Asistenti učiteľa, ako pomáhate rodičom a deťom, keď sú školy zavreté?

litty
26. mar 2020

Ahojte, nenasiel by sa niekto, kto robi asistenta ucitela a poradil by mi? Problem je ten, kedze su skoly zavrete a my nemozeme robit so svojimi detmi v triede a pomahat im, od riaditelky nam prislo info, aby sme sa nakontaktovali na svojich ziakov a ponukli im pomoc..
Na konci tyzdna mame podat suhrnnu spravu v com a ako sme ktoremu ziakovi pomahali.
Otazka je, ako by sa nieco taketo dalo realizovat? Obvolala som rodicov deti a ponukla pomoc, no kedze su vsetci doma na OCR, nepotrebuju pomahat s ulohami...

eliska13
26. mar 2020

@litty napísala by som riaditeľke, že to zvládajú rodičia samy, ak si sa pýtala všetkých pomocnú ruku si podala ..

panelacikova
26. mar 2020

@litty Na mňa takisto majú rodičia telefónne číslo, ja na nich, zjavne nikto nič nepotrebuje, ani moje kolegyne rodičia nekontaktujú. Buď im to je jedno, alebo zvládajú. Faktom je, že máme drvivú väčšinu deviatakov teraz, takže zrejme už strihajú meter. Ako píše vyššie pani, napíš, ako bolo. Kontaktovala si rodičov, ponúkla pomoc, majú na teba kontakt a vedia, že v prípade potreby sa ti môžu kedykoľvek ozvať, že si tu pre nich.

felycity
26. mar 2020

U nas to funguje tak, ze sa nam asistent ozval, s tym, ze najprv to bolo skor takou zabavnou formou, pokec a tak a potom sa vzdy cez skype dohodnu a citaju prip. Precvicuju sjl, + speci pedagog nas kontaktoval, ze ak mame zaujem tak by tiez pomohla, aby rodicov trocha odbremenili. My sme 4.- 1. Stupen a spolupracujeme, predsa je to ine ked ho ucim a ked niekto iny. Ale vsetko je len na baze dobrovolnosti. Treba napisat, ze rodicia boli osloveni a zatial neprejavili/ prejavili zaujem.

litty
autor
26. mar 2020

@felycity
@panelacikova
@eliska13 Dakujem dievcata, vsetky na skole mame tento problem. Ved uvidime, mozno sa mi niekto casom ozve...

panelacikova
26. mar 2020

@felycity
@litty no neviem ako u vás, ale u nás je dosť z tých detí aj zo sociálne slabších rodín, kde povedzme sa nemajú s kým učiť, aj celkovo, tie zabezpečené deti počas šk.roka, keď sa im denne venujeme, tak chodia bez urobených úloh, zabúdajú pomôcky... alebo úlohy urobia rýchlo v škole, že odpíšu, čiže vlastná snaha žiadna... alebo majú poruchu, že zabúdajú. zabúdajú ešte aj to, čo sme "včera" precvičovali celú hodinu. na druhý deň už majú problém si spomenúť... pravdu povediac, ani si neviem predstaviť s nimi "fungovať" nejak cez net, keď vidím, že osobne v škole koľko vynaložím úsilia a námahy, aby som im pomohla a i tak to buď zabudnú, alebo majú v paži, alebo prídu domov a tam ich majú v paži... no smutné... jedine čo im robím, sú tabuľky na veľkú násobilku. Chcem ich vytvoriť šikovným spôsobom až do čísla 100. čiže posledné číslo bude končiť na 100x10... pretože v nižších ročníkoch (do cca 6. až 7.ročníka) majú zakázané kalkulačky, len pomôcky. také tabuľky by niektorým výrazne uľahčili život. inak ale keď oni sa neozvú, že nemajú záujem, tak čo je viac v našich silách?

litty
autor
29. mar 2020

@panelacikova
Presne, toto aj mna napadlo, ze je velky pocet deti, co mozno ani nemaju pristup k internetu. Taku tabulku podobnu som spravila mojim stvrtakom, ale len fakt, ked sa nevedia pohnut. Aby to nezneuzivali.
Dakujem za reakciu.

panelacikova
29. mar 2020

@litty No ešte pre info.... predvčerom som spustila vlastnú skupinu na FB a oslovila IBA decká, o ktorých viem, že bežne na FB fungujú... suma sumárum, asi 8 kusov z tých, ktorých mám na starosti. prihlásila sa tam iba jediná. poďakovala a napísala, že ak bude niečo potrebovať, tak sa tam ozve. odvtedy sa neozvala, asi nepotrebuje. zvyšných 7 na to zrejme zvysoka se..... veď vieš čo... takže toľko k začleneným deťom a ich snahe niečo dokázať, o niečom sa poradiť. a to ich poznám. ani jeden z nich, ani jeden nie je taký, žeby všetky zadania a úlohy zvládol sám alebo s rodičmi. bežne do školy chodia nepripravení a nemá im kto pomôcť... hlavná vec, že na FB fungujú vždy a bežne.

litty
autor
30. mar 2020

@panelacikova Tak to je smutne.
Co som kontaktovala vsetky "svoje" deti, tak nikto nepotrebuje konkretnu pomoc, ale rodicia boli celkom radi, ze sa mozu este na niekoho, okrem pani ucitelky obratit.
Len do vykazu cinnosti toho moc asi nenapisem...
Ved uvidime na porade.

panelacikova
30. mar 2020

@litty no akože mne príde absolútne nezmyselné donekonečna "vyrábať pomôcky pre integrovaných".... pretože dnes si človek na nete nájde pomôcku raz-dva, vytlačí vtedy, keď potrebuje a ide ďalej. tieto výkazy sú jedna veľká hovadina. to akoby žiadali od kuchárok, nech napíšu výkaz... jednoducho tak, ako telocvikári (mimochodom, čiastočne som aj to), nemajú do výkazov čo veľmi písať, alebo iné výchovy, ktoré v tejto chvíli nie sú naozaj nevyhnutné (mojej dcére napríklad z výchov príde iba raz do týždňa HUV - NEPOVINNÁ - veľmi milou formou to pani učiteľka poslala, takže deti to baví, dcéra to urobí za 5 minút...) a to je všetko. žiadna VYV, TSV, ETV, atď... tak ani asistentky asi teraz veľa vody nenamútia, hlavne, ak nie je zo strany žiakov záujem alebo potreba...

litty
autor
30. mar 2020

@panelacikova Pravdu mas.