6 ročný syn sa bojí smrti

9. mar 2022

Ahojte, dnes mi syn (6r) už 3x plakal, že on nechce zomrieť, že chce žiť navždy. Pred pár týždňami mi povedal, že on by chcel zomrieť naraz so mnou, lebo ma nechce opustiť.
O smrti sa rozprávame otvorene, máme aj detské knihy s touto tŕ témou. "Každý, kto sa narodí musí aj zomrieť".. Si zdravý, malý chlapec, nemusíš sa báť" . Každý večer sa modlievame aj za duše v očistci.
Ako utíšit dieťa, keď má takéto obavy? Čo pomohlo vám?

sara07
9. mar 2022

prestať riešit očistec a tresty posmrtné

andrejkap123
9. mar 2022

@sara07 🥳

jexica
9. mar 2022

vobec o tom nehovorit a necitat take knihy a zabudne

vsauce_
9. mar 2022

Presne takto reagoval môj brat keď bol malý. Prišiel s tým zo školy z náboženstva, kde im vymývala katechétka hlavu tým, že keď sa nebudú modliť, tak všetci čo nám zomreli, nepôjdu do neba. Mama ho potom musela upokojovať. Najlepšie sa o tom vôbec nerozprávať. Je si toho vedomí - dobre, ale už stačí a radšej mu ukázať niečo veselé. Keď už, modlite sa za krásne počasie, dobré jedlo, príjemné zážitky..

zirafienka
9. mar 2022

tak 6 ročné dieťa by som takýmito knihami a témami nezaťažovala

bluka2
9. mar 2022

Akože ja s deťmi tiež radšej normálne rozprávam o veciach tak ako sú, ale vyťahovať na nich nejaký očistec a knihy o smrti, čo od toho očakávas? Načo? Tiež viem, že raz zomriem, ale radšej sa venujem iným veciam a to isté doprajem aj deťom

0silvia0
9. mar 2022

moje deti sa smrti nikdy nebáli, ale asi by som viedla rozhovor tým smerom, že starý človek má už unavené telo, ktoré už nechce nosiť po tomto svete a chce sa ho už zbaviť a teší sa na smrť. Tragicky mŕtvych, mladých by som z toho zatiaľ vynechala.
On sa bojí celkovo smrti, alebo že zomrie mladý, či?

marse
9. mar 2022

zabaviť ho iným spôsobom a vymeniť knihy... 6r dieťa a reči o očistci?

autor
9. mar 2022

@0silvia0 On sa boji, že by už nebol so mnou a že by tam bol sám.

mima1
9. mar 2022

Nas vie ze vsetci co zostarnu zomru a ze sa rodia stale nove deti aby boli dospelaci mali zas deti atd. Cize vie ze my sme boli deti teraz je on nase dieta a my zostarneme a bude mat deti on. A viac neriesime. Ziadne modlenie sa citanie knih atd.
Naco to robite?
Treba mu povedat ze si este mlada a ze tu budes s nim a hotovo

autor
9. mar 2022

Sú to detské knihy o smrti. Sám sa začal na ňu pýtať asi pred 2 rokmi, tak sme si niečo prečítali. Pred rokom umrela jeho prababka, takže už bol so smrťou konfrontovaný.
Doteraz nebol problém. Sme veriaci, bude Veľká noc, vie, že Ježiš zomrel a vstal zmŕtvych. Smrť u nás nebude tabu, pretože je súčasťou života.
Skôr mi ide o to, ako ste s deťmi odkomunikovali ten strach

0silvia0
9. mar 2022

veď mu uveď príklady z rodiny, že keď zomrú rodičia, ich deti sú už dávno dospelé, majú svoje ženy, prácu, deti a vedia sa o seba postarať. Nikto dospelý nemôže žiť večne, to by bolo na svete veľmi veľa starých chorých ľudí a to nikto nechce.

autor
9. mar 2022

@0silvia0 Áno, to som mu hovorila. Len on by sa bol rád narodil znova. Nerozumie, že keď bude dospelý, že už nebude chcieť byť stále s mamou 🙂
Ktovie, či jeho nálada nie je spojená s vojnou na Ukrajine..

mima1
9. mar 2022

Tak moj zazil umrtie deda mojho otca. Bol somnou ked som ho nasla doma. Vysvetlila som ze bol uz dedko a ze zil dlho viac ako ja aj on atd. A ze proste to tak je. Opytal sa ci aj ja zomriem tak som odpovedala ze ano ked budem stara. Ale to bude zadlho a on dovtedy bude mat svoje deti zenu a rodinu.

fiafia
9. mar 2022

Ani sa nečudujem ,že takto reaguje. Zažil smrť v rodine to je samo o sebe ťažké no z príspevkov mám pocit,že to doma dosť preberate, knihy preč, očistec preberať neskôr lebo akurát bude mať z toho paniku

mima1
9. mar 2022

Zajdi za psychologom to bude naj. Zatazujes ho kazdy den smrtou citanim a modlenim vojnou tak co cakas. Som nazoru ze treba im to vysvetlit ale nie ako dospelaci to vieme. Primerane veku.

autor
9. mar 2022

@fiafia Smrť zažil, ale je rád, že prababka zomrela. Lebo ju nemal rád. 🤦🏻‍♀️ Rozmýsľam, že asi došiel do bodu, kedy ai uvedomil, že smrť nie je dočasná, ale je to na stálo

0silvia0
9. mar 2022

tiež si myslím, že v tomto veku by sme tému smrť mali prebrať len tak okrajovo a nebrať to príliš do hĺbky a pitvať a rozoberať.
A reči o očistci, no neviem, asi mu to naháňa strach...

autor
9. mar 2022

Tá kniha je určená pre deti predškolského veku a I.stupeň ZŠ "Když dinosaurum někdo umře" https://www.cestadomu.cz/publikace/kdyz-dinosau...

mima1
9. mar 2022

Neviem proste ked vidis ze to berie dost zle a reaguje ako reaguje tak by som knihu vyhodila schovala aj keby bola pre babatka. Je jedno ze je urcena pre deti. Ma 6r tak uber a vysvetluj mu to inak

98
9. mar 2022

Ako mala, pamatam si skolka prvy rocnik zs, vnimala som smrt zomrelo vela ludi v okoli, a zacala som sa bat ze zomru rodicia do toho nehoda s mamou a uujom ... som s veriacej rodiny, cize ukrizovanie tiez nebolo tabu... u mna zabral psycholog zo skolky ak citis, ze si na to "kratka" pokojne poziadaj pedagoga, psychologa atd... ale tiez by som na nejaky cas vypustila tuto temu a vynechala asi velky piatok obrady... alebo sa pri nom prestriedala 🙂 drzte sa 🙂

lucyluska
9. mar 2022

Ahoj, keď sa modlite, tak mu skôr priblížiť vzťah Boha Otca, milujúceho. Pána Ježiša ... jeho maminu. Že Otec miluje a o každého sa stará...a predsa sa modlíme za život večný. Že o všetkom Otec vie, aj teraz že sa bojí ale je s ním... vysvetliť že každý z nás prejde cez bránu kde nás čaká len Láska, Pokoj a Radosť. A báť sa netreba 🙏

nafka0483
9. mar 2022

Pises, ze sa boji ze by "tam" bol sam, ze by uz nebol s tebou.
Kde tam? Neboji sa prave ocistca? Ze zomrie skor ako ty?

jana_eyre_2
9. mar 2022

Ja si naopak myslím, že s deťmi sa o smrti baviť treba, o to viac ak ju v rodine zažili.. moje deti zažili už viac úmrtí v našej rodine, dokonca vedia aj o malom bábätku ktoré zomrelo.. boli obdobia keď večer sa aj rozplakali zo strachu, sú to podľa mňa prirodzene strachy deti, v určitom veku, keď si začínajú uvedomovať tu konecnost života.. (u každého som si to všimla okolo 5-6roku) vždy ich uistim že sami nikdy nebudú, verím že tam sú naši blizky, stane sa to až za veľa rokov a teraz sa toho nemusia báť.. (samozrejme obsirne, žiadne odbitie pár slovami) treba sa pýtať čoho konkrétneho sa boji, opýtať sa ako si to predstavuje, ako si predstavujem ja že to bude.. uistiť že je vporiadku aj to, že sa boji.. ak sa ti zdá že sa boji príliš, že ho to ovplyvňuje v bežnom fungovaní, že na to myslí viac ako by mal, to by som sa poradila s odborníkom ako postupovať.. ale všeobecne - myslím že túto tému treba rozobrať s deťmi ak sa o ňu zaujímajú..

Ale je pravda že ja kresťan nie som a tak čo je ocistec neviem nejako podrobné a neviem posúdiť ako sa toho môže báť a ako mu to bolo vysvetlené..

bolarazjedna
9. mar 2022

Podľa mňa napíš psychologičke tu v poradni, ona ti najlepšie odpovie, ako to s takým dieťaťom odkomunikovať, lepšie, než hociktorý skúsená mama, keďže je to taka citlivá téma, že určite sa to lepšie robiť, než to robí väčšina mám.

ladyvi
9. mar 2022

V tomto veku sa na smrt reaguje stylom.
Mami, aj ty zomries? Ano, ked budem velmi stara. Bodka. Ak sa opyta viac,opat odpovedat, zasa len usecne v skratke. Ked sa uz nepyta, nezachadzat do detailov. Tak si to ja myslim. Pripadne sa opytat, ci ho este nieco ohladom toho zaujima.

Tym, ze mu hovoris, ze on uz vtedy bude mat rodinu a deti, tak ho podla mna len motas. Pre moju dceru predstava, ze bude mat muza, je este nepredstavitelna. Opakuje, ze ona chce zit so mnou, nie s nejakym muzom cudzim😂

Takze podla mna odpovede na tieto otazky maju byt usecne, kratke, pravdive. Mozno s nejakou milosrdnou lzou o anjeloch, ale urcite nie uplne priame a surove. A aj to, ze zomrie stary rodic, a ze uz je to navzdy sa da povedat tak, ze sice je to navzdy, ale v nasich ❤ uz bude vzdy, a kedykolvek si mozeme pospominat, a ze niekedy sa mozeme stretnut v snoch, pripadne, ze jeho dusa je uz s Jezisom, ak ste veriaci.

nessa123
9. mar 2022

Vôbec neviem čo by som robila, mne samej umrel otec keď som mala dva roky a neskutočne som sa bála smrti a aj sa bojím. Nič nepomohlo, teda samozrejme, že viem fungovať, ale musím to úplne vytláčať z hlavy, čo si neviem predstaviť, že bude robiť 6 ročne dieťa. Držím palce nech to je len prechodné, viem aké ťažké to mala so mnou mamina, veľmi dlho, stále som jej plakala...

oblecenie99
9. mar 2022

Ja si tiež myslím, že to nemá byť nejaké tabu, mala som toľko rokov, keď zomrela babka, boli sme aj na pohrebe, odmalička sme chodili na cintorín zapaľovať sviečky na sviatok všetkých svätých, tak to pre nás nebolo nejaké tabu miesto, doteraz rada chodím na cintorín na prechádzky, pre mňa je to pokojné, tiché miesto, kde som sa nikdy nebála a nebojím.. ale nespomínam si nikdy na to, že by som sa zrazu začala báť toho, že mi môže zomrieť aj nikto iný, bližší človek.. každé dieťa je iné. Osobne si myslím, že to rozoberáte práveže až veľmi, tú knihu by som dala preč, dá sa to vysvetliť aj ináč, ako nejakou knihou, ktorú má v kuse pod nosom. A j tie modlitby... nestačí takým malým deťom len nejaká "light" modlitba na dobrú noc? Taká pre deti? Je už v takom veku potrebné modliť sa aj za duše v očistci a pod.? Ja len, že či to naňho ešte nie je príliš veľa.. alebo máš pocit, že toto mu aj viac pomáha, ukľudní ho?

oblecenie99
9. mar 2022

Keď som chodila na náboženstvo, tak som ten očistec nevedela ako malé dieťa poriadne pochopiť.. predstav si, že deti majú nejak uložené v hlave, že tí dobrí sa dostanú do neba, tí zlí do pekla, takto zjednodušene. A zrazu sa na nich vybalí nejaké tretie miesto, akási medzizastávka, ergo, že nič nie je ani po smrti isté. Možno, že sa bojí práve toho očistca. Možno si predstavuje, že keď niekto zomrie, tak nestačí, že zomrie (strata človeka), ale môže byť aj tam a nie napr. v nebi, a preto sa musí veľmi modliť, aby mu pomohol. A je z toho v strese, že čo ak sa nebude dosť modliť a nezachráni tú blízku osobu?

radacak
9. mar 2022

Nehovorila by som o tom...je ešte malý

autor
9. mar 2022

@oblecenie99 On sa modli vsetky modlitby, lebo chce..Otcenas, Zdravas, Verim, Slava, Pod Tvoju ochranu, O Jezisu, Za duše, Ó Ježišu. Dokonca sa ma pýta, ci nemôžeme aj nejaké nové.
Očistec mi nespomíname vôbec konkrétne.. iba sa modlíme za zomrelých "Odpočinutie večné daj im Pane a svetlo večné nech im svieti.."
Žienky si to tu vydedukovali, keď som napisala, že sa modlíme za duše v očistci - de facto sa modlíme za zomrelých.
@oblecenie99
@radacak 6rokov nie je vôbec malý, téma smrti pri deťoch je oveľa skôr. On do dnes nemal žiaden problém so smrťou.. až dnes začal plakať, zrejme, keď mu došlo, že je to nezvratný stav