Sú podľa vás dnešné deti rozmaznané?

1. dec 2020

Co myslite? Su dnesne deti rozmaznavane darcekmi? Nedavno som postrehla v jednej skupine tu na MK prispevok kde 8 rocny chcel na Vianocr 80e od rodiny kde sa strhlo plno komentov o tom ze ho rodicia rozmaznali ze ma vsetko. Naozaj tak darceky ci hracky dokazu dieta rozmaznat teda ... tym ze detom kupujeme mozno viac ako nam kupovali rodicia ich akoby nevedomky rozmaznavame. Mam 2 deti nemaju vsetko co chcu len niekedy ma zarazi co su schopni rodicia kupit malym detom.napr synov 7 rocny spoluziak ma Iphone ostatni. Peniaze nie su problem len nechcem z nich vychovat

veronikaszabova
1. dec 2020

Kazdeho osobna vec, co kupi svojim deckam. Nasi chalani maju toho dost (tablety, notebook, telefon, PS4), nemam pocit, ze su rozmaznani.
Btw dneska pride darcek pre starsieho freestyle kolobezka za 110€. Ci sa mi to zda vela? Nie.

majah212
1. dec 2020

Nie sú, rodičia rozmaznávali deti aj v minulosti len to tak nebolo vidieť,počuť. Každá generácia deti bola označovaná za “nevychovanu,drzú a pod.”a to len v kontexte tej doby ;) ja som optimista a viem, že deti su dobre len rodičia sú niekedy “mimo” 🙂

ivkazba
1. dec 2020

Dieťa nerozmazná to, že dostáva drahé dary alebo sa mu bežne kupujú drahé veci. To že 7 ročný dostane iphone neznamená, že je alebo bude rozmaznaný. Kľudne môže byť na tom v oblasti výchovy oveľa lepšie ako ten, kde rodičia neuznávajú takéto drahé veci.

autor
1. dec 2020

Aj tu kolkokrat citam ze ak ma dieta viac ako 3 darceky napr pod stromcekom tak 80% komentov a naco? A preco? A zbytocne ... a ptm pride niekto kto da nejaku montessori hracku za 80e a zeny sa idu za tym zblaznit lebo tej a tej dcera tu hracku zboznuje

nikyball
1. dec 2020

Podľa mňa sú dosť deti rozmaznané , väčšinou už 10 roční nevedia čo by chceli , lebo majú všetko. Rodičia sa zúfalo vypytuju na verejných fórach čo majú kúpiť vlastným deťom. ?! Hrozna doba. A ďalší paradox , rodičia sa zadlžujú len aby mali deti všetko hneď.

autor
1. dec 2020

@nikyball tak 10 rocny povie co chce nie? Ale zasa ak sa kupi tak kde toho tolko aj skladuju? My napr hoc kupime tak nieco posuvame dalej a cim sa deti nehraju

deti95060810
1. dec 2020

v porovnaní s nami čo už máme po 40tke, tak áno sú deti rozmaznané. Stačí si porovnať aké darčeky dostávajú deti v súčasnosti a aké sme dostávali my....ale však tak to má asi aj tak byť, dnešná životná úroveň obyv. je niekde inde ako pred 40 timi rokmi.... 😉

katym77
1. dec 2020

Hlavne dcéra hrozne, tatko jej kupoval, všetko možné, zažiadala si aj to bolo. Syn je o niečo skromnejší.

cervenaruza123
1. dec 2020

Neviem ci by som to nazvala rozmaznane, ale vplyv to urcite ma. Mam malu sestricku a na nej vidno dost velky rozdiel oproti nam. Nasi sa snazia ju vychovavat tak ako nas, lenze kazda navsteva donesie nejaku hracku ci inu vec. Je zavalena doma tisickami hraciek, ktore podostavala od kadekoho. Vysledkom je, ze sa z nich ani netesi, nehra sa s vacsinou, ked dostane na sviatok nejaku hracku, priam otravene si ju vezme, ze zase taka hracka? Uz sme zazili, ze dostala "prekvapenie" nejaku sladkost a vyjadrila sa, ze sladkost pre nu nie je prekvapenie. Nie je priam uz nic, co by ju dokazalo nadchnut, co by velmi chcela, z coho by sa tesila. Prisne vzate nam je to skor luto a neviem ci by som ju nazvala, ze je rozmaznana. Skor je menej stastna, lebo nestiha o nicom snivat, ma vsetko, nic pre nu nie je vynimocne.

kopytko03
1. dec 2020

Žijeme v blahobyte - nemáme vojnu, nezažili sme hlad, a to sa odráža na našom životnom štýle. Naše praprababky by možno nedovolili mať deťom ani jednu hračku, len aby ich to nerozptyľovalo od práce. Ešte ani moja babka hračku nemala, len takú bábiku čo si sama zviazala z drievok a handričiek. Keď kúpila mojej mame ozajstnú bábiku, skritizovali ju rodičia že ju rozmazná. Keď moja mama kúpila nám veľa hračiek, skritizovala ju babka. Mojej mame sa zdá, že moje deti majú hračiek priveľa (ale haha, nemajú ich o moc viac než som v detstve mala ja, možno dokonca aj trochu menej). A taký je kolobeh života. Neriešme čo majú iní alebo čo si iní myslia o tom, čo robíme. Robme najlepšie ako vieme a užime si túto dobu, lebo nikto nevie dokedy potrvá. A dúfajme, že nebudeme musieť našim vnúčatám znovu viazať bábiky akurát tak z handričiek a drievok.

fokuska
1. dec 2020

To, ze dieta ma drahu elektroniku, alebo vela veci, to neznamena automaticky, ze je rozmaznane.
Viac rozmaznane je dieta v teplakoch z pepca, ktore doma nepohne prstom, v obchode si pri kazdom nakupe vydranka sladkost ako dieta, ktore ma znackovu teplakovu supravu, ale nedostalo ju preto, ze si dupne, ze chce, len proste rodicia na to maju, tak kupuju taketo veci. Mozno ma iphone, pretoze kazdy den doma pomaha - umyva riad, vynasa kos, izbu ma skoro stale krasne upratanu a aj ked nie, tak ked rodicia povedia, tak bez odvravania si uprata. Mozno o tom iphone snivalo polroka a spravanim si ho zasluzilo.

Ale jasne, su aj take, co maju vsetko mozne a su drze, rozmaznane, akurat, ze znackove a drahe veci a dary neznamenaju automaticky rozmaznanost.

0evita0
1. dec 2020

Ja si myslim ze dnesna generacia je urcite ina. Deti nevedia byt skromne a nevedia sa tesit z malickosti.

nikyball
1. dec 2020

Nepovie lebo nevie čo by chcel, keď už má všetko. A nevedia sa už z ničoho ani tesit, veľa detí dostáva všetko hneď takže teraz je deťom jedno či sú Vianoce alebo nie. Toto tým deťom nezávidím v skutočnosti je to smutne

katym77
1. dec 2020

@deti95060810 ja som dostala na Vianoce hračku, knihu, oblečenie a teraz sa vymýšla a to si dcéra donesie aj zo školy, táto má to, hentá ma hento.
Oslavy narodenín, sme doniesli cukríky, rozdelili, teraz dobre že nie oslavy rezervovať detský kútik, lebo kamarátka to má. A nakoniec je to len propagácia životného štýlu rodičov.

autor
1. dec 2020

Sranda je aj citat ak nebodaj babka ci krstna kupi nieco drahsie tak je ohen na streche ... ja sa niekedy na tom aj bavim ako dokazu zeny sa rozculovat nad malickostami ved ked niekto na to ma nexh kupi dietatu auta lode babiky kociky atd. Mna len zaraza ako sa tu vedia zeny poškriepiť ak sem vycapi niekto hracku z Dracika za 100vky eur 😀

makova333
1. dec 2020

Caro vianoc (ale aj inych sviatkov) je aj o tom, ze pozorujem dieta, po com tuzi, rozpravam sa s nim a medzi recou vyzistim (nenapadne), co ho zaujima, co by ho potesilo atd. A potom ked vidim tu radost ked rozbali vytuzenu vec, je proste uzasna. Stoji mi to za to, aby som badala, zistovala, aby sme pisali list Jeziskovi, listovala v katalogu z hrackarstva spolu s dietatom len tak lebo sa nam chce, zatiahla ho do knihkupectva ked ideme z nakupu potravin... Je smutne strcit dietatu do obalky peniaze, nechat ho vybrat si "len, aby sme ho preboha darcekom nenasrali" a uplne mimo je, ked si dieta drzo (tak ako bolo v prispevku v skupine) vypyta 80 €. Ja nemam problem mu kupit aj drahsiu vec, ak po nej tuzi a ma dobre spravanie/vysledky v skole atd. Ale nie systemom DAJ. Na take ja nefungujem, lebo mi v tom chyba laska, caro, radost a hlavne pokora.

elizabet173
1. dec 2020

@cervenaruza123 my sme to riesili tak, ze sme cast hraciek (urcil sam ktore) darovali - materske skoly. Tazko bolo korigovat, spociatku jedine vnuca z oboch stran, bezdetni krstni rodicia...inak male deti nepoznaju ceny hraciek a k financnej gramotnosti ich treba viest od malicka, rozpravat sa s nimi, aj k tomu, ze nemozu mat vsetko, na co ukazu. Ked sa tak nad tym zamyslim aj my sme ako deti casto dostali vytuzenu hracku, alebo bicykel a pod. aj ked by rodicia vedeli, kde tie peniaze pouzit.

bubinko1506
1. dec 2020

Nemyslim si, ze dieta, ktore dostane drahy darcek je automaticky rozmaznane. Ten prispevok som citala, ako problem som videla skor to, ze male dieta si vypytalo od starych rodicov konkretnu, na slovenske pomery vysoku sumu. Myslim, ze skor zalezi na tom, ako rodicia vysvetluju hodnotu penazi uz aj malym detom. Moji dostanu tento rok velke Bruder auta - uz rok po nich tuzia a slubili sme im, ze im ich Jezisko donesie, ked u nebudu mat plienku ani na noc. Na druhej strane vedia, ze obaja musime pracovat, aby sme mali peniazky na dovolenku, vylety, atd. Vedia, ze su deti, ktore nemaju tolko hraciek alebo oblecenia, a ktorym pomozeme. Vedia, ze nemozu mat vsetko, co chcu, lebo Jezisko musi doniest kazdemu dietatku nejaky darcek, preto u nas pod stromcekom budu mat tie auta a knizku, ostatne veci dostanu u starych rodicov. A sceny v obchode nehrozia - jednoducho nemame teraz tolko peniazkov na karte, musime dosetrit.

trema
1. dec 2020

Hmm.. tak je zvlastne, ze tieto "rozmaznane" deti vychovavaju prave ti "skromni, nerozmaznani" rodicia, nie?

babovka2321
1. dec 2020

Nemusi to mat u kazdeho vplyv na "rozmaznanost", skor by som sa obavala toho, ze take dieta si nebude nic materialne vazit, nebude mat dobru predstavu o hodnote penazi a podobne.

jankalukasova
1. dec 2020

Rozmaznanost podla mna nie je o hmotnych veciach. Rozmaznanost je o vychove. Rozmaznane dieta (clovek) je pre mna to, ktore doma nic nemusi, nemusi pomahat, nemusi si po sebe uprata, nevie si odlozit svoje veci. Nevedia sa podelit. Hmotne veci sa daju kupit a pritom deti mozu vediet, ze rodicia na ne museli pracovat. Poznam niekolko rodin, kde peniaze nie su problem a deti maju dostatok/prebytok ale rozmaznane rozhodne nie su.

ndrag
1. dec 2020

Podla mna nie, stale to bolo rovnake a stale si starsi mysleli, ze "ach ta dnesna mladez". Teraz je to len viditelnejsie, lebo ludia maju internet a kazdy sa rad pochvali. To, ze sme predtym nepoznali take spravanie neznamena, ze nebolo, len sme o tom nevedeli ;).

janka_266
1. dec 2020

Neviem či sú rozmaznané vďaka množstvu hračiek, ale mame pár známych, kde deti majú v detskej/obývačke cely dracik a najlepšie je keď povedia, že vzala som dieťa na nákupy, a musela som mu kúpiť, auto/lego/bábiku..... pri každom nákupe? Alebo oslava prvých narodenín dievčatka, starí rodičia z každej strany doniesli po 4 tašky plných hračiek. Dieťa nevedelo čo skôr, pri druhej sa jej to už ani nechcelo pozerať. A všetci len aby sa hrala s tými ich darčekmi. Na len dúfam, že to budem vedieť korigovať, lebo vidno na tých deťoch, že to množstvo hračiek ich nudí, nemusia zapájať fantáziu. Ani nič.

ladyvi
1. dec 2020

Mna skor zaujima, co s tymi vsetkymi haraburdami ludia robia potom. 😂 ja som uz teraz chora z tych plastovych serepeticiek, co su po byte 😂

domak2
1. dec 2020

Deti si tie darčeky same nekupujú, rozmaznani sme my, rodičia.

jana_eyre_2
1. dec 2020

Nečítam zatiaľ diskusiu, len pridam...

Keď som žila so sestrou a jej rodinou videla som ako nechcem aby sa uberala moja vychova.. oni svojim deťom dopriali čokoľvek, v akomkoľvek množstve a vlastne kedykoľvek.. ALE nemyslím že by to boli rozmaznané a drzé deti aspoň z môjho pohľadu tety čo s nimi pár rokov žila neboli.. ale veci si moc vážiť nevedeli, rokmi už bol problém čo im kúpiť lebo mali vlastne všetko.. avšak správanie majú dobré (čo je premna o DOSŤ podstatnejšie) moja sestra prežila veľmi ťažké obdobie (jej dcéra mala rakovinu) a tak tomu že im chceli dopriať celkom chapem, ale robím to inak..

Ja som bola vždy za to aby mali deti menej veci od mala sa o to snažím, ale zase pri inak materiálne a finančné nastavenej rodine dlhšie trvalo kým sme sa dohodli tak, aby bola 🐐 celá a 🐺 sýty..

My sme sa s mužom dohodli že deti od nás dostanú darčeky vždy iba na sviatky.. pomimo iba výnimočne a to skôr na dlhsom výlete/dovolenke a podobne.. na Vianoce som mala vždy nejaký budget koľko na dieťa miniem a vždy sú to len 4ri darčeky a jeden spoločný.. pominule roky to ani finančné neboli nejaké horibilné sumy, vyberali sme z našich Fín. možností tak aby dostali vždy jeden darček čo si priali a ostatné som vybrala ja podľa ich záujmov.. tento.rok sme sa troska prvý krát rozsupli, lebo máme viac peňazí.a tak dostanú napríklad prvý krát každý obrovské lego.. ale stále dostanú len 4ri darčeky, nie viac.. už si podľa toho pisu listy Ježiškovi 😅 u rodiny od každej rodiny dostanú jeden darček a myslím to je aj veľa... (Aj my dávame každému dieťaťu mojich a muzovych súrodencov po jednom darčeku)

neviem teda či sú rozmaznané, sú chvalene okolím ako dobre deti aj keď mne vedia urobiť pekne nervicky a niekedy skúšajú či im nemôžem čosi kúpiť (nejakú nepotrebnú vec) diskutujeme o tom prečo si myslím že to je zbytočne a niekedy sa urazia, ale to ich časom prejde..

Ale či sú všeobecne dnešné deti rozmaznané? Úprimne pochybujem - tak ako kedysi bolo x typov rodín a ich prístupov, tak ich je aj dnes.. NIC sa nedá všeobecné zaskatulkovat, ani deti.. existujú určite rozmaznané deti, existujú aj nerozmaznane deti.. ALE nemyslím ze rozmaznanost sa prejavuje drahými darmi alebo ich množstvom.. Rozmaznanost je stav mysle a tá môže byť aj rodine kde dostanú pod stromček iba ponožky..

jankalukasova
1. dec 2020

@janka_266 s tymto suhlasim ale to nie je rozmaznanost ale hlupost a jesitnost tych starych rodicov, ked donesu 4 kabele hraciek.
To, ze pri kazdom nakupe sa kupi hracka rozmaznanost je. Tu sa stretava to materialno s vychovou. A je jedno ci je to hracka alebo sladkost.
U nas je tiez hotove hrackarstvo ale hracky deti dostavaju vyhradne na sviatky a maximalne jeden kus od jednych starych rodicov, ci druhych. Este su vsak aj prastari rodicia a tetky a strycovia. Zatial sa mi to dari korigovat. Niekto napr. kupi hracku, niekto, oblecenie... ale nie preto aby deti neboli rozmaznane... ale aby sme sa doma neutopili v blbostiach a aby decka dostali sancu po niecom tuzit a potom sa straaaaasne tesit.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viikkki
1. dec 2020

Kažeho vec podľa možností, cele to záleží od výchovy ale keď sú peniaze prečo nedopriať prosto vysvetliť deťom že nie každý má na tak drahé darčeky a nemôžu sa s tým chváliť alebo vysmievať

h2
1. dec 2020

Deti sú rozmaznané, lebo rodičia im všetko kupujú? Presne súhlasím s @domak2. Nie je to chyba detí, ale rodičov. Rodičia predsa nekupujú darčeky preto, že im to rozmaznané decko nakáže, ale preto, že to tak sami chcú. Často dokonca nútia dieťa, nech si vyberie, čo by chcelo, lebo sami nevedia, čo by ešte mali kúpiť, lebo dieťa už všetko má. Rozmaznanosť nie je záležitosťou množstva a ceny darčekov.