4-ročné dieťa chce všetko z obchodu

12. feb 2023

Ahojte, mám taký problém, že rodina konkrétne manžel a svokrovci naučili synčeka 4r že všetko na čo len prstom ukáže v obchode mu kúpia. Či hračky, knižky, alebo sladkosti, proste všetko. Neviem ako to riešiť? Samozrejme nechcem mu všetko kupovať. Preto zvyknem chodiť do obchodu sama keď sa dá a kúpiť len to čo je potrebné potraviny, drogéria, lieky. No príklad keď ideme všetci traja aj s manželom do obchodu, zas malému všetko kúpi. Ja keď idem sama s ním, nekúpim, samozrejme plače čo plače reve na celý obchod. No ja nemám problém nakúpiť aj pri malom keď reve. Ja nemám na to stále mu niečo navyše kúpiť. Manžel nemá rád keď synček plače tak radšej mu kúpi len nech je ticho a neplače. Neviem ako z tohto kruhu von. Darmo ja malého naučím že nekupime navyše nič, keď manžel a svokrovci mu dovolia. Aj som to zratala za mesiac manžel nakúpil mu sladkosti a hračky za 200 eur, čo je podľa mňa moc a kľudne by prežil aj bez toho. Aj manžel si uzná že je to veľa peňazí, no nevie ako prestať s tým kupovanim. Poraďte ako na to

tenerifka
12. feb 2023

no chyba je v manzelovi, komu neni zhrury dano.....co ti povedat?
To je tak strasne primitivne spravanie, a vychovava zo syna dalsieho tvora na svoj sposob.
preplesk manzelovi, pripadne mu najst nejaky kurz na spravnu vychovu dietata

glorikarebeka
12. feb 2023

Chyba je v manželovi nie v dieťati

kabinka11
12. feb 2023

Svokru by som neriešila, nech kúpi, keď si nedá povedať. A co sa týka vás, chodila by som do obchodu bez manžela. Ak by nastala situácia, že by išiel, tak dohoda za akú max sumu malému niečo kúpi. A Boh ho chráň, aby to nedodržal a porušil našu dohodu.

autor
12. feb 2023

Chodím buď sama alebo ja plus malý. Vtedy sa dá. No príklad dnes boli sme v meste na prechádzke a zastavili sa v tescu kúpili rožky a malý hneď hračku chcel, manžel mu kúpil. Svokra často chodí ku nám a chce ísť na nákup, nemá auto ja ju odnesem aj zanesem s nákupom domov. Tiež zakaždým kúpi malému niečo.

basska_b
12. feb 2023

Moje deti uz rozlisuju. Vedia, ktory rodic/stary rodic im co dovoli/kupi... ty si nastav pravidla za seba... Spociatku bude rev na cely obchod, ale casom si zvykne. 4rocny uz dobre rozumie, preco nieco kupovat nebudeme. Mozete si dat dohodu, ze si moze vybrat jednu vec. Alebo mu davaj ulohy, ze kupujeme teraz jablka, daj do vozika papriku atd. Odporucam vyhybat sa ulickam, regalom a stojanom s problemovymi produktami (sladkosti, hracky). Drogeria, zelenina a rozky ho neohuria a ty mozes v klude nakupovat.

liljana
12. feb 2023

Tak ty chod sama nakupovat a ked pojdete traja, pockaj vonku pred obchodom. Ked si ho tak manzel a spol. naucili, nech si ho riesia.

kabinka11
12. feb 2023

@liljana no nieje to až tak, manžel odkrajuje značnú časť z rodinného rozpočtu na hlúposti.

liv1
12. feb 2023

Ak je toto tvoja diskusia, co je podla mna, https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/stvorrocny-syncek-s-manzelom-zameta/ , tak daj muzovi ultimatum. Psycholog, zmena, alebo dovi. Ja neviem ale takto sa predsa neda zit, ze mate diametralny rozdiel v nazore na vychovu a este k tomu muz sa voci tebe nevhodne sprava pred synom.

thereisabear
12. feb 2023

Nech manžel nechodí so synom di obchodu. Ak ste spolu tak vbehni po pečivo a nech ťa počkajú vonku.

mogaa
12. feb 2023

Pokiaľ nie sú starí rodičia s dieťaťom každý deň, tak tam problém nevidím....ak chcú kupovať nech kupujú....väčšina starých rodičov vnúčence rozmazluje a ak s nimi nie sú denne, tak to problém nie je..ale rodičia sú na výchovu, takže treba sa dohodnúť s manželom....kludne by som ho nechala robiť nákupy na dennej báze ale aj s dieťaťom samého.....nech si uvedomí že ako to ide do peňazí a že nie vždy musí dať dieťaťu čo chce, nech si s ním poradí ako vie.........na spôsobe výchovy by sa mali rodičia vedieť zhodnúť, inak to proste bude tak že dieťa bude vždy využívať benevolentnejší prístup u druhého rodiča....lebo teraz sú to nákupy, neskôr to budú hádky lebo jeden dieťaťu niečo zakáže a druhý mu to povolí.....

simsalabim
12. feb 2023

Manzelovi vycisli, kolko dal na blbosti za mesiac / 6 mesiacov / rok a povedz, ze ste za to radsej mohli ist na dovolenku. Alebo sa ho opytaj, ci aj tebe nieco kupi, ked sa rozplaces 🤦‍♀️

reanda
12. feb 2023

zacni si aj ty pri kazdom nakupe kupovat nieco pre seba.. a az nebude na ucty, povedz muzovi, ze si to uvedomujes, ale nevies s tym prestat

autor
12. feb 2023

@reanda Sebe máločo kupujem

drzaopica
12. feb 2023

Dospelí ľudia a tak hlúpi.Za pár rokov čo bude?

elanor
12. feb 2023

dajte maleho postrazit babke, a chodte s muzom na nakup sami. A ked budete prechadzat ulickami, zacni robit teatro ty, ze chces hentooo, a tamtoooo, beeeeee, bleeee, buuuuuu, a kup mi toooooo. Kludne sa aj o zem svacni a pokop nozkami, pohaz ruckami. Ze sa budu ostni pozerat po tebe, ci si ok, neries, mozu ti na hrb vyskocit. To si nevsimaj. Hlavne si pozeraj na toho svojho, ako bude reagovat. Ci aj tebe pokupi vsetky sprostosti, na ktore si si ukazala (podla moznosti co najdrahsie a co najnepotrebnejsie a najnezmyselnejsie), len abysi bola ticho, a zacala sa spravat normalne, alebo sa ta opyta ci si normalna a preco robis taky randal. A ked mu dopne, cos dufam, ze mu dopne, tak sa postav a s vaznou tvarou sa ho opytaj, preco teda kupuje kazdu pi..vinu malemu na ktoru si ukaze prstom, len aby nehucal, miesto toho, aby z vlastneho decka vychoval poriadneho a slusneho cloveka.

mirro
12. feb 2023

@autor kdesi som čítala, že predavačka povedala takémuto dieťaťu, čo revalo a vyvádzalo zato, že chce somariny, že aj ona tak neposlúchala rodičov, až ju tam nechali a odišli. A ona tam už musí zostať pracovať navždy 😄

paciko9
12. feb 2023

My mame pravidlo, ked ideme do obchodu vzdy si moze zobrat jednu vec. Hracky vylucne dostava len na sviatky a vianoce. Aj ked nasi by jej kupili tiez najradsej vsetko, na co si ukaze🙂. Moje dieta,moja vychova tak zacali to respektovat.

tanyan
12. feb 2023

Skúsila si drobcov povedať, že on má doma už dosť hračiek a treba nechať v obchode aj pre ostatné detičky?

sojorez
12. feb 2023

Jednoducha rada, nechodit s manzelom nakupovat. Chod ty so synom a kludne ho nechaj vyvadzat, viacere sme si presli touto vychovou nakupovania a manzel za tu dobu nech povysava a poumyva auto v umyvarke napriklad.

beky223
12. feb 2023

Ešte sa mi páčila jedna rada, ktorú som niekde zachytila a so 4 ročným by to už mohlo fungovať... V obchode nekúpiť takto žiadnu hračku, ale dohodnúť sa, že si ju odfotíte/zapíšete a z tohto zoznamu si následne môže raz za čas (sviatky, Vianoce, podľa uváženia) vybrať a tú kúpite.

andreatytler
12. feb 2023

Ako to ze mate problemy len pri nakupovani? Ak manzel neznasa pocuvat synov plac, tak mu pravdepodobne dovoli vsetko a vsade a tym padom synovi staci len zaplakat a ocko uz hned suhlasi. Takto vychova z neho rozmaznaneho spratka.

euka210
12. feb 2023

4r uz je dost rozumny aby chapal...ano, tak ho naucili...cim skor nech muz berie rozum, lebo vam decko o par rokov bude skakat po hlave.