Zníženie výživného

1drobulo1
21. sep 2014

Ahojte...pisem v mene kamaratky,chceme sa poradit....z prveho manzelstva ma dieta,na ktore jej exmanzel plati vyzivne 140€...ekmanzel ma vsak dalsie dvojrocne dieta s dlhodobo nepriaznivym zdr.stavom,chce podat navrh na znizenie vyzivneho....rozprava vsak,ze ked sa teraz so sucasnou partnerkou zoberie,ze bude mat tym padom vyzivovaciu povinnost aj na nu ako na manzelku aj na to dvojrocne dieta....je to pravda,ze ak by sa vzali,ma vacsiu sancu na znizenie vyzivneho????Vraj v minulom roku aj pol roka marodoval,takze aj danove priznanie ma nizsie

sue
21. sep 2014

@1drobulo1 to je blbosť 🙂

sissy27
21. sep 2014

@1drobulo1 vyživovacia povinnosť medzi manželmi skutočne existuje a to automaticky od uzavretia manželstva... funguje to v tom zmysle, že obaja manželia majú právo na rovnakú životnú úroveň bez ohľadu na to, kto koľko zarába, teda nestanovuje sa nejakým súdnym výmerom... ale neznamená to automaticky nárok na zníženie výživného voči prvému dieťaťu, každopádne súd to zohľadniť môže... rovnako však môže zohľadniť súčasnú situáciu exmanželky a prvého dieťaťa (mohli tam stúpnuť náklady, napr. dieťa prešlo zo škôlky do školy, či na druhý stupeň zš, atď...)

christina123456
28. sep 2014

@1drobulo1 ja mám kamošku, ktorá sa vydala za rozvedeného, ktorý platí výživné na 1dieťa čo má s ex. Ako sa zobrali, tak im znížili výživné o 30eur, lebo mala nižší príjem ako jej manžel a manželia majú k sebe vyživovaciu povinnosť navzájom a keď sa im narodilo dieťa z ich manželstva, tak znížili o ďalších 50 eur a teraz platí kamoškin manžel 70eur na 5ročné dieťa. Takže je jasné, že ak sa zvýši okruh vyživovaných osôb človeka, ktorý má povinnosť platiť, že sa výživné zníži, lebo sa musí jeho príjem prerátať aj medzi ďalšie vyživované osoby. Ako musí živiť jedno dieťa, tak druhé dieťa a každé ďalšie dieťa má právo na tú istú úroveň. Manželské výživné sa tiež berie do úvahy, ale nie až v takom rozsahu ako na dieťa a napísala som reálny príklad. Objektívne dôvody na zníženie výživného sú hlavne nová vyživovacia povinnosť voči ďalšiemu dieťaťu, potom aj manželské výživné, strata zamestnania , ale nie vlastným pričinením, ale z dôvodu zamestnávateľa, krach firmy, alebo nedostatok pracovných miest, teda prepustenie z dôvodu zamestnávateľa, ďalej zlý zdravotný stav, choroby na strane povinného, alebo detí, či manželky, ktorú vyživuje, ďalej, invalidita, alebo zníženie príjmu, avšak to musí byť rapídne. Neznamená, že keď sa povinnému narodí ďalšie dieťa, alebo sa ožení, že mu automaticky zvýšia v práci plat, alebo štát mu začné dávať z ničoho nič viac peňazí. Takže je jasné a logické, že sa jeho príjem už nebude prerátavať len na neho a na jeho 1dieťa, ale na neho, na jeho manželku a všetky jeho deti. To logicky dáva, že sa výživné, ktoré doteraz platil na 1dieťa zníži, aby sa ušlo aj ostatným. A o výške zníženia sa prihliada potom na súde a berú sa do úvahy aj výdavky a príjem , ktoré sú na dieťa, na ktoré sa má znížiť výživné. A čo sa týka výdavkov na ex, to nie je pravda. Výdavky na exmanželku sa píšu v návrhu o príspevok na rozvedeného manžela, tak sa píšu výdavky exmanželky, avšak to je tiež len v prípade , ak má povinný dobrý príjem a najdlhšie po dobu 5rokov od právoplatnosti rozsudku o rozvode. A ak si toto jeden z exmanželov na seba vybaví a druhý bude toto poberať nejakú dobu a na strane povinného nastane situácia, že už nedokáže platiť tento príspevok, tak požiada súd o zrušenie tohto príspevku a pozor! tu narozdiel od výživného na deti sa preplatok vracia vačšinou od doby podania návrhu na súd a pokiaľ toto oprávnený ex nevráti, tak sa dopustí neoprávneného obohatenia sa, ktoré sa potom rieši súdne aj s poplatkom aj s úrokom podľa úrokovej sadzby určenej štátom. Radím vám pozrieť si zákonník o rodine, tak to máte všetko napísané od manželstva, rozvod, anuláciu, výživné, náhradné výživné, sirotské, stretávanie sa s deťmi, atď atď. Pekný večer prajem. Dúfam, že som pomohla.