Výška výživného na 5-ročné dieťa

8. aug 2022

Poraďte mi výšku výživného pre 5 ročne dieťa? S priateľom sme sa dohodli že pojdeme od seba a akurat budeme riešiť financie. Vobec neviem kolko by bola primeraná cena. Zarába 1500 v hrubom

kaktusik007
8. aug 2022

co najviac - lebo potom je zmena mozna iba ak nastane vyrazna zmena pomerov, co je nastup do skoly, nastup na druhy stupen, nastup na strednu. A velke plynutie casu -- cize takych 6-7 rokov aspon ze sa nehlo s vyzivnym.

sissy27
8. aug 2022

primeraná suma je taká, aké sú potreby dieťaťa. Takže nie len tak "čo mi poradia na mk" ale daj si aspoň tú námahu, aby si si zrátala všetky reálne výdavky, ktoré na dieťa máš - pomernú časť nákladov na bývanie, stravu, hygienu, oblečenie, obuv, vzdelávanie, zdravotnú starostlivosť, kultúru, cestovné, poistenie, krúžky...
@kaktusik007 nie je pravda, že 6-7 rokov sa nesmie výživné pohnúť. Ak sú na to dôvody, tak kľudne aj po roku si môže zažiadať o zvýšenie.

luccija
8. aug 2022

@kaktusik007 to nie je pravda.Pridu kruzky, zubny strojcek, zdravotne problemy a sumy sa mozu navysit.Okrem toho dieta pojde do skoly sama mama nevie ake to budu vydavky.Skor je smutne, ze sa rodicia nevedia dohodnut bez sudu.
Autorka ved vies ake mas naklady na dieta...nielen muzov plat je dolezity, ale aj tvoj...robi sport, ma zdr.obmedzenia lieky, okukiare...intolerancie spec.stravu...tam je milion moznosti.Kamaratke to spisovala pravnicka cez letny tabor, bezne oblecenie priklad 4x rocne topanky, strava, ludia si ani neuvedomuju kolko ich mesacne stoja deti.Raz za 2 roky novy bicykel, koloboezka jej syn robi futbal poplatky, kopacky...

kaktusik007
8. aug 2022

@sissy27 ano, len tam presne ako pises - musia byt dovody -- cize musi byt zmena pomerov. A to bolo len na margo ze ked sa tolke roky nezvysilo vyzivne - ze plynutie casu je tiez dovod 🙂

a ja este pridam jednu vec, ohladne styku otca s dietatom -- mysli na prazdniny a pories aj tie. A hlad do buducnosti - kamoska nedala na moje rady, lebo ved skolkarka, naco ona bude riesit prazdniny -- a kedze s otcom dietata je komunikacia aka je, teraz v case skoly (do piatej triedy dievca uz ide) je to dost nevyhovujude... ale otcom nepohnes.

luccija
8. aug 2022

@kaktusik007 to sa len tak traduje, ze sa ziada zvysenie iba, ked ide dieta do skoly, na strednu skolu...myslis, ze otec sa nechce starat o dieta pocas prazdnin?Nikdy to nebude spravodlive pri rozvode sa vzdy citia vsetci ukrivdeni jeden vzdy viac.Chlap sa citi ako penazenka casto ani nevedia co vsetko zena pocas spoluzitia platila kazde tricko, knizku, detsky kutik...vitaminy...a zena casto taha za kratsu koniec musi mat taku pracu, aby sa prisposobila dietatu.

hipuska
8. aug 2022

Hrubý odhad je cca 25-30%. Čiže, zober čistú mzdu muža, daj z toho 30-35%. Náklady určite do tej výšky dopocitas. Súd to trochu zníži. Môžeš sa dohodnúť, že mimoriadne výdaje..bicykel...atď.pojdu % tom. Že muž bude pri mimoriadnych prispievať určité percento.

Žiadosť o zvýšenie výživného je dobré podávať kazde 2 roky, resp.nastup do školy, prestup na druhý stupeň, ss...alebo keď nastanú zvýšené výdaje... zdravotné resp. iné. (Inak, tu lehotou tie každé dva roky je dobre si dodržať. Kamarátka dávala po 5 rokoch a sudca jej povedal, že kde boli doteraz. Že keď vyzili doteraz, že čo zrazu chce...)

A k žiadosti si daj, že chces platiť od podania žiadosti nie od rozhodnutia súdu..

deti95060810
8. aug 2022

200 e...

kaktusik007
8. aug 2022

@luccija ked sa to iba tak traduje - preco to v nasom okresnom meste potom takto funguje podla sudnych rozhodnuti??? zvysenia zamietane vo velkom, resp zdvuhnute o 10-15 eur.... lebo nenastala VYRAZNA zmena pomerov.

preto pisem co najviac --- pri zvysovani / znizovani sa uz bude vzdy iba porovnavat vychodzi stav verzus aktualny. a inak suhlasim s
@hipuska - ta reakcia sudcu ma teda absolutne neprekvapila ;(

ja napriklad mam vyzivne stanovene naposledy este v 2013 ci 14... lenze ex si medzitym vstupil do svedomia (co je zriedkavy ojedinely jav) a v sucte mam teraz naozaj dostatocnu sumu na deti, takze kym plati vyrazne zvysene vyzivne dobrovolne - sudne neriesim.

hipuska
8. aug 2022

@kaktusik007 no veď ale zvýšenie o 15 eur je stále lepšie ako nič. Ak ti zdvihnú každé dva roky za 7 rokov to máš 45 eur/jedno dieťa. Veď nemusí nastaviť výrazná zmena pomerov. Kazdy rok je nejaká inflácia napr.... akurát, je na zvážení, či tieto zvýšenia riešiť pomocou prvávnika..nakoľko tam môže ísť žena do O alebo mínusu v konečnom dôsledku

luccija
8. aug 2022

@kaktusik007 neviem ako to je vo vasom okrese, ale je snad rozdiel ci kupujes detsku bundu v r 2013 za 20 eur v Tescu a na pubertaka.Vsetci vieme, ze vekom ako rastu deti naklady na oblecenie stupaju, aj volny cas a vsetko...elektronika do skoly, stol, vybavenie...mozno mali vyzivne nastavene dostatocne neviem?mna udivuje, ze niekto napise, ze dostava 5- 7 r tu istu sumu.

ada_alica
8. aug 2022

Max je 30% z jeho platu v čistom začni na 300e a reálne tak 200-250 by som pýtala na tvojom mieste mám to podobne

kaktusik007
8. aug 2022

@luccija je to rozdiel.. lenze nepomozes si. Sudcovia a sudkyne ked vidia vyzivne nad 150 eur mesacne na dieta tak sa im oci pretacaju ze to ako tak vela... Kamoska - a to bolo cez 10 rokov dozadu - riesila vyzivne na dceru, dohodli sa na 400 eurach mesacne... DOHODLI sa. A sudkyna tu do toho zacala rypat, ze to je vysoko nadstandardne vyzivne, ze to ako k takej sume kamoska prisla a podobne... Normalne musel zasiahnut otec a sudkynu utal, ze on chce dobrovolne platit tuto sumu a trva na tom aby to bolo potvrdene rozsudkom -- az potom sudkyna prestala do toho rypat....

tolko smutne realne skusenosti z okolia

luccija
8. aug 2022

@kaktusik007 smutne veru....casy kedy muzi cca zarobili rovnako a platili malo su prec.Hlavne, ze tvoj ex sa umudril.Uz kazdy nech si to vybojuje ako vie.