ria80
28. feb 2010

Crazygirl:
Na tvém místě,jestli se bojíš,že by časem mohl dělat problémy,do té dohody k soudu nepiš nic o styku.Jen že budeš mít dítě v péči a on bude platit a kolik.Styk nech na něm.Ty vůbec o styku nemluv.

crazygirl22
autor
28. feb 2010

a preco o styku nic? oki jasneee teda o styku nebudem nic takze len vyzivne a do opatery🙂

ria80
28. feb 2010

Máš IP.

zanebudka
1. mar 2010

dík ria, a nevieš náhodou ako by posudzovali na súde to, že matka bude trvať na stretávaní sa s dieťaťa s otcom len v jej prítomnosti a to práve z dôvodu že má obavy, aby otec dieťaťu nejakým spôsobom neubližoval ( či už psychicky alebo fyzicky,alebo trebárs že by mu podával nejaké lieky, ročné dieťa nevie povedať čo sa s ním deje ), Niekde som čítala že do veku troch rokov má matka na to právo, ale závisí od sudcu ako sa k tomu postaví. A na základe vyjadrení, ktoré otec dieťaťa po okolí šíri má matka skutočne takéto obavy. Samozrejme, že jej do očí to nepovie.

ria80
1. mar 2010

Tak nejlepší by bylo,kdybys na to měla svědky,že něco takového říkal.Ale i kdyby ne,určitěto aspon uved a trvej třeba na posudku na něho.
Jinak,záleží na štěstí.Není to dobrá situace.
Ale říkala jsi,že on se chce hlavně zbavit povinností,takže proč není možná dohoda?

ria80
1. mar 2010

Do věku tří let nemá matka bohužel automaticky právo,ale je tam naděje,když řekneš,že malý bez tebe nevydrží,že ho ani moc nezná,nebo jak to u vás je.
Ale stejně,určitě chtěj posudek na bývalého.

zanebudka
2. mar 2010

dík ria, on ho vôbec nepozná, keď sa malý narodil tak zaprel otcovstvo, matka žiadala súd o určenie otcovstva, teraz má malý rok a on ho ešte vôbec nevidel a ani jediný raz sa neopýtal ako sa má a keď ide okolo tak pridá plyn a otočí hlavu na opačnú stranu. Až teraz keď mu súd nariadil výživné si spomenul, že keďže má povinnosť platiť tak má aj právo sa stretávať. A o dohode sa s ním hovoriť nedá, robí to všetko len preto, aby sa pomstil že si matka dovolila požiadať súd o určenie otcovstva a on si neželal aby niekto vedel že bude otcom, ale popri tom odmietol dať na matrike súhlasné vyjadrenie o otcovstve. Vyjadril sa že on sa s toho vyseká a nedokážu mu ani otcovstvo a ani platiť nebude musieť a keďže mu to nevyšlo snaží sa z toho dostať psychickým nátlakom na matku.

ria80
2. mar 2010

No tak už se stalo,ale pak by fakt neměl být problém ta domluva,že ona po něm nebude nic chtít,at na ně zapomene a za to on se se nebude snažit o styk.
At to zkusí a uvidíte.

zanebudka
2. mar 2010

dík ria

tami_tami
6. mar 2010

ahojte tiez vas chcem poprosit o radu... mam 3 mesacneho synceka, podpisane otcovstvo a zapisaneho otca v RL - ten sa vsak odmlcal uz pocas tehotenstva, nezaujimal sa o nic ani sa za malym nehrnie.jedine na co sa pytal bolo kedy sa narodil. co som mu do telefonu odmietla referovat. prehlasil ze si mam zit svoj zivot a od vtedy sa neozval... videl fotky na nete a nic... chystam sa podat si ziadost o vyzivne a zaroven o zverenie do mojej starostlivosti...a taktiez upravu styku - nechcem aby sa stretaval s malym a taktiez preto ze sa bojim ze raz bude robit problemy a chodit buchat na dvere ze chce maleho ked plati a tak... - na co sa mam pripravit, co vsetko k tymto zalezitostiam potrebujem a co sa tyka zverenia - mozu mi to zamietnut? vobec neviem co ma caka a neviem si predstavit co to cele obnasa a na co sa pripravit... dakujem

deniska2305
9. mar 2010

prajem vsetkym pekny vecer..hadam sa tu niekdo najde kto by mi vedel poradit...chcela by som vediet ked som v uk uplne sama a pracujem cez agenturu nie na zmluvu.som tehotna a chcela by som zit v uk na co vsetko by som mala pravo ako slobodna matka kolko penazi sa pobera atd atd..velmi pekne dakujem kazdemu kto mi niako poradi s pozdravom denisa ☹

lucia09
13. mar 2010

ak si slobodná matka, tak nepotrebuješ papier o Tvojej výlučnej opatere.. som na tom tak isto a toto viem od právnika..

tami_tami
14. mar 2010

lucia09 ja to chcem preto aby mi neskor nerobil problemy... ratam ze az mu pride papier zo sudu a bude potom musiet platit tak ze mi bude chciet maleho brat... preto zverenie mne a upravu styku...

pettulka22
15. mar 2010

crazygirl22 chcem ti este poradit ze daj si vyzivne radsej cez sud lebo napriklad keby si sa rozhodla ze si to das napriklad ked uz bude mat mala dva roky tak uz nemas pravo na zaostale vyzivne ak by neuhradzal dovtedy.Tak za tie dva roky by ti nemusel vyplatit nic.

sarzan
1. jún 2011

@andzi mne pravnik povedal,že pokial mas dohodu vo forme notarskej zapisnice(nie len overene podpisy) vztahuje sa na to aj exekucia cize to mas to iste ako ked mas od sudu nie? neplati-das exekuciu

slniecnica
Autor odpoveď zmazal
Zobraz