Ako naučiť druháka čítať s porozumením?

6. máj 2023

Ahojte, ako naučiť syna (druhák na základnej škole) čítať s porozumením? Išla som pre syna do školy, pani učiteľka na čakala a povedala mi, že syn nevie čítať s porozumením. Že máme na tom popracovať. Vedeli by ste mi poradiť, ako ho to naučiť? Ďakujem za rady.

pribinak
6. máj 2023

Pýtaš sa o com ním text, dávaš jednoduché otázky z textu

Je dostať aj kniha - čítanka čítanie s porozumením pre 1. stupeň.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
6. máj 2023

@monsterablue rozhodne neignorovať. Praca s textom a porozumenie textu sú veľmi dôležité

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
portret7
6. máj 2023

Sú na to take knižočky aj s otázkami a odpoveďami, v každom väčšom kníhkupectve sa dajú kúpiť, sú rozdele podľa ročníkov. Syn nemal problem, ale viem, že veľa deti ma a kúpila som preventívne, dávala som mu vypracovať 1text za tyzden. Odporúčam.

autor
6. máj 2023

@pribinak Ďakujem pekne 🙂
Kúpim to a snáď sa to zlepší.

autor
6. máj 2023

@portret7 Áno, aj pani učiteľka mi povedala, že nie je jediný, ktorý nevie čítať s porozumením, ale to nie je výhovorka. Potrebujem to riešiť. Určite pôjdem do kníhkupectva a kúpim tú knižku.

marca12
6. máj 2023

@monsterablue asi preto vyzera nasa generacia tak ako vyzera,lebo sa to ignorovalo

malapepka
6. máj 2023

Trenujte doma. Citat, odpovedat.
Moze to byt hocijaky text primerany veku, z citanky, z Vrabceka, z prvackeho slabikara, jednoducha kniha s kratkymi textami.
Dieta precita nahlas text, moze aj po castiach a po precitani nech najprv povie o com citalo - postavy, co sa tam stalo.
Potom ty davaj otazky (nie vela, nech to nie je unavne), ktore vyplyvaju z textu a dieta ma v texte priamo odpoved.
Napr.
Po uzkej cesticke isiel zajko na prechadzku. Hopkal si, hopkal, usi mu len tak viali. (Text som teraz vymyslela)
Otazky:
- kto isiel po cesticke?
- aka bola cesticka?
-co znamena uzka?
- co znamena hopkal a viali?

Nemusi to byt nadlho, aspon na zaciatku pracovat s kratsim textom, potom pridavat viac textu aj uloh.

lilope
6. máj 2023

Ako vidieť zo sociálnych sietí, plno dospelých má problém s čítaním s porozumením. Ale k veci. Dať prečítať text po častiach a nech ho skúsi prerozprávať svojimi slovami. Potom nech ho prečíta celý a skúsi prerozprávať. Stačí ak vypichne dôležité časti, čo nám autor textu chcel povedať.

bloger
6. máj 2023

A čo to presne je to čítanie s porozumením? Ja som to už počul ale neviem o čo ide.

kacena4
6. máj 2023

neboj deti v 2r sa len ucia citat s porozumenim. takze nie je pozadu, najlepsie to natrenujete na klasickych matematikach a dieta si musi precitat zadanie co ma v cviceni robit a potom ti to vysvetlit. https://www.preskoly.sk/p/420667-viem-o-com-cit... twto publikacia je na zaciatok najlepsia. nedemotivuje dieta dlhym citanim. drzim palceky

lelelienka
6. máj 2023

@monsterablue urcite neignorovat 🤦‍♀️

Trenovat a trenovat, vzdy po precitani davat otazky na text, nech dieta prerozprava obsah, jednoducho hocico aby si uvedomil, o com cital. Ze to nie su len slova nahodne pospajane do viet. Ale toto by malo byt prirodzene uz pri malych detoch, ktorym este len citame, pytat sa ich a zapajat ich do citania odmalicka. Ono to hned vidiet ked sa rodic venuje.

lucka_ke
6. máj 2023

@bloger že rozumieš tomu čo čítaš, veľa ľudí síce prečíta, ale nechápe čo prečítali, nepamätajú si obsah prečítaného textu alebo si ho zle vysvetlia a potom je následne pre nich aj ťažké sa čokoľvek naučiť

pribinak
6. máj 2023

@monsterablue myslíš? Stačí si prejsť zopár diskusii aj tu na koni a zistíš, že obrovské množstvo ľudí má problemy s čítaním s porozumením
Asi toľko

panelacikova
6. máj 2023

@monsterablue ak to bude ignorovať, syn jej dopadne tak, ako minimálne 50% používateliek MK. a teda prečíta a nerozmýšľa 😀

autorka, ako ti odporúča pribinak, je na to množstvo literatúry. ale dokážeš to i bez toho, ak si aspoň trošku šikovná. prečítať akýkoľvek text. začať malým textom, ktorý pochopí dieťa vo veku tvojho syna. krátky text. k nemu sa opýtaj po prečítaní konkrétne veci. ak nevie odpovedať, nech prečíta text ešte raz, nech sa sústredí na to, kde v texte je odpoveď. nech sa pokúsi danú vetu vysvetliť, ako je to asi myslené? samozrejme, svojím detským rozumčekom.
niektoré deti nie sú stavané na to, aby pochopili text, možno z nich budú experti v oblasti vedy či matematiky, ale zanedbať by si to určite nemala. možno mu chýba len tréning a sústredenie 🙂

panelacikova
6. máj 2023

a ešte lepšie didakticky spracovaný návod tu dala
@malapepka asi pracuješ s detičkami, že? lepšie by som to nedokázala napísať 😀

panelacikova
6. máj 2023

@monsterablue presne tak. nás to nikto neučil. kým som pochopila, čo chcú odo mňa v slovnej úlohe v 6.ročníku, tak som musela na to vyrásť. bohužiaľ. nik nič nerozoberal, nepitvali sme texty, napokon nás to naučil život. máš pravdu. ale ak porovnám nás ako 12-ročné deti a súčasné 12-ročné deti, tak je to omnoho šikovnejšia generácia v zmysle chápania a porozumenia. a možno aj preto, lebo sa na školách snažia čítať práve s porozumením. a to nielen na hodinách čítania, ale prakticky na každej (samozrejme, ak je kvalitný učiteľ). lebo ak dieťa nepochopí (čokoľvek), musí sa to nabifliť, inak sa to nenaučí. a to je večná škoda. lebo ak pochopí, zapamätá si to na dlhý čas (možno aj na celý život). ak nepochopí, musí sa to drviť a zabudne to do pár dní... a toto bola naša generácia, bohužiaľ. mnohí sme sa museli drviť naspamäť a mnohí aj pozabúdali základné a dôležité veci.

bloger
6. máj 2023

@lucka_ke Aha dakujem tak tomuto som porozumel. Zdá sa mi to ako dosť vážny problém. Možno je na túto tému aj niečo na internete. Držím veľmi autorke palce. Verím, že má šikovného syna a zvládne to.

portret7
6. máj 2023

Ja si myslim, že syn nemal problem práve kvôli tomu, že sme trénovali tiež už od druhého ročníka. Mne sa tie knižky velmi páčili, lebo tam boli rôzne témy aj náročnosť textu, niektoré kratučké a niektoré dlhšie. Kúpila som mu pitom aj v 3. a 4. ročníku. Raz do tyzdna som mu dala 1 text vypracovať. A síce mu to išlo, ale aj tak som videla, že sa pekne pomaličky posúva a zlepšuje. Držím palce, určite sa to časom pomaličky poddá💪

amelie2017
6. máj 2023

Ja sice este nemam druhacku, este ani citat nevie, ale vzdy, ked jej citam knizky, tak sa o nich rizpravame. Precitam a davam otazky, ona dava mne. Ked bude citat ona, budeme to robit rovnako. Takze ako uz bolo spomenute. Nech precita text a potom sa o nom budete rozpravat. Moze ti ho prerozpravat svojimi slovami, mozes mu davat otazky alebo on tebe. Moze nakreslit, co ho najviac zaujalo a od toho budete rozvijat rozhovor o texte.

oslo1
6. máj 2023

Ja mam iba 4 rocneho syna, ale v UK sa chodi do skoly v 4 rokoch, takze vie citat.
Cita iba kratke texty, jednu kratku vetu, tak sa k tomu .vraciame, sa ho pytam, co Mal jezko oblecene, co mala opica na have.
Taktiez sa bavime o pocitoch, ked vychladne.

malapepka
6. máj 2023

@panelacikova ano, som ucitelka. A praca s textom je nielen mojim konickom, ale aj pracou. Vela clovek ziskava aj citanim a ja citanie milujem. Takze skusenosti moze naberat kazdy, kto rad cita.

akvi
6. máj 2023

Toto pobavilo. Akože a načo je tam tá učiteľka??? Celý 1.stupen je o učení sa čítať s porozumením. Celé 4 roky má na tom tá učka pracovať a nie skonštatovať stav. Ja normálne žasnem. 😂 ( Som učka 1.stupna btw). Je milión cvičení, zábavných hier, aktivít, ktoré pomáhajú deťom pochopiť text. Čo potom robia na hodinách čítania????? 🤔

malapepka
6. máj 2023

@akvi a co ak dieta napriek praci na vyucovani ma s tym problem? Co ak na hodine pracuju, citaju, robia ulohy a dieta i tak nerozumie? Pri dnesnych poctoch v triedach - 25 ziakov ak nie viac s tym moze byt problem. Co ak je v triede takych viac a tym padom ucitelka (nie ucka) nedokaze s nimi vsetky medzery dobehnut?
Nie je na skodu, ak takuto jednoduchu ulohu s dietatom robi rodic doma. Domace citanie by mal byt zaklad. Netreba dlho, no pravidelne kazdy den je potrebne. Okrem toho sa aj rozvija slovna zasoba, vyjadrovanie apod.
Ak si z radov ucitelov, prosim, nedehonestuj pracu kolegov.

viestta
6. máj 2023

@monsterablue niekto nikdy nenadobudne zrucnost citania s porozumenim. To je dosledok toho, ze to rodicia ignorovali.

pribinak
6. máj 2023

@akvi sú deti ktorým to čítanie v škole nestačí a pre nejaké príčiny potrebuju trénovať aj doma (napr porucha pozornosti, rôzne dys, …)
Sú deti, ktoré sú napr lepšie v matematike a napr c športe, ale v čítaní sú slabšie a ak chce rodič, aby sa dieťa v škole netrápilo tak jednoducho potrebuje doma s ním to čítanie a prácu s textom trénovať

Samozrjeme sú deti, ktorým stačí to vi prečítajú a spracujú v škole. Sú deti prirodzene veľmi šikovne, nadané, deti, ktoré vedu citat už pred nastúpom do školy, deti, ktorým sa doma maximálne venovali a teraz majú náskok

Ako ucitelka vieš, že máš v triede deti, ktore sú jednoducho slabšie a potrebuju viac doma trénovať ako iné deti

Nikto nechce, Aby sedeli hodinu nad čítankou, ale kratučký text a spätná kontrola ci diét porozumelo textu a hotovo

(Dieťa učiteľov)

eeffka
6. máj 2023

Citanie s porozumenim je dolezita vec. Nie ze ide len zvuk ale aj pamat. Pride 3ti rocnik,slovne ulohy a decko nevie co ma robit. Detto prirodoveda vlastiveda, co urobi? Nauci sa ako papagaj naspamat? To mu kolko vydrzi ? 1-2rocniky? Ani tolko lebo nebude vediet ibsah a nasledne suvislosti. Mali sme taku spoluziacku na ZS pred 35rokmi, odrapotala A4 naspamat, dostala otazku z toho co hovorila kukala ako zaba z prachu co sa jej pytaju.