Ako naučiť dieťa spať celú noc bez dudla či bez mlieka?

sesijane
15. apr 2013

ahojte mamicky, mam problem, moj syn je "zavyslak" na dudli, najprv to nebolo take hrozne, ale ked som zacala s tym ze ho chcem odučit, tak zacal protestovat a viac a viac dudlat, nikde sa bez neho nepohne, cez den nevie ani spat bez neho, a ked som skusala mu ho zobrat a ukazat ze nie je, reval a reval a revaaaaaaaaaaaaaal, ma velku vydrz, vzdy som podlahla a dala mu ho a hned v tom momente zaspal, to iste je aj v noci, vela krat sa budi, mam pocit ze len zo zvyku, ked mu vypadne dudel, niekedy mlieko ani nechce, ale celu noc prespal iba raz a to ma uz 18mesiacov, prosiiiiiim dajte mi recept na dobry spanok a oducenie dudla, dakujem za kazdu uzitocnu radu 🙂

sisaha
15. apr 2013

@sesijane tvoje dieta ma IBA 18 mesiacov... Nechces, aby si uz na seba sam zarabal? Boze zeny, kam sa ponahlate.. Ak ho potrebuje, tak mu ho este nechaj.., ved do 18-tky ti ho dudlat nebude

kattrin5
15. apr 2013

To vies ako si clovek nauci tak ma🙂 ved nebudu tie nase deti babatka cely zivot🙂 a jedine co mozes asi urobit je nechat ho vrestat a dudel mu proste nedat..po tyzdni si zvykne

zuuzka
15. apr 2013

@sesijane A preco ho chces oducit od dudla? Nas maly tiez dudle, ale postupne mu cez den zacal prekazat a tak ho ma len ked spi. Vobec to neriesim, nezda sa mi to ako nieco, co by bolo potrebne nasilu riesit. Asi som ti neporadila, ale myslim, ze je to nieco, cim sa nemusis stresovat a snazit sa zmenit.

sesijane
autor
15. apr 2013

@zuuzka a kolko ma tvoj maly?

zuuzka
15. apr 2013

@sesijane 14 mesiacov, ale ak bude dudkat aj v 20 urcite mu ho necham 😉 Neboj, to sa samo poriesi, bude postupne viac ukecanejsi a cez den mu bude dudka prekazat, tak ju bude mat len na noc a raz ju zahodi uplne. Ja by som ho netrapila vyplakanim, ved to nie je nic dolezite.

uglybetty1234
15. apr 2013

@sesijane ahoj , ja mám synčeka, ktorý má 2 roky a pred mesiacom sa sám rozhodol, že sa dudky vzdá. tiež bol závislák od malička. po určitom čase sme mu ho dávali iba na spanie a v priebehu času, keď bol hore ho nemal. Trošku to trvalo kým is zvykol, ale zvykol si. NO k hlavnému bodu, raz večer mal ísť spinkať, ale bol taký nejaký, že nechcel ani čajík, ani mliečko ani nič.. a ANI dudu, tak sme mu ho nedali a po 10 minutach sme vosli do izby a on spinkal, odvtedy sme slovo DUDU pred nim ani nespomenuli, ked s tym prisiel on sam, tak sme mu len povedali, ze si ho nechcel, tak siel k detickam, ktore ho este potrebuju. A odvtedy ho uz nema. Ja sama som ho drzala este asi tyzden v sufliku kdyby neco. Bol aj trosku chory, ale nedali sme mu ho a dobre sme urobili . Odvtedy je bez dudky.
Nemyslim si, ze je spravne na deti tlacit, ved nech si ho nechaju, raz pride cas, ked sa sami rozhodnu, ze ho nechcu a nebudu sa trapit ani oni a ani vy.

mia.k
15. apr 2013

@sesijane môj syn bol tiež závislák na dudke a kým bol malinký,tak sa s tým nedalo moc robiť,lebo to jednoducho potreboval a takému malému dieťaťu to nevysvetlíš, že prečo mu nechceš dať dudu. Tak sme si počkali,kým bol väčší a chápavejší a keď mal 2,5 roka,tak mu to manžel vysvetlil, že prečo mu berie dudu a bolo vybavené.

sesijane
autor
15. apr 2013

A co spanie?spinkaval Vám celu noc aj bez dudy? Lebo môj aj keď ma dudku tak sa budí minimálne 2x za noc,každý mi hovorí chlapci sú takí,ale nie je to len zvykom?neda sa to nejak zmeniť?naucit?

sisaha
15. apr 2013

@sesijane mojaj dcera sa oducila sama v 38 mesiacoch..A spi rovnako (ne)kvalitne ako ked ju mala... Spanok totiz dosť ovplyvnuju zažitky, sny..S tym asi vela neurobis..

uglybetty1234
15. apr 2013

synček spí celú noc až do rána. Samozrejme sú noci, keď sa zobudí aj s plačom, alebo niečo rozpráva, ale to nie je z dôvodu odllúčenia od dudky. To bolo aj predtým.

katieg85
15. apr 2013

@sesijane presne ako naucis tak mas.pre mna dudel znamena ze ho ma mat dieta iba ked ide spat a ne cez den.mam 3 deti ale vsetky od mala ho mali iba na spanok a ne na celodenne dudlanie.a ked uz chces oducit,a si povies len tak ze mu ho nedas a povies mu to ze duda uz neni,tak dieta vie ze klames preto stale reve a chce ho spet.az raz sme sli od svokry a zabudli sme tam cumel,ked ho mala pitala tak sme jej to vysvetlili ze sme ju tam zabudli a ona to pochopila a vobec ani nerevala,hoci som mala doma nahradnu tak som jej ju nedala.to iste som potom zopakovala i pri synovi a tiez zabralo,vobec nereval,mali 2 roky vtedy.tak isto to zrobim aj z 3 dietatom.musis mu zahrat dajaky dej ze tomu uveri a revat nebude.

anjelicek26
15. apr 2013

@sesijane - fakt je to este drobec, nechaj mu ten dudel, nechaj to mlieko, na vsetko mate este casu.. my sme sa mlieka i zbavili az v 2,5 roku a palcek si cuca dodnes... ale spi celu noc u seba v izbe bez pipnutia väcsinou 🙂 Nic sme nesilili...

ivetkabab
15. apr 2013

@sesijane Ahojky.Do 3 rokov deti mozu mat dudel.Moja Dr.povedala,z lepsie dudlik ako prst.Z prstov su kryve zubky...neboj,ved ho nebude mat do 18 rokov.Neries to.aj oj iba s dudlom spinka a ma 17 mesiacov

andrejka1974
15. apr 2013

v 18 mesiacoch naco, vsak sam ho casom vypluje, on ti to teraz bude robit z trucu, nechaj mu ho bude pekne spinkat 🙂 🙂 🙂 moja sice cumel nema, ale za to ma prstiky a je spokojna 🙂 🙂 🙂 a co jej mam viazat teraz prsty , aby si ich necumlala, ona sa upokoji a potom si ho vyberie, starsie deti mali cumel a odnaucili sa same 🙂 🙂 🙂 🙂

diana_81
15. apr 2013

@sesijane

My dudku nemame vobec, tak sa k nej neviem vyjadrit, ale suhlasim s babami co pisu, ze na to treba ist s citom. Ano, mozes mu ju vziat a skratka ho nevhat tyzden vyrevat a zabudne, ale on na nu ma istu vazbu, je to jeho upokojovadlo, barlicka. Ako pre dojcene deti dojcenie. Vzda sa lahsie ked bude pripraveny, treba spravny cas a hlavne nebojovat spolu o nu, inak sa brani este viac.

K spanku - ja som postupom casu dospela k nazoru, ze deti sa nebudia "zo zvyku". Oni sa skratka (vacsina z deti) v noci budia, maju take spankove cykly, spracuvaju zazitky, rastu im zubky atd. Rozdiel je v tom, co s nimi v noci na to aby opat zaspali robis. U nas spi mala s nami, a ked sa zobudi citi ze sme tam a vsetko je ok a spi dalej. Cize miera narusenia spanku celej rodiny je minimalna (manzel ani netusi, ze sa budi 🙂 ja samozrejme hej). Neviem si predstavit ako ju od toho budenia oducit? Ved ona to nerobi naschval. Nenastavi si budik, ze to by bola zabava, budem v noci robit bordel 🙂 Mozes ju (ho) nechat vyrevat a zlomit a ona sa bude budit nadalej, len uz nebude mat odvahu pipnut a privolat mamu lebo mama dala najavo, ze si moze trhnut, aj tak nepride. Cize jedina pomoc je asi najst sposob aby v noci zaspal Tvoj syn znova co najjednoduchsie, ale zabranit tomu sa da tazko. Ak dudel spolahlivo funguje tak by som zatial nebojovala. Sam z toho raz vyrastie. Ja sa snazim to prijat. Moja mala ma 17 mesiacov a viem, ze este dlho sa zrejme budit bude... Ach jaj 🙂

cecil36
16. apr 2013

Dudel by som nechala, to poriesis ked ti bude rozumiet a pekne budete moc nechat dudel "inemu babätku", zajacovi, ujovi smetiarovi.... Flasku by som v noci zrusila. 18 mesacne dieta uz v noci nepotrebuje jest a aj zaludok a cele travenie si musi oddychnut. Ak dat len vodicku alebo nesladeny cajik.

ela_79
16. apr 2013

U nas sa dudel skusal na 1000x a pravdu povediac ovela tvrdsie a narocnejsie to bolo dohovaranim a postupnym odnaucanim. cely den bez neho vydrzala ale len co zbadala dieta s cumlom tak hned bolo zle .... Ked mala cez dva roky zubar nam povedal ze ma mala predkus a tak manzel razne zakrocil. Naozaj razne - cumel nakorenil. Mala si chvilku poplakala ale vecer si ho zas pytala. Tak nakorenil znova ( ani nechcem vediet cim) a odvtedy je dudel fuj lebo pali. Sama ho odmieta a dodnes detom vysvetluje ze to pali, nech ho daju prec.

ela_79
16. apr 2013

@ivetkabab ja som si tiez myslela ze do 3 rokov ok. Mala bola poriadny zavislak. Kvoli skolke a reci sme to od dvoch rokov obmadzovali cez den ( teda ked uz nikto nemal a nemala komu vziat tak sme jej ho rano jednoducho nedali a nespomenula si nanho) ale doma to bolo narocnejsie ... Lenze ked mala 2,5 roka tak zubar sa az zdesill aky predkus ( chrup v peknom obluku ale predkus neskutocny a to mala ortodonticky cumel). Ako sme ju odnaucili tak sa do polroka ten predkus upravil do normalu.
Keby si namiesto cumla pchala do ust prst takvolim radsej cumel.

ivetkabab
16. apr 2013

@ela_79 no to ma mrzi.Moj maly je zavislak tiez,ale cez den davame len ked ide spinkat uz.Nejako to same doslo teraz.ed bola dcera malinka,okolo 2 rkov-boli sme u babky v Starej Lubochni.Isi sme cez den okolo potoka a zahdili sme DUDUSKU,ze je uz skareda.Okolo 22 som zvonila na dedin z domu do domu a prosila ludi ci nemaju nejaky dudlik.To bol taky plac hahaahhaah.No kazde dieta je ine

lemurko
16. apr 2013

Moj maly ma teraz 20 mesiacov, od mala nespal, ked sa kojil, tak snad celu noc, potom flasku aj 3x za noc.... A zrazu z nicoho nic. Spi. Normalne ho ulozime a do rana spi. Bez flasky, bezo mna. Asi na to musi dieta dozriet.

A dudel sme nemali nikdy - nechcel ziadny, ked bol mensi a nedalo sa ho nijako ukludnit, tak som zavidela ostatnym maminkam, ze daju dudlik a dietatko zaspinka, alebo aspon prestane plakat. Ale zase o to to mame teraz jednoduchsie, lebo nemusime oducat.

simca06022011
16. apr 2013

moja mala je zavislacka ale zacalo to az po 1,5roku, predtym vobec netrvala na dudli... lutujem ze som ho uz vtedy nevyhodila.... teraz je to priserne, v noci ju pocujeme ako smatra po postielke a hlada dudel... jednoznacne, ked budeme mat doma trosku kludnejsie, tak dudel ide do kosa a necham ju vyrevat.. cez den ho zacala vyhladavat az v poslednej dobe, a to si dokaze dupat nohou aj pol hodinu ze chce dudel...

vyskusam to korenie 🙂)) urcite... viac ho do ust neda :P verim tomu, ze k zavislosti jej pomohol ocko s "dudlom v mediku", alebo dzusiku.. to ked vidim tak sa mi noz vo vrecku otvara 🙂))

anny1984
16. apr 2013

Presne ako píše Kattrin5 to je aj môj názor. Môj synček od narodenia nechcel cumeľ a doteraz ho vypľúva keď mu ho skúšam dávať, keďže sa už tlačia zúbky. No to už nevrátiš späť, ak je na ňom "závislý". Ja by som ho nechala ešte tak a riešila to v 2. roku - radikálne najskôr. Mne tiež moja mama vzala cumeľ, bol už rozžutý a nový som jednoducho odmietla, takže som sa prakticky odučila sama. 😀 A môj malý prespí celú noc od cca 3. mesiaca, naučil sa to sám 🙂

ela_79
16. apr 2013

@ivetkabab to sme mali aj my take ked sme jej vzali, alebo vymyslali nejaku blbost kam to zmizlo ... v skolke problem nebol ked uz nikto nemal ale doma ano ....ale akonahle jej to muz okorenil a sa jej zprotivila tak sme nic hrat nemuseli, bol klud ... naozaj zo dna na den ...

zrka
18. apr 2013

ahoj, necitala som vsetky prispevky, ale my sme tym presli asi pred 2 tyzdnami. Moj ma 22 mes a dudel sme mali na spanie a obcas aj cez den aby sa upokojil, ked uz nevedel co by vyviedol od dobroty. Ale mali sme len jeden. Pred 2 tyzdnami ho niekde doma zapatrosil. Videl, ze som ho skoro 3/4 hodinu hladala po celom byte, ale nenasla som. Bolo to zrovna na noc. Tak prvu noc ked zaspaval, tak sa pytal na dudu, ale hovorim mu ze si ju stratil, zajtra pohladame. Akoby to chapal a nejako sa upokojil, iba chvilku plakal lutostivo. Viac som mu ten dudel nedala, aj ked som ho este v noci nasla - vo vankusi zakutrany. V tu noc prespal hadam najlepsie. jedine co mi vadilo, boli tie mlaskave zvuky, akoby dudlal ale naprazdno 😀 . Potom aj ked sa postavil tak grgal - ten prehltnuty vzduch 😀 . Na dudu si spomenul, aj na druhy den, aj na treti, aj na stvrty, aj na obed ked siel spat. Najhorsi bol asi 3 den po, ale ani to nebolo nic strasne. Teraz sa budi iba raz v noci na flasu mlieka - to tiez netusim ako odnaucit, ale ani mi to moc nevadi, lebo odkedy je bez toho dudla, tak sa len raz zobudi na to mlieko a spi az do rana. Nam to urcite pomohlo co sa tyka lepsieho spanku v noci. Akurat skor mi chyba dudel cez den, ked by som ho potrebovala nejako upokojit, ale uz sa neda....neurobila by som taku chybu, ze by som tu dudku mu vratila spät. myslim si, cim je dieta starsie, tym tazsie pre to male oducat ci uz od dudla, prsnika, mlieka nocneho...cisto iba moja skusenost a moj nazor.

radlenka
4. máj 2013

ahoj. náš malý dudlal na 99% iba pri spaní, dokonca, keď bol úplne malý, tak som mala pripravené na nočnom stolíku 2 náhradné dudlíky, keby mu vypadol z pusy, aby som ho v noci nehľadala. Keď bol starší, potreboval dudlík už len na zaspanie.
Ale keď mal tak dva roky a tri mesiace a dudlík rozkusal, povedala som mu, že mu kúpim nový, ale ten už bude naozaj posledný, pretože je už veľký chlapček. A keď rozkusal aj ten (mal také kusacie obdobie na všetko), tak jednoducho chodieval spinkať už len s torzom, kým si neuvedomil sám, že ho vlastne vôbec nepotrebuje a prestal ho pýtať. U nás je to často o tom naviesť ho na myšlienku, že tvoje rozhodnutie je vlastne jeho rozhodnutie.

tomastata
4. máj 2013

našej dcere sme ho dali rozstrihat, potom sme samozrejme ešte jeden kupili,a ked bola chora tak sme jej nahovorili že to ma z toho cumla a ked ho bude mat tak ju bude stale bruško boliet,a kedže je dost citliva na seba,tak uz ho nechcela a každemu hovorila ze ju bude boliet bruško keby si ho dala. Tak uz je mesiac a pol pokoj. 😲

sesijane
autor
7. máj 2013

to je vsetko pekne dievcata a viem ze netreba nic siliť, ale jeho zavislost sa vyhrotila až natolko že z tych slin a dudlania ma az lišaje po celych perach, a teraz co???? snazila som sa mu to nejak vysvetlit, zobrat na silu, vzdy vyhral ked ma od placu chytila az migrena :( neviem co s tym. ale potrebujem to riesit, tie pery sa mi vobec nepacia, a bojim sa ze sa mu tam spravia chrasty a potom jazvy

radlenka
7. máj 2013

@sesijane Tak to je už iné kafe ... myslím, že by som to riešila aj s pediatričkou, teda tie lišaje, možno by na to aj dala nejaký dobrý liek, ale chuťovo hnusný a jednoducho by som to môjmu drobčekovi prízvukovala, že mu to musím dávať, pretože dudlá a má boliestky na puse. Mimochodom, tie boliestky ho nebolia? Veď to musí štípať, alebo čo ...

sesijane
autor
7. máj 2013

Tiež si myslim najmenej steklit ked to ma stále suché ☹ ale ked on je trdielko este to nechápe a nechce aby som sa ho tam ani dotkla aj ked mu to chcem nakremovat ☹

katieg85
8. máj 2013

@sesijane teraz moja segra oducala malu od dudla ma 1.j9 rokov.na dvore mame kozy tak sme dali dudu do vedra koze.a potom ju skryli.este mala ju dala koze.ked prisiel vecer tak ju pitala.segra na dudel dala med a peper a dala malej ze koza taku vratila.mala nanu kukala a hovori fuuuj ,ze taku nechce a dala ju do putka.tak sa ukludnila a spala z plienkou.na druhy den zas pitala zas jej ju ukazala a zas mala ze ju nechce.ukazovala jej tu dudu asi 4 dni a mala uz aj nato zabudala a uz je bez nej.daco mu zahraj a uvidis ze to zabere.