Predvolanie na súd - styk s dieťaťom a výživné

moje2deti
6. júl 2012

Prosím o radu. Bývam s partnerom v jeho dome, máme spolu 2ročné dieťa, nie sme manželia. Máme krízu a povedal mi, aby som sa odsťahovala a zároveň podal na súd návrh na výživné a stretávanie sa s malým. O zverenie dieťaťa do jeho starostlivosti nepožiadal. Každým dňom čakám predvolanie. Čo teraz, aký to bude mať priebeh, keď som sa ešte neodsťahovala a do súdu sa ani neodsťahujem a nemám v pláne ani po súde? Nemám kam, na vlastné bývanie nemám, k rodičom ísť nechcem. Aký to bude mať súd význam, keď spolu bývame? Má to význam tam ísť, alebo mám podať odvolanie, alebo...?

lili777
6. júl 2012

@moje2deti No ísť by si tam mala, význam to bude mať taký, že mu presne stanovia výživné na dieťa a návštevy. Čiže dá ti tú sumu a viac nemusí. A ak bude trvať na tom, aby si sa odsťahovala, no tak to je ťažké radiť. Ak je dom iba jeho, tak to v podstate môže chcieť, ak má žalúdok na to - vyhadzovať svoje dieťa s jeho matkou.

lili777
6. júl 2012

@moje2deti a ináč nejaký zmysel to bude mať len pre neho, bude mu určená čiastka, ktorú ti má dať, dni kedy môže malého vidieť a viac sa starať nemusí. Nemusí ho zaujímať, z čoho budeš ty potom žiť. Ak mu určia platiť 100 euro, tak ti ich dá a viac ho nezaujíma. Takže sa snaž dosiahnuť čo najvyššie výživné

moje2deti
autor
6. júl 2012

@lili777 a nevieš, ak už je podaný návrh na súd ohľadom styku s dieťaťom a o výživné, dá sa to ešte stiahnúť, zastaviť, ak ešte neprišli domov pozvánky?

lili777
6. júl 2012

@moje2deti no ale stiahnúť to môže len navrhovateľ, čiže tvoj priateľ a nie ty.

kveta
8. júl 2012

@lili777 Nemozes ostat v dome bez jeho suhlasu.. moze Ta dat vyhodit policajtami.. to, ze mas jeho dieta Ti narok na uzivanie jeho domu nedava..

sintra
10. júl 2012

Presne tak, v podstate ta moze kedykolvek vyhodit. Si tam aspon nahlasena na trvaly alebo prechodny pobyt?

Co sa tyka sudu, prvorade je zverenie do vychovy. Pokial dal navrh na urcenie vyzivneho a upravu styku, tomu vsetkemu musi predchadzat zverenie do vychovy. Sudca tieto veci stanovi idealne pocas jedneho pojednavania - mali by ste sa urcite dostavit obaja! Nezabudaj, ze ak mas predvolanie na sud a budes ho bez ospravedlnenia ignorovat, mozes dostat aj pokutu. Mala bude zverena tebe predpokladam, vyska vyzivneho sa odvija od x faktorov, to by bolo na dlho, zrejme dal v navrhu nejaku sumu, tak skus zistit aku a zaroven si priprav argumenty ak s danou vyskou nesuhlasis a nielen to, ale aj doklady co sa tyka vydavkov na dieta... uprava styku s dietatom sa vacsinou riesi dohodou.
Skratka a dobre dievca, je navyssi cas sa prebudit a zacat to riesit!