Ideálny vekový rozdiel medzi detmi

6. aug 2022

ahojte, aky mate vekovy rozdiel medzi detmi? vacsi/mensi? keby sa dalo, urobili by ste medzi detmi vacsi/mensi vekovy rozdiel? ako ste fungovali s dvomi detmi - vekovy rozdiel cca 2 roky? Mame 9 mesacnu dceru a zvazujeme pre nu surodenca😁 dakujem

mikadooo
6. aug 2022

Mám rozdiel medzi prvou a druhou 3r a medzi druhou a tretím 3,5r. Je to v pohode. Mama mala tri deti po roku. Síce keď sme boli malé, prišla o nervy, o sluch a začali jej šedivieť vlasy, potom, keď sme podrástli, to vraj bolo už lepšie 😂.

beata_k
6. aug 2022

Idealny neviem, asi mensi. Co ja viem, ze 3 roky je des a hruza. Taky rozdiel by som zo zakona zakazala 😃

ivangeline
6. aug 2022

Podla mna cim mensi,tym lepsie. xD Mame 3 za sebou a chceme neskor 4,ja vsak hovorim,ze bude lepsie neskor radsej rovno 2,nech sa neciti tak samo alebo nie je maznacikom.. xD

mamamasama
6. aug 2022

Idealny je 2,5 roka. Starsie je uz pomerne samostatne, popripade ide do skolky,komunikuje. Je cas sa venovat aj malemu a pekne sa vyhraju, ked podrastu.

martinka13
6. aug 2022

Plánovali sme rozdiel medzi deťmi 2 roky. A je to 6. Ono toho moc nenaplanuješ 😀. Všetko má svoje + aj -. Hlavne aby boli zdravé....

luccija
6. aug 2022

Vsetko zalezi od povahy deti.Ale co vidim z okolia 5 plus a viac je v pohode.2 male su vecne v sebe plus treba riesit spanky, nedaj Boh plienky oboch, prikrmy...druhe este tiez male.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
domak2
6. aug 2022

Ja mam 9 rokov rozdiel a pre mňa je to super. Keby bol menší a ja v kuse v jednom kole nevyspata so ziarliacim batolatom a jaciacim babatkom tak sa zbalim a idem žiť do lesa 😅 Ale niekoho to baví a zas chce mať potom pokoj. Ale moja staršia je zlaticko, malý ju zboznuje a mne to veľmi pomáha. Sú staršie deti co s tými mensimi nechcú mať nič spoločné.

deti95060810
6. aug 2022

ideálny? Neexistuje...

abbey1
6. aug 2022

Pre nás bol ideálny 10 rokov.

luccija
6. aug 2022

@elizabet173
@domak2 tiez mam vacsinu kamaratok 5 plus, alebo 10 plus a uz tam nie je taka ziarlivost, druhe samostatne rozumne ideal je vsetko, ked prve je uz v skole a je cas na druhe🙂ano niekedy su to dvaja jedinacikovia, ale stale su to surodenci a hlavne nech je mama kludna a nelieta od jedneho k druhemu.Ale kazdemu inak vyhovuje odbiju si to kratsou materskou, zase druha sa chce vratit do prace oddtychnut zmenit vzduch a znova si vsetko vychutnat.3 rocny je podla mna najhorsi vzdor, ziarlivost 2 male deti.Zacina skolka choroby, "odlozenie" prveho na druhu kolaj vela deti zle znasa, ze mama je doma so surodencom

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
derdia
6. aug 2022

Idealne z pohladu deti je jeden az 2 roky - su kamosi, vyrastaju spolu, behaju, hraju sa, nesuplujes kamosa.
Idealne z pohladu rodica su tak 4 roky - ale toje velky rozdiel pre deti. Lebo jedno bude mat napr 8 druhe 4 a ptoste dobehnu sa az v dospelosti. Ale rodic to bude mat lahsie.
Ja mam rozdiel 10 rokov, ale inak sa nedalo. Takze neriesim.

nevenka
6. aug 2022

Z dlhodobejsieho hladiska ja odporucam cca 2-2,5 roka. Zo zaciatku je to narocne, prvy rok urcite, ale teraz maju skoro 9 a 7 a su partaci, rozumeju si, hravaju sa spolu.
Mame aj 19 mesacneho a sice pomozu mi s nim, pohraju, zabavia, ale uz to nebudu partaci a pojdu do puberty a drobec bude pre nich otrava. Viem to, lebo muz ma takto mladsieho brata, so starsim su presne 2 roky rozdiel a vzdy si rozumeli. Teraz uz aj s mladsim, ked su dospeli, ale trvalo to 😅. Cakame aj stvrte, takze tam bude rozdiel 2 cca tiez. A to este take typicke ziarlenie nie je, ale na menezovanie cinnosti veru hej. Este mi tento 19 mesacny nerozprava, na nocnik sa pravdepodobne tiez este nenauci tak skoro. Ale ak babo nebude kolikove, ako bolo druhe v poradi, tak to nejak dame...

zonjushe
6. aug 2022

Pre mna bol idealny rozdiel taky, ked je starsie dieta v skolke..cize cca 3 roky a viac..mensi v ziadnom pripade, byt s 2 malymi detmi doma ma absolutne nelakalo..

janickacrazy
6. aug 2022

No ako pre koho, pre deti je ideálny čo najmenší, pre rodičov čo najväčší. Ja mám rozdiel 11 rokov a bolo to fajn, starší nežiarlil vôbec, tešil sa, pomáhal. Medzi druhým a tretím mám 5 rokov a to tiež bolo pre mna dobré, starší už bol v školke, chorý nebýval, čiže choroby mi domov nenosil k malému, mala som čas každé dieťa si riadne vychutnať. Ja by som nechcela menší rozdiel ako 3 roky medzi deťmi, ale to som ja. U vás to može byť iné.

nwnw
6. aug 2022

Ja som si vzdy myslela ze dvojicky. Vsetky co poznam su partaci. 😄

evina34
6. aug 2022

4 roky

mon29
6. aug 2022

Zavisi asi aj od toho aka si povaha, ci ti ma obcas kto pomoct, aky je manzel atd.. idealny vekovy rozdiel neexistuje.. mozes mat maly rozdiel ale povahovo si nebudu blizke a nebudu si rozumiet,starsie kludne moze pocitovat "stratu"mamicky.. a tak isto moze vacsi rozdiel vyjst uplne necakane bombovo.. co je nas pripad..mame medzi detmi 7 rocny a za mna uplne parada.. starsiu som si vychutnala a teraz je z nej milujuca velka sestra..neskutocne vychadzaju spolu, oni sa trafili k sebe aj povahovo..zatial nemam jedine negativum ..ale syn je este malicky, uvidime co nam prinesie buducnot..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenka2710
7. aug 2022

Ja mam 5 a pol roka rozdiel medzi staršou a mladším a podla mňa super! Keď sa malý narodil, staršia išla práve do predškolskej triedy, takže sme ešte nemuseli riešiť učenie a prípravy do školy! Veľmi mi s malým pomáhala, bola veľká sestra! Bola už úplne samostatná, nemusela som sa báť, že kym uspim malého, tak dačo vyvedie!
Horšie je to v tom, že už má iné aktivity, malý tomu ešte nerozumie a všetko jej berie, trhá, rozhadzuje! Ale viem, že dcérke som dala všetko čo som mohla, je šikovna, múdra, prakticky skoro 6 rokov som sa venovala naplno len jej a teraz sa môžem zas venovať malému! Neviem si predstaviť mat deti po 2-3 rokoch, to niesi naporiadok ani s jedným ani s druhým! Mam tak kamošky, väčšinou majú deti po 2-3 rokoch! Jedna vraví, že na mladšieho nemá vôbec čas, bud len vari alebo upratuje, že keď mala len jedného, tak sa mu venovala podstatne viac a štve ju to, že s menším sa nemá kedy ani zahrať! Druhej zas už staršie nespava, tak kým mladšie spi, zas sa venuje staršiemu a tiež nieje ok, bo ide ako motorová myš celý deň, vôbec si neoddychne!
Ale určite každému vyhovuje niečo iné, mne väčší vekový rozdiel, niekomu menší, deti sa môžu mať radi ci je rozdiel malý alebo veľký alebo aj nemusia! Veľa spraví aj povaha dieťaťa!
Kamoške sa nedávno narodil chlapček, starší mal 3 roky! Už je na pokraji nervoveho zrutenia, bo malý deň a noc nič iné nerobi len plače a mrnci, starší zas za ňou chodí s autickami, chce sa hrať, domácnosť jej stojí, bo malého ma cele dni na rukách, vravela ze už jej trhá srdce keď vidí staršieho, len tak bezcieľne chodiť a čakať kedy si k nemu sadne a zahrá sa! Tym chcem povedať, že ked máš deti kľudne, tak paráda, keď nie, tak je to zahul pre všetkých

venividivikinka
7. aug 2022

podla mna od 2,5 do tych 4 rokov, ja mam medzi prvym a druhym a aj druhym a tretim po 3 roky a tento rozdiel ma svoje specifika, ale je podla mna najlepsi z viacerych pricin.

v prvom rade, dieta si podla psychologie zacina uvedomovat, ze je osobnostou plne oddelenou od matky najskor okolo 2,5 roka, zhruba okolo 3 rokov. ak pride surodenec skor, je to prenho akoby mu nieco vtrhlo do vlastnej osobnosti, lebo sa este nevnima ako oddelene od matky. nemusi sa objavit ziarlenie a problemy hned, ale vyrazne sa tam zvysuje sutazivost surodencov a potencial roznych psychickych problemov, najhorsie je to pri vyrazne malom vekovom rozdieli - napr. rok a podobne. nie je to tak vzdy, ale je to rizikovy faktor, ktory svojim detom nechcem odovzdat.

trojrocne dieta je uz vyrazne samostatne a dokaze tiez vnimat matkine tehotenstvo a to, ze matka sa postupne oddeluje. same uz kaka, papa, moze ist do skolky a pod. a to poskytuje matke priestor naplno byt s novorodencom. osobne som velmi spokojna s tym, ze som sa detom ako novorodencom mala ozaj priestor venovat, kym o starsieho bolo vzdy dobre postarane.

zaroven nie je ten rozdiel taky markantny, aby sa deti nevedeli spolu zahrat, moji dvaja starsi su neuveritelni partaci.

na tomto vekovom rozdieli su ale tazke a narocne veci, napr. maju uplne ine naroky a poziadavky (sestrocny a trojrocny) v roznych smeroch, nie vzdy sa da vyhoviet obom, nechodili mi naraz do jednej skolky a pod.

nadazdi
7. aug 2022

Záleží od toho aké majú deti povahy, pri niektorých to môže byt aj rok, pri niektorých nestačí ani 10 😁 pri prvej dcére by som mala kľudne aj po roku 5 deti, pri druhej dcére možno za 10 rokov zabudnem a možno už nikdy, že 2 deti bude konečný stav 😁

zuzy20
7. aug 2022

My mame rozdiel 8 rokov a 5 mesiacov a bola to za mna dobra volba.. starsi syn bol druhak na ZS ked sa nam narodila mala. Bol uz samostatny, rozumny, chapavy.. mala ho zboznuje a aj on alo starsi brat ju lubi. Stale sa s nou pohra, postrazi, pokocikuje. Ja som medzitym zas bola v praci v kolektive. Cize retazova rodicovska doma 6 rokov asi by som scvokla…teraz aj minule leto to bolo fajn aj kvoli prazdninam ze sme nemuseli pocitat dovolenku ci mame dost dni na pokrytie prazdnin kedze som s dcerou doma..

lubkopetka
7. aug 2022

Ja mám 5r. rozdiel a som spokojná.

euka210
7. aug 2022

Mam rozdiely stale 2r2mes pri 3 chlapcoch. Po roku sme aj my rozmyslali nad druhym...tretieho sme chceli mozno o rok neskor, ale dobre ako je. Za mna najhorsie pri druhom, ked ma obaja chceli, tretie ok, mala som na neho viac casu, 2r a 4r sa uz spolu zahrali. Ideal rozdiel je 2-3r...pri mensom mozno odpadne ziarlivost, ale je to namahavejsie. Nad 4r pisu, ze to ako jedinacik.
Manzel boli 4r sestra a potom 3r brat...brat uz bol trochu mimo...7r rozdiel bol vela, so sestrou boli partaci.
Ja som z 3 deti s cca 3r rozdielmi a dobre...ja som si neskor dobre rozumela s bratom o 6r starsim.

matkahelka
7. aug 2022

na toto jednoznacna odpoved nie je. kazdemu vyhovuje nieco ine a dolezite su povahy deti. pre mna osobne maly vekovy rozdiel bol vzdy synonymom psychiatrie a volby bud alebo a to som nikdy nechcela. dvom malym detom sa clovek nevie rovnako venovat, vzdy jedno dieta budi druhe dieta, starsie nosi choroby na mladsie, potom je to par rokov o tom robit doma medzi detmi generala a hlavne, ja som si deti vzdy chcela uzit, kedze som vedela, ze viac ako 2 nebudu a pri dvoch malych sa to proste neda. chceli sme 6 rocny rozdiel, ale osud a moj zdravotny stav to zariadil na 13 rocny vekovy rozdiel a pre mna luxus. aj keby som mala casostroj, urobila by som to iste.

melalex
7. aug 2022

My máme 3 ročný rozdiel a neľutujem.Zo začiatku boli aj dní horšie ale potom už boli partacky.Teraz majú 13 a 10 a super si rozumejú a práve teraz sa začali hrať spolu s bábikami.Som rada že aj v 13 je dcéra ešte dieťa.

nikolpipi
7. aug 2022

Akozeeee mám susedu ktorá ma 4 ročného a 9 mesačného aaaa keď som tam u nej tak normálne si hovorím že toto nikdy nechcem zažiť a obdivujem všetky ženy ktoré sa na toto dajú že majú doma také malé vekové rozdiely ja mám 9 ročný rozdiel a je to to najlepšie malú som si užila maleho si užívam nedám na to dopústit pomáha mi so všetkým ostane snim no proste je to niečo neskutocne❤️

smiling89
7. aug 2022

Ja uz by som dala vacsi vekovy rozdiel, mam rozdiel 20 mesiacov a som hotova, tento rok mi zobral 10 rokov z mojho zivota 😀 cez den neviem kam skor skocit, spia mi na preskacku, co potrva kym mensi nebude na 1 spanku, varim v noci...zahrat sa spolu nedokazu (mladsi mal v juny 1rok, starsi bude mat v septembri 3r)a ak hej tak su to 4-5minutove utrzky max 3x za den...starsi ide v septembri do skolky a ja sa neviem dockat nech to znie akokolvek zle...no dufam ze takto o par rokov sa moj nazor zmeni a naozaj to budu partaci, raz....😁🤪