Dcérka je viac nervózna a robí zle mladšiemu bratovi

14. apr 2024

Ahojte, v posledných dňoch je dcérka viac nervná a robí zle , či už všeobecne doma vonku alebo mladšiemu synovi. Ona ma 3 roky a on 10 mesiacov. Veľa jej vysvetľujem aj keď niečo zle robí , prečo to nemá robiť. Pár krát ked už naozaj neviem čo a vidím ze to nezaberá a ni na ten 30x čo jej poviem tak jej jednu dám po zadku ale len takú slabú ale tak to už naozaj v takej chvíli kedy som vyčerpaná a už neviem ako na ňu. Dnes strúhla mladšiemu bratovi po hlave a ja v reflexe jej po hlave no a teraz mám výčitky :( celý deň je odmerana ku mne , nechce ma povie mi ze ma nelubi. Ja chodim za ňou ospravedlnujem sa jej a asi 20x za deň jej hovorím ze ju veľmi ľúbim ale to ako každý iný deň. Neviem ako to napraviť :/ stačí že je tatinkova už dlhé obdobie odkedy sa malý narodil ale nechcem aby ma viac nechcela :/ niekedy je to o hubu a náročné. Ako to máte vy? Takto večer si vyčítam veci že som zlá matka a nič nezvládam.

reanda
14. apr 2024

snad sa nechces doprosovat trojrocnej dcere 🙂 staci sa omluvit raz a priznat, ze si nekonala, ako si chcela a ked chce byt dieta urazene, nech je .. vsak ju to prejde.. ona sa omluvila bratovi, ze ho buchla po hlave?
skor, ako vycitat si, ze nie si dokonala matka, by som skusila popremyslat, preco je dcera zrazu taka nervna.. mozes sa s nou o tom skusit aj porozpravat, mozno ti nieco povie, uz je dost velka

pribinak
14. apr 2024

Chodíš a ospravedlňujes sa 3 ročnému dieťaťu? Ako fakt? Chápem že sa cítiš zle, ale čo myslíš aký efekt to bude mat ?

magimi
14. apr 2024

No len sa ďalej doprosuj trojročnej a uvidíš ako s tebou zamáva v puberte.
3 roky to je ten (ne)šťastný vek, keď dieťa objavuje vlastné JA a čaká, že okolo neho sa bude krútiť svet. Samozrejme skúša, pokiaľ si až čo môže dovoliť. Z malých anjelikov sa stávajú mali zakeraci. Začína tá pravá výchova! Vitaj!
Nejaký čas sa potrapis, ale ak teraz nastavis správne hranice a pravidlá, máš vyhráte.
Mám 5 detí, štvrtá dcérka bola od malička neskutočne zlatá, veľmi skoro začala zrozumiteľne rozprávať, celá rodina ju doslova žrala... vrátane mňa samozrejme. To ani pokricat, vždy som hľadala nejaké kompromisy, snažila sa vyhovieť.... dcéra má teraz 5 rokov a dokáže ma vytočiť do vyvrtky. Neustále vyjednava, snaží sa posúvať hranice, žiadne počúvanie na slovo....Teraz sa to už náprava ťažko, lebo ona nechápe, prečo doteraz sme jej vyhoveli a zrazu nie. Takže držím palce!

30katrusa40
14. apr 2024

Ako si ju pripravovala na príchod brata? Máš čas čisto len pre ňu,? Bez prítomnosti drobca ?

autor
14. apr 2024

@reanda no nervna žiaľ môže byt aj z toho ze jej zistili celiakiu a nepapá už také potraviny aké mohla a je stále hladná čiže vychádza mi aj to alebo aj to že so snúbencom sme sa hádali pred 3 dňami a môže byť že aj z toho :/ ospravedlnila som sa jej dnes 2x ale viac krát už nie lebo vidím ze to aj tak mala na háku , mne to len bolo ľúto no

autor
14. apr 2024

@pribinak ospravedlnila som sa jej 2x ale vidím ze to nemá zmysel skrz toho len ze som sa cítila zle

autor
14. apr 2024

@30katrusa40 vždy som jej hovorila ze v brušku je jej braček, že bude mať druhého súrodenca , hladkala pár krát bruško aj dávala na javo že sa teší ale sama podľa mňa nechápala čo to bude obnášať. Keď zaspí synček tak mám chvíľku hodinku na hranie , ale sama žeby som išla snou niekam to som ešte nebola ale plánujem ze len ja a ona. Snúbenec robí krátky dlhy týždeň čiže väčšinu času som na nich sama

30katrusa40
14. apr 2024

Tak keď je doma treba zobrať dcéru a ísť. Posadiť do auta a ísť sa niekam pozrieť. Alebo niečo spolu vyrobiť, napiecť. Ja som syna uspala v kočíku manžela poslala s kočíkom na prechádzku. Dcéru vzala do obchodu. Alebo sme spolu maľovali. Manžel chodí na zmeny robí aj víkendy. Ale musel si nájsť čas. Niekedy je problém aj keď mamina koji tak vie staršie viac žiarliť. Dcéra zbožňovala bračeka kŕmiť. Ja som mala syna od narodenia na um. Keď sme.ho.cakali.tak.sme jej hovorili všetko ako s ním bude. Ak to kladne no aj to záporné.

andreatytler
15. apr 2024

Skus si precitat toto o surodeneckej ziarlivosti. Dcera robi zle mladsiemu bratovi, lebo tym vola o tvoju pozornost a vravi ti tym ze sa boji ze ju uz nelubis. Urcite si vyclen pravidelny cas len pre nu, bez brata.
https://www.nevychova.cz/blog/byt-ten-druhy/?_n....