Rozvod, striedavá starostlivosť a výživné

4. feb 2021

Mile zeny co mate za sebou rozvod poradte mi. S muzom sme zobrati 4 roky. Este pred sobasom kupil byt, ja som ho zariadila so svojich uspor. Predala som moje auto dala 10000 ako akontaciu na nove a on splacal leasing teda auto je pisane na neho a bolo kupene tiez pred sobasom. Po svadbe som otehotnela a bola na rizikovom teraz ma syn takmer 3 roky som este na rodicovskej, popritom pracujem na polovicny uvazok zarobim 600 eur a studujem. Nemame ziadne uspory. Prave riesime rozvod muz sa ku mne sprava dost verbalne agresivne stale som pica a podobne. Velmi tazko sa mi tu s nim zije ale nemam kam ist, rodinu nemam ziadnu. Dnes vzal auto, ze ho ide predat a ze s penazi nic neuvidim, svojim spravanim sa ma snazi vystvat z bytu, vraj tu nemam na nic narok a len mu otravujem zivot, lebo nabytok co som kupila presiel uz amortizaciou. Jeho predstava teda rozviest sa maleho mat v striedavke a odidem s jednym kufrom. Nedava mi ziadne peniaze, ked zaplatim skolku, a nejake jedlo nic mi nezostava ani na pravnika. Pozaduje striedavu starostlivost s tym nemam problem naozaj je dobry otec a maly ho miluje, ale ja bez vyzivneho nie som schopna platit podnajom v BA a vsetky poplatky naokolo. Mozem ziadat vyzivne aj pri striedavej? Alebo mam ziadat vyzivne na byvalu manzelku? Na co vsetko mam narok? Je mozne , ze mi este bude musiet vyplatit aspon nieco za to co som investovala do auta a bytu? Ja zarobim 600e on 3000. Dakujem pekne za rady. Som z toho uz unavena a zufala.

ivkazba
4. feb 2021

Si v skupine právne poradenstvo? Ak nie, šup do nej. Je tam k tejto téme článok od právničky, aj k výživnému, aj k výživnému na manželku. Napíš mi, označím ťa v tých článkoch, aby si nemusela hľadať a aby si mala právne správne rady.

autor
4. feb 2021

@ivkazba uz som ti pisala dakujem

majkeel
4. feb 2021

Nuz, toto je ako cez kopirak. Najst si dobre zarabajuceho, polavit vo vlastnej snahe stat na vlastnych nohach, pride rozvod a velky problem.
Za auto ti samozrejme musi dat peniaze, ale ... auto sa opotrebuvava, straca hodnotu. Najhorsia vec je vrazit peniaze do noveho auta a zariadenia ... Na buduce uz asi budes vediet.
Zariadenie. Je tvoje a je na jeho slusnosti, aby Ta trocha odskodnil, ze ste ho pouzivali spolocne. On ale povie, ze ta podporoval z vyssieho platu, platil dovolenky,... a ste zase na zaciatku.
Predstav si, ze zijes sama. Tak nove auto, aj zariadenie by si kupila, aj uzivala, aj by sa opotrebuvalo. Keby si cele roky zila sama, co zmeni na tvojej situacii, ze sused zarobi 3000 eur a ty 600? Nijako, ak si sama nevysukas rukavy. A neverim reciam, ze ved 3000 eur sa zaraba s prstom v nose, ale ja to nedokazem. Vsetci to dokazu, len to bude boliet a stat cas a namahu.
Aj ked budete mat striedavku, kludne mu mozu vymerat vyzivne 100-200 eur vzhladom na jeho plat. Ak si zdrava a pracujes, tak vyzivne na manzelku asi nedostanes.
Co dodat? Budte k sebe slusni a rozidte sa slusne. Ak ste boli manzelia, urcite snad este nieco mate spolocne, co sa bude delit - peniaze na ucte,...

autor
4. feb 2021

@majkeel ja som pocas celej rodicovskej chodila do prace na polovicny uvazok a spravila 2 stupen vysokej skolky, nemam pocit, ze by som nic nerobila, starala som sa o syna po nociach som sa ucila. Len teraz kvoli korone aj ked som mu vybavila skolku tam nemoze, bohuzial momentalne nemozem tieto veci zmenit.

majkeel
4. feb 2021

Vies, ale toto je realita. Ak chceme prezit, tak si musime na to zarobit a sami si urcujeme, kolko sme ochotni pracovat a aky zivot nam staci. Zena ma aspon vyhodu, ze ju velku cast zivota, nhlavne pocas vychovy deti, podporuje manzel, priatel. Ked si na to prilis zvykne, je nastvana, ze cooo, teraz sa mam zrazu starat o seba sama?
Chlap musi zatat zuby a ist naplno cely zivot, lebo ziadna zena ho podporovat nebude.
Proste sa musis postavit na vlastne nohy, casom si najdes niekoho fajn, ktory ti pomoze. pomozete si navzajom. Stale plati, ze clovek nemusi zarobit vela a moze mat krasny zivot, vela volneho casu. Netreba sa zozierat tym, ze nehnem prstom, aby som zarobil viac a zavidel plat tomu druhemu, ti zivot nezlepsi. Ked budes chciet, tak si tych 3000 eur zarobis aj sama. A ked nebudes chciet, nevadi, da sa zit krasny zivot aj s mensou ciastkou.

jankalukasova
4. feb 2021

@majkeel nic v zlom ale preco hned taketo konstatovanie? Najst si takeho co dobre zaraba a polavit vo vlastnej sebestacnosti? Niekedy mam pocit, ze zena ma robit fakt vsetko, byt doma s detmi, viest domacnost (varenie, upratovanie, nakupovat, prosto starat sa....), riesit vsetky kruzky, skolky, skoly, volnocasove aktivity a este chodit do roboty aby bola sebestacna, ked sa nahodou nieco zvrtne. A co teda ma robit ten muz? Co je jeho ulohou, ked zena ma riesit vlastne vsetko tak aby mohla byt sama? Naco nam teda ste? Na oplodnenie a potom nic?

ninusa221
4. feb 2021

Ahoj neviem ako to mala kamoskina mama ale viem ze ona snim mala deti a predala svoj byt a kupil on vacsi stym ze byt bol na neho potom sa rozisli bojoval aj o deti chvilku boli u neho potom ho dala na sud tak ho musela vyplatiť z polovice bytu a aj deti vysúdila...

marci77
4. feb 2021

@majkeel tiez nechapem naco tu spominate take uvahy, zeny proste aj keby akokolvek chceli, maloktorej sa podari pri malych detoch mat plat 3.000 ....taka praca pre zeny neexistuje ....a ak, tak maloktora ma to stastie

a k teme, myslim si, ze vsetky podrobnosti by sa mali riesit na sude....a ak nebudete s cimkolvek suhlasit, argumentujte.....a urcite si pripravte kalkulaciu, kolko stoja vydavky na dieta ....so striedavou starostlivostou nemusite suhlasit, aby ste dostali vyzivne na dieta (on by ho maval napr. kazdy vikend, kazdy druhy vikend ....je vela modelov)
drzim palceky🍀

matabb73
4. feb 2021

@majkeel toto je bežný chlapský názor: "Najst si dobre zarabajuceho, polavit vo vlastnej snahe stat na vlastnych nohach". Vieš o tom, že dieťa treba porodiť a vychovať? Ak je chlap stále v práci, tak kto to má urobiť? Alebo hodiť dieťa do jasiel a kašlať naň? Prínosom ženy v rodine je aj to, že sa stará o deti a domácnosť. A áno, vtedy zarába menej alebo je jej príjmom len rodičák. Predstav si, že by tá žena robila rovnako ako chlap a na všetky tie činnosti by si musel niekoho platiť. Opatrovateľku, upratovačku. Práca v domácnosti nie je docenená a mala by sa pri rozvode zohľadňovať. A to nepatrím medzi ženy, ktoré to baví a sú rady doma, ale tiež som musela dať svoju kariéru na druhú koľaj kvôli materstvu.

elizabet173
4. feb 2021

@marci77 nemyslim si, ze problem bol v tom, ze nemala plat 3000 eur, len bez rozmyslu investovala peniaze do spolocneho. On mal byt, ona mala investovat 10000 eur do svojho aspon jednoizboveho, alebo garsonky, zobrat k tomu hypo a prenajat ho. Vzdy nastane problem, ak je manzelia ziju v nehnutelnosti jedneho z nich, ktoru vlastnil este pred sobasom. Ak by sa nerozviedli, budu mat byty dva, ostal by dietatu. Teraz by jej bolo lahsie.

matabb73
4. feb 2021

Ako Ti už poradili najviac sa dozvieš v skupine Právne poradenstvo. Čo som tam čítala, tak by si mala mať nárok na výživné aj pri striedavej starostlivosti, ak jeden z rodičov má výrazne vyšší príjem ako druhý a to u teba platí. Môžeš si dať určiť výživné a zverenie dieťaťa už v čase pred rozvodom-predbežné opatrenie. Aj s tými peniazmi pred rozvodom by sa dalo možno niečo robiť, ak ich vieš dokázať. Skús túto otázku položiť v tej skupine, sú tam právnici a tí sa tomu rozumejú najviac.

elizabet173
4. feb 2021

@majkeel v podstate s tebou suhlasim, ale ona neurobila chybu v tom, ze nezarabala tolko ako on, alebo si nasla prachaca, urobila chybu, ze investovala peniaze do auta, kde stracaju hodnotu najrychlejsie a auto bolo spolocne a do zariadenia, kde sa tiez peniaze nezhodnocuju. Starala sa nejaky cas o ich spolocne dieta. Tiez mohla pracovat 10 hodin denne a platili by opatrovatelku. Nebolo by to malo.

bluka2
4. feb 2021

Skus vselijake poradenstva, kde mas pravnika zadarmo. Ale myslim, ze aj s najlepsim z nicoho nejako vela nevytazis. To vyzivne ti vyjde aj pri striedavke. Mozno navrhni mediatora. Sustredila by som sa na najdenie si dobrej prace, fakt budes potrebovat vyssi prijem. Najma, ked nemas rodinu, co by ti v blbych situaciach pomohla. drz sa

jhalena
4. feb 2021

@majkeel Vies toto su take frajerske reci. Najma ked ich hovoris zene, ktora pocas RD vystudovala VS a zarabala. Sam dobre vies, ze zeny nie su rovnako financne ocenovane ako muzi za tu istu pracu. A co by v praci asi povedali muzovi keby siel trebars na rok na rodicovsku dovolenku. Potom do prace sa moze vratit na pracovnu dobu s ohladom na otvaranie jasli a skolok. Este si potom aj pozri cenu sukromnych jasli. A vecer by ho potom cakala doma dalsia sichta okolo domu a deti.

misinka26
4. feb 2021

Ahoj, akoby som čítala o sebe, chvála Bohu ja už to mám za sebou. Ak sa budeš chcieť niečo opýtať napíš mi IP ... veľa síl...

misinka26
4. feb 2021

@majkeel Presne za takého chudáka s podobnými názormi som bola vydatá... chvála Bohu "BOLA" ... áno lenivá som bola ako voš pod chrastou alebo som si dovolila ísť na 1 rok na materskú dovolenku a ešte na súde vykrikoval, že za ten rok mi nedá nič čo "ON" platil hypotéku... ja som s ročným dieťaťom zobrala prácu mimo môj odbor a jasné, že s prihliadnutím na otváracie hodiny jasieľ, takže aj platovo dole aj karierne... Kým si chlapec zvyšoval kvalifikáciu a zbieral prax ja som chodila zo šichty do šichty... a áno chudáčik musel zarábať... a potom na súde mi vykrikoval, že som chudera, ktorá nič nedokázala ( mám na rozdiel od neho vysokú školu), ktorú on živí lebo pošle pár eur ako výživné na dieťa, čo nestačilo ani na mlieko... a nie nebola som pohodlná, ani lenivá, ani som si nezvykla, že ma akože niekto živý a začiatky po rozvode boli veľmi ťažké nakoľko tento chrapúň nás vyhodil na ulicu, zobral auto, neplatil počas 2 rokov súdenia ani cent atď... Teraz som samostatná, sebestačná, mám výborne platenú prácu, svoj byt, auto a to všetko vlastnými silami a žiadne blbečka som na to nepotrebovala ... ale stále nechápem načo sa potom vôbec muži ženia??? Každý v partnerskom vzťahu má svoju rolu a úlohy, nie že žena robí všetko a milosť pán len zarába... keby sa mala preplácať ženám mzda za to čo robia iba v domácnosti, ako sa starajú o dieťa, že rodia, koja atď. tak by sa nikdy žiaden muž žene nevyrovnal... ale myslím, že to podobní tebe nikdy nepochopia ...

majkeel
4. feb 2021

Som v jednej obchodnej platforme na trading akcii, je tam viac zien. A ta prva na obr. ake analyzy robi a ake posuva tipy na akcie, ktore pojdu nahor, tak niekedy cumim s otvorenymi ustami. Chlapi jej tam stale dakuje, ze ake dobre tipy a analyzy dava. Lebo co posle, to vacsinou aj vyjde. Ja popri beznej praci nemam tolko casu nad tym sediet. Zaujimave je, ze su to starsie zeny. Zobrali proste osud do svojich ruk a nerozpravali, ze to nejde ...
Osud mame vsetci vo svojich rukach ... len sa treba vsetkemu poriadne venovat.

majkeel
4. feb 2021

@misinka26 Aka isla, takeho nasla. Iba tolko k tomu chudakovi.

autor
4. feb 2021

@misinka26 Boze ako cez kopirak.. napisem ti neskor ak mozem

misinka26
4. feb 2021

@majkeel Ty musis byt strasne nestastny clovek... Na zenskom fore, v kazdej teme mudrujes... Necudovala by som sa kedy si mal doma harpiu a ani si si nepipol a potom si si tu chodil akoze zvysovat ego, ktore nemas...

majkeel
4. feb 2021

@misinka26 Na to su fora, na mudrovanie. Akurat ze (vacsinou) nikoho neurazam.

misinka26
4. feb 2021

@majkeel Ok, ale neni ti trapne mudrovat na zenskom fore?? VACSINOV... Citala som kopu tvojich komentov a no comment...

majkeel
4. feb 2021

@misinka26 Nie je Ti trapne s VS na fore pisat s chybami? 🙂 len narychlo; zivy, vacsinov.
Niet nad inteligenta, ktory chce poucovat a obcas mu to ujde.

misinka26
4. feb 2021

@majkeel Predstav si, ze nie je... Obcas aj mobil prehodi slova ale to pan "mudry" nepochopi.

jankalukasova
4. feb 2021

@majkeel este doplnim k prvemu prispevku...
Pises, ze zeny maju stastie lebo ich cast zivota niekto podporuje a financuje. A zamyslel si sa niekedy, ako to je z tej druhej strany? Asi nie. Dokoncila som skolu, tesne predtym nasla dobru robotu, zarabala som viac ako slusne. V podstate rovnako ako manzel, niekedy dokonca prislo mne o par € viac. Zobrali sme sa, zacali stavat dom. Otehotnela som s dcerkou, prisla materska, rodicovska a zraju bolo v domacnosti o prijem menej. S tym sme ratali, boli sme pripraveni. Mojou ulohou je strat sa o deti, riesit domacnost, nakupit, navarit, vyriesit pripadnu dovolenku, vsetko vyhladat, zabezpecit. Manzel zaraba a zivi nas. Ak chce aby som robila toto vsetko a este mala plnohodnotny prijem, tak sa bud musi zmierit s tym, ze deti pojdu do jasliciek alebo sa bude platit opatrovatelka. Nie, ze ja si budem platit. My budeme platit opatrovatelku. Tie deti su aj jeho. Kedze nechce mat deti v jasliach, musi sa zmierit s tym, ze ja peniaze nedonesiem, kym nepojdu do skolky, z mojej strany je tomu obetovany pracovny zivot a dobre rozbehnuta kariera, ktoru mi uz nikto nikdy nevrati, pretoze to nie je praca, ktora by sa dala robit pri troch malych detoch. Zial. S tym som sa musela rozlucit a to sa nestazujem... ale je proste jasne, ze ak chcem aby deti mali nejake kruzky, ist s nimi na ihrisko, navarit im, tak musim mat robotu, ktora mi to umozni= nizsi prijem. Ja som svoju karieru obetovala rodine, a ak manzel chce aby som sa o deti starala, musi obetovat nieco aj on... takze asi taka je cena zato, ze nas cast zivota niekto zivy... spolocnost od zeny ocakava, ze bude rodit deti, bude sa o ne starat, rovnako o domacnost, o manzela a najnovsie aj to, ze pri tom vsetkom bude mat plnohodnotnu karieru a tie deti aj seba kludne plnohodnotne uzivi aj sama. Pride mi to trosku pritiahnute za vlasy.
A ked naozaj pride k tomu, ze zostane s dietatom sama, tak je oznacena za neschopnu sa o seba starat, lebo si "prilis zvykla" na ten uzasny, fantasticky, bezstarostny a pohodovy zivot... nezvykla... v mnohych pripadoch nemala na vyber, ako matku ju nechceli nikde zamestnat alebo ju zamestnali ale pracovna doba nebola vyhovujuca alebo musela zobrat robotu uplne pod svoju uroven (co by ten uzasny chlap asi nikdy neurobil...).. aj toto je cena toho byt zivena niekym. Ten chlap, ked sa rozhodne, ze konci, tak mu vyrubia nejake vyzivne, zamestna sa v pohode, lebo to dieta je vo vacsine pripadov zverene matke (ked nie, matku opat caka "spolocensky sud" o tom aka to je matka....), vacsinou dokonca za vyssiu mzdu ako by za rovnaku pracu dostala zena...
Takze asi tak...

stela01
4. feb 2021

No žena ťažko , úspory nula . 600 plat a nič bokom ? Láska ako hovädo keď si mu na auto dala ?!
Dúfam je len naštartovaný a rozvod odchod bude o inom !
Máš nárok na výživné , štandard by sa mal zachovať ...
Najprv riešiš rozvod a potom až majetkové vysporiadanie .

elizabet173
4. feb 2021

@jankalukasova vysvetlila si to genialne, mozno pochopi aj @majkeel. Este si zabudla na to, ze aj dochodok budes mat nizsi vzhladom na to, ze si zobrala pracu s nizsim financnym ohodnotenim, aby si s mohla venovat detom.

jankalukasova
4. feb 2021

@elizabet173 ano, samozrejme... to je dalsi aspekt.

jankalukasova
4. feb 2021

@elizabet173 pripadne kto tej zene zohladni to, ze deti vynosila, porodila... ze napr. niektora ma po porode dozivotne nasledky? Ze x noci nespala a rano zas len vstane a ten isty kolotoc...
A to ja sa fakt nestazujem, svoje deti milujem a keby som to citila inak, tak necakam tretie... ale niekedy zasnem nad tym nazorom ake to mame strasne fasa, lebo "oni" nas cadt zivota zivia.. ale musia davat pozor aby sme si na to nahodou velmi nezvykli... 🙈
No dakujem ja za svojho manzela, ktory si vazi mna a aj to co robim, ja na oplatku jeho, ze pracuje aby sme mohli fumgovat, tak ako fungujeme. Od toho sme manzelia a partneri 🙏❤

cee_68
4. feb 2021

@jankalukasova Absolutna pravda, ale tento pan to nepochopi ani nahodou... Skoda drat klavesnicu/displej 😉.