Chcem zrušenie striedavej starostlivosti

zuzanajamriskova
10. sep 2018

Prosim o radu niekoho kto s tym ma skusenost. Mame striedavu starostlivost 2 roky no nie som uz dlhsiu dobu spokojna s tym ako sa ex stara o deti. V podstate nestara. To tu nejdem pisat. Ide o to ze chcem zrusit a mat deti vo svojej starostlivosti. Vyzivne sme do teraz nemali kedze bola striedavka no vsetko platim ja kedze sa nezaujima o taketo veci. Takze budem ziadat aj o vyzivne. Ide o to kedze som na materskej on je zamestnany ako to budu posudzovat?beru do uvahy aj moj prijem? Lebo matersku mam slusnu v pohide vyzijem s tromi detmi no rodicak bude bieda a nasledne v robote minimalka.

janulka2811
10. sep 2018

Materska sa nepocita urcite do prijmu a uz vobec nie ta vyssia,kedze je iba 8.mesiacov,rodicovsky je pre dieta nie pre domacnost atd.Oni sice zapisu do spisu,no nepocita sa to.Skor budu posudzovat prijem tvojho noveho partnera ak mas.
No je to na dlhu dobu,sudy,socialka ... atd.

zuzanajamriskova
autor
10. sep 2018

@janulka2811 socialku mam za sebou. Uz som bola na sedeni aj on no o spolocne uz nemal zaujem takze to chcem riesit sudne. Ano mam partnera. Ale aj jeho vydavky vsak? Snad to ze sa im nevenuje dostatocne a vacsinu casu travia so svokrou bude stacit.

ifava
10. sep 2018

Tvoj prijem asi teda risiet nebudu ale partnerov sa bude isto pocitat. Hlavne aby si tam dokazala aj to, ze ked su deti u neho tak ich zanedbava

janulka2811
10. sep 2018

@zuzanajamriskova no partnerove vydavky budu brat max.vyzivne na malolete nezaopatrene deti ak ma,hypoteku plus najom a elektrinu,co sa tyka spotrebnych uverov,pausal,internet atd to sa nepocita bohuzial i ked vydavok je.
Tak ak ex nema zaujem urcite deti budu s tebou doma a ex bude platit vyzivne.Ak maju deti 10r mozu si svoj nazor povedat same u koho chcu byt.

mogaa
10. sep 2018

Tak dokazovacie bremeno bude na tvojej strane, ty musíš dokázať že ex sa o deti nestará. A keďže doteraz bola striedavá starostlivosť tak preukázateľné výdavky napr.škola,škôlka,obedy mali ísť napoli, ak sú školáci tak napr.škola v prírode, krúžky....ale na všetko musíš mať bločky a preukázať že polovicu si žiadala od ex- pretože môže napr.o sumách čo sa platia napr..za školu v prírode alebo krúžky nemusel vedieť alebo bude tvrdiť že si nič nežiadala, prípadne predloží svoje výdavky na deti...čo sa týka príjmu tvojho priateľa ak s tebou žije v domácnosti tak sa berie do úvahy a taktiež jeho výdavky trba mať spísané a hlavne vydokladované....ktoré výdavky priateľa budú uznané to záleží na sudcovi...Ale hlavne všetko musí byť vydokladované, tvrdenia tipu splácam bratovi požičané peniaze sa neakceptujú, úverová zmluva z banky už ano....Len ťažko sa dokazuje že ich ex zanedbáva, keďže polovicu času sa o nich stará on a keď niečo potrebujú v tom čase uhradiť, tak to platí on, teda predpokladám že ked sú uňho tak nepýtajú peniaze od teba....A on s nimi nemusí byť celú dobu keď je npr. na služobke a deti sú u jeho rodičov tak to nie je zanedbávanie lebo o deti je v jeho neprítomnosti postarané....

mogaa
10. sep 2018

To zanedbávanie musíš dokázať, to že sa o ne stará svokra ak on je napr. v práci sa za zanedbávanie nepovažuje.....Aj v uplných rodinách varujú deti starí rodičia....On nemusí s deťmi stráviť celý čas čo sú v jeho starostlivosti keď je o ne postarané.

mogaa
10. sep 2018

A priprav sa aj na to že on môže dať protinávrh aby boli deti zverené jemu s tým že žiadaš zrušenie striedavky pre zmenu finančných pomerov na tvojej strane. Doteraz si mala dobrý príjem, následne dobrá materská a prechádzaš len na rodičovský príspevok tak žiadaš zrušenie striedavky kvôli výživnému. Môže to použiť práve preto že návrh dávaš v čase ked sa u teba zmenia pomery(prechod na rodičovský príspevok). Takže na to dokazovanie zanedbávania z jeho strany sa bude klásť veľký význam. Ak nebude jednoznačne dokázané zanedbávanie a dá protinávrh tak môžu byť deti pridelené aj jemu, keďže tvoj príjem bude rodičovský príspevok.....

zuzanajamriskova
autor
11. sep 2018

@mogaa presne toho sa bojim ze to bude vnimane takto...popri tom to tak nie je vobec si nezijem zle...ked uz by islo o to vyzivne som mohla ziadat aj pri striedavke lebo deti maju zit v rovnakych pomeroch....syn ma 9 rokov este mozem pockat a nechat to potom na nom ako sa rozhodne. Ono ani nejde o to ze zanedbava ale nevychovava vecsinou je v praci a oni su doma zatvoreny lebo svokra nevychadza z bytu...ked nieco chcu povie im aby si pytali odomna...vecsinu veci v com odydu nevrati a je toho vela no su to mozno malickosti ale uz ma to zerie ze ja sa snazim tyzden nieco vo vychove dosiahnut napr mensi ma problemy so stravovanim a on na to serie. Cize vsetka moja snaha vinde navnivoc. A vidim to aj na ich spravani. Nikdy by som so striedavkou nesuhladila kvoli psichyke deti ale nemala som inu moznost kedze ma pred rozvodom vydieral.

mogaa
11. sep 2018

@zuzanajamriskova no on to podľa mňa určite vytiahne. Ono záleží aj od stanoviska Sociálky, ak vypočúvali aj deti záleží aké otázky sa ich pýtali, či len čo robia v čase keď sú u otca, alebo čo robia konkrétne s otcom....Ak má malý na to stravovanie diagnózu, tak to môžeš vytiahnuť , aj to že sú stále doma, ale je to vždy tvrdenie proti tvrdeniu. Pokiaľ má malý problémy so stravovaním a po návtrate od otca problémy - tak by ti pomohla lekárska správa(aspom2-3). To že ich nevychováva to sa nedá dokázať pokiaľ nemajú nejaké výrazné problémy napr.ked sú uňho tak majú problémy v škole alebo chodia nepripravení, majú vtedy horšie známky). To s tými vecami bude tvrdenie proti tvrdeniu, skôr ak platíš napr.družinu, obedy v škole, krúžky, školu v prírode - tak tam by sa ti zišli potvrdenia že si všetko platila len ty a on nechcel prispieť, teraz napr.veci do školy čo si kupovala - tiež že s všetko kupovala len ty, no a doklady na oblečenie - ale tie si môže pozháňať aj on....Pomôcť by ti mohlo napr.aj stanovisko učiteľky že v čase ked sú u ex chodia do školy nepripravení alebo sú nesústredení, či dostávajú viac poznámok...Dávaš to ale v zlom čase. Ešte skús zohnať dobrého právnika, ten by ti mohol veľa pomôcť.

zuzanajamriskova
autor
11. sep 2018

@mogaa no doma budem este tri roky a to urcite cakat nechcem.

mogaa
11. sep 2018

Len pokiaľ nebudeš mať dôkazy, tak to bude len tvrdenie proti tvrdeniu. Musíš naozaj preukázať že všetko ostatné okrem stravy ked sú uňho platíš ty. To že sú zavretí len doma ti povie, že nechcú ísť von, inak 9roční chlapci sa vonku hrávajú pred činžiakom aj sami. Pomôcť by mohlo ak by mala jeho mama zdrav.problémy a z toho dôvodu nevychádzala z bytu, inak povie že kým je v práci sa o deti stará babka a on sa im venuje ked je doma. Ak si bola s deťmi aj u sociálnej pracovníčky, tak veľa záleží čo sa ich pýtala a od jej stanoviska. Pokiaľ nepreukážeš že ich nevychováva alebo vychováva zle, tak to bude len tvrdenie proti tvrdeniu.Ty dávaš návrh, ty to musíš dokázať že je to tak.

mogaa
11. sep 2018

Inak jeho právnik určite vytiahne že prečo to dávaš na zrušenie až teraz ked sa u teba menia pomery, že čo sa zmenilo keď rovnako sa o deti staral/nestaral od začiatku, prečo dávaš návrh práve teraz.