Knižka Každé dieťa sa môže naučiť spať. Poradíte?

vanesa777
24. feb 2015

Ahoj maminy,
prosím o radu. Skúšam 10 mesačnú dcérku naučiť spať bez prska podľa knižky Každé dieťa sa môže naučiť spať. Nakojkáme sa a ja ju uložím do postieľky o 11:00 hod. Malá sa však začne hrať napriek tomu, že padá od únavy. Idem ju pozrieť po 3, 5, 7, .. minútach, ak sa už nehrá tak plače. Tak uplynie celá hodina :(. Podľa knižky ju mám po hodine zobrať a fungovať s ňou, akoby bola vyspinkaná a ustlať ju zase až na ďalšie spanie. To bolo dnes o 14:00 hod. Pred spánkom sme sa zase kojkali, takže od únavy zaspala zase len na prsku. Viem, že keď to s ňou budem nacvičovať zase zajtra, v postieľke bude vystrájať a ustelie sa pri najbližšom kojení. Nechcem si predstaviť, čo bude, až toto začneme nacvičovať pred večerným spaním. Myslíte, že sa to poddá a malá pochopí, čo od nej o tej 11:00 chcem ? Ako oddeliť kojenie od spánku keď sa stále ustelie na tom prsku ? V noci sa budíme 3-4 krát a bez prska to nejde :(
Ďakujem za každú radu 🙂

culia1
24. feb 2015

hmmmmm.... ja mam dve deti, obe som v 10 mesiacoch cez den uz nekojila. Druhe ma prave teraz 10 mesiacov, cez den len pevna strava, na noc ho nakojim a prave v piatok som sa odstahovala do vedlajsej izby a v noci je tatino s krpcom, aby pochopil, ze v noci sa nepapa. takto zostanem mimo este tyzden.Prva noc bola taka - ze si trosku poplakal, manzel mu poponukal papanie, pitie, nic nechcel, tak sli spat. vcerajsia noc - o polnoci trochu zamrnkal a zobudil ho rano starsi syn. Cez den uspavam o 9.30-10.00 tak, ze si k nemu lahnem, bez prsa, kym to pochopil, ze nedostane prso, tak to trvalo asi tyzden. tak len pevne nervy!

evelynm
24. feb 2015

a preco nemoze malicka zaspavat na prsniku s tebou? ved to je najlepsie, co moze pre nu byt.

mayusik
24. feb 2015

@vanesa777 ja som to skusala pri druhej dcerke ale iba parkat-viac som nevydrzala a LUTUJEM,ye som sa vobec na nieco take dala.trpela som ja aj dcerka.nikdy viac.starsiu dcerku som kojila do 2rokov -vstavala som aj 5-6x v noci,mladsiu som kojila len do roka a pol no tiez som k nej vstavala aj 4x. da sa to vydrzat. prajem vela sil 🙂

vanesa777
autor
24. feb 2015

@evelynm
No neviem ... , ja nedokážem zaspať, keď je malá pricucnutá 🙂 A myslím, že v noci má telo drobca oddychovať a nie 3-4x papať.

evelynm
24. feb 2015

@vanesa777 , dietatko v noci tolko nespapa, ale je pri tebe, spokojne ze ta citi. Toto obdobie je fyzicky narocne, ja viem, ale ubehne velmi rychlo.

lucianakoniku
24. feb 2015

@vanesa777 nas syn bol tiez zvyknuty zaspavat na prsniku, cca do 1,5 roka. ked som ho odstavila, pomohlo ze som ostala pri zaspavani s nim. zdalo sa mi ze odvykanie od prsnika spolu s ucenim samostatne sa zaspavat boli prenho dve prilis velke zmeny ktore sa diali naraz - tiez som ho chcela naucit na samostatne zaspavanie.
hoci mal uz 1,5 roka, par dni mu trvalo kym vobec pochopil ze pri zaspavani cez den ma v postielke lezat a nie vstavat, vrtiet sa a podobne. uspat som sa ho snazila hladkanim, rozpravanim a pod.
na to, aby v postielke lezal, som proste musela byt pri nom, bolo treba nanho dohliadnut. mozes skusit zastriet zavesy alebo zaluzie, nech je v izbe pritmie, na dceru len sepkat, pustit jej nejaku tichu a pokojnu hudbu alebo spievat, proste vytvorit taky vas zaspavaci ritual, ktory jej pomoze zaspat.

lucya87
24. feb 2015

@vanesa777 my sme zacali v 8mesiaci s tymto zaspavanim. Maly sa naucil spat sam v priebehu 3-4dni.
U nas to prebiehalo tak ze sme okupali, zobrala som ho v izbe na ruky dala mliecko,povedala uspavanku a dala do postielky. Samozrejme spustil plac a prisla son po minute pohladkala ze je vsetko v poriadku a odisla. Potom po 2..3...4... minutach a prvy vecer plakal 20minut druhy 15 a potom to uz boli len pomrnkania. Ale v noci som k nemu nevstala ked sa zobudil. Pomrnkal a spal dalej. Teraz ma rok a prespi 12hodin v kuse v noci a 3 hodiny naobed.
Najprv som bola proti tejto metode ale teraz som rada ze som sa na to dala.
Ak sa do toho pustis drzim palce,treba len vydrzat.

lucya87
24. feb 2015

@vanesa777 inak skus ju skor ucit na noc tak zaspavat,vtedy je dieta viac unavene ako v priebehu dna. My sme zacali denny spanok takto asi az 2mesiace potom ako zvladal nocny spanok.

adka629
24. feb 2015

@vanesa777 co sa tyka takehoto uspavania, my sme ho praktizovali az ked sa nam narodil dalsi krpec..a nebolo mozne uspavat dcerku, lebo vzdy ked som ju uspavala zacal si ziadat moju pozornost syncek..no a vtedy nastal problem, ked som musela ist k nemu a dcerka nie a nie zaspat a stavalo sa, ze bola hore aj do polnoci..cez den sme takto zaspavanie nepraktizovali..no naucili sme ju zaspavat samu ked mala 17mes..cely proces trval 10dni..uz sme sa bali, ze neuspejeme..ale podarilo sa..najprv sme ju ulozili, porozpravali sa este..pomojkali sa..to bol nas ritual..sadli si vedla postielky..samozrejme, ze sa jej to nepacilo..po dobu 3dni sme menili nase polohy..a to tak, ze sme sa pomaly vytracali z izby..stale nas videla, ale vzdy menej..4den sme ju ulozili.zopakovali ritual a odisli z izby..trvalo dalsich 6dni, rev..vydieranie..rev..vydieranie..stale vychadzala z izby a neskutocne plakala..a my v ovybacke s nou..niekedy sa to nedalo vydrzat..a hovorili sme si, ze to skoncime a pojdeme za nou..ale neurobili sme to..vydrzali sme..a vyplatilo sa..na 10ty den sme ju ulozili..zopakovali ritual a nasa slecna zaspinkala, bez nas..bez placu a od vtedy spinkala celu noc.. 🙂 dokonca, ked sme sa chystali spinkat..pozbierala hracky do postielky a utekala sama.. 🙂 dolezite je, aby sa dietatko naucilo prespavat noc..ak sa nauci zaspavat v noci..bude to lahsie aj cez den.. 🙂 drzim palce.. 🙂

sardinka333
24. feb 2015

My me podla knižky odburali večerné nekonečné, zdlhavé, otravné a vyčerpávajuce zaspávanie, ktoré nemalo konca kraja. Okupat, nakrmiť a uložiť do postielky...malej sme sa prihovorili, ,,teraz ideme spinkať a bla bla,, pohladkali a odišli....dvere sme nechali otvorené. Za minutu rev, ved sama tam byť nechcela. 5 minut vydržať a potom som prišla pohladkala, uistila, že sme tu ale už spinkáme...a tak dokola týžden....Po týždni asi pochopila, že proste ide sa spinkať a mamina je vedla, nikto ma neopustil. Dcera mala cca rok....a kojena už nebola. Podla mna ide aj o to kto vydrží dlhšie, či ustupi rodič a nič nedosiahne, alebo dieťa pochopí, že takto to je a punktum. Na oko to vyzerá tvrdo, ale po celom dni si snad aj rodič zasluži oddych a nie zase otročina do x tej hodiny.

jankastubka
24. feb 2015

Mozem sa spytat preco si chodila pozerat v tych intervaloch aj ked sa hrala a este neplakala?
Cez den by mi zaspavanie na prse tak nevadilo ako v noci. Ja som to robila tak, ze postupne spociatku nevedomky nahradzala mlueko cez den normalnymi chodmi, najprv obed, potom desiata, potom olovrant, ranajky a ako posledne veceru. Veceru som zacala davat najneskor o 19.00, aby si ju nijak nespajala so zaspavanim. Posledne kojenie som vypustala to nocne a to podla tejto knizky. My sme ale nemali problem so zaspavanim, tak je to trochu iny pripad. A uplne najlepsie mi zacala v noci spat, ked som ju prestahovala do jej izby. To ale az potom ako bola uplne oducena od kojenia, bolo mi najprv velmi smutno, ale konecne sa vyspime dosyta aj my aj ona.

vanesa777
autor
24. feb 2015

OK, ale ako ju odlepiť od toho prska ? Písala som, že mi zaspí pri kojení. Niekedy sa to však nepodarí, a potom je uspávanie nekonečný proces - hladkáme sa, mojkáme, ..... po hodine odpadne. Ak zaspí na prsku, pravidelne keď sa zobudí, zisťuje, že situácia je iná, prsko nikde a tak kričí. Ako ju odučiť od toho zaspávania na prsníku ?

jankastubka
24. feb 2015

Nuz tak to potom asi tazko, mozno vydrzat kym planujes kojit, resp kym planujes davat mlieko cez den. A potom zacat odznovu podla knihy.

adka629
24. feb 2015

@vanesa777 skusila by som vecer ju nakojit o nieco skor..a do postielky ju ulozit napapanu..inak to asi nepojde..a opakovat to co som uz pisala..ak sa v noci zobudi..zisti, ze je situacia ta ista..lebo zaspavala bez prsnika a uz si pytat nebude..a ak ano..tak ostava asi len vyckat, kym sa oduci sama..nas syncek momentalne 15mes. zaspava bez prsinka..no v noci sa par krat zobudi a este mu dam pocuckat..no vzdy je to len max 3minutova zalezitost..urcite to nie je to, co predtym..ked cuckal aj 10minut..a budil sa niekedy aj kazde dve hodiny.. 🙂

vanesa777
autor
24. feb 2015

@jankastubka
Janka, išla som ju pozrieť vždy až keď plakala. Vyššie som to uviedla tak, ako to opisuje knižka, ale len preto, aby bolo jasné, že som postupovala podľa nej. Cez deň už tiež papáme niekoľko chodov, stále však ponechávam doobedné, poobedné aj večerné kojenie. Mliečka je dosť, tak prečo nie, kojeniu sa nebránim, ani zatiaľ neuvažujem nad odstavením. Len by som rada oddelila kojenie od zaspávania a v noci to kojenie trochu obmedzila.

lucya87
24. feb 2015

@vanesa777 da sa odnaucit. My sme teda uz nekojili ale suseda ano a odnaucil sa. oni to robili tak ze vecer kasa, preciatali rozpravku dali do postielky a hotovo. U nich to trvalo cca tyzden a naucil sa.
Je to presne o tom kto dlhsie vydrzi. Ci ty alebo mala. Neboj nic sa jej nestane tym ze bude plakat precvici si hlasivky 😉 jeden vecer to pochopi. Len musis vydrzat ked sa na to das.

jankastubka
24. feb 2015

@vanesa777 jasne. No drzim palce, priznam sa neviem viac poradit.

kofoluska
24. feb 2015

@vanesa777 Uz som to pisala v tej teme, na ktoru si tu dostala link, ale zopakujem. Tak male dieta POTREBUJE blizkost matky. Jedine, co sa tymto hnusnym sposobom uci je, ze ho matka IGNORUJE ked ju potrebuje. Ano, dieta nakoniec zacne zaspavat samo. Ale nie preto, ze sa to nauci. Zacne zaspavat samo lebo vie, ze je uplne zbytocne dozadovat sa svojich potrieb. Pretoze ostane aj tak ignorovane. Ja mojho syna dodnes uspavam a to je o hodnych par mesiacov starsi nez Tvoja dcera. Nikdy ma to neotravovalo rovnako ako ma nikdy neotravovalo jeho nocne budenie ci pitie mlieka nadranom, ked ja som potom uz mala problem zaspat a casto som bola od stvrtej proste uz hore.
Mimchodom, neviem, ci si uz pocula o spankovom deficite. To je presne to, kam dospejes pri tej uzasnej rade, ze ak dieta ani po hodine nezaspi, mas ho zobrat a nechat dalej aktivne aj bez spanku. Ktory POTREBUJE. Cim castejsie sa toto dietatu udeje, tym viac sa spankovy deficit prehlbuje a tym je kazde jedno zaspavanie horsie a horsie.
Existuje XY inych sposobov, ako odnaucit dieta od zaspavania na prse. Napriklad nekojit cez den. 10 mesiacov je dost na to, aby malo dieta cely den normalnu stravu a mlieko tak mozno rano a vecer. A to, ze cucka v noci nie je zakonite hladom. To je skor tym, ze sa naucila prechadzat z jedneho spankoveho cyklu do druheho na prsniku. A to sa vyriesi zase len odstavenim. Ak bude cez den poriadne najedena, nema v noci preco budit sa na hlad.

lucya87
24. feb 2015

@kofoluska dovolim si oponovat v tom ze dieta sa nauci ze ho matka ignoruje. Ja syna neignorujem. Maly zaspi sam a zobudi sa vysmiaty. Takze nemam pocit ze by mal on pocit ze ho ignorujeme.

@vanesa777 hlavne si sprav tak ako to vyhovuje tebe a malej. To je najlepsie pre vas obe 😉

vanesa777
autor
24. feb 2015

@kofoluska
Ďakujem za názor, malinkej mamina blízkosť určite nechýba 🙂 Ani nikde nepíšem, že ma niečo otravuje 🙂 Chcem však malú naučiť, že zaspinkať sa dá aj bez prsníka. Podľa teba je správne, že organizmus 10 mesačného dieťaťa funguje v noci na plné obrátky ?

kofoluska
24. feb 2015

@vanesa777 Aj k tomu som Ti napisala, ako sa to da riesit. Ako pre mna za mna si urob ako uznas Ty za vhodne, ja som Ti napisala (nie len) svoj nazor.

vierkac
24. feb 2015

@kofoluska
ak niekto ziada radu - @vanesa777 , tak preto, ze aktualny sposob je uz obtazujuci. Niekomu to neprekaza a vedia takto spinkat vsetci spolu. To je skvele. Ale ak je mama nevyspata a potom cely den nervozna, musi to riesit. Skutocne je nevhodne stavat taku mamu do pozicie krkavcej matky.
@lucya87 to pekne popisala, my sme to riesili podobne. Ziadne brutality, postupne, tzv. fading metoda. Mna strasne bolel chrbat, celu noc som bola len v polospanku. Syn bol v podstate tiez nervozny, lebo aj chcel cuckat aj si chcem najst inu polohu, cize aj on nevyspaty. Kojim stale, ale nie ako spankova asociacia a mame vesele a usmievave dieta.

zamilion
24. feb 2015

@vanesa777 kazde dieta je ine. Ja by som skor zacala s vecernym zaspavanim. Starsiu dceru som tak naucila v 11 mesiacoch lebo uz som padala na hubu a ucila som sa na statnice. Preplakala 4 vecery a potom zaspavala sama v pohode. Pri mladsej to ale nefungovalo. Zacala zaspavat sama az po odstaveni

sardinka333
24. feb 2015

Tiež si nemyslím, že je to o ignorovani dieťaťa. Ignorovala by som dieťa vtedy keby som ho okupala, dala najesť, uložila a dalej neriešila či reve, spi alebo ako mu v tej postielke je. Ono tie deti zvlášť už okolo toho roka nie su hlupe. Ked do izby čo 5, 10 minut chodim, ukazem sa, poviem dcerke že som tu, ale už spinkáme a nie že zase ju zoberiem na ruky lebo plačom si vydobíja svoje. Kurnik, ženské...celý den ste deťom služili, robili v domacnosti, venovali sa im a večer si namiesto oddychu, ktorý potrebujete na další den, lebo nikto za vás nič neurobí pojdem vyčítať, že proste chcem aby moje dieťa normálne bez scén zaspalo? urobiť to seba trosku nie je problém, ale čo dalej? Druhá vec čo som sa snažila ja odburavať je - prsník nie je cumel!!! Nakojila som a šmitec. Je to krásne, to bábätko na prsníku, zlatunké, milunké ale len čo zistilo že nemá ,,dudu,, tak revy, vresky!! Samozrejme, že potreby detí su doležité, netreba ich brať na lahku vahu ani ignorovať, ale zase ja som nikdy nechcela byť otrokom potrieb mojich detí. Ja mám žial tiež svoje základné potreby, a ked sa aspon trochu nevyspím bolí ma neskutočne hlava, som mrzutá, nervozna a v takom stave sa starať o deti je na kočku.