Zverenie dieťaťa do starostlivosti starých rodičov po smrti matky

trish31
6. júl 2015

Ahojte.Zaujíma ma ma,či máte skúsenost,ci uz vlastnu alebo v blizkom okoli,ze bolo dieta po smrti matky zverene do starostlivosti starych rodicov-rodicov zo strany matky?Jedna sa totiz o to,ze moj syn vidi svojho otca 2x za rok.Je pre neho v podstate cudzia osoba.Pokial nie je so mnou tak je so starymi rodicmi.Viem,ze v pripade mojej smrti nasa legislativa neumoznuje zverenie automaticky do starostlivosti starych rodicov-aj tak ma vsak zaujima ci neexistuje nejaka obkluka alebo riesenie takej situacie?Vdaka!

jabadaba
6. júl 2015

@trish31 hm, nemam takuto skusenost z blizkeho okolia, ale ak by som bola v rovnakej situacii ako Ty a tvoje dieta, riesila by som to notarsky spisanym zavetom, kde by som vyslovila zelanie zverit dieta starym rodicom v pripade umrtia a uviedla by som dovody preco. Neuvazovala si tymto smerom? Myslim, ze takyto dokument by istym veciam napomohol, keby nahodou nieco....porad sa s pravnikom. To bude asi najschodnejsia cesta. 😉

guinevre
6. júl 2015

@jabadaba @trish31 Pravdepodobne by aj otec s tym suhlasil, kedze je skor iba bio-otec.

jabadaba
6. júl 2015

@guinevre tiez si myslim. Nepredpokladam, ze zrazu by tuzil mat dieta zverene do celkovej starostlivosti, ak teraz on javi zaujem max. 2 razy do roka. Ale poistila by som sa tym zavetom.

kiki68
6. júl 2015

treba to vsetko po pravnej stranke podchytit a v pripade takejto tragedie to mat pozichrovane.

trish31
autor
6. júl 2015

@jabadaba
@guinevre on by praveze ho asi chcel,je s nim malo pretoze zije v Kanade.A syn je este maly,takze nejake cestovanie nehrozi ze by isiel aj on k nemu.

Zavet pokial viem nic nevyriesi kedze je to len zelanie,ci?🙂

trish31
autor
6. júl 2015

@kiki68 to viem ale nasa legislativa toto neumoznuje

kiki68
6. júl 2015

prave zavet by mohol riesit to,ze by sud mal aspon nejaky papier na ktory by sa dalo prihliadat,ak nebude nic,tak sa nebude prihliadat na nic, pretoze nemoze niekto z rodicov prist,ze aha dcera si zelala aby sme mali vnuka,to nikde neobstoji. V tomto pripade by som sa poradila s pravnikom.
Tiez s tou kanadou,dieta nemoze niekto len tak vytrhnut z prostredia kde zije,pretoze by to mohol byt problem a tymto by mohli stari rodicia tiez operovat v pripade takejto situacie. tam by sa im potom nejaky notarom overeny papier skutocne hodil. Tiez dieta radsej pridelia niekomu ku komu ma silnu citovu vazbu, ak sa otec nezaujima a pre dieta je cudzi clovek,tak o to zase jednoduchsie by im sud dieta priklepol. Mozno s tym,ze by otec mal pravo na navstevy a postupne keby sa blizsie zoznamia by sa dalo uvazovat ze co dalej.

jabadaba
6. júl 2015

@trish31 aha, cize cudzinec otec, nie ze by sa nechcel starat uplne ,ale je vzdialeny....Hm...Tak zavet je vyjadrenie poslednej vole, je zavazny a mal by byt ucinny aj v pripade poriesenia dietata co sa starostlivosti tyka. Ak nim mozes vydedit, preco by neplatil aj v tomto pripade? Vravim, treba riesit s pravnikom. Za prvu konzultaciu obycajne neberu nic, cize prekonzultovat ako to je mozes, nebude Ta to nic stat a potom sa rozhodnes ake kroky dalej podniknes. Len mozes narazit prave na skutocnost, ze otec je cudzinec. Ci je to len slovak zijuci v CA?

trish31
autor
6. júl 2015

@jabadaba cudzinec.Ja pravnicku mam ale este sme to spolu neriesili.Chcela som vediet ci s tym nema niekto sksuenost

kiki68
6. júl 2015

@trish31 v tom pripade ak je cudzinec to bude asi zlozitejsie. Ale keby chcel tak pride na K za dietatom. To su iba dobre vyhovorky, z nasej rodiny lietaju z USA stale par krat do roka, dnes nie su letenky take drahe.

jabadaba
6. júl 2015

@trish31 jasne, drzim palce nech to poriesis k spokojnosti a vnutornej pohode. 😉

trish31
autor
6. júl 2015

@kiki68 mne je to jedno.Je pravda,ze dovolenky tolko nema ale mna to nezaujima.To nech si on spytuje vo svojej hlave.Len koli tomu nechcem aby ak sa nieco stane,pride vezme si syna ktory ho nepozna a odide

maary11
6. júl 2015

@trish31 Ahoj, moj ocino vyrastal iba s mamou a ked zomrela, mal vtedy 11 rokov, tak bol zvereny babke. Otec sice byval blizko, ale nestaral sa onho. Nemyslim si, ze by tvojho syna sud posielal tisicky kilometrov, len preto ze tam zije jeho biologicky otec, to by museli byt v kontakte, a to ze sa vidia dvakrat za rok, to za kontakt nepovazujem..

trish31
autor
6. júl 2015

@maary11 dakujem bodaj by si mala pravdu

guinevre
6. júl 2015

@kiki68 Mno, to by som nepovedala, ze nie su take drahe.. Kamoska je z Kanady, zije na SK, a doma bola asi 2-krat za 5-6 rokov, a jej rodicia tiez tak 2-3krat, a to financne su na tom dobre.

trish31
autor
6. júl 2015

@guinevre
@kiki68 800 eur a viac

guinevre
6. júl 2015

@trish31 No, ved to :( Ale inak, nebala by som sa na tvojom mieste, keby dieta uz bolo "starsie", tak ked sa vyjadri, ze chce zostat s babkou a dedkom, neviem aky sudca by ho proti jeho voli poslal cez okean k otcovi ktoreho ledva pozna, aj ked nikdy nevies...

naattalie
6. júl 2015

Ahoj nedá sa to právne poriesit som v takej istej situacii skusala som nieje to možné

oldman50plus
6. júl 2015

Ty sa chystáš spáchať samovraždu? Ako onkologický pacient sa nesprávaš.
Myslím že ako mnohé ženy za to že ste sa s partnerom rozišli chceš ho trestať cez dieťa. Ak príde 2x ročne z Kanady tak podľa mňa robí celkom dosť, viac v reálnom živote ťažko možno očakávať. S najvyššou pravdepodobnosťou minimálne kým nebude na strednej škole (potom by súd už mohol zohľadniť že je dosť vyspelý aby rozhodoval kvalifikovane o sebe samotnom) tak tento záujem súd zohľadní a pridelí mu dieťa, tým viac že pravdepodobne pôjde do ekonomicky lepších pomerov. Žiadny závet nič nezmení. Takže šoféruj opatrne ak ti toto pomyslenie je proti srsti.

trish31
autor
6. júl 2015

@oldman50plus poprosim,ty soferuj opatrne so svojimi vyjadreniami a nesud osoby,ktore nepoznas.Nepojde do ekonomicky lepsich pomerov.To za prve.A za druhe,myslim si,ze je ovela lepsie pre dieta zostat so starymi rodicmi kde ma nadstandardne podmienky ako s niekym,koho nepozna a kto nema pud sebazachovy voci sebe nieto este voci vlastnemu dietatu.Nie,svoje dieta netrestam za to,ze sme sa rozisli.Jeho otec s nim moze byt kedykolvek sem pride a ako dlho chce.S tymto to nema nic spolocne.

ruthike
6. júl 2015

Tak zavisi aj na pristupe otca k takemu zelaniu a i na jeho financnych moznostiach, ak by bol proti (ako drahych a schopnych pravnikov by si najat)
Sudy neradi zveruju maloletych obcanov cudzim statnym prislusnikom s trvalym pobytom mimo SK, prihliada sa na citovu vazbu a i na fakt ako casto ku kontakte s druhym rodicom prichadza.Zalezi aj na veku tvojich rodicov ak su postarsi - v case dovrseni 18 by mali vyse 80, mohlo by to byt problematickejsie. legalne nemaju tvoji rodicia iste, ze by ho dostali. Najlepsie je spisat notarom overeny zavet, zdokumentovat fakt, ze otec vida dieta dva krat do roka (predpokladam, ze dieta neovlada plynule anglictinu, co je dobry dodatok). To by mu dost pritazilo, lebo vsak nikto mu nebrani navstevovat raz za 6-8 tyzdnov. Stari rodicia by sa mohli zarucit, ze kontaktu s otcom branit nebudu - sud by prihliadal na kontinuitu. V podstate by to bol pre dieta i otca velmi podobny stav ako mate v sucasnosti

ruthike
6. júl 2015

@trish31 otec cudzinec nema automaticky rovnako pravo ako otec Slovak, nenechaj sa vystrasit oldmanom, zavet rizhodne nie je na skodu a s pravnikom by som si to tiez prekonzultovala, ale najlepsie takym co sa specializuje na rodinne pravo

sandey
6. júl 2015

ja si myslím, že toto sa závetom vyriešiť nedá. Otec má na dieťa právo ako prvý, iba ak by sa ho za života matky vzdal, prípadne po jej smrti si ho nechcel nechať

mirica
6. júl 2015

@trish31 ...nedá sa to dopredu nijako právne poriešiť....po smrti matky by prebehol súd o zverenie a jej želanie v závete je irelevantné. Ja som chcela poriešiť závetom len spravovanie majetku, ktorý by po mne dedili....ani to sa nedalo. ☹

janickacrazy
6. júl 2015

@trish31 Ja poznám len prípad, ked boli deti zverené po smrti matky do otcovej starostlivosti, ale tak oni spolu normálne žili predtým, takže to bol trochu iný prípad. Ja si myslím, že by si nemala maľovať čerta na stenu a zbytočne si privolávať niečo negatívne. Takéto veci sa stávajú ozaj dosť ojedinele, takže radšej na to nemysli, až si to neprivoláš.

alice107
7. júl 2015

TRISH31 zalezi na okolnostiach. komu je zvereny syn? tebe do vylucnej starostlivosti? ako su pravene pomery styku sotca s o synom?
ak su pomery take,ako popisujes, ze otec so synom ma minimalny kontakt , tak ak tvoji rodicia po tvojej pripadnejs smrti podaju ziadost na zverenie dietata do ich starostlivosti, mozu byt uspesni.
pises o terajsej mommentalnej situacii. kedze otec je cudzinec, nema so synom blizky kontakt, dieta ma centrum zivotnych zaujmov na sk.
ak sa pomery zmenia, tak vzdy bude zalezat od okolnosti.
ty nemozes pravne sama s tym nic urobit v prospech zverenia syna do starostlivosti tvojich rodicov
ak ste rozumni obaja rodicia, tak sa dohodnete s otcom dietata na najlepsej alternative pre syna.

takze najskor si prehovor s otcom dietata
ak ma rozum, tak najdete spolocne vychodisko.ak nie, tak ine aj tak nepomoze,len sudne rozhodnutie
tam bude zalezat , ci sud posudi, co je pre dieta lepsia varianta.

lenze musis si uvedomit, ze aj ked otec dietata teraz syna nevida , tak okolnosti sa mozu zmenit. kedze pises, ze ma v pripade tvojej smrti zaujem sa o syna postarat.a bude schopny postarat sa dobre.
takze nie je dolezite len tvoje zelanie,ale najmä zaujem syna.
tak si to dobre vsetko uvaz.. a nekonaj a neuvazuj zbrklo len preto, ze ide o tvojho ex partnera. hadte obajana to,co bude dobre pre syna. ten ma v prpade, ak otec sa vie postarat ama zaujem pravo na to ,aby vyrastal z otcom. a ak su rozumni otec , aj stari rodicia, tak s asplocne postaraju o dieta.
toto by ste si mali uvedomit obaja...... ci vsetci styria......