Zrušenie otcovstva

kacenkablazniva
23. jún 2016

Ake papiere a podklady su potrebne na zrusenie otcovstva?S byvalym som sa rozisla kvoli alkoholu,to mu bolo dolezitejsie nez rodina.Teraz mam priatela,sme spolu uz 3roky.Pred mesiacom sme mali svadbu.Dcerka ho lubi ako keby bol on jej otcom a on ju bere tiez ako keby bola jeho.Biologickeho otca pozna iba z videnia,nema k nemu ziadny vztah.Plati na nu minimum vyzivne co je 28eur.Aj to raz posle a dvakrat po sebe nie.O dceru nejavi zaujem.Lenze jeho matka mi neustale vyvolava,chcela by vidiet malu.Raz boli aj u nas doma,dosli necakane,zobrali malu prec na pol dna.Surovo mi ju vytrhli z ruk,mala plakala ako o dusu.Odvtedy mala problemy so zaspavanim,stale sa bala,ze dojdu a zoberu ju prec.Casom sa z toho dostala.No teraz byvala svokra nadalej vyvolava.Nie mne,ale mojej mame.Ja som si musela zmenit tel cislo co mi furd vyvolavala a chcela malu k telefonu.Ona mala z toho depky a bala,ze dojdu k nam pre nu,zoberu ju prec a uz ju nevratia.Kedze otec nema zaujem o dcerku,chcela by som zrusit otcovstvo,len neviem co k tomu treba.?Vedeli by ste mi poradit?Alebo neakeho dobreho pravnika\pravnicku?

pribinak
23. jún 2016

Otcovstvo sa zrušiť neda

pribinak
23. jún 2016

Mozes poziadat o novu úpravu styku s otcom a starou matkou, napr aby sa stretnutia konali v tvojej prítomnosti
Mizes poziadat, aby dcera mala priezvisko ako ty a tvoj manžel

kacenkablazniva
autor
23. jún 2016

@pribinak Zmenit dcerke priezvisko nemozem,lebo byvaly s tym nesuhlasi.Povedal,ze bude robit vsetko pre to aby sme nemali pokoj od neho.

pribinak
23. jún 2016

@kacenkablazniva daj si to na sud, ak sa s nou nestyka, nemajú medzi sebou vztah a ona ho ani nepovažuje za otca, mas celkom dobrú šancu

guinevre
23. jún 2016

Citujem zopar komentov ktore zeny nechavali ked sa minuly tyzden stazoval chlap, ze zena chce rozvod:
"Pocujeme tu jednu stranu, druhu nie, tak nemozeme sudit", "Je za tym este nieco, ci len tieto bajky?". V podstate je to pravda, kazdy si tu pise len svoju stranu, ale myslim si, ze kazdy uzna, aj ked je to niekedy tazke si pripustit, ale za vacsinu problemov mozu veeelmi casto obe strany. Casto za "nezaujmom" otca je aj postoj matky, a ta ma na SK predsa hlavne slovo, aspon co sa tyka osobnej starostlivosti o dieta, ked sa rozhodne vymazat otca zo zivota dietata, velmi casto sa jej to aj podari.

Otcovstvo sa tak lahko nemoze zrusit. Musel by tvoj priatel byt ochotny adotpovat tvoje dieta, a musela by si dokazat na sude, ze dlhsi cas (nie 2-3 roky) sa otec s dietatom nestretava a nejavi zaujem, a aj otec by mal s tym suhlasit, ale to ani nie je podmienka ak dokazes, ze niekolko rokov s dietatom nema kontakt. Keby si ju tvoj priatel adoptoval, tak uz sa toho prava a povinnosti nezbavi aj keby ste sa vy dvaja rozisli.

Uplne off topic, niekedy mam pocit, ze sem pise aj Martinka z Turca.

kacenkablazniva
autor
23. jún 2016

@guinevre Mas pravdu vo vacsine pripadov maju obaja rodicia vinu ak im vztah nevysol.Lenze v mojom pripade ma vinu iba on.A za tie roky co sme neni spolu este stale pije,nema robotu a nechce na tom nic zmenit.Kto by chcel zit s takym chlapom?Po nasom rozchode som mu dala x sanci dat to do poriadku kvoli malej aby mala spolu rodicov.Ale ked on o to nestal tak o com by to bolo.

guinevre
23. jún 2016

@kacenkablazniva Tak potom skus upravu styku, ale vymazany z RL moze byt len vtedy ked si dieta adoptuje tvoj priatel (samozrejme, je to proces).

marcelatje
23. jún 2016

@kacenkablazniva ako ti už baby písali otcovstvo sa zrušiť nedá a predpokladám že ak tvoj ex nesúhlasí so zmenou priezviska nebude súhlasiť ani s tým aby si dcérku tvoj súčasný partner adoptoval.
A čo tá jeho mama? Odhliadnuc od toho že je to vlastne ex(skoro)svokra a asi máš na ňu ťažké srdce aká je? Z toho čo píšeš má záujem a na malej jej záleží. To stretnutie čo si opísala nebolo najšťastnejšie ale znie mi to ako zúfalé riešenie. Ak je babka normálna ja by som to stretávanie s ňou zvážila. Je to v záujme dieťaťa a najmä aby som sa vyhla podobným "únosom" ktoré dieťa nechápe.

kacenkablazniva
autor
23. jún 2016

@marcelatje ved to,ze ani jeho mama neni v poriadku.Ona vini mna za to,ze sme sa rozisli,ale to je nadlho.A s prepacenim za moj vyraz,ale sere ju to,ze ja s dcerkou sme konecne stastnekym jej syn sa utapa v alkohole.

marcelatje
23. jún 2016

@kacenkablazniva je to náročná situácia 😒 sama neviem ako by som sa zachovala 😖

lubi40
24. jún 2016

@kacenkablazniva akoze nepoznam presne zakon, ale mam pocit, ze dieta si povinna dat iba otcovi a nie starym rodicom. podla man nemusis ju ani dat k telefonu a ani im ju dat. A vytrhnut dieta z ruk by mi skusili iba raz. By som na nich poslala policiu za unos dietata.

evittam
24. jún 2016

@lubi40 Tak presne s týmto súhlasím - hneď by som volala políciu a nahlásila únos - stará matka dieťaťa nemá právo "mi vytrhnúť dieťa z rúk a zobrať ho na pol dňa preč" - to kde sme? Ako si to mohla dovoliť?

@kacenkablazniva

pribinak
24. jún 2016

@lubi40 budes asi prekvapená, ale stari rodicia mozu poziadat sud o úpravu styku so svojim vnúčatom
Vacsinou to využívajú stari rodicia, ked sa ich dieta rozviedlo a oni sa chcu aj napriek tomu stretávať s vnúčatom

evittam
24. jún 2016

@pribinak No veď áno požiadať, slušne poprosiť a ak to nejde tak potom súdne. Ale nehnevaj sa - nie prísť neohlásene, vytrhnúť dieťa z rúk matke a aj napriek jeho protestom ho vziať na pol dňa preč?! No tak to určite! Keby to bola moja "svokra" tak by sa nestačila čudovať..... 😉

pribinak
24. jún 2016

@evittam ja sa nehnevám. Ja nikde nepíšem, ze to co spravila stara matka je OK.
Poprosim citat s porozumením. Píšem holý fakt, ze situácia sa da riesit aj takto, nepisem, ze je v poriadku co dotyčná urobila a ze s tym súhlasím

guinevre
24. jún 2016

@evittam Kto vie ako to bolo, keby jej naozaj vytrhla dieta z ruk, myslis, ze by nezavolala na policiu? Ved by zo zufalosti urobila vsetko, a nie len o rok pisala o tom na MK, urcite 🙂

kacenkablazniva
autor
24. jún 2016

@guinevre Zavolala som policajtov,dokonca spisali o tom aj zaznam.Lenze ten spis asi skoncil v kosi.kedze oni maju vsade znamosti,nic sa s tym nerobilo dalej.

kacenkablazniva
autor
24. jún 2016

@evittam Mame urcene sudom stretnutie s otcom dohodou,stary rodicia do toho nie su zahrnuty,iba otec.Ale aj tak,ja som im povedala,ze mozu sa s malou stretnut,ale iba pod mojim dohladom.To sa byvalej svokre nepacilo,tak to riesili po svojom,ze ju zobrali nasilu prec.

marcelatje
24. jún 2016

@kacenkablazniva a preco si to vtedy neriesila? Resp.ako si to riesila?

marcelatje
24. jún 2016

@kacenkablazniva aha uz citam......no ja neviem. Casto sa stretavam s tym ze niekto ma znamosti.....ved si mala trvat na presetreni. Nepoznaju snad vsetkych nie?

kacenkablazniva
autor
24. jún 2016

@marcelatje Najprv to bolo tak,ze bude sa to riesit sudne,len mame cakat na termin.Lenze doteraz sa nam neozvaly zo sudu.

lubila
24. jún 2016

@kacenkablazniva mozno by nebolo na skodu na sud zavolat pretoze ti si zvyknu dat na cas..

evittam
24. jún 2016

@kacenkablazniva No,tak to je pekný bordel - no ale veď ako na SVK....sa nečudujem už ničomu.

lubi40
24. jún 2016

@pribinak nie som prekvapena, ale ako pises mozu poziadat sud o upravu styku; momentalne na styk s dietatom nemaju ziadne pravo, bez suhlasu rodica.

nyusika
24. jún 2016

neexistuje, aby mi nejaka zenska vytrhla dieta z ruk...ani by nemala ako, lebo by som ju dnu nevpustila.

kacenkablazniva
autor
24. jún 2016

@nyusika Ani neboli v nutri,vonku pred branou.Velice ze chceli vidiet malu,tak som ju zobrala pri branu.Babka ju snazila sa prehovarat aby isla s nimi niekam na zmrzlinu(to vacsina deti sa necha prehovorit sa).A ked videla,ze mala sa ma drzala cely cas za ruku a plakal - bala sa od nich odkedy ich zbadala.Potom z nicoho nic otec chytil dverku okolo pasa,vytrhol mi ju z ruk a navliekol ju do auta.Rychlo nasadli a isli prec.A vsetci susedia to videli,ved mala plakala ako o dusu.

sue
24. jún 2016

@kacenkablazniva ...no a teraz skús úprimne pouvažovať... s otcom svojej dcéry si mala nie raz dobrovoľný pohlavný styk, pravdepodobne si ho ľúbila... chcela si s ním asi niekoľko mesiacov (možno rokov) prežiť celý svoj život... takže to asi nebude až taký úplný chumaj, nie? 😕

...tvoja dcérka nie je len tvoja...je VAŠA a navždy bude. Môže ju ľúbiť tvoj súčasný partner, možno príde po ňom aj ďalší, ale jej BIOlogickým otcom zostane navždy tvoj ex...aj ak teraz nemajú kvôli jeho alkoholizmu dobrý vzťah, raz sa ťa dcéra opýta, kto je jej otec...kto je jej stará mama a podobne... pokiaľ to nie sú tyrani, nie je lepšie im v dobrom pripraviť čo najlepšie podmienky na to, aby sa mohli aspoň niekedy vidieť?

...ak sa mýlim a oni sú násilníci a tyrani, požiadaj o zákaz priblíženia...