Logické myslenia dieťaťa

momager
19. máj 2021

Ak je tu nejaka ucitelka alebo pedagogicka prosom poradte. Moj syn ma velmi dobtu pamät. Basnicku sa dokaze naucit za velmi kratky cas. Co sa tyka matematiky tak nasobilku delenie sype z rukava vdaka pamäti. Je v tom najlepsi z triedy. Jazyky mu tiez idu vyborne. Ale matematika ak sa dostaneme k zlozitejsim slovnym uloham, pracovanie s textom tak cele zle. Napriek tomu ze cita knihy a viem ze cita tak ze mi to vsetko vyrozprava. Ako mu pomoct? Momentalne je stvrtak a chce ist na bilyngvalne gymnazium lenze prijimacky z matiky su tam narocne. Jazyky ho hrozne bavia.,

janage
19. máj 2021

@momager trénujte čítanie s porozumením plus sú rôzne logické hry, hlavolamy, pracovné zošity. Napr. Logico piccolo. Je fajn, že má dobrú pamäť, ale čím ďalej tým viac budú aj ostatné predmety náročnejšie na chápanie súvislostí. Veľmi by som zvážila či také dieťa dám na 8.ročné gymnázium.

dskjhfdlkdjhl
19. máj 2021

@momager Tak jedine trenovat, riesit slovne ulohy a zo zaciatku to ries s nim, precitajte si zadanie, porozpravajte si, co tam vlastne je, co treba vypocitat a potom si urobte zapis a ak pochopi, co ma vypocitat, tak by uz zvysok nemal byt problem. Ziaden lievik neexistuje, len trening. Niektorym detom staci memej uloh, niektore musia posediet dlhsie. Na riesenie beznych uloh ZS/SS (teda ulohy riesene v skole, nie ulohy mat. olympiady) netreba ziadne extra nadanie. Ak Ty ani manzel nemate matematiku v oblube, tak treba najst niekoho na doucko.

janage
19. máj 2021

@momager a pri vysvetľovaní by som mu nepredkladala ako to má byť, ale otázkami a zjednodušenými príkladmi snažila naviesť, aby na to prišiel sám. Aby mu "docvaklo"

janage
19. máj 2021

@momager pozerám, že chceš pedagogický názor, tak ja nie som pedagóg, iba mama, ale veľmi sa mi taký postup osvedčil. A naozaj čítanie s porozumením je alfa a omega úspešného žiaka.

andula77
19. máj 2021

@momager ahoj. Akoby som o svojom synovi čítala. Tiež je štvrták, tiež jeden z najlepších v matike, tiež rád číta a všetko mi chce vyrozprávať do detailov.... Ale tie slovné úlohy..... Už som aj učiteľke písala, či by im nedávala viac takých na precvičenie.... A naozaj, s niektorými nevie pohnúť, ale keď ho trochu na vediem, zrazu zakričí "jaaaaj, áno áno už viem... 🙊 No ale stále máme čo robiť... Navyše je stredné dieťa, augustové, do školy asi išiel skôr ale dala som na odporúčanie učiteľov a teraz možno vidím následky.. To už nezmením ale vidím že potrebuje úplne iný prístup ako najstarší ci najmladšia....

vulka
19. máj 2021

@momager Dcéra je 4táčka a ak nerozumie slovnej úlohe, tak jej poviem, aby si všetko nakreslila a zapísala. U nás je to veľmi účinné. Proste číta vetu za vetou a hneď kreslí alebo zapisuje.

lllenuli
19. máj 2021

Treba veľa veľa trénovať, riešiť logické úlohy, riešiť veľa slovných úloh...pri slovných úlohách si stále kresliť, čo ho len napadne nech si nakreslí, zapíše, mozgu to veľmi pomôže...asi tam bude trochu chýbať abstraktne myslenie a take samostatne vytváranie matematických predstav, ale to nie je nič čo sa nedá dotrénovať (a netreba sa porovnávať s deťmi, ktorým je to dané od prírody)....chcela si pedagogicky názor, môj je len taký polopedagogicky, ešte len študujem, ale pracovala som so žiakmi 2.,3. triedy a pripravovala piatakov na prijímačky na gympel...a poviem ti, so slovnými úlohami má problém väčšina žiakov...a je naozaj super, že to chceš podchytiť už teraz 😊

momager
autor
19. máj 2021

@lllenuli dakujem za rady presne v to som dufala ze mi niekto poradi ako na neho. A chapem ze sa to neda porovnat s detmi co maju log. myslenie lebo to som presne bola ja ze nikto mi matiku nemusel vysvetlovat a proste som ju vedela ale basnicky alebo jazyk som sa isla zblaznit kym som si to zapametala. Trenujem s nim stale ale skusim to kreslenie a pisanie. Toto je to co on stale odmieta robit. Lebo aj zlozite dlhe priklady vyrata v hlave a tak je lenivy si pisat a potom text nevie spracovat.

rmm
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
momager
autor
19. máj 2021

@janage preto chceme bilingvalne ktore je zamerane na jazyky. Matike sa nevyhneme ale tak nemusi byt jednotkar. A ja mu vzdy pomozem a dovysvetlujem kedze ja som presne opak. Zase skoda by bola ho nedat na jazyky ked toto mu nasa skola nevie poskytnut. Jazyky sa idealne ucia v mladsom veku. A jeho bavi anglictina neskutocne.

momager
autor
19. máj 2021

@janage prave ze mna matematika bavi. Ono ked ho navediem tak to vypocita ale vzdy ho musim naviest. Take ulohy maju v skole da v pohode to uz je natrenivany ale zlozitejsie iba s pomocou.

rmm
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janage
19. máj 2021

@momager každá si pozná dítko najlepšie 😊 zas nebudem sa tváriť že prijímačky sú len z prebratého učiva ZŠ😉ale ja si myslím, že zatiaľ čo jazyku sa dá venovať aj mimo školy, s tým logickým myslením, aby sa netrápil aj pri ostatných predmetoch. Hlavne na gymku. Bežnú ZŠ myslím dieťa s dobrou pamäťou a bežným myslením zvládne hravo a má kooooopec času robiť mimo školy čo ho baví.

janage
19. máj 2021

@momager vieš mám čerstvú skúsenosť. Moja 9tacka z obyčajnej ZŠ, ktorú bavia prírodné vedy, a posledný rok začala skypovat v rámci medzinárodnej skupiny podobných nadšencov, urobila prijímačky na 2 biling. gymple, že top. Prejavil sa ten záujem až neskôr, dovtedy to bola taká povinná jazda ten jazyk.
Ja osobne pokiaľ vyslovene nechcete, aby išiel študovať na VS v cudzom jazyku, by som mu nechala priestor na zaoberanie sa tým čo ho baví mimo školy.
A pri jazykoch sú tie možnosti dnes fakt obrovské.
A aj keď budú zameraný na jazyky tak tá matika okrem iného tam bude určite na vyššej úrovni ako na ZŠ. Tak ako písala baba predo mnou, aby sa netrapil potom tým čo nevie, miesto aby sa venoval tomu co ho baví

momager
autor
19. máj 2021

@janage @rmm prepacte ale ja som tu neprisla riesit to ci moj syn ma na to aby isiel na gympel. Uci sa na same jednotky co samozrejme tiez nic neznamena ale skolu zvlada lavou zadnou. Prisla som tu poradu akoho ho naucit citat zlozite slovne ulohy. A pisete tu ze bude mat viac casu ked nepojde na gympel a potom ze ma chodit do jazykovky. To sa mi nejak vylucuje. Chcela som si tu precitat ako ho mam pripravit. Matika sa naucit da a on nie je hlupy. Ale zase nemusi byt Einstein na to aby zvladol matiku na gympli. Teraz v skole zvlada matiku bez mojej pomoci. Ale prijimacky na gympel su uplne o niecom inom. Ked som videla otazky na J. Hronca tak aj ja som sa zapotila a to mam 5 semestrov matiky na STU. Ja sa ho snazim naucit mysliet logicky ale nie som pedagog a preto som chcela vediet akou technikou to ide najlepsie a hlavne oreto ze mne matika isla vzdy prirodzene. MimochodomJ. Hronca sa nebudeme hlasit kedze to nie je jazykovka.

dskjhfdlkdjhl
19. máj 2021

@momager nedaj sa odradit, trenujte a vysledky sa dostavia. Zaroven vsak doporucujem mat aj nejaku nahradnu skolu, lebo je jasne, ze nie vsetko musi vyjst. Ale brala by som to tak, ze ak sa tam dostane riadnymi prijimackami, tak ma predpoklady, ak by nemal, tak sa nedostane.

momager
autor
19. máj 2021

@janage jeho bavia jazyky velmi uz teraz. Bavia ho knihy. A cita vela. A urcite ak bude moznost ist na VS do zahranicia tak to bude len plus. Mam brata v US takze ta moznost tam je otvorena.

momager
autor
19. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl presne tak to beriem ak ho nezoberu tak bude skusat zase v osmicke a potom ako deviatak. Ale chceme spravit preto vsetko co je v nasich silach aby prijimcky urobil. Preto ho ucim pomaly uz teraz. Mame na to este rok a chcem aby sa nestresoval ked k tomu prijde ale aby bol confident a nic ho neprekvapilo. A hlavne chce on. Robi to dobrovolne a dokonca ho to aj bavi to ucenie navyse.

dskjhfdlkdjhl
19. máj 2021

@momager ucenie navyse mu neuskodi, ak ho to navyse bavi, tak je to len dobre. Nemal by vsak citit nejaky tlak, lebo pod tlakom sice vznikaju diamanty, ale aj blbe chyby.

janage
19. máj 2021

@momager tak potom nadrilujte tie úlohy z matiky a vybavené. Ja zas si myslím, že matika a logické myslenie sa dá naučiť len po istú hranicu. A tými extra ťažkými príkladmi na prijimačkách si škola vyberá tých žiakov, ktorí majú najlepšie predpoklady štúdium na nej zvládnuť. Ja si osobne myslím, že vydrilovať sa na ťažké prijímačky je jedna vec a potom tú školu dávať dennodenne je druhá. Ale áno máte pravdu, už som mimo témy.

rmm
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
momager
autor
19. máj 2021

@rmm nemate celkom pravdu. Tento tyzden sme mali v praci webinar s neurologom ktory sa venuje vedeckej praci. Vysvetlil nam ze spravnymi technikami sa da naucit aj logicke myslenie. Mozog je ohybny a aj ked sa s tou danostou nenarodite spravnou technikou sa to da naucit. A presne toto so chcela aby mi tu poradili. Tiez su techniky ako sa ucit jazyky alebo ine veci. Takych deti ktore su extremne nadane a nepotrebuju pripravu na prijimacky je extremne malo. V mojom okoli je vela deti ktore sa dostali na 8 rocne gymnazia a vsetky sa pripravovali. Nikto tam neisiel len tak co im skola dala. A vsetkym sa dari. Dnes som si nakoniec dala tu namahu a troska pogooglila a zistila som ze citanie s porozumenim sa da nacvicit napr. tym ze deti citaju vsetko, nie len rozpravky ale napr aj taky manual na mixer, alebo ako nieco poskladat, jedalny listok...to je presne to co moze pomoct s logickym chapanim. My ako deti sme travili vela casu v ocinovej dielni a vyrabali nieco z drevo... V skole sme mali prac. Vyucovanie v dielni. Dnesne deti teda aspon u nas na skole maju teoriu pracovneho vyucovania a to mozno dnesnym detom chyba. Nemaju spravnu matematicku predstavivost.

dskjhfdlkdjhl
19. máj 2021

Ja mam obe deti na 8-rocnom gymnaziu, ani jedna sa na prijimacky nepripravovala a teda konkurencia bola velka, dostali sa bez problemov. Ale patria k mensine, vacsina deti sa pred prijimackami pripravuje. Takze nie je to tak, ze sa netreba pripravovat. Keby isli na gymnazia len tie deti, ktore sa pripravovat nemusia, tak by stacilo ovela menej gymnazii. Ci by to bolo lepsie, alebo horsie, to je na dlhu debatu.
V tomto pripade je vsak situacia taka, ze chlapec moze byt velmi sikovny a potrebuje "nakopnut", potrebuje pochopit, ako uchopit slovne ulohy. Je este maly a je kludne mozne, ze ked sa mu rozsvieti, tak este z neho moze byt aj spickovy matematik (aj ked zatial si mysli, ze jazyky su tie prave). Takze pisat, ze bude mat na gymnaziu problemy, je velmi unahlene. Ono, keby bol taky matematicky antitalent, tak by sa to uz prejavilo aj inak.
Co sa tyka tych dielni, moje deti tiez nikdy ziadne dielne v skole nemali a v matike im to nechyba a teda ja som mala k tomu predmetu vyslovene odpor (aj ked som zrucna aj manualne, ale toto mi fakt liezlo na nervy), napriek tomu ma matika zivi. Takze ano, niekomu to moze pomoct, ale rovnako dobre pomoze aj skladanie lega.

momager
autor
19. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl presne to som myslela. Nemusia to byt dielne ale hocico manualne

rmm
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
renab
22. máj 2021

@momager deti su rozne. Ak ho bavia jazyky a logika pokrivkava, potom by som odporucila dat doucovat priamo profesorkou z gymnazia. Ta ho nauci riesit presne tie ulohy, ktore bude potrebovat na prijimackach. A potom sa v pohode zameria na jazyky a z matiky jednotky mat nemusi.
U nas na osemrocnom je v synovej triede vela deti, ktore logiku nemaju, ale zameriavaju sa na biologiu a chemiu.

momager
autor
22. máj 2021

@renab dakujem presne to je moj nazor.

dskjhfdlkdjhl
22. máj 2021

@momager navyse nie je iste, ci dieta naozaj nema logiku, niekedy staci len trosku nakopnut a zrazu sa rozsvieti a to teraz nemyslim tak, ze pri kazdom priklade nakopnut, proste raz a navzdy.
@renab Mna by celkom zaujimalo, ze ako sa da naucit chemia bez logiky😉 teda, je mi jasne, ze vsetko sa da nabiflit, ale nabiflena chemia, to musi byt neco😉 a to teraz nerypem do Teba, len ma to tak zaujalo. Ale mozno je to tym, ze ja som sa este aj dejepis ucila v suvislostiach a teda ziadne biflenie nemam vyskusane-v tomto smere som nepouzitelna, nastastie my sme este aj slovencinarku mali taku, ktora vyzadovala premyslat logicky.

renab
22. máj 2021

@dskjhfdlkdjhl da sa. Vacsina dievcat zo synovej triedy sa ju bifluje naspamat.
U nas je to opacne. Co treba vediet naspamat, to sa jednoducho naucit nevie.

dskjhfdlkdjhl
22. máj 2021

@renab ja verim, ze sa to nabiflit da, ale nevidim v tom zmysel-teda ak odhliadnem od dobrej znamky. Taketo nabiflene vedomosti sa nedaju zuzitkovat, alebo neviem, ako to sformulovat. Proste dobre, mozu sa nabiflit na jednicku, ale inak nic, studovat napr. na VS by ju snad uz nemali, lebo tam to bez logiky nebude mozne. Tiez sme mali spoluziacku, ktora sa dokazala nabiflit fyziku-ked sme si otvorili knihu pri jej odpovedi, tak pekne vsetko od slova do slova recitovala, ale vzdy dostala len trojku, lebo sa fyzikarka vzdy nieco take spytala, nad cim bolo treba popremyslat a to bol jej koniec. Je pravnicka.