Som zatiaľ PN - priznať sa v práci, že som tehotná? Keď som ešte len v 10tt?

leka29
12. máj 2021

Ahojte idem si pre radu k vám . V 8 týždni som bola u gynekologicky na prvú kontrolu dala má na PN z dôvodu že mi je cely deň a noc zle ! A z dôvodu že robím nočné ktoré som už nezvládala kvôli nevoľnostiam! Na ďalšiu kontrolu som objednaná až o ďalšie 2 tyzdne ! No z prace mi vyvolávajú kedy už pridem , čo mi je atd atd . Stále si daco vymyslam ale už má to nebaví a myslím že by bolo aj fér im to povedat aby si vedeli zaobstarať nahradu . Myslite že je to skoro ? Že sa to neotoči proti mne ? Zmluvu mam na dobu neurčitú . Ale na papieri im to môžem doniesť až potom o 2 tyzdne keď mi dá gynekologička tehotenskú knižku. Potom keď mi prejdu nevoľnosti by som chcela nastúpiť do prace pokial mi dovolia robit len denne a daju má na vhodnú pracu. Myslite že mam pockat kým to budem mat na papieri alebo sa už priznať a budem mat pokoj aj ja aj oni budú vediet na com sú . Dakujem

bobuema
12. máj 2021

@leka29 ahoj ja som sa priznala kamoške,lebo robí na personálnom,ale ona to nejako neudržala a povedala aj šéfke.. tiež mám ťažkú prácu fyzicky a to som bola len v 6tt, povedala som,že mám komplikácie a nie je nič isté.
Ale držali to ešte dlho,kým sa to rozkriklo po práci..tiež som nechcela naťahovať kolegyňu s ktorou sa striedam,tak som bola odniesť papier do práce,že som ďalej PN a keď sa ma opýtala,čo mi je,tak som jej povedala pravdu,lebo už som ťahala 2.mesiac PN.
Ale keď máš papier od gynekológicky a nechceš, aby to niekto vedel,stále môžeš hovoriť,že si riešiš ženské veci...ja som vtedy rozprávala,že mám bolesti chrbta,čo bola aj pravda,no nakoniec sa vykľulo tehotenstvo.

alenah31
12. máj 2021

@leka29 si na PN - pokiaľ znovu zavolajú z práce kedy prídeš bez problémov povedz, že ideš o 2 týždne na kontrolu a uvidíš čo povie Dr. Keď pôjdeš na kontrolu vypýtaj si potvrdenie o tehu - ak nechceš fotiť tehu knižku, niekto radšej pýta potvrdenie o tehu - tvoja gyn. už bude vedieť čo tam napísať. Napíšeš si Oznámenie tehotenstva zamestnávateľovi, priložíš potvrdenie - odovzdáš, dáš si potvrdiť prevzatie a vybavené. Od toho okamihu sa na teba vzťahuje ZP a ochrana tehotnej zamestnankyne. Ak ti bude lepšie tak ukonči PN a vráť sa pracovať. Ako tehotnej ti ZP umožňuje výhody - požiadaj o zmenu prac. doby, zmenu prac. miesta - ak ti to tvoje nevyhovuje. Pokiaľ ti nebude vedieť nič nájsť nedaj sa prehovoriť na PN - v takom prípade ti musí poskytnúť voľno s náhradou tvojej priemernej mzdy. Mnohé sa nechajú ukecať na PN - a nechápem to, však si zistím na čo mám právo a vyžadujem to - keď vieš dodržiavať ZP ty ako zamestnanec tak nech ho vie dodržiavať aj zamestnávateľ.

nuci616
12. máj 2021

@leka29 presne ako ti baby napísali, povedz im, že až o dva týždne máš kontrolu a potom budeš vedieť, že čo bude ďalej. potom im to už povieš a uvidíš ako sa so šéfom/šéfkou dohodneš

lienka.7
12. máj 2021

@leka29 pokial nemas potvrdenie od gynekologa ta nie. momentalne si PN, tak neries. akonahle ta vypise spat do prace, odovzdas oznamenie aj s potvrdenim, resp.ja som prefotila 1 stranu knizky a to prilozila k oznameniu. Pripadne ak by si mala vazne problemy, ostanes PN aj nadalej. To sa potom nastupuje na matersku tusim 8 tt pred porodom.

nafka0483
12. máj 2021

@leka29 Urcite to nehovor len tak do telefonu. Najprv to oznam pisomne, nech je to oznamene riadne podla zakonnika a si tym padom chranena.
A ked ti vyvolavaju tak nie si povinna dvihnut, alebo povedz, ze si proste vypisana, co ti je je tvoja osobna vec, nemaju sa co zaujimat o diagnozu. Najblizsie 2 tyzdne si este urcite vypisana, pretoze tak rozhodla lekarka, potom mas kontrolu, takze vtedy uvidis co bude dalej. Ci sa vratis do prace, ci ostanes vypisana, podla aktualneho zdravotneho stavu a zhodnoteniu lekarky.

S oznamenim nemusis cakat na knizku, lekarka ti vystavi potvrdeni aj skor, len si o o treba poziadat.

maciatkolulu
12. máj 2021

@leka29 podľa mňa by to bolo fér, či? Véd asi vykonáva prácu a musia to olatat, tak nech vedia, že majú zháňať niekoho nanzaskok, aspoň mne to pripadá fér. Predpokladám, že sa v práci už neukážes...

leka29
autor
12. máj 2021

@maciatkolulu v prvom rade Dakujem za rady všetkých . Tak ako píšete pride mi to nefér . Keďže u nás to funguje tak že jedna kolegyna vypadne a druha už musí ťahať za ňu nadcas ! Viem že to je chyba zamestnávateľa že nema zaobstarajú nahradu na tuto pozíciu . Ale je mi luto kolegýň čo budú musiet mesiac za mna ťahať . Preto rozmyslam že to poviem . Len viete ako, aby som nesla za dobrotu na žobrotu ! Skúsim ešte pouvažovať o tom potvrdení a vypýtať si ho skor než pojdem na ďalšiu kontrolu . Alebo ešte uvidim či to tie 2 tyzdne nejak nepotiahnem s vyhovaranim ! Pracovat chcem pokial sa bude dat ! Ale na tejto pozícii to už asi nepojde .

hipuska
12. máj 2021

@leka29 určite čakaj a neoznamuj skorej. Toto nech si rieši zamestnávateľ. Mne bolo tiež ľúto kolegýň. Ťahala som ako koza...bo nemali za mňa náhradu atď....A posledný mesiac mi ani nevyplatili všetko (dôvod: zaucala som novú...ste na prácu dve, takže odmena sa delí medzi 2. A to som mala iba viac práce, pretože všetko porobiť a ešte aj vysvetlit). Mohla som dávno ísť na PN. Nikto po mne ani nestekol ani kolegyne. A času budú mať habadej. Aj tak zvyknú byť tlaky a dusná atmoska. Česť výnimkám

alenah31
12. máj 2021

@leka29 ide o dva týždne - počkaj na kontrolu a potom si to doriešiš potvrdením a oznámením.

mima1
12. máj 2021

Naco sa vyhovarat. Ked zavolaju jednoducho povies ze o 2tzdne ides na kontrolu a uz by si sa chcela dat vypisat. O tue dva tyzdne ti da dr potvrdenie a oznamis v praci. Ak tam mas daku dobru kolegynu kludne by som jej to povedala s tym nech to nepovie este.

lienka.7
12. máj 2021

@leka29 ok, rob ako myslis... len aby si tu o 2 tt nepisala, ze ta prepustili.
Je fajn, ze chces byt kolegialna, ale vypadok zamestnanca si ma riesit zamestnavatel. Ty sa mas starat sama o seba. Ci ked ta nahodou vyhodia, budu ti "prispievat" kolegyne???

maris5
12. máj 2021

Ak ta dala na PNku gynekologicka, tak uz v praci vedie, ze si tehotna. Na PNku sa vypisuje aj diagnoza a urcite si tvoja doktorka nevymyslela inu diagnozu ako mas.

simca06022011
12. máj 2021

Len tak ženy, vezmite si to z druhej strany (áno je to ťažké, lebo každý ruku naťahuje k zamestnávateľovi, on musí všetko...), ako ma mat zabezpečenú náhradu za každého? Každý deň má platiť ďalšie osoby keby náhodou niekto vypadol na mesiac a neracil dat vedieť? Tlieskam. Ja osobne som nikdy nikomu výpoveď za to ze ochorel nedala, ale takýto prístup co ma je do toho kedy príde, a mame sa zariadiť by som po nástupe riešila. A ze nemusí dvíhať telefón, no ja pri mojom charakter práce by som ďaleko nezasla 😂Takého človeka mi v tíme netreba. A co by zamestnávateľ urobil? S osobou na PN sa ukončenie pp nerieši, ak donesie papier ze je tehotná po PN, tiež ju nevyhodi.. Bohužiaľ nie je to také ľahké prepustiť ľudí, áno teraz by nebolo treba toľko sos zamestnavatelom (veľa to dokonca zneužíva), keby tie pracovné pomery šlo ľahšie ukončit. Ja sa nečudujem ze veľa ludi proste tehotné alebo potencionálne budúce tehulky nechce zamestnať. Malo je takých co bude v bábätkom time držať ešte navyše zopár náhradnícok, keby nastal baby boom 😂

nafka0483
12. máj 2021

@simca06022011 Ale zober si, ze sa stane napr. uraz alebo nieco a ostanes zo dna na den na PNke. Nemozes za to, rovnako ako nemoze tehotna za to ked je napr. na rizikovom. Tak co ma urobit? Ukoncit PN a ist do prace? Kazdy zamestnavatel musi pocitat s tym, ze mu ludia ostanu na PN, pojdu k lekarovi a pod. SU to veci, ktore sa normalne bezne stavaju. A vyvolavat dookola, ze kedy sa uz vratis ma aky zmysel? Co tym urychlia vyliecenie?
Pre take pripady mam predsa dostatocny pocet ludi, pripadne vykryjem brigadnikmi, zoptimalizujem vyrobu, je plno sposobov, ale nemozes vycitat zamestnancovi, ze sa opovazil byt chory a ze ide o dlhodobejsiu zalezitost.

simca06022011
12. máj 2021

@nafka0483 môže dat vedieť a nie sa mesiac tváriť ze nič, ja netvrdím ze sa nestáva ju takéto veci a ze nemávam chorých kolegov 😂
Kde píšem? A nie napr ja neviem vykryť brigádnikom nikoho, a nebudem rušiť objednávky lebo nebude niekto mat na výplatu napríklad.

nafka0483
12. máj 2021

@simca06022011 Joj tak ano, jasne. Ak viem, ze ostavam dlhsie, tak jasne ze dat vediet, aby vedeli, ze sa nevratim v najblizsich dnoch.

simca06022011
12. máj 2021

@nafka0483 a inak aký je to dostatočný počet? Každá pozícia x2? A kto to zaplatí?
Ale to je iná téma... Nechcem to tu rozprúdit iným smerom. Myslím ze nie je ani upravené kedy s a nahlasuje tehotenstvo, ja napr nevidím dôvod to nahlásiť aj písomne hneď, keď sú tam komplikácie a ide o náročnú pracu, nikde nie je napísané kedy sa nahlasuje... A neskôr.ked bude doklad k tomu, dolozim...

nafka0483
12. máj 2021

@simca06022011 Dostatocny pocet si predsa kazdy musi vypocitat sam. Mam nejaku maticu rizik a na zaklde toho viem aku musim mat rezervu - ci uz v zasobach, v strojoch, v ludoch, atd. Tak, aby sa bezne ocakavane vypadky dali pokryt. Samozrejme, ze na neocakavane situacie (polovica ludi ochorie na covid) nemam okamzitu nahradu, ale zas sa pozriem do planu ohladom rizik a tam mam zadefinovane ako reagujem v podobnej situacii, ake robim opatrenia, atd.

A ano, nikde nie je napiane kedy sa hlasi tehotenstvo. Nemusi sa totiz ohlasit vobec, v takom pripade zamestnankyna nie je povazovana pred zakonom za tehotnu aj keby rovno v praci zacala rodit.

Oznamit tehotenstvo bez potvrdenia od lekara je na nic, to ti zamestnavatel nemusi akceptovat a kym nedolozis lekarske potvrdenie, tak nie si povazovana za tehotnu zamestnankynu.

simca06022011
12. máj 2021

@nafka0483 pozri ja s tým pracujem mňa netreba poucat. To co som napísala platí, nahlasovanie/nenahlasanie nie je nijakým "presnym" spôsobom určené, ak neakceptuje oznámenie je to jeho problém. Rizika znáša on, ja som ho informovala... Mala som u klienta tehotnú čašníčku co.v práci odpadla a bohužiaľ skončilo to zle, on sám ju skoro prefliaskal aká je sprostá, ze nenahlasila nič a robila tam ďalej, 12tky sama. To už je na zvážení každej ženy co a ako. A detto odhad zamestnancov... No väčšina ľudí stále nerobí vo fabrikách, by ma zaujímalo co keď vypadne mzdarka tak skladník ju zaskočí, alebo celý kolektív čaká kým sa ozve... Ale. To záleží na profesii, charaktere atd. A jasne aj na.kolektive a šéfovi 😂 verím ze sú takí manažéri, ktorym toto zamestnanci robia radi 😂

nafka0483
12. máj 2021

@simca06022011 Je urcene presnym sposobom a to v zakonniku prace, paragraf 40 odsek 6
(6) Tehotná zamestnankyňa na účely tohto zákona je zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie.

Nie je povinne tehotenstvo oznamit a nie je ani urcene kedy tak mas urobit, ak ho oznamit chces. Sposob oznamenia vsak je presne urceny. Takze v tomto sa mylis.

A ako som napisala, ak mas jendu jedinu mzdarku, tak ano, musis ratat s tym, co v pripade, ze ona vypadne. Musis mat nejake riesenie, neda sa povedat ze ups, nebudeme si teraz plnit svoje povinnosti a pockame na nu x tyzdnov alebo mesiacov.

lienka.7
12. máj 2021

@simca06022011 nie vsetci zamestnavatelia su taki ludomily ako ty... u nas v praci sa kocka iba pochvalila pozit.testom a ku koncu mesiaca uz letela... dalsej kamaratke v praci zmluvu nepredlzili... samozrejme jej nepovedali ze je to kvoli tehotenstvu. Dalsim 2 " netehotnym" bez problemov predlzili. Hm?
A sorry, ale ked som raz PN, naozaj ma nemusi zaujimat, co zamestnavatel urobi alebo neurobi...
Keby sa aj zamestnavatelia chovali ferovo a ludi iba nezdierali a nevyuzivali, aj oni by mali iny postoj k tomu. Opakovane prizvukujem, cest vynimkam!!!!

simca06022011
12. máj 2021

@lienka.7 a na základe čoho letela? Len tak zo srandy určite nie... Porad mi... Tiež chcem niekoho len tak ju koncu mesiaca prepustiť a bdue ma to štát 5 mesiacov odstupného

nafka0483
12. máj 2021

@simca06022011 Casto takto letia v skusobnej dobe, alebo ze im konci doba urcita a nepredlzia im ju, len ludia to pomenuju tak, ze "vyhodili ma". Lebo ak by si uz aj nasli dovod, napr. ze rusenie pracovneho miesta, tak musi byt vypovedna lehota, atd.

Ale uz nic nepises na to, ze si tvrdila, ze nie je urceny sposob akym musi byt tehotenstvo oznamene a ze staci len napisat a potvrdenie dolozit neskor. Tak snad si si uvedomila, ze to bolo mylne tvrdenie.

lienka.7
12. máj 2021

@simca06022011 prepustili ju v ramci skusobnej doby... keby cusala, mohla dalej pracovat.
A zase nehrajme sa tu na to, ze ked chces niekoho vyhodit, nie je to nemozne. Mobing a bossing funguje dokonale, nebudeme si tu snad davat ruzove okuliare. Ak chces, dokazes zamestnanca zdeptat tak, ze odide dobrovolne a ty usetris tych tvojich 5 platov... btw, to je podla coho prosim?

nafka0483
12. máj 2021

@lienka.7 Tak to urobila veru velku chybu... toto urobi vacisna zamestnavatelov, ze skonci PP v skusobnej dobe.

simca06022011
12. máj 2021

@lienka.7 Ber že sú ľudia odolni voči všetkému a nie každý zamestnávateľ má na takéto "veci" žalúdok. Jedna slečna revala v robote denne a výpoveď nedala, musela som jej prehovoriť do duše, proste na to nemala (a nešlo ani o šéfa dokonca, ale klientov a potom všetko.dokopy) a sú aj iné typy, čo si prácu inú nechcú hladat.
No ten odchod bude možno aj 7 platov stat... Ešte čakám co.mi potvrdia z úradu. Ale spolu to bude odchodné, odstupne a vypovedna lehota keď poratas máš to toľko.
A v skúšobnej dobe to je úplne klasika, a pochopiteľne...

lienka.7
12. máj 2021

@nafka0483 ano presne. Zial.
Ja som jej vravela, ze pockaj s tym, mas len 3 tt do konca skusobnej doby, potom to oznam oficialne. Nie, ona sa musela "pochvalit dobrej kolegyni" ze sa im konecne zadarilo... no a "dobra kolegyna" to samozrejme vyslepicila dalej... cize asi tak.

lienka.7
12. máj 2021

@simca06022011 ano, ako su rozni zamestnanci, su ak rozni zamestnavatelia.
Nikoho nehadzem do spolocneho vreca.
Ja ked som v praci oznamovala tehotenstvo, dokonca mi sef pogratuloval. Presne sme sa dohodli, co a ako. Obaja sme povedali svoje predstavy a jednali fer, na rovinu. Samozrejme, vsetko sa moze skomplikovat... to je zivot.
A ano, zalezi aj od povahy prace. Ja pracujem v administrative, ked bolo hocico, mohla som uz vtedy pracovat aj z domu... taktiez pocas MD som nemala problem pomoct, poradit kolegyni co ma zastupovala co a ako, ci uz mail, telefon, alebo som prisla aj osobne v ramci navstevy s malou.
Ano, keby som robila vo wv pri pase, neviem si to predstavit. Ale stojim si za tym, ze kazda ma mysliet predovsetkym na seba. Ked som raz PN, som PN.

miirka123
12. máj 2021

@leka29 nepotrebuješ tehotenskú knižku aby si to v práci oznámila ja som to tiež oznamovala veľmi skoro v práci kvôli tomu že mi bolo veľmi zle a nezvládala som to a dostala som potvrdenie od gynekologicky ze som tehotná ale určite im daj toto potvrdenie aj s protipodpisom že si tehotná aby si bola v chránenej lehote. A tehotenskú knižku nemá právo od teba zamestnávateľ žiadať lebo to je tvoja osobná vec

monka105
13. máj 2021

Si na PN, čo znamená, že si v ochrannej dobe a dať výpoveď ti nemôžu. Vôbec by som si s tým nerobila ťažkú hlavu, máš papier od doktora, nie si povinná do detailu rozoberať, aké máš zdravotné problémy. O dva týždne, po kontrole im oznámiš, že si tehotná a opäť sa na teba vzťahuje zákaz výpovede. Ale ak chceš, potvrdenie od gynekologičky máš a môžeš im to oznámiť aj hneď.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre