Škola v Záhorskej Bystrici

santal
27. dec 2012

Ahojte maminy,tie,ktore tam mate deti,mozete mi prosim napisat vase skusenosti s uved. ZS? Pripadne,ktoru skolu,v okoli by ste odporucili?za prispevky budem vdacna 🙂

syslica
28. dec 2012

@santal Ahoj, a ty si z Bystrice? Skús sa opýtať aj tu: https://www.modrykonik.sk/forum/spolocny-termin-miesto/maminy-zo-zahorskej-bystrice-ste-tu-nejake/
Syslíci chodia do ZŠ a MŠ v Záhorskej Bystrici a sú tam spokojní. Práve som sa pýtala Jergušíka + spolužiakov, že čo mám napísať o škole, vraj: že je super 😉 . Ja som tam tiež kedysi chodila a škola sa v mnohom posunula k lepšiemu. Takže, skúsenosti mám prevažne dobré, oceňujem hlavne pekný veľký zelený areál, mnoho ihrísk, blízky kontakt detí z prvého stupňa a škôlkarov vonku aj na spoločných podujatiach, milé učiteľky, odborníčky, družinu do 17,30, dobrý výber krúžkov (tento rok až príliš veľa 🙂 ) Som zvedavá na skúsenosti iných mám a ak chceš, napíš, pokecáme.

Pýtala si sa aj na školy v okolí. Malá "rodinná" škola, len triedy 1-4, je v Marianke. Tam je absolútne pozitívum málo detí v triedach, takže učky sa im môžu viac individuálne venovať a tiež pekný areál. Počet detí v triedach je napríklad v Bystrici trochu problém... keď sa zíde 24 detí, z toho zopár so špeciálnymi potrebami... učiteľka ich len ťažko zvláda, aj tá najlepšia. 😅

santal
autor
28. dec 2012

Ahoj,dakujem za prispevok.Som z Marianky,mala tam chodi do MS.Predtym chodil do inej.Teraz nie som spokojna,priam az nestastna☹. Predtym chodila s detmi o rok starsimi na odporucenie pani uciteliek.Naucila sa vela basniciek,pesniciek,velmi pekne sa vyjadrovala,kreslila ,bola aktivna a spokojna. Pani ucitelky ju chvalili aka je sikovna a dobre sa snou pracuje a je poslusna.Teraz,ked sa jej opytam ako bolo v skolke,co zaujimave robili,tak odpovie ,ze nic-nevie novu basnicku (jednu tak do polovice),uz sa nevie poriadne vyjadrovat,pouziva cudnu hatlaninu,chodi zo skolky znudena a nevybita intelektualne, doma sa uz ani sama nezahra,iba sa povaluje na koberci a zacala mat hystericke vystupy,z coho sme s manzelom uplne zaskoceni...Ked pridem po nu,tak sa tam tiez povaluje,pancuchy ma pomaly vsetky zodrate.Nechcem konkretizovat dalsie veci,v kazdom pripade to musim vyriesit...Inak pani ucitelky si momentalne dorabaju pedag.minimum,co ma dost prekvapilo...Chcem si zohnat co najviac info. o buducej skole,aby sme takto nedopadli.Nikdy by som neverila,ako to moze ist s dietatom dole z kopca za kratku dobu...,chce sa mi plakat.Snazim sa ju vyzdvihovat co najskor a venovat sa jej doma.☹.

zeleny_cajik
28. dec 2012

@santal Fuha, to sa mi cita zle, ja som chcela dat syna zo sukromnej skolky do tejto dedinskej... nemozes napisat viac? O ZS v Zahorskej Bystrici mam vyborne referencie od rodiny a susedov.

santal
autor
28. dec 2012

Ahoj,predtym,ako mala nastupila do MS,nasla som na nete o skolke pozitiva,hlavne o tom ake su ucitelky mile.Su mile,to ano.Nemozem sa stazovat,ze kricia alobo su zle,to iste nie.Ide o to (mozno mame po predoslej(statnej)skolke moc vysoku latku),ze dcerka ide uplne dozadu,zabuda si uz aj umyvat ruky,utierat zadok,....mimochodom v predoslej skolke dodrziavali aj hyg.navyky,ako umyvanie zubov po obede a po spani ucesanie vlaskov,tu nie. V predoslej sa napr.hrali na obchod,vystrihovali,kreslili,lepili,ucili sa riekanky,spievali a ucitelky sa s nimi hrali na rozne situacie a ucili ich ako sa vyjadrovat a spravat. Pisalala som,ze nevidim ziadny posun vpred,skor naopak.Namiesto toho,ake cinnosti robili,pocuvam kolko cukrikov dostali,ako ich nahanali druhaci zo ZS a chceli im stiahnut nohavice 😖 ...a velmi ojedinele,ze vyfarbili nejaky obrazok...

syslica
30. dec 2012

@santal
@zeleny_cajik
Tak ahoj Mariančanky! 😉 K úrovni škôlky v Marianke sa neviem vyjadriť, zariadila som si TP tak, aby sysle mohli absolvovať MŠ v Bystrici (a viedol ma k tomu otrasný prístup bývalej pani riaditeľky MŠ, ktorá ma na obhliadku pozývala slovami "nuž tak sa prídite pozrieť, ak chcete, ale dieťa vám aj tak do škôlky nevezmeme" 😠 ). Poznám mamy, ktorým tunajšia škôlka vyhovuje. Možno to, santal, nebude až tak problém škôlky, ako to, že dcérka je vyspelejšia ako jej rovesníci a panie učiteľky by bolo treba na to asi upozorniť a preradiť ju do vyššej triedy - pretože s malými sa určite nebude cítiť dobre a bude stagnovať vo vývoji, presne ako píšeš.
Mimochodom, aj v škôlke v ZB zrušili po obede umývanie zúbkov, vraj je to nehygienické, lebo deti si kefky často medzi sebou požičiavali (moji teda nie, ale budiž, je to pádny argument).

A ešte k bystrickej škole. V minulosti nebolo zvykom, že sa toľko detí z Marianky hlásilo sem hneď od prvého ročníka. Mariančania, aj z lokálpatriotizmu, dávali svoje deti do marianskej školy, veď do 5. ročníka tak či tak prešli do Bystrice. A potom len začali boje medzi Kikiríkmi (Mariatálčané) a Zelármi (Bystričané) 😀 😝 Ale najmä od minulého školského roka sa tieto rozdiely stierajú a máme tu silnú komunitu detí, ktoré z Marianky nastúpili už do prvého ročníka. Je fakt, že sú to síce deti novousadlíkov, ktorí nemajú v dedine svoje korene ale ako pozitívum sa dá hodnotiť to, že už sa tak striktne nedelia podľa príslušnosti k tej-ktorej obci a žiadne "potýčky pre pôvod" už nie sú. A to aj napriek tomu, že obe obce majú vlastné juniorské prípravky, takže spolužiaci z jednej triedy sú na futbalovom ihrisku vlastne rivalmi. 😉

syslica
29. apr 2013

Ahoj všetci! Bystrická škola na Hargašovej 5 bude mať 9. 5. 2013 Deň otvorených dverí a bude sa dať zúčastniť priamo niektorých hodín. Bližšie info hádam už čoskoro na webstránke školy.

syslica
21. mar 2014

Ahoj všetci školáci a priaznivci školy... 5. 4. v sobotu bude brigáda na skrášlenie nášho areálu.
A ešte čosi dôležité: ak môžte, podporte školu v Školmánii od Tesco na www.rozpravkovetesco.sk
Bez vás nemá šancu, lebo je to na bratislavské (resp. slovenské mestské) pomery ozaj malá škola... a navyše môžete vyhrať pekné ceny!

syslica
10. apr 2014

Ahoj všetci priaznivci, rodičia, žiaci ( 😉 to keby túto výzvu náhodou čítali moji chlapci 😉 ) ak môžte, podporte školu v Školmánii od Tesco na www.rozpravkovetesco.sk
Bez vás nemá šancu, lebo je to na bratislavské (resp. slovenské mestské) pomery ozaj malá škola... a navyše môžete vyhrať pekné ceny!

katka008
17. sep 2014

Ahojte, rozmýslam nad touto skolou v ZB, pretoze o rok budeme aj my pristahovalci a syn bude prvacik. Rozmyslam aj nad Harmoniou, ak mate niekto skusenosti, budem rada.
🙂

ellit
23. sep 2014

@syslica ahojcek, tak aj my uz premyslame nad skolou. Rozmyslam nad Dubravkou a Záhorskou Bystricou.

syslica
24. sep 2014

@katka008
@ellit Teda, ja neviem, či sa vôbec mám ozývať 😅 , lebo toto vyzerá pomaly ako moja súkromná téma. 😉 Moje skúsenosti som opísala kdesi vyššie, medzičasom mi sem chodia už dve deti... tento rok opäť otvorili tri prvácke triedy s počtom žiakov 18,16,17 tuším, takže celkom prijateľné počty. Pani učiteľky sú milé, deti zväčša tiež (aj keď sa nájdu lotríci vyrušovatelia v každej triede), jazykárov je málo, ale škola spolupracuje s jazykovkou (nebudem menovať), ktorá má native speakerov lektorov a tento rok majú možnosť prváci chodiť aj na krúžok Hravej angličtiny, ktorý vediem ja. 🙂. V ponuke je strašný kopec krúžkov...
Na škole sa mi náramne páči, že je uprostred zelene, decká sú vonku každú chvíľu, ZUŠka má elokované pracovisko tiež priamo v areáli, takže aspoň tí najmenší hudobníci nemusia ďaleko chodiť. Máme nové ihrisko a prestrešené ihrisko na loptové hry, takže sa hrá aj keď prší... v podstate základné info je na školskom webe.
Pre všetkých záujemcov: odporúčam vyčkať na DoD a prísť sa priamo pozrieť. Raz videné je lepšie ako 100x počuté. 😉

ellit
25. sep 2014

@syslica len aby bol DoD skor ako su zapisy 🙂

ellit
25. sep 2014

@syslica mna len odradza to, zevraj tam robia Marianskym detom zle. Preto som premyslala nad Dubravkou, ale to ranne cestovanie. Dvoch do Marianky, Sebiho do Dubravky....hroza 🙂 Len nechcem ho davat do Marianky do skoly koli malemu poctu rocnikov a potom maju problem stihat vo vacsich triedach. A aj kamaratstva sa potrhaju.
Premna je prvorady pristup k prvacikom, je to predsa len prvy kontakt so skolou a kvalita vyucby cudzieho jazyka.To ihrisko poznam, je krasne, my teraz byvame na namesti rodiny.

katka008
25. sep 2014

@ellit @syslica dik za info. keby ste poculi o DoD, dajte vediet.Ja to vidim na tu ZB. Myslim ze take, ako Marianskym detom robia zle uz asi nefunguje, to bolo podla mna kedysi. Dnes uz verim ze ludia nerozmyslaju tak malomestiacky a hlupo.. Syslica ty ucis hravu anglictinu prvakov? Ty si ucitelka? Dik za info este raz. 😉

ellit
27. sep 2014

@katka008 ja tiez verim, ze Marianskym detom nerobia zle,ze si zvykli na to, ze tam chodia. A hlavne je, ze su spolu od zaciatku a nie az od 5 triedy.
ja stale premyslam, ci dat Sebiho rovno do velkej skoly, alebo ho nechat v malotriedke, ale nech je radsej asi hned vo velkej skole.

katka008
27. sep 2014

@ellit my pôjdeme rovno do velkacskej skoly 🙂 tak sa asi stretneme o rok 🙂

ellit
27. sep 2014

@katka008 verim, ze ano a mozno este skor na DoD 🙂

syslica
1. okt 2014

@katka008
@ellit
Skutocne sa teraz uz tak nepozerá, kto je odkiaľ, to bolo kedysi za mojich čias. Veľa učiteľov je z Marianky, kopec detí dosťahovanych z Ba, nejake dochádzajú aj zo Stupavy. Pred zápisom zvyknú bývať otvorené hodiny v prvackych triedach. A ja som svojim spôsobom tiež učka, hoci ma nezamestnava škola. Prvacku hravu Aj mam tento rok prvýkrát, zvyčajne som učila roč.2-4. Ale tým, že som sa tu kedysi tiež učila, už si pripadam ako inventar. Buducorocni prváci budú mať snáď štastie na p.uc. Suroviakovu Marianky. Tento rok ma totiz tretiakov a 4 roky byva jeden pedagóg len výnimočne s tou istou triedou.

katka008
2. okt 2014

@syslica To su vyborne informacie, dakujem pekne 🙂 tak verim ze savidime :D

ellit
2. okt 2014

@syslica tak ja som coraz viac naklonena tejto skole 🙂)) viac ako dubravke. Budem striehnut na den otvorenej hodiny, urcite sa velmi rada pojdem pozriet. A prosim posledna otazka, kedze je tam viac budov, prvaci su v jednej budove a starsie deti inde? maju to tak nejak podelene? Ja verim, ze aj o rok budes ucit anglictinu, mam taky pocit, ze u Sebinka budem musiet zabrat lebo Samko hovori anglicke slovicka sam od seba, raz ich pocuje a uz je hotovo a Sebi si z celej hodiny anglictiny vraj nepamata nic 😒

syslica
5. okt 2014

@ellit Celý ten pekný areál má ozaj viac budov: jedno je MŠ, potom sú dva zvonku identické pavilóny vedľa seba... to je takzvaný prvý a druhý stupeň a donedávna to tak aj bolo: v prvom pavilóne deti od 1.-4. roč., v druhom tí ostatní. Teraz, keďže prvákov pribúda, je napríklad už jedna 4. trieda v druhom pavilóne. Ak sa budú aj na budúci rok otvárať tri prvácke triedy, budú sa musieť učitelia asi zriecť zborovne. 😉
Ďalšie budovy sú ešte telocvičňa a jedáleň, kde majú svoje pracoviská aj ZUŠkári. Škola má už 50 rokov, ale postupne sa renovuje, máme nové plastové okná, nové elektroinštalácie, celkovo na svoj vek nevyzerá. 🙂

katka008
21. okt 2014

@syslica a este sa ta opytam aj na MS, kedze tam asi presuniem najmensieho spolubyvajuceho. Maju tam deti aktivity a pod? Ake su ucitelky? Pretoze teraz navstevujeme velmi dobru skolku v Ruzinove a celkom mam strach z tohto presunu do zahorskej :( dik

syslica
24. okt 2014

@katka008 Nemusis mat strach. Skolka ma 5 tried, pre vas by boli aktualne Vcielky. Učiteľky sú milé a odborne zdatne, hoci tie zo Vcielok osobne nepoznám. Aktivity majú, čím su starší, tým viac, ale aj tí najmenší majú raz do mesiaca jazdu na poníkoch...Mne sa páčilo, že bývalí veľa vonku za každého počasia a ze sa snažia vtiahnuť do diania celé rodiny: vystúpenia pre starých rodičov, tvorivé dielnicky s rodičmi, spoločne brigády.. Lepšiu predstavu ziskas, keď pozrieš webstranku škôlky - aj ako odklon zo školskej stránky.

ellit
14. jan 2015

@katka008 ahoj, tak chystate sa na zapis do Zahorskej?

chcem sa este opytat mamin, musi ist Sebi na zapis aj do Marianky, kde mame trvaly pobyt zatial? Lebo ideme na zapis do Stupavy aj do Zahorskej. Lebo este netusim, kde do septembra skoncime co sa tyka byvania. Moze sa stat, ze mi dieta ktore ma uz odklad skolskej dochadzky neprijmu?

katka008
14. jan 2015

My este tiez nemáme TP v zahorskej a ideme na zápis len tam. Stahujeme sa tam v novembri. 😉

syslica
20. jan 2015

@ellit Ahoj, nikde nie je prikázané, že dieťa musí ísť na zápis do školy v mieste TP, to je na rozhodnutí rodiča. Akurát sa ti môže stať, že školy v ZB a Stupave Sebiho odmietnu, ak tam nebudete mať trvalý pobyt - no škola v Marianke by ho musela prijať, ak tu budete mať trvalý pobyt.
Ale čo ja viem, ešte sa nestalo, že by v Bystrici niekoho odmietli....

syslica
20. jan 2015

@katka008
@ellit

Zápis do tunajšej školy je 6. a 7. februára (piatok, sobota), v piatok je zároveň deň otvorených dverí, dá sa nakuknúť k prváčikom, prejsť sa po škole a podebatiť s vedením. Nezaručujem, že sa uvidíme, možné to je... ale ak chcete nazrieť do zákulisia (možnej) budúcej školy vašich detí, prídite pozrieť.

syslica
20. jan 2015

Aha, skoro som zabudla - info o zápise a sprievodných podujatiach je na webe školy:
http://zshargasova.stranka.info/

katka008
20. jan 2015

Dik prideme

ellit
22. jan 2015

@syslica ahoj, prideme urcite 🙂
uz som citala info na stranke a bola som sa opytat aj u riaditelky na podmienky, bola velmi mila 🙂