Vzdelávanie mentálne zaostalého dieťaťa

vzdelanie
7. mar 2016

Dobry den,

mam 7 roc. syna, ktory navstevuje specialnu skolu v Malackach variant B. , 3x tyzdenne po jednej vyucovacej hodine. Je epileptik, takze niekedy ani nie 3 hod. tyzdenne. Chcem sa spytat rodicov, ktori maju epilepticke dieta kde a ako casto navstevuju skolu /aj Bratislava/ a ako ich dalej vzdelavate, popr. ake zariadenia navstevujete.
Dakujem.

ultragirl
7. mar 2016

Ahoj. A to mava tak casto zachvaty? Preco len 3x tyzdenne? Ja zijem v uk, mam dcerku, ma epilepsiu a zaostava, zatial je v normalnej skole ale ide specialnej od septembra, chodi do skoly od 9.00-15.00 kazdy den. Aky typ epilepsie syncek ma? My mame absencie.

bonaqa2013
7. mar 2016

@ultragirl vieš tu sme na Sk, tu majú kompetentní len reči o vzdelávaní postihnutých detí resp. ich integrovanie medzi zdravé deti. v praxi nič nefunguje. V Martine pred 2 rokmi zrušili špec. MŠ, chodíme do žiliny 30 km, tam 30 naspäť. Keď som písala primátorovi MT - Hrnčiarovi, že prečo školu zrušili, dostala som odpoveď že mesto stála veľké peniaze. a pritom tá škola tam bola roky. Z kraja mi napísali, že keď nie je špec. MŠ tak by mali moju dcéru integrovať do bežnej MŠ. S listom som išla do MŠ v mieste bydliska a tam mi riaditeľka povedala, že prečo by mala zobrať postihnuté dieťa, však ona má dosž zdravých detí, prečo by mala brať postihnuté..... Takto je to s problémom integrácia na Sk.....

ultragirl
8. mar 2016

To Je smutne, nemam na to slov a ako Ta pocuvam nemate to vobec lahke. Drzim palce!

salome51
8. mar 2016

@vzdelanie ahoj. Podľa mojich znalostí epilepsia nie je dôvodom aby tvoje dieťa navštevovalo školu tak málo. Neviem v akom stave je epi tvojho syna. Ak máva záchvaty často treba lokalizovať čo je ich spúšťačom. Treba epi dostať pod kontrolu. Je úplne zbytočné prevláčať ho toľkú cestu kvôli jednej hodine. Treba sa informovať. Podľa mňa by mohol navštevovať školu denne možno aj na 3 hodiny. Na prácu s dieťaťom s mentálnym postihnutím a ešte k tomu s epi treba skúsenú a vzdelanú učiteľku. Čo sa týka integrácie v bežnej ZŠ by bolo pre tvoje dieťa veľmi zaťažujúce, najmä prihliadnúc na to ako to v našich ZŠ funguje. Držím palce

kenzom
8. mar 2016

Zš mokrohajska/ neviem či ste schopní dochádzať. ...ak ti toto info pomôžte. ..áno špeciálne školy rušia, zriaďovateľom sa nevyplatia/ aj malotriedky~ tak to na vsetko sa hľadí cez peniaze : -(( bežná zš nie je schopná integrovať takto postihnuté dieťa a úprimne ani si nemyslím že to v týchto prípadoch je dobré pre samotné dieťa~ aj ono chce byť niekedy v niečom prvé a najlepšie~ medzi zdravými deťmi by ten pocit nezazilo a deti vedia byť kruté. .!

vzdelanie
autor
8. mar 2016

Dakujem za reakcie. Zachvaty ma spankove,takze spustace v triede nema. Asi je fakt pravda,ze jeho epi neznamena moznost tak malo sa vzdelavat. Idem na pokec k riaditelke,uvidime co dalej.

vzdelanie
autor
8. mar 2016

@ultragirl Zachvaty ma kazdy spanok cez noc aj cez den, zachvaty rozneho druhu, ale podanie rektalneho lieku pri velkych zachvatoch je tak 1-2x do tyzdna. Takze po zachvate ostavame doma. Syn je vdaka tym zachvatom mentalne pozadu, tak na 2,5-5 rokov vo vyvine. Na pohlad je vsetko v poriadku,len rec a motorika.... su pozadu.

janickadr
8. mar 2016

@vzdelanie Skuste ozaj tu Mokrohajsku, mate to hned na kraji Bratislavy smerom od Malaciek. Asi to bude chciet konzultovat aj sucasnu riaditelku a aj riaditelku v Ba a uvidite. A tie zachvaty su dost caste, to vam nezaberaju ziadne antiepileptika?

vzdelanie
autor
9. mar 2016

@janickadr Zvazujem BA, aj minuly rok som bola na Dolinskeho,ale nukali mi na zaciatok 1xdo tyzdna,bez asistenta,to by im vtedy utekal prec. Teraz je uz uplne iny a chcem pre neho viac. V ramci jeho moznosti. Neviem co ine skoly,budem ich musiet asi pobehat. Dakujem.
Nie, nezaberaju ziadne lieky,uz sme vyskusali asi skoro vsetky.

vzdelanie
autor
9. mar 2016

Ma niekto skusenosti s Mokrohajskou? Dakujem.

medovka14
9. mar 2016

Ahoj, dcéra má tiež epi, záchvaty mame však pod kontrolou. Chodíme na dolinského, už od materskej škôlky, posledný ročník MŠ tam začala chodiť. Tiež je pozadu v reči a motorike, proste celkovo, no na pohľad nič nevidno.
My sme na dolinského spokojní veľmi, chodí do variantu B, majú super pani učiteľku, ktorá má v triede aj asistenta. Dcérka ide stále dopredu, síce pomaly, ale ide..
Neviem či mokrohajska nie je náhodou len pre deti s telesným postihom, no s normálnym intelektom...

vzdelanie
autor
9. mar 2016

@medovka14 Minuly rok som bola na Dolinskeho pozriet,slubili mi na zaciatok 1hod.tyzdenne bez asistenta,co by bolo v porovnani s Malackami krok spat. Dochadzat tam tolko km kvoli 1 vyc.hodine sa mi neoplati. Na moju otazku ako dlho by to tak trvalo,pivedali,ze nevedia, UVIDI SA. A takto sa ucil sam s ucitelkou v kolektive deti s ich ucitelkou. Takze to bolo este lepsie. No uvidime. Myslim si,ze hodnotit individualne skolu je tazke,lebo kazde dieta je jedinecne a potrebuje iny pristup. Ved uvidime,zistim co by nam ktora skola ponukla. Dakujem.

medovka14
9. mar 2016

@vzdelanie inak ja som prekvapena, ze vam toto ponukli. Nasa chodila najrpv do pripravky, normalne 4 hodiny denne, no uz tam zistili, ze je pozadu, tak prvy rocnik bol rovno variant A, ale dcerka vobec nechcela komunikovat s pani ucitelkou, ledva jej odpovedala na otazky.. Ona celkovo ma problem hovorit s cudzimi ludmi. No potom ju teda presunuli do B, a bola som prekvapena, lebo hned komunikovala s pani ucitelkou bez problemov... mozno si s tou prvou nesadli, neviem povedat... no teraz je na takej urovni, ze ma 8,5 roka, vie scitat a odcitat do 5, niekedy jej to ide samej, niekedy potrebuje pocitadlo, citat vie par pismenok, no pani ucitelka s nou prebera aj dalsie postupne... Pozitivne je pre nas aj to, ze ma kazdy tyzden hodinu s p. logopedickou. Inak tiez sa najazdime, chodime z Dunajskej Luznej, kazdy den okolo 40 minut cesta... je to unavujuce, chceli sme predat v luznej dom, a ist do stupavy, no pride mi to, ze tym smerom uz nikto nechce ist byvat koli zapcham...
Ja som este pozerala jednu skolu, myslim, ze to bolo niekde pod slavinom, ak chcete, mozem vam poslat linky na skoly do sprava... Viem, ze je to komplikovane, najst dobru skolu, aby bolo aj dieta spokojne a aby s nim aj pracovali.. Chyba je, ze ich je tak malo po Slovensku ☹