Ako chránite ročné deti pred slnkom?

bolarazjedna
3. máj 2023

Nie iba na dovolenke....
-znesú na hlave slnečné okuliare? Co ak nie?
-od akej teploty ich natierate krémom na opaľovanie?
- dávate čiapku, dlhý rukáv v každom počasí?
- pri mori aké plavky používate? S UV filtrom? S dlhým rukávom /ochranou nôh? Môžte odporučiť aj konkrétne... Treba aspoň 2 plavky, či stačí 1?
- ako strávite s nimi čas pri mori? V stane-mušli, pod slnečníkom, pod stromami.? Poraďte... Ste s nimi vonku aj v tom najväčšom teple (v tieni), alebo idete doobeda k moru, potom domov a zas cca po 16tej k vode?

Prvé dieťa, tak nemám skúsenosti. Ďakujem.

babulkomale
3. máj 2023

@bolarazjedna nechodila som s takym malym na slnko v case 12.00- 16.00.
Ak spal v kociku, tak samozrejme strecha a tien.
Ale vacsinou spali v tom case v lete doma. Nevyhladavame horucavy.

pribinak
3. máj 2023

Dlhy rukáv v každom počasí? Nieeee

Dám klobucik na hlavu a natieram 50 faktor. Cez najväčšiu horúčavu okolo 12-15.00 hod sme vonku neboli.

tanicka907
3. máj 2023

to nemyslis vazne s tou otazkou od akej teploty natierame... ked ides na hory sa nenatieras?

cookie29
3. máj 2023

Zalezi na tom kde ste, slnecne ziarenie moze byt trochu ine ale cca od 10h30-16h00 sme von nechodili. Maximalne do lesika a podobne.
* Slnecne okuliare - zavisi od dietata
* od akej teploty ich natierate krémom na opaľovanie - co to ma spolocne s teplotou? Moze byt vonku pod markom, pofukovat a 18°C ale spalis sa perfektne, lebo UV ziarenie. Pozri si napriklad v predpovedi pocasia mas stupen UV
* dávate čiapku, dlhý rukáv v každom počasí? - siltovku, klobuk aby bol zakryty aj krk ano. A dlhy/kratky rukav zalezi kam ideme.
* pri mori aké plavky používate? S UV filtrom? S dlhým rukávom /ochranou nôh? Môžte odporučiť aj konkrétne... Treba aspoň 2 plavky, či stačí 1? pouzivam plienku na plavanie, ak dieta nie je odplienkovane. A mam minimalne UV tricko s dlhym rukavom. Niekedy overalik. Ale teda ja pri mori zijem. Nikdy nenechavam nahate, pretoze niet nic horsieho nez zrnko piesku alebo kusok muslicky ci kamienok v intimnych partiach. A tie UV oblecka sa nechavaju aj ked su mokre, to nie su klasicke plavky. Proste dieta len na chvilu zabalim do uteraka.
* ako strávite s nimi čas pri mori? V stane-mušli, pod slnečníkom, pod stromami.? Poraďte... Ste s nimi vonku aj v tom najväčšom teple (v tieni), alebo idete doobeda k moru, potom domov a zas cca po 16tej k vode? - tak to zalezi od povahy a veku dietata. Ja nie som palacinkovy typ = rano sa natiahnes, potom sa otocis a opekas z druhej strany 🙂 skor aktivny. Ked boli deti malicke, par mesiacov, tak sme sli az po 16h. Teraz ideme niekedy rano, uz sme na plazi aj ranajkovali napriklad. Okolo 10-11 domov, na obed, oddychovy cas. Poobede znova na plaz, niekedy tam piknikujeme na veceru. Mam UV stan, deti sa mozu hrat, stavat hrady, mozeme sa hrat s loptou a podobne...

bolarazjedna
autor
3. máj 2023

@tanicka907 no myslím vážne... Tento víkend bolo 21 stupňov a nie, nenatierala som sa, a opalila som sa.

jesenzima
3. máj 2023

@bolarazjedna moje ročné deti chodili v lete iba v plienke, alebo aspoň bez trička, aby im nebolo teplo, nie to ešte dlhý rukáv. Keď isli na slnko, natreli sme spf 30, na hlavu tenkú šiltovku .. okuliare nosili až cca od 2 rokov...

beata_k
3. máj 2023

@bolarazjedna Tak ked si sa ty opalila, tak sa aj dieta opali 🤷🏼‍♀️

jesenzima
3. máj 2023

@bolarazjedna na hory sa proti slnku natieras aj v januári. V meste ti jarné slnko neublíži, ani tvojmu dieťaťu, trochu sa opáliť nie je naskodu 🤔 moji sú hnedú už teraz 😃

nikpa
3. máj 2023

@bolarazjedna ročne dieťa počas najväčšieho tepla okolo obeda spí, vtedy nikdy nechodíme na slnko. Ani doma ani na dovolenke. Inak keď začnú prvé teplejšie lúče, už ich automaticky natieram, napr. tento rok som už deti natierala so SPF 50, boli sme sa bicyklovat, ruky, krk a tvar som im natrela. Cez leto ich komplet natriem pred pobytom vonku. Pri vode natieranie opakujem, vždy majú pokrývku hlavy a našťastie takmer od roka chcú obidvaja nosiť aj slnečné okuliare. A pri mori máme vždy stan taký ten polovičný a miesto na chládku. Väčšinou majú aj biele tričká alebo tie so SPF originál na slnko. Ale na priamom slnku ich nikdy dlho nenechávam, ani vo vode.

anavixy
3. máj 2023

@bolarazjedna vsak o to ide, ze aj ked nie je 28 stupnov, tak aj tak sa mas natriet (ano, aj ty, nie len dieta), pretoze SPF nie je len na to aby si si neopalila, ale hlavne na to aby si nedostala rakovinu koze a teda u nas dospelych aj ako ochrana proti vzniku vrasok, pigmentovych skvrn a podobne… ci zvolis spf 30 alebo 50 zalezi aj od toho ci je leto alebo jar (alebo zima, lebo uv ziarenie prenika aj cez mraky aj ked slnko nepecie) a od casu, aky travite na slnku, ale u deti by som vzdy davala 50ku, ved v tom zas az taky rozdiel nie je… proste dieta natriet vzdy ked travi cas na miestach, ktore nie su kryte - ihrisko, prechadzka, na zahrade, ked ma dlhe rukavy, natries tvar, ked ma kratke, natries aj ruky.
Plavky ja osobne davam s rukavom, k moru by som dala plavkovy overal s dlhym rukavom a kratkymi nohami kludne (najdes ich dnes uz vsade, lindex, hm, sportove obchody), ked maju plavky UPF50, mas o starost menej s natierankm prekrytych casti- inak je vhodne natierat aj pod plavky- plecia natriet aj ked je na nich latka bez uv filtra. Plavky urcite nie len jedny, po kupani dieta vyzleciem a na dalsikrat obliekam suche plavky, nie vzdy tie mokre stihnu vyschnut.. A urcite aj ciapku na kupanie s uv filtrom to je must have.
Inak normalne vonku aspon sirsiu celenku alebo tenku ciapocku, klobuk, siltovku, no kazdopadne najlepsie sa vyhybat priamemu slnku a velkym horucavam (nehrozi len upal ale aj uzeh). A vzdy vela tekutin.
A okuliare zavidia od dietata, ci znesie, vyskusaj kupit na doma nejake hrackarske napr v Pepcu a ked ich bude tolerovat, kup kvalitne, tie pre male deti su vacsinou robene tak aby nepadali z hlavy.

domiklik
3. máj 2023

@bolarazjedna
- malému dávam slnečné okuliare, ak ich neznesie daj šiltovku, legionárku, klobúk
- krémom na opaľovanie natieram od prvých jarných lúčov, pripadne v zime ak ideme na hory
- dlhý rukáv podľa počasia, rúk natieram s spf 50
- pri mori dávam tričko s upf, telo natieram s spf50 (envy pena pre deti) aspoň každé 2 hodiny, legionárska s upf 50, cez obed bud spíme na izbe alebo v kočíku pod stromami, kupeme sa cca do 10:30 max a potom od 15:00... Ročne dieťa nemá čo byt opálene, a už vôbec nie červené ( zhorene).

marazuza
4. máj 2023

Dobrý deň.
Slnečné okuliare sa pri tak malých deťoch neodporúčajú kvôli vývinu oka. Stmavený obraz okuliarí môže narúšať prirodzené zrakové vnímanie. Ak by ste o nich aj tak stáli, kupujte len od certifikovaných výrobcov s menej tmavými sklami podľa odporúčanej normy pre daný vek.
Pri natieraní si môžete pomôcť zistením aktuálnej úrovne UV vo vašej oblasti.
Ja osobne by som na kúpanie, rovnako ako už bolo spomenuté, použila UV 50 oblečenie. Alebo aspoň plavky a dlhým rukávom. Mimo vody odporúčam dlhý rukáv z prírodných priedušných materiálov ako ľan, bavlna (mušelín je výborný). Ak sa pozrieme napr. na beduinov, žijú v horúcich nehostinných podmienkach a sú celý naobliekaní. Odev nás pred slnkom chráni najlepšie.
Ideálne vyhýbať sa slnku v čase 11-15. Malé deti, ale aj dospelý najlepšie, nie na priamom slnku celý deň. Preto aspoň klobúk dieťaťu alebo šatku určite. Netreba inak zabúdať, že aj UVA žiarenie (ktoré je prítomné aj cez mraky a keď je zatiahnuté, spôsobuje starnutie kože, teda ju z dlhodobého hľadiska poškodzuje.