Väčší vekový rozdiel medzi deťmi

24. aug 2023

Ahojte
Máte niektorá väčší rozdiel medzi deťmi? Dcéra má 13 r a pravdepodobne čakáme bábätko ♥️(plánované)
Dcéra súrodenca nechce , celé roky je jedináčik a tak mám trochu strach ako zareaguje,ako sa bude správať keď jej to povieme ...Na deti je zvyknutá máme v rodine niekoľko menších detí...No predsa je už naučená na svoj pokoj a všetko...😞 rozhodne si s nej nehodlam urobiť opatrovateľku pre brata/sestru ale tak urcite ju nenechám ani bokom od toho všetkého..Chcem aby mali pekný vzťah aj keď to už bude možno ťažšie keď bude taký rozdiel... Máte niektorá skúsenosti? ďakujem za odpoveďe♥️

zuzanockamt
24. aug 2023

Áno, rozdiel 10 rokov. Veľká spokojnosť. Majú výborný vzťah.

dusankomoj
24. aug 2023

Moje deti majú rozdiel 20r. Staršia brata postráži,podplatí,pokarhá a dokonca(čo som nečakala) aj sa úplne normálne pohašteria😊

pininka1
24. aug 2023

Je to individuálne, ja mam o 8 rokov staršiu sestru a hlavne keď ja som mala 12 a ona 20 to bolo dosť viditelne, .nerozumeli sme si. Moja najmladšia ma 6 a najstarší ma 16 a úžasné si rozumejú, dokáže sa s ňou pekne pohrať, prostredný syn ktorý má 12 ale až tak nie, nudí sa s ňou.

matkahelka
24. aug 2023

mame takmer 13r.rozdiel a fantazia. ja som sice chcela vacsi vekovy rozdiel medzi detmi (6-7r), ale nie az takyto, takze bolo to sice neplanovane, ale kebyze mam casostroj, presne takto to urobim znova. starsia tiez surodenca nechcela, strasne sme bojovali, uz sa chcela stahovat k svokrovcom a teraz, keby mohla, sestru od lasky snad zje. a pre malu je neskutocnym vzorom, mala sa ju snazi vo vsetkom napodobnovat. vedia sa uzasne spolu blaznit, ale ak treba, starsia uz je akoby plnohodnotny rodic a mozem sa na nu vo vsetkom spolahnut.
Co sa tyka vztahov neskor, v dospelosti, tie nezavisia od vekoveho rozdielu, ale od vychovy, priorit a hlavne povah surodencov. moj muz ma bratov s 1-2 roc.vekovym rozdielom, ako deti sa sice vyhrali, ale teraz v dospelosti, cim su starsi, tym menej si rozumeju. rovnake pripady mam aj v okoli- paradoxne s vekovo podobnymi surodencami vztahy su o nicom a pri vacsich vekovych rozdieloch su super.

pribinak
24. aug 2023

Dcérin názor v tejto veci by má nezaujímal.
Ty a manžel, nie decko budú rodičmi

martyzpp
24. aug 2023

Ja mam o 13r. starsiu sestru. Z obdobia ked mi uz zacinaju spomienky, ona uz bola doma malo. Chodila na strednu, vecer po vonku s kamosmi, potom na vysku na intraku cele tyzdne. Popravde, ani neviem, ze som mala sestru. Pocas mojej puberty to bolo hrozne, ked bola u nas na navsteve, stale ma provokovala a hadali sme sa. Ona mala vtedy malicke deti a chodila si k nam oddychnut. Ja som sa pripravovala na maturitu a na vysku a dve male deti mi pocas toho vrieskali. No bola som “stastna”. O maaaalinko blizsie sme si zacali byt blizsie, ked sa mne narodili deti. Teraz je to len o obcasnych stretnutiach u nasich rodicov, kedy ako cela rodina pokecame ale velmi blizky vztah nemame. Ja som asi aj preto zvolila rozdiel medzi detmi 2 roky aj ked je to zahul 😆.

evuska32
24. aug 2023

Ja mám medzi deťmi rozdiel 9 rokov, syn je starší a dcéra mladšia. Keď bola maličká, moc sa spolu nehrali...max. ju postrážil, keď som potrebovala odbehnúť do obchodu. Teraz majú bližší vzťah, je to hlavne pohodlné....odvezie, dovezie ju...doučí keď čosi treba. Za mňa fajn, aj keď osobne som chcela menší vekový rozdiel, no nedarilo sa.

hankab
24. aug 2023

Mam o 15r mladsieho brata a je to moj milacik. Ked bol maly, bolo to narocnejsie tym, ze som chodila na vysku a on mal 5r, nonstop mi chodil do izby ked som sa ucila. Bolo to ale tym, ze mama sa s nim nevedela zahrat, zabavit ho. Chcela mu nasilu citat knihy a hrat sa s nim hry, ktore ho nezaujimali. Vela som ho strazila a nie vzdy mi to bolo prijemne, kedze som uz mala svoje aktivity. Ale rodicia si od neho potrebovali aj oddychnut a kto iny by ho postrazil 🤷🏻‍♀️
Ked trochu vyrastol, cca od 8r tak z neho bol super partak, sice pri rodicoch bol vzdy nervavy a nic s nimi nechcel robit, no ja som ho zapajala do vsetkeho a brala na vylety, na zmrzku a ucila ho robit bezne veci. Doteraz mame super vztah aj ked ma uz takmer 18, chodi k nam prazdninovat.

malicka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elmivelmi
24. aug 2023

Ako naco to riesis?Bud budu mat vztah alebo nebudu.Starsia si zvykne,najskor mozno poziarli alebo nemusi.A urcite nech aj pomoze ved ma uz 13,to ze obcas pokocikuhe neznamena ze je z nej opatrovatelka.Ale normalne nieco doma urobi.Moja mama kde je vatsi ,vekovy rozdiel si tak so surodencom nerozumelq ako s tym,kde bol mensi.Ale ich bolo 12,vas len 2,cize cestu k sebe si isto najdu.

vlado818
24. aug 2023

Som sice chlap ale nazor dcery by ma zaujimal.
13 rokov sa mala super a teraz pride konkurencia( velka)
Dcera nieje skrecok ze nevie poved co chce alebo nechce. A najviac sa mi pacia nazory ze ako to bude super. Nie nebude to super! Bude to takze,komplikovane. Tam nejde ani tak o strazenie ale o ten cas a pozornost ze mala iba ona. Napr ja by som to dcere nikdy nespravil pokial by nebola stym +- OK.
A ano jej NAZOR by ma zauijimal!

simona20201309
24. aug 2023

@vlado818 13 dieta ma rozhodnúť o tom, či bude mať autorka ďalšie dieťa?
Aká konkurencia? 13 pubertacka ma už svoj život, svoju partiu, svoje kamošky. O 3-4r možno odíde z domu na internát.
Práve načase zistiť, že svet sa netoci len okolo mňa.

vlado818
24. aug 2023

@simona20201309 Rozhodnut nie ale vypocut si jej nazor. A ano je to konkurencia! To si len niektore myslite ze sa musia mat rady, nie nemusia.

matkahelka
24. aug 2023

@vlado818 to je co za chory nazor, ze- citujem: ja by som to dcere nikdy nespravil, pokial by s tym ona nebola ok. to je standardom, ze sa rodicia pytaju starsich deti, ci chcu surodencov? aj 5-rocneho, aj 2-rocneho sa rodicia opytaju a podla toho sa riadia? hadam, to nemyslis vazne.

mladena
24. aug 2023

Samozrejme že aj názor dcéry je dôležitý aj keď ona za dospelých rodičov nerozhoduje. Môže to byť pre ňu ťažké keď napríklad sa bude musieť učiť do školy a vedľa bude vrieskať dieťa. Ale ako píšu vyššie je to veľmi individuálne aký budú mať vzťah. Ja mám sestru staršiu len o 8 rokov a prakticky skoro stále som bola so sestrou, chodila pre mňa do škôlky a jej to dosť liezlo na nervy čo mi aj dávala pocítiť, mama na mňa skoro nemala čas. Potom keď som bola na strednej tak zasa sestra mala malého a bývala stále s nami v byte. Všetko časom prešlo a teraz sa máme veľmi radi ale vtedy to bolo hrozné.

vevesh
24. aug 2023

@vlado818 ale 13rocne dieta nevie kompletne zhodnotit situaciu- ze mozno to bude super partak do buducnosti, ze jej moze pomoct, ked jej bude zle- financne, psychicky, logisticky, atd. (lebo darmo, ako sa hovori krv nie je voda...), ze trosku dospeje ci bude vediet prebrat zodpovednost za druhu malu osobu (a v neposlednom rade vidim pri dievcatach aj pozitivum, ze sa pri sexe budu chranit, lebo bude presne vediet, co novonarodenec obnasa). Ano surodenecky vztah nezaruci nic z toho, ale stale si myslim, ze je to o rodicovskej vychove, ako si deti najdu k sebe cestu (a nie vzdy sa to podari). V mojom okoli drviva vacsina 13rocnych deti bojkotovala surodenca dokym sa nenarodil a o par rokov by tieto deti surodenca za nic nedali. Takze ohladom planovania rodiny a sueodenca by ma vobec- aleze vobec nazor pubertiaka nezaujimal...

vlado818
24. aug 2023

@matkahelka Chori mozno podla vas... Je rozdiel 3 rocne dieta a 13 rocna slecna. Aj ona bude musiet sa prisposobit, aj ona bude v noci nevyspata( pokial nemate velky byt,rod dom). A ano byva tam uz 13 rokov.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
matkahelka
24. aug 2023

@vlado818 a v com je to rozdiel? aj to 2 rocne, aj 5 rocne, aj 8 rocne sa musi prispisobit novemu clenovi rodiny. aj to 5 rocne bude rovnako nevyspate, ked ho mladsi surodenec zobudi. prepac, ale skutocne nepoznam rodicov, kt. by sa pytali svojich deti, ci si mozu urobit dalsie deti

simona20201309
24. aug 2023

@vlado818 tu nikto nepíšem o tom ci sa musia alebo nemusia mať radi. Píšeš ze by si sa opýtal na názor. Načo? Tak ak to dieťa chcem tak sa na názor pýtať nebudem ale budem sa snažiť jej to co najlepšie vysvetliť, ubezpečiť ju budeme mať navždy rovnako radi.
Ako na názor? Počuj, čo by so povedala ba súrodenca? Nie? Och to je škoda..
Na názor sa budem pýtať jedine manžela, lebo on ho bude plodíť a živiť. Ale dcére to budem vysvetľovať a co najlepšie na príchod súrodenca pripravovať.

vlado818
24. aug 2023

@matkahelka 5 rocne chodi do skolky kde sa moze vyspat napr...

vlado818
24. aug 2023

Ok koncim obhajobu. Drzim palce.👍

matkahelka
24. aug 2023

@vlado818 tak 6 rocne... pointa je ta ista. aj 6 rocneho sa budes pytat? a ak 6 rocny povie nechcem, tak to bude mantra a toho sa budes drzat? dufam, ze si robis prdel a ze ziadne deti nevychovavas... v standardnych rodinach rozhoduju rodicia/zakonni zastupcovia a nie deti.

simdob
24. aug 2023

ak si tehotna pytat sa na nazor je zbytocne. ono sa to si myslim, casom vsetko vstrebe, hlavne je ju neodstrkovat a bude dobre

maggie1978
24. aug 2023

Ja mam 3 deti,majú 23,12 a 5 rokov. Na to ci môžeme mať ďalšie dieťa som sa deti určite nepýtala. Ale ani som tu najstaršiu nikdy nenutila aby sa mi o tie mladšie starala, a popravde nikdy to ani nerobila. Vzťah majú v pohode. Bližšie majú k sebe tie mladšie dve deti. Všetko má svoje plusy a mínusy. Nie vždy sa dá zariadiť život ako by sme chceli. Nie je písané, že i vekovo bližší súrodenci majú super vzťah.. Držím palce.

deti95060810
24. aug 2023

syn mal 11 keď sa narodila jedna dcéra - vééééľmi sa tešil, potom 13 - keď sa narodila ďalšia - až tak nadšený nebol a potom 15 r keď sa narodila posledná - tak to už nebudem ani písať čo mi povedal....
po x rokoch je situácia super... so sestrami nemá problém ísť aj do kina, aj na kúpalisko - miesto nás.

ajko2011
24. aug 2023

Syn mal 11 rokov a 4 mesiace, keď sa narodilo bábätko. Syn vedel, že chceme ešte jedno dieťa. Nepýtala som od neho povolenie. Od začiatku sa na brata tešil. V rámci možností pomáha, berie ho na ruky, hrá sa s ním. 🙂

autor
24. aug 2023

@vlado818 toto je čo za chorý názor

vlado818
24. aug 2023

Cloveka ktoremu zalezi aj na nazore prveho dieta.
Naco sa tu potom pytate na nazor?

malicka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz