Jedináčik - výhody a nevýhody

30. nov 2020

Ake su vyhody mat 1 dieta oproti viacerym... napise vsetky vyhody nevyhody🙄

zdencaaaa
30. nov 2020

Neviem ci by som sa pri pocte detoch rozhodovala ci je to vyhoda alebo nie. My mame len dcerku a bude jedinacik ale vyhody a nevyhody by som neriesila

nelca84
30. nov 2020

my máme len syna a myslím, že je takto spokojný, nikdy neprejavil záujem o súrodenca a nám to tiež takto vyhovuje

zuzuliennka1
30. nov 2020

takych diskusii je tu uz habadej, a je to kazdeho osobna vec, preco jedinacika chce mat, resp. preco nie, tak isto, ako sa niekto rozhodne pre dve alebo aj sedem deti

tristanka
30. nov 2020

Ja vidím výhodu najmä v tom, že sa mu vieš naplno venovať. Nemám jedináčika, mám dievča a chlapca, niekedy by som chcela napr. s dcérou (6r) niečo robiť ale musíme sa zatiaľ prispôsobovať mladšiemu (3r) ktorého to nebaví alebo to ešte nevie (tvorenie, maľovanie, pečenie...) a na naše aktivity máme vyhradený len čas keď manžel nieje v práci a venuje sa synovi. Tých nevýhod je tam ale viac. Najmä pre dieťa.

littlefiona
30. nov 2020

Tiež si myslím, že dnes je normálne mať jedináčika, i keď ja osobne nie som zastánca single dieťaťa, a ak mi to zdravotný stav v teraz už vyššom veku dovolí budem mať dve za sebou. Ja sama som z troch súrodencov.

marsmykkok
30. nov 2020

No určite to, že ked je mladší súrodenec tak pokým je malý, tak staršie dieťa ide trocha do úzadia, lebo jednoducho starostlivosť o dojča je náročná časovo. Nevýhoda hlavne v dospelosti, rodičia tu večne nebudú a jedináčik ostane sám z pôvodnej najbližšej rodiny.

simca06022011
30. nov 2020

Ja mam jedinacika a nevyhodu vidim prave v tom, ze nema surodenca. V podstate je sama. Da sa to riesit kamaratmi, kruzkami.. ael to je to v detskom veku nieco uplne ine. Predpokladam, ze ako 14rocnej jej to ani nepride, ze je sama... Ale teraz to aj ona pocituje. Ostatnych kamosov co su po 2 a viac kusoch ledva vidime, cez koronu sa prehraju, pozabavaju nejak doma vsetci. Aj doma je veselsie ked je ludi viac (my sme boli doma 3 deti, polovicka jedinacik.. u nas to zilo, kym u nich to je take o nicom, vsetko sa tocilo len okolo neho a to si odniesol aj do dospelosti).
Vyhoda.. no isto je homeschooling jedneho dietata lahsi ako viacerych a vo viacerych rocnikoch :DD rovnako rozvazat viac deti po kruzkoch.. ale to su detaily :D akurat som dnes lamentovala ze si asi nejake este adoptujem :D to je taka nuda doma, ticho :D
Ale zase su ludia ktorych to moze vyhovovat...

littlefiona
30. nov 2020

Tie plusy najmä vidím v tom, že dieťa sa vie viac deliť, prispôsobovať a spolupracovať, ak má súrodencov. To či budú vedieť vychádzať v dospelosti, je najmä o výchove, nás k tomu rodičia viedli a vzťahy máme výborné napriek tomu, že sme úplne rozdielni.

h2
30. nov 2020

Keďže mám len jedného, neviem to posúdiť, lebo som nezažila, aké to je, mať viac detí.

hederamonstera
30. nov 2020

Ja este nemam deti ale urcite chcem len 1 a mozno 2. s vacsim casovym rozdielom - chcem sa naplno venovat tomu 1 dietatu..
Dalsia vyhoda su financie. Jedno dieta je dost drahe, nie to viac 🙂 (hovorim o vyssom veku, nie o batolati)

deti95060810
30. nov 2020

syn bol roky jedináčik... mohla som sa mu venovať od rána do večera. Jemu len jemu a ešte raz len jemu.... Po dlhom čase pribudli ešte ďalšie deti a tam už toho času nemám aby som sa mohla každému tak venovať ako kedysi synovi.... Ale zas máme veselšie...😉 Deti sa štuchajú sú rôzne povahy raz dva sa naháňajú pre každú blbosť...Aj v čase corony im veru nechýba spoločnosť zo školy...😉

tilko
30. nov 2020

Môj syn bol 9 rokov aj 4 mesiace len sám...venovala som sa mu naplno, nič mu nechýbalo, dbala som ale na to aby bol aj samostatný, aby doma pomáhal a tiež si ho užili babka s dedkom a môj brat so ženou (kým nemali deti a aj keď sa im narodil synček, to mal ten môj 7 rokov)...ďalšie dieťa v pláne nebolo a ani sa mi nesnívalo, že by to malo byť inak 😀
ale už dva roky máme aj dcérku a veru....nemenila by som...
ten vekový rozdiel je úplne ideálny (pre nás)
mám čas aj na jedného aj na druhého
a keďže je náš chalanisko rozumný aj zodpovedný (dúfam, že ho to neopustí 😀) zájde sám do školy aj späť, či do zušky alebo súboru, von tiež už lieta s kamarátmi bez mamky za zadkom, dokáže vybaviť veci na pošte či menší bežný nákup, dokonca bez problémov vie ostať doma sám...mladšieho súrodenca mu na krk ale nevešiam...tohto zástanca nie som, ak sa chce s malou pohrať, nech sa pohrá, ale strážiť nasilu mu ju nedávam...
niekedy je mi aj ľúto, že ma už tak nepotrebuje 😂 ale na druhej strane mi aj dosť pomáha...
ale ak niečo treba osobitne riešiť s jedným či druhým, tak mám aj výhodu babky a dedka (tato cez týždeň chodí domov až po 17tej, takže je viac menej všetko na mne)

asia83
30. nov 2020

Tí, čo majú jedináčika, vám tu budú kvetnato vykresľovať, aké je to super a pohodlné (pre nich) mať iba jedno dieťa, ich dieťaťu to nevadí, ale že vôbec (prečo by aj, nemusí sa deliť a rodičia pozornosť iba na ňom). To, že vychovávajú sebca, ich nezaujíma. Nepoznám jediného jedináčika, ktorý by nechcel súrodenca. No a tí, čo majú detí viac, sa tu budú rozplývať, aké je to super, hrajú sa spolu deti, majú jeden druhého, tretieho, nezostanú samy. Pre mňa nepochopená tretia skupina, ktorí majú detí viac a sťažujú sa na to. Tak si vyberte. Nič lepšie som nemohla urobiť, ako mať druhé dieťa. Je to iné, lepšie, v každom ohľade.

lamar11
30. nov 2020

@asia83 Debiliny pises,poznám egocentrickych ľudí a boli z viacpocetnej rodiny,a mala som kamosku jedináčika,a vždy keď som to potrebovala tak mi pomohla. Negatívne rysy človeka nie su dane tým kolko deti majú ich rodičia..

maja170
30. nov 2020

Ja som vyrástala ako jedináčik.Nikdy som nemala o nič viac ako mali ostatné deti. Rodičia ma nerozmaznávali,práve naopak mala som prísnu výchovu.
Teraz mi surodenci veľmi chýbajú,nemám žiadnu rodinu,mám už iba mamku,ak sa pominie aj ona zostanem úplne bez rodiny z mojej strany. Otec mi na jar zomrel,všetky vybavovačky okolo pohrebu boli iba na mne.Ak sú viacerí súrodenci tak sa povinosti podelia. S mamkou treba chodiť k lekárovi. Ja chodím do práce,nemôžem stále s ňou chodiť,musím prosiť jej súrodencov aby s ňou zbehli.Vtedy sa cítim ako krkavčia dcéra.

syslik81
30. nov 2020

ja ma len jednu . a ako sama vravi je spokojna .. ale nevyhoda je nar teraz ked bo lock down nemala sa s kym hrat ,, nijeje velmi samostatna a je viac naviazanea na mna ..ale je i rozumna ... ale to je podla mna vsetko oo povahe .. u nas komplikovanejsie aj to ze som len ja a mala ziaden otec babky dedkovia etc a byvame v zahranici .. takze sa spoliehame jedna na druhu .. rozhodne si doma nevychovavam sobca... kazdy ma tolko deti na kolko sa citi .. a niektory rodicia zial nevedia poriadne vychovat ani jedno nieto este viac .. ja by som este jedno braala ale uz mat nemozem takze som rada aspon za jednu ..

nevludna
30. nov 2020

No urcite rodicia viacerych deti verejne nepriznaju, ze to lutuju (ak to lutuju) a ostali by pri jednom (alebo ziadnom😄) ;)
podla mna je najhorsie a psycho mat deti hned po sebe, chudak starsi surodenci, v tom case kedy najviac potrebuju pozornost rodicov sa o nu musia delit s dalsim dietatom- toto je podla mna urcite horsie ako ked je niekto jedinacik a nemusi to znamenat, ze sa budu milovat a aj spolu hrat, ked budu starsi. Jedinacik si najde kamosov tiez, takze sam nebude (ja som tak vyrastala a nikdy mi surodenec nechybal). Ale to je moj nazor.
Ale to ci mat jedno alebo 10 deti, to uz si musi kazdy rozhodnut. Vsetko ma pre aj proti.

nnnuuunnn
30. nov 2020

Myslim, ze pre rodica je to vyhoda, má menej starosti a vydavkov, ale pre dieta to az taka vyhoda nie je, hlavne v detstve. Ovplyvni to aj vlastnosti cloveka, nie v zlom, ale bude ho to formovat, ako aj druhorodeneho a tretorodeneho, ci stredneho, kazdy ma vlastnosti aj podla poradia narodenia. Ja si skor myslim, ze deti mame tolko kolko nam okolnosti dovolia... ci uz to bude vek, vhodny partner, nase ocakavania od zivota.. a ani jedna z tych volieb poctu deti nie je spravna ani nespravna. Proste to tak pre nieco je. Ty sa spytuj seba ci chces a mozes mat dalsie, ci Ti jedno staci, alebo co chces pre svoje dieta. Jedno bude na tom zrejme financne lepsie, dve vsak budu mat niekoho vedla seba, jasne nebavit sa spolu tiež môžu.

emmanovot
30. nov 2020

Ja som jedináčik a z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že to nie je vôbec dobré 😒 v mladom veku ešte ako tak to bolo OK, všetko som mala kvázi sama pre seba, ale teraz v dospelosti mi chýba brat/sestra a nechcela by som to isté pre svoje deti. Je to starosť pre rodičov, ale myslím si, že pre dieta to je len prínos, ktorý skôr alebo neskôr určite ocení

eriksonka1234
30. nov 2020

Každý ti tu napíše výhody a nevýhody v jednotlivej fáze života. Ja píšem za seba, keď som mala len syna, vyhovovalo mi to tak. Nevedela som si predstaviť rovnako milovať druhé dieťa, deliť svoju pozornosť... Potom som si spomenula na slová mojej nebohej svokry, ktorá bola jedináčik... Jediný ozajstný dar pre nášho syna bude, dat mu súrodenca. Ona veľmi ľutovala, že nemala okrem rodičov nikoho. Zomrela ako 46 ročná a jej rodičia zostali utrapení. A keď sa nám narodila dcéra, vedela som, že to bolo to najspravnejsie rozhodnutie v mojom živote.

ellemell
30. nov 2020

To je všetko uhol pohľadu, ale napríklad ja si neviem predstaviť žeby som bola jedináčik, žeby som sa nemala na koho obrátiť, súrodenci proste vždy pri sebe stoja, aspoň teda my sme tak vychovávaní. Takže ani naša Danielka nebude jedináčik 🙂

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
heleninamama
1. dec 2020

Nedávno som do takejto témy prispievala, tak to skrátim - na fakte, že nemám súrodencov som za vyše 40 rokov svojho života nenašla jedinú nevýhodu.

sense
1. dec 2020

Ja mam dvoch bratov , som prostredne dieta a vzdy a chcela som byt jedinacik....doteraz mam s bratmi len velmi vlazne vztahy....

zuzuliennka1
1. dec 2020

neda sa zovseobecnit, ze jedinacik ostane navzdy sam a pominu sa rodicia a nebude mat nikoho - ved sa v istom veku vyda/ozeni a bude mat sirsiu rodinu - svagrov, svagrine,...
tak isto sa neda zovseobecnit, ze clovek so surodencom/surodencami sa bude mat na koho obratit - mam kamosa, mal brata, zahynul pri nehode, ostal vo veku 21r jedinacik...resp. sa surodenci vedia aj na smrt pohadat, odstahuju sa zit do zahranicia,... atd....
vsetko zavisi od povahy dietata - neda sa ani povedat, podobny nezmysel ako pisala asia, ze jedinacik je vzdy rozmaznany, poznam 3 jedinacikov, ani na jedneho by si to nepovedala...
no a v neposlednom rade veelmi zavisi aj od toho, ci je jedinacik muz alebo zena.... xy premennych, neda sa to zovseobecnit, a napisat, ze je sebecke od rodicov mat len jedno - co ak sa na to proste tak citia? je to stale menej sebecke ako nemat ziadne...
a matky co maju 6-7deti? niekto si povie, ze to je uzasne delit starostlivost medzi tolkych, narocne ale krasne, a niekto iny na tu istu rodinu povie, ze je to nezodpovedne.....
kazdy sa rozhodne podla svojho najlepsieho svedomia a vsetko zavisi jedine od povahy dietata a vychovy 💜

hederamonstera
1. dec 2020

@zuzuliennka1 menej sebecke ako nemat ziadne? podla mna nie je nic viac sebeckejsie ako mat deti :D

zuzuliennka1
1. dec 2020

@hederamonstera a to som kde napisala? 😂 hlavne ze ty nemas este ani jedno 😂 a preco je sebecke mat deti? to by ma strasne zaujimalo

hederamonstera
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hederamonstera
2. dec 2020

@zuzuliennka1 tak si precitaj co si teda napisala..vsak som to skopirovala z tvojho textu 🙂
a co to s tym ma, ze ja nemam ani jedno?
Hovorim, ze je urcite sebeckejsie mat deti ako ich nemat ;) lebo dieta si clovek urobi lebo ON chce a nie, ze nejake dieta sa pyta na svet...ON chce ucit a vychovavat, ON si chce zvysovat ego, tym ako si spravi zavisleho cloveka na sebe, ON si poistuje svoj zivot, aby sa o nho niekto postaral, ON chce nieco zmysluplne v zivote...
Tym, ze niekto nechce deti, tak nikoho tym neovplyvnuje - ziadnu hypoteticku dusu dietata vo vesmire/nebi/kdekolvek podla viery cloveka. Proste je to rozhodnutie.

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz