Rozvod a striedavá starostlivosť

dvorcidlo0
7. apr 2021

Pred pár mesiacmi som tu prispel s témou nevera manželky na pracovisku.
Tak nejak nám čas pokročil , a manželka sa skalopevne rozhodla pre rozvod.
Preto sa chcem opýtať. Či má niekto s týmto osobnú skúsenosť.
Naše pomery sú nasledovné : Manželka príjem cca 1000 eur v čistom , býva u mamy , ktorá býva u svojej mamy , toho času je tam aj manželka a dcéra. Čiže 4 generácie v 3 izbovom byte.
Zamestnaná manželka - pracovná doba 9 00 až 21 00 ( obchodné centrum ) vzťah s dcérou na dobrej úrovni.
Ja ( manžel ) príjem cca 1400 eur v čistom , vlastný byt ( nadobodunutý pred sobášom ) dcéra ma u mňa vlastnú izbu , pracovná doba 8 00 až 14 00 + podľa potreby nadriadeného nemám.
Dcéra 3 a pol roka. Chodí do škôlky cca 30 m od môjho bytu , lekárka cca 100 metrov ( bývam v centre mesta ) , vzťah k nám obom viac menej ako každé dieťa. Ocko je na iné , mamka na iné. Toho času tzv. striedavá starostlivosť prisposobená manželkinej práci ( do nekonečna to ale nepôjde ).
Je niekto sveta skúsený kto mi vie poradiť či je reálna striedavá starostlivosť ?
Ono totižto manželka na základe toho že 3,4 dni v týždni pracuje do 21 00 a jej mama do 17 00 v inom meste ( cca 10 km od trvalého bydliska dcéry ) netuším ako by chodila po dcéru do školky. Predsa len všetká česť voči starým ľudom ale slepú 87 ročnú prababku poslať do škôlky , ktorá je schopná stratiť sa aj na zastávke asi najideálnejšie riešenie nebude.
Ja sa viem o dcéru postarať každý boží deň , na základe toho že mám pracovnú dobu akú mám. Ale nemyslím si že výhradná starostlivosť jedného rodiča , by malo konkrétne pre moju dcéru , ktorá je od malička naviazaná na nás oboch by prinieslo očakávané výsledky v jej budúcom vývoji.
Právnika čo mám , ten trvá na striedavej starostlivosti manželka bohužial s tým až tak zmierená nie je. Preto mi právnik radí alternatívu číslo 2 a to je žiadať o zverenie dcéry do mojej starostlivosti , a jej tzv.neobmedzený styk s ňou.

tosomja
7. apr 2021

Neobmedzený styk nie je nijak stanovený. Už keď, určiť presne kedy, plus podľa dohody a možnosti.
My máme spísaní len dohodu o neobmedzenom styku, ale dcéra bude mať 11 rokov, ona už v podstate sama rozhoduje, kedy k otcovi pôjde a kedy sa jej nechce. Byt zostal exovi , dcéra tam má izbu, má tam kamošky, spolužiačky, hoci neobývame ďaleko, ale tam vyrastala, tam sa cíti viac doma.
Skôr by som sa s matkou dcéry dohodla, aby dcéra bola u toho, kto má v daný deň voľno v práci. A podľa toho potom riešiť buď neobmedzený styk, alebo striedavu.
Urobte tak, aby dcéra netrpela a nemusela si vyberať.

kristina2015
7. apr 2021

Iba *udák vezme dieťa matke nehnevaj sa . Nehovoriac ak majú dobrý vzťah a je to starostlivá mama .Som zvedavá ako jej to budeš vysvetľovať keď bude väčšia . A čo je na tom ak by do škôlky chodila pre dieťa babka ? Teba môžu vyhodit z práce zo dňa na deň a čo ? Kto potom pôjde tebe pre dieta? Ak pôjdeš do inej práce s iným časovým rozsahom ? Však tá žena pri tebe dopadla byt je tvoj ....dieťa tiež hnus

erika_230
7. apr 2021

@dvorcidlo0 Predpokladam ze manzelka robi kratky dlhy tyzden. My s ex to mame takto: v pondelok vezie otec dceru do skoly tak si ju ja zoberiem so mnou je do stredy kedy si ju otec berie zo skoly u neho je do piatku kde si ju ja beriem zo skoly a je so mnou cely vikend v pondelok ide odomna do skoly a zo skoly si ju uz berie otec kde je do stredy zo skoly ide ku mne a je u mna do piatku. v piatok si ju berie otec na vikend. V podstate ako ked robis kratky dlhy tyzden. Dcera je tak zvyknuta od zaciatku. O tom ze by bola tyzdne u otca a tyzden u mna nechce ani pocut. Ma 9 rokov fungujeme takto uz druhy rok

kristina2015
7. apr 2021

Si to tu obalil do celofanu ale za mňa čistý hnus

erika_230
7. apr 2021

ale hlavne je to o dohode nas dvoch. V rozsudku mame pisane dieta zverene matke styk otca po dohode rodicov.

sashabb
7. apr 2021

@kristina2015 aha čiže chlap je chudák keď vezme matke dieťa, a matka keď vezme chlapovi dieťa je potom čo? trošku silné slová nemyslíš?
A dotyčný píše o PRAbabke, nie babke. Prečo by mali dávať prababke zodpovednosť za tak malé dieťa? keď sa otec vie zariadiť a o dané dieťa postarať?

stanulienkat
7. apr 2021

Podla mna to je mozne. Skus sa opytat aj dcerky,ci by sa jej to pacilo. Aj ked je este malinka.

@kristina2015 ty si uplne mimo? Preco by mal mensie pravo na dieta? Ocividne sa stara a ma zaujem o dieta. A manzelke by to tiez podla mna bodlo,len aby nebola hysterka.

dvorcidlo0
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tosomja
7. apr 2021

@dvorcidlo0 ale veď vieš dopredu nejaký deň dva, kedy ide do práce, nie? Keď vieš byt s dcérou ty, tak ju vyzdvihnes zo škôlky a bude s tebou, kým ona nebude mať voľno.

kristina2015
7. apr 2021

@stanulienkat Uprimne ľutujem tie ženy ktoré sa nasťahovali k partnerovi a nakoniec zistili že po 10 ročnom manželstve nič nemajú a dokonca po novom ani dieťa.

kristina2015
7. apr 2021

@sashabb Ty čo tu hovoris dnes má prácu a za mesiac nemusí mať . Môže dostať pracovnú dobu dajme tomu do 18 . Matka je starostlivá chodí do práce príjem ma časom si nájde nájom môže zaplatiť opatrovateľku z príjmu na tých pár hodín ja by som mu to len tak nedarovala .

misinka26
7. apr 2021

Striedavá starostlivosť neznamená 7dni u ocka a 7 dní u mamky ... môže mať rôzne formy... napr. my máme síce výhradnú matky ale rozšírenú pre otca... on má malého každý nepárny týždeň od piatku kedy si malého vyzdvihne zo školy do utorka kedy ho zo školy vyberiem ja a v týždni keď nemá malého cez víkend tak ho má ešte na jednu noc z pondelka na utorok... takto nám to zatiaľ vyhovuje a je to aj pre dobro malého, ktorý potrebuje matku lebo mama je mama ale aj otca, ktorý však viacej pracuje... Všetko je o dohode, dĺžka styku sa časom môže meniť... u 3 a pol ročného dieťaťa nepredpokladám striedavú starostlivosť a bolo by to od teba aj dosť nefér, výlučná otca iba ak je dieťa u matky v ohrození, čo podľa toho čo píšeš nie je... že sú tam 4 generácie pod jednou strechou je skôr plus ako mínus ... teraz máte dieťa malé ale časom pôjde do školy, zvládneš to ??? to nie je sa len pohrajkať ale začnú aj povinnosti... ja byť vami by som hľadala schodné riešenia, na všetko sa dá dohodnúť pre dobro dieťaťa... posledná vec ak si myslíš, že pri striedavej starostlivosti nebudeš platiť výživné, tak si na omyle lebo dieťa má mať rovnakú životnú úroveň ako obaja rodičia a keďže zarábaš viac výživné platiť budeš... a vymeň právnika, zjavne je zaujatý a neempatický...

erika_230
7. apr 2021

Asi by som to sformulovala dako tak ze ked je matka v praci staras sa o dieta ty a ak ma matka volno tak je u matky. Cize by to bolo na vasej dohode.

dvorcidlo0
autor
7. apr 2021

@kristina2015 Ďakujem za názor. Z práce ma nemá kto vyhodiť. O manželku som sa finančne postaral myslím že peniaze ktoré dostala ste možno ani na účte nevidela. Nebol som len dárcom spermií , ale som plnohodnotný otec. Kto má teóriu o tom že dieťa patrí len a iba matke , nech navštívi spermobanku a nechá sa oplodniť tam.

erika_230
7. apr 2021

ja by som to riesila asi tak ze ked ma exzena volno tak by bola s dcerou ona a ked je v praci tak bude u teba. Predpokladam ze ex vie aspon tyzden dopredu kedy je v praci

stanulienkat
7. apr 2021

@kristina2015 co splietas teraz o majetku???? Kazda zena je svojpravna. Ako si ustlala,tak ma. A dieta ma 2 rodicov,nie 1. Ak on nie je fetak,alkoholik,pedofil....,je rovnocenny rodic. Je to aj v zaujme dietata. A ak su dospeli intelentni a vedia sa dohodnut, to je uplne idealne. Dieta je vztah na cely zivot.

kristina2015
7. apr 2021

@dvorcidlo0 A matka je adoptívna maternica podľa teba ? Môj názor na situáciu máš vyssie nezmením ho

21oktober
7. apr 2021

@dvorcidlo0 tu nejde o to kto má predstavu že dieťa patrí len matke, ale ak požiadaš o výhradnú starostlivosť s návštevami matky, materské pudy zafungujú naplno a jediné čo dosiahneš je boj medzi vami dvoma , nevraživosť a zbytočné problémy do budúcna. Ja byť mužom išla by som na to inak , ak by som chcela byť čo najviac so svojim dieťaťom .

kristina2015
7. apr 2021

@stanulienkat A matka je nejaká fetacka ? Lemra ? Iní chlapi zaobstarajú ženy aj po rozvode už len kôli deťom netrhaju deti od mám . Toto je u mňa chlap

dvorcidlo0
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stanulienkat
7. apr 2021

@kristina2015 ake trhanie od matky? Citas s porozumenim? MATKA rozbila roztrhla rodinu!! A preco by mal zabezpecit manzelku po rozvode? Nuz tebe dievka niekto ublizil. Treba rozmyslat dopredu a s rozumom.

kristina2015
7. apr 2021

@stanulienkat Kto mi mal podľa teba ublížiť kôli takýmto chlapom sa boja ženy odísť z nefunkčného vzťahu. Sa zobuď . Dennodenne to tu človek číta . Lebo nakoniec zistia že po manželstve nemajú hole nič a po novom ani deti

21oktober
7. apr 2021

@dvorcidlo0 tak ak ti nejde o majetky , rozpory s manželkou , tak neskúšaj výhradnú starostlivosť, lebo sa dostaneš do takého kolotoču že až . Choď na tú striedavú starostlivosť a nech ťa netrápi ako si to manželka zabezpečí , to je jej vec a ver tomu že si to zabezpečí .

stanulienkat
7. apr 2021

@kristina2015 aj ja tu citam tie pribehy denne. Vies preco je to tak? Leba sa nechaju zbuchnut po par tyzdnoch a su sproste ako boty. Lebo normalny clovek rozmysla. Cakaju kto ich dokedy bude zivit a ako co najdlhsie zostat na materskej. A ani rok odpracovany.

dvorcidlo0
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kristina2015
7. apr 2021

@stanulienkat Tak sa ho tu zastávaj trhaj dieťa od matky len kôli tomu že je žena s nižším prijmom a možno z chudobnejsej rodiny. Lebo tá žena absolútne nič nespravila iba im to neklaplo to je cele !

sashabb
7. apr 2021

@kristina2015 no s tebou je ťažká debata.
A trhať dieťa od otca je v poriadku ano? 🙈 ach jaj

21oktober
7. apr 2021

@dvorcidlo0 no ak nesúhlasí so striedavou nebude určite súhlasiť s výhradnou na tvojej strane. To je niečo , čo bude pre ňu neprípustné a rozbehne sa boj , ktorý môže trvať dlho , medzitým vyprchá akákoľvek slušnosť medzi vami a rozbehne sa kto z koho . S prepáčením si zaserinkáš celý život, budete sa vláčiť po súdoch, dieťa si s mlčaním predávať pri dverách ..celé zle.

kristina2015
7. apr 2021

@sashabb Kde ho ona od neho trhá ? Niekde niečo spomínal že dieťa zatajuje ? Nedáva mu ho? Snáď poberie rozum mamička do hrsti a vyhra dieťa do svojej starostlivosti. Lebo u mňa toto jeden milujúci otec nespraví pokiaľ je matka normálna

maxxim
7. apr 2021

@dvorcidlo0 suhlasim. A ona si vybrala druheho...to by mala byt polepsujuca okolnost pre teba, ze to ty si poskodený napriek snahe o rodinu...
Držim palce