Špeciálna škola

23. feb 2022

Je podľa vás takéto dieťa súce do špeciálnej školy? Mám syna, ktorý bude mať v septembri 7r, pôjde do prvej triedy. Psychologička v škôlke odporučila, aby sme išli ešte na depistaz, že by mu bolo lepšie v menšom kolektíve. Môj syn je taký, že keď sa s ním pracuje individuálne, tak zvláda úlohy, ale keď majú niečo hromadne robiť, sedieť za stolom a robiť úlohy, tak vtedy jeho pozornosť ide bokom. Ma problém obsediet na mieste. Doma teda, v škole neviem ako to bude. Je šikovný na matematiku, logické myslenie, dokonca sa učí už programovať, veľmi veľa si pamätá, napr.o pokemonoch vie nadmieru, ale o všetkom čo ho zaujíma. Čo mu nejde je kreslenie, vyfarbovanie. Ja mám skôr obavu z tej osobnostnej stránky, že je introvert, jedináčik, čiže zaostáva v sociálnych kontaktoch. Aj celkovo mi príde taký detský, hlavne keď to porovnám s dievčatami pri skrinkách. Ťažko mi je popísať jeho správanie tu. Ale nepríde mi vôbec, vhodný pre špeciálnu školu. Čo sa týka inteligencie. Ale je to s ním ťažšie, čo sa týka pozornosti, rozprávania.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cairka
23. feb 2022

Hlavne treba mu spraviť testy intelektu. Ale dobré logické myslenie, šikovný na matiku, dobrá pamäť ....neznie to moc, že by mal čo len ĽMR a to je podmienka v špeciálnej škole.

andrejka1974
23. feb 2022

Treba ísť do špeciálneho pedagogického centra tam mu urobia testy a podľa toho uvidíte mne dcére tiež povedali že by bola lepšia špeciálna škola a keď sme tam išli sa na mňa pozreli že to snáď nemyslím vážne a povedali že nech ju integrujú v základnej škole ,ide jej to síce ťažšie ale zvládanie to ona je veľmi snaživa

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
23. feb 2022

@viestta no vyšetriť ho dať môžem, minulý rok na takom bol, ale vtedy to nejako odflakli. Pre mňa on nie je zďaleka na špeciálnu školu. Iste, má rezervy, v niektorých oblastiach, kreslenie, skloňovanie, ale zase vie aj anglicky rozprávať plynule. Má taký svoj svet trošku, bohatú fantáziu, ale myslím, že všetko dobehne. Stále sa zlepšuje vo všetkom. Len ma to hnevá, keď takéto nálepky dávajú deťom.

autor
23. feb 2022

@cairka ona nám ponúkala aj školy pre nadané deti, že menší kolektív, ale to je tak, že tam sa nedostane každý kto tam chce ísť, pri tom záujme. Tiež by sme s tým mali logistický problém a aj nie málo peňazí to stojí. Bol by menší kolektív menší, to mi je jasné, ale myslím, že take možnosti nemáme.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
23. feb 2022

@mamula20 pre mňa osobne je ten test zbytočný. Ale od začiatku s tým bojujem. Keď mal 3r, vylúčili ho zo škôlky, vraj je autista. Názory boli tak 50 na 50, kde sme s ním boli, ale psychologicka vtedy povedala, že je ok. Dnes už nikto nespomína autizmus, ale stále je taký trochu iný. Áno ja si uvedomujem, že nie je priemerný, ale poznám ho najlepsie. Nie preto, že som jeho mama, to je jedno, keby mal problém, tak ho priznám. Ale proste vidím ako je. Ze to je skôr jeho lenivosť, nálada, osobnosť, nie že by mal intelektuálny problém. Ale ľahké to s ním nebude, keď robíme doma úlohy, tak je ťažšie udržať pozornosť.

clovekoj
23. feb 2022

Dnes je trend integrovať deti do bežných tried a nie ich posielať do špeciálnych škôl. Špeciálne školy sú určené deťom, ktoré majú podpriemerné IQ, nezvládli by ani pri integrácii a s úľavami základnú školu. Štandardne by mali mať uvedené IQ pod 69, ak sa nemýlim.
Ale stále sa nájdu "odborníci", čo nemajú problém posielať deti do špeciálnych škôl, aj keď to nie vždy je úplne nutné. Dajú sa hľadať aj iné možnosti, len to by trebalo chcieť.
Z toho čo píšete, to nie je dieťa ktoré by malo povinnú školskú dochádzku absolvovať v špeciálnej škole.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
didi2102
23. feb 2022

Do špeciálnej školy môže ísť len ak má diagnózu, diagnózu ti stanovia odborníci,ja by som zašla za klinickými psychológom, do cppcentra ti ako učiteľka neodporúčam pre zatiaľ ísť, obit si aj dve psychologicky čo sa nato zameriavajú,mozno mu nič nebude a aj na odklad ti treba papier,nemôžeš si ty povedať ze chces, môže byť napr Adhd , ti sú aj nadpriemerne inteligentní , alebo môže byť len nevyzrety,nato je ten psychológ

clovekoj
23. feb 2022

A hlavne, ako vám môžu odporúčať špeciálnu školu a zároveň aj školu pre nadané deti pre to isté dieťa? Toto je úplne nelogické a ten kto vám to vravel, sa ale že vôbec v tejto problematike nevyzná.

autor
23. feb 2022

@clovekoj ďakujem

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
didi2102
23. feb 2022

A ešte dodám že ak pôjdem do cppcentra len z vlastnej iniciatívy, výsledok ak podpise papier že nechceš zverejniť , nikde nepošlú ,bude len pre teba , to isté.psycholig, nik sa o Tom nedozvie, momentálne to riešim so synom,zatiaľ to je.len pre nás zisťujeme čo a ako

autor
23. feb 2022

@clovekoj Hej aj mňa to zarazilo. Hlavne odporúčala tie testy školskej zrelosti, a že by mu bol lepší menší kolektiv. Za ten menší kolektív som aj ja, reálne s tým súhlasím, ale nemám možnosť mu tú školu ani platiť a myslím, že ani sa tam dostat. Sú to skoly pre nadané deti. A za to že osobnostne, ešte musí vydrieť, nie je pre mňa určený do špeciálnej skoly. Je svojský v určitých veciach, ale nič strašné.

didi2102
23. feb 2022

@mamula20 prepáč ale špeciálne školy niesu len pre podpriemerné deti, sú aj pre deti s normálnym intelektom a aj nadpriemerne len špeciálnymi potrebami,je tam menší kolektív napr,len to ozaj musia byť speci školy, kde nechodí len rómska komunita ktorá je podpriemer

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kacena4
23. feb 2022

ahojko treba zvazit o aku specialnu skolu sa jedna. su specialne skoly pre mentalne postihnutych (tie su najznamejsie) no su aj pre narusenu komunikacnu schopnost, autistov... rozne podla diagnozy. cosa tyka nadanych skol, tak tam beru zasadne deti podla intelektu nie podla toho kolko deti sa im tam hlasi u nas musi mat dieta IQ nad 130 aby malo sancu sa dostat do tejto skoly. sama pises ze dieta ma iste "problemy" tak treba ist na skolsku zrelost kde zhodnotia ci je naozaj zrele do beznej skoly, alebo sa tam bude trapit a lepsie by mu bolo v beznej skole ale malotriedke ci dokonca ma diagnozu na to aby bol v specialnej skole. toto rodic nevie posudit nepozera sa na dieta objektivne ako odbornik ale ako zainteresovany rodic. kludne ho mozete dat do beznej skoly a trapit sa dieta moze mat depresie lebo bude mat v skole problemy alebo zvazit na odprucanie iny typ skoly a dieta bude spokojne v skolskom prostredi. drzim palceky

clovekoj
23. feb 2022

U nás ten školský systém je v tomto veľmi zle nastavený. Ak je dieťa bežné, priemerné, tak ide do základnej školy. Ak je podpriemerné, tak do špeciálnej školy. Ak nadané, tak môže ísť do školy pre nadané deti. Medzi tým skoro nikde nič. A pritom tu sú aj iné možnosti, napr. špeciálne triedy v bežných školách, nulté ročníky a pod. Len tých je ako šafránu.
Mnohým deťom by vyhovovala špeciálna trieda, v bežnej škole, len by tam bol menší počet detí a vyučoval tam špeciálny pedagóg a bol by tam aj asistent. Mal by čas a priestor sa venovať deťom aj podľa toho, ktoré v čom zaostáva. Ale deti by postupovali podľa štandardných osnov školy, len by sa vypúšťalo doplnkové učivo, či sa venovali len základnému učivu čo majú zvládnuť.

adka13
23. feb 2022

A povedala tá psychologička priamo, že to vidí na špeciálnu školu, alebo že vás posiela na depistaz s podozrením na špeciálnu školu? Lebo viac menej píšeš, že vás posiela na depistaz - to ešte nič neznamená, a že odporúča menší kolektív - to tiež neznamená špeciálnu. Trošku sa pohybujem v obore a naozaj sa mi to nezdá, že by vám odporúčala aj špeciálnu, aj nadanu triedu, buď ste sa neporozumeli, alebo nastalo iné zlyhanie, skôr si myslím, že chce, aby ste boli pripravení na bežnú ZŠ, že sa syn preverí a prípadne sa príjme do školy ako integrovaný, alebo sa všetko vylúči a príjme sa ako bežný žiak. Keď sa škola rozbehne a zistí sa niekedy v októbri/novembri problém, posiela sa na vyšetrenie, čaká sa na správu a odporúčania, zbytočne sa stráca čas, takto môžu byt odporúčania od septembra. Držím palce

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
seahorse27
23. feb 2022

Asi islo o nejake nedorozumenie co sa tyka tej specialnej skoly. Oficialny nazov “specialna zakladna skola” maju skoly pre deti s mentalnou retardaciou. Potom este existuju skoly pre deti s nejakym problemom - so zrakovym/sluchovym postihnutim, narusenou komunikacnou schopnostou, s autizmom…ale ten nazov “specialna” ofiko nemaju, aj ked ich tak mnohi ludia nazyvaju. Ak je mama na pochybach, aky typ skoly je pre jej dieta vhodny, treba ho dat diagnostikovat v ped.-psych. poradni, hlavne teda zistit intelekt a pripadne poruchu pozornosti, s cim bude treba pracovat. Do septembra sa este da vela stihnut a popracovat s dietatom. Poradne robia aj rozne kurzy pre predskolakov.

erickatt
23. feb 2022

A z akeho mesta ste?? Moj syn mal presne tento ,,problém " ale teda aj poruchu reči. Zvazovali sme logopedicku triedu ( 8 deti) a pre nadané deti. .Dali sme ho do logo. Tam nebola učiteľka, to bol anjel. Syn školu miloval, tesil sa. Tiez mu sla matika dokonalo. Teraz je na vysokej. Introver je stále. A zas by som to riešila takto isto

autor
23. feb 2022

@erickatt Z Bratislavy. Kde je prosím ťa logopedicka trieda?

autor
23. feb 2022

@adka13 No možno sme to nepochopili. Ona naznacovala skôr. Ale je to zrejme ako píšeš. Tiež vravela, aby sa vylúčili pochybnosti, aj tu poruchu koncentrácie/pozornosti. No my sme nevideli veľmi možnosti, že kam ho dať inam ako na normálnu ZS.

didi2102
23. feb 2022

Pozri aj keď by mal poruchu pozornosti,tieto deti sú bežné na základnej škole,chodí sa do cppcentra , oni dajú že.ma.byt integrovaný, čiže ak bude.moznost tak občas bude mať asistenta napr pri písomke,ktorý ho upozornil napr že zabudol na neaku úlohu, bude tam odporúčanie pre učiteľku čo a ako a aj pre teba

adka13
23. feb 2022

Ako som písala, držím palce, myslím, že tá psychologička naozaj nenarazala na špeciálnu školu, možno iba na tú integráciu. Keď pôjdete na depistaz, iba vám to pomôže - či dopadne tak alebo tak.

autor
23. feb 2022

@adka13 ďakujem 🙂