Výživné na 22-ročnú dcéru

vinkel
22. júl 2023

Dobrý deň.
Začnem takto dcéra chodi na vysokú - denne štúdium 3. ročník ale neurobila jednu skúšku tak ju zo školy “ vyhodili “ mala ju teraz v piatok ako posledný termín. Dcéra si podala žiadosť znova na vysokú školu znova do 1. ročníka na denne štúdium, ale iba už jeden rok ma zadarmo zvyšné dva roky už si musí platili za prekročenie štúdia. A ex jej platí vyzivne na účet.
Moja otázka znie dokedy jej musí platiť vyzivne?
Lebo podľa zákona 25 rokoch už mi nebudú vyplácané prídavky na dieťa a daňový bonus.
A ex tvrdí že bude platiť iba jeden rok vyzivne lebo už prešvihla svoju možnosť a prekročením štúdia a už to neberie ako sústava príprava zamestnávanie. Keď sa je podarí ukončiť celú vysokú školu aj Bc ako 25 ročnej a pôjde na Mgr tak skončí ako 27 ročná.
Chcela by som vedieť ako to je s výživným.
Ďakujem veľmi pekne za infomácie.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gemerka17
22. júl 2023

@vinkel bola v 3 ročníku a ide od znova 1 ročník kvôli jednej skuske? Ak ju prijmu späť, tak všetky skúšky by jej mali uznať a znova nastúpi do daného ročníka kde skončila.
K tvojej otázke, tuším do 26 rokov (ak sa nezmenil vek) si nezaopatrené dieťa, ak študuje denne štúdium, čiže výživné sa platiť musí.

cocolino234
22. júl 2023

@vinkel ex môže tvrdiť čo chce, realita je iná. Rodičia majú vyživovaciu povinnosť pokým sa dieťa sústavne pripravuje na povolanie. Viem, že bola nejaká zmena a teda by sa nemal brať do úvahy vek ale tým si nie som istá a preto by som tento fakt ani nebrala do úvahy, kým ho nebudete počuť priamo od UPSVAR. Budem sa teda vyjadrovať tak, ako to platilo doteraz a to, že bude platiť do 26 roku života. Takže sa nebojte, on si ešte minimálne 4 roky pekne zaplatí ale teda to len v prípade ak ju príjmu na vysokú školu a to konkrétne na denné štúdium (externé nie). Kým dcéra neštuduje, tak jej platiť nemusí, ak jej teraz niečo posiela, tak je to jeho dobrovoľné rozhodnutie.

Takže hneď ako bude dcéra opäť prijatá na vysokú školu a tam bude na dennom štúdiu, rodičom opäť platí vyživovacia povinnosť. Zrušiť to teraz môže ale od dňa, kedy bude prijatá na vysokú školu musí platiť. Čiže uvediem príklad - ak prijatie bude od 1. septembra a rozsudok o výživnom bude 2. novembra, tak musí spätne doplatiť aj dané dva mesiace.

Takže by som vôbec neriešila reči typu nech zruší výživné. Zrušiť môže ale hneď ako bude prijatá musí znovu platiť. Ak nebude, tak to jednoducho môžete exekučne vymáhať (je to veľmi jednoduchý postup, žiadny súd iba podanie žiadosti na upsvar) a bude vám zasielané náhradné výživné, ktoré on bude platiť štátu. Takže neboj sa, plateniu sa nevyhne. 🙂

sissy27
22. júl 2023

@vinkel vyzivovacia povinnost voci detom trva do doby, kym nie su schopne sa samostatne zivit (co napr v pripade zleho zdravotneho stavu, ktory neumoznuje pracovat, znamena po cely zivot) a sem spada aj riadne denne studium VS. Ale povinny moze poziadat o zrusenie v pripade, ze dieta studium natahuje opakovanim rocnikov (ci uz zamerne alebo z neschopnosti) a takisto v pripade dalsej VS.
A nie, nie je to limitovane vekom.

mogaa
23. júl 2023

mne sa tiež zdá že je to len do veku 26 rokov...ono sa nepredpokladá že dieťa bude študovať do 🙂30 -tky....lebo len to že študuje, nie je dôvod na výživné, v opačnom prípade by mohlo dieťa študovať aj do 50-tky🙂

sissy27
23. júl 2023

@mogaa nie, vyzivne naozaj nie je limitovane vekom, ale je limitovane jednou VS. Tu je to pekne vysvetlene

https://www.peniaze.sk/spotrebitel/10110-vyzivn...

vinkel
autor
24. júl 2023

@mogaa
@sissy27 ja som našla aj také čosi.
Opakovanie ročníka alebo zmena školy samé o sebe nie sú dôvodom na zrušenie vyživovacej povinnosti. Každý z nás môže zlyhať. Súdna prax preto prípadné zrušenie vyživovacej povinnosti viaže spravidla na opakované zlyhanie, opakované opakovanie ročníka alebo zmenu školy. Avšak aj tu treba vždy posudzovať okolnosti konkrétneho prípadu, ktoré môžu odôvodňovať modifikáciu uvedeného pravidla.

vinkel
autor
24. júl 2023

Je pravda že on ma 7 a 9 ročne deti. Asi skôr súd prihliada na nezaopatrené maloleté deti. Šak uvidím ako to cele vypáli. Lebo tiež musí platiť cca 2000€ za prekročenie štúdia.

sissy27
24. júl 2023

@vinkel ano, to sa posudzuje individualne.

vikiki29
24. júl 2023

@vinkel A prečo ide znova do 1. ročníka keď v 3. nespravila len 1 skúšku?

vinkel
autor
24. júl 2023

@vikiki29 lebo to je povinná skúška ktorú nemôžeš prenášať.

cacianka
3. aug 2023

@cocolino234 v žiadnom zákone, hlavne teda v zákone o rodine,nie je uvedený vek 26r. To neplatí už veeeeeeľmi dlho.
Hranica 26r je iba bonus a prídavky, nie " sústavná príprava na povolanie". Otec si nemôže zrušiť platbu výživného len tak, buď sa slušne dohodnú alebo podá návrh na súd, kým však súd prebehne tak dcéra už bude pravdepodobne študovať znova.
Exekučné vymahanie- aj v tomto sa mýliš. Upsvar nič nevymaha. Ak otec neplatí / porušuje súdne rozhodnutie vo veci výživné, oprávnená osoba - v tomto prípade už dospelá dcéra môže podať návrh na exekúciu. A to tak že právoplatný rozsudok, prípadne aj potvrdenie o návšteve školy , odovzdá u hociktorého exekútora, poplatok je 19.50€, ten návrh podá na exekučný súd do BB, tam spis odišli náhodnému/ vylosovanemu exekútorovi. Až ten bude exekuovat povinného, napr. zrážky zo mzdy , blokovanie účtu v banke, odobratie vodičského a k tomu stiahne aj poplatok a svoje trovy konania.
Ak sa výživné nedá nijako získať, vtedy nastupuje štát a náhradné výživné podľa rozsudku súdu.

cocolino234
3. aug 2023

@cacianka hádam sme všetci pochopili, že pod zrušením výživného bol myslený celý súdny proces, kde podá žiadosť na súd. Predsa nestačí zavolať štýlom - dobrý, ruším, doví. Lenže dovtedy to ani nestihne a preto som napísala, že hneď od dňa prijatia bude povinný platiť znovu a dodala som aj konkrétne dátumy vzhľadom na čas trvania vybavenie tejto veci. Toto bolo veľmi jednoduché na pochopenie.

Rada by som ale videla, kde som napísala, že výživné vymáha upsvar. Predsa som riadne napísala, že to môžu exekučne vymáhať žiadatelia - konkrétne pomocou exekútora. Upsvar som spomenula vo veci žiadosti o náhradné výživné, ktorá sa podáva dspolu s potrebnými dokumentami, kde sa musí nachádzať právoplatný rozsudok o výživnom a potvrdenie súdneho exekútora o návrhu na začatie exekúcie vo veci výživného.
Exekútor bude pohľadávku vymáhať a ak sa tak nestane, vtedy im môže byť schválené náhradné výživné.

Takže mám pocit, že reaguješ na úplne iný príspevok alebo si sa len pomýlila v čítaní. Náhradné výživné, sociálky, právne centrá som musela riešiť celý doterajší živoť. Vybavovala som si náhradné výživné a prešla som celý tento proces a preto tu nespomínam každú jednu hlúposť. Neviem z akého dôvodu by som písala akým spôsobom môže otec zrušiť náhradné výživné, keď stačí napísať zrušenie a ten, kto to rieši sa ostatné informácie dozvie na príslušnom úrade. Taktiež si myslím, že nie je potrebné vypisovať celý proces náhradného výživného, keď ten, ktorý to bude riešiť sa dozvie, že najskôr treba vybaviť exekútora a až následne ísť na upsvar (i keď to som dokonca napísala, len si to zle prečítala). Takže nie, nikde som sa nepomýlila (okrem veku 26, kde som len upozornila na to, aby sa riadili informáciami od príslušného úradu), len nepíšem slohy o konkrétnych postupoch, s ktorými budú žiadatelia oboznámení vtedy, keď to začnú oficiálne riešiť. Asi si ma len nepochopila ale nerozumiem prečo píšeš, že tu niekto spomenul uspvar a vymáhanie. To sa v mojom príspevku nenachádza.

listy456
3. aug 2023

@cocolino234 tiez ja nechapem kde to nabrala :DDd tu sa musime na slovickarenie hrat.... sak logicky ked napisem zrusenie tak nestaci prist a povedat ze uz nejdem platit to vie kazdy a kto ne tak sa to dozvie ked to vybavovat bude. A o vymahani pisat netreba tam sa pomylila ona ale ked citala kazdy to pochopil z tvojho komentu ani ja by som tu nevypisovala kazdy jeden krok ked to netreba ved vieme co riesime a kto nevie sa to dozvie suhlasim @vinkel no co riesili ste to chce zrusit to vyzivne ci?? 🙂

vinkel
autor
5. aug 2023

@listy456 tak dcéra od 18.7. uz nieje študent. Lebo bola iba od 17.7. A nesplnila tu skúšku tak ju vyhodili zo školy a uzavreli denne štúdium. Dcéra nešla sa nahlásiť na úrad prace ale zaplatíme zdravotne odvody a 7.9. Ma znova zápis do školy. A tu sme sa len dohodli že jej pošle peniaze ale mu vrátime spať na účet len dcéra so nechá tu sumu na zdravotne. Je pravda že dcéra sa tie 2 mesiace už nepripravuje na povolanie. A od septembra bude platiť ako bolo určené.

cacianka
5. aug 2023

@cocolino234 tebe bol určený v podstate iba úvod, ostatné buď autorke témy, alebo iným ženám ktoré riešia takýto problém
To že ty to ovladaš ako abecedu, neznamená že ostatné ženy tiež, veď sama vidíš ako často sa tu opakujú rovnaké otázky, ...
Ja som slobodne napísala svoj príspevok, vo všetkej slušnosti, či nemôžem ?! Iba ty mi môžeš napísať traktát ? A ty si napísala, viď tvoj odsek na konci, dosť nejednoznačne, a mätúco, že ak nebude platiť, môže vymáhať exekučne,( stačí podať žiadosť na upsvar), píšem / opakujem iba časť , aby si ma nemusela brat za slovíčka