Príprava umelého mlieka

kira97
12. sep 2020

Dámy.. prosím Vás. Tie, ktoré nekojilte a používate umelé mlieko. Ako ho pripravujete? Nemyslím dávkovanie ani konkrétny postup. To ma každé mlieko svoje. No skôr ma zaujíma starostlivosť o fľašu. Na fóre Nutriklub.sk som sa dočítala, že je potrebné fľašu po každom kŕmení vyvariť 5 minút, a mlieko robiť v čerstvo zovretej vode. Nesmie byt po bode varu dlhšie ako 30 minút. 🙈 Naozaj to takto robíte? Veď to kým pripravím mlieko tak sa malý zblázni.

sorizzo
12. sep 2020

@kira97 som sa pobavila 😁😁😁 prevarím vodu, dám do termosky, v druhej fľaške mám prevarenú studenú, pri robení mlieka už viem odhadnúť ktorej koľko, do minúty hotovo 😀 na fľaše mám stetilizator - za mna strašná otrava to je, ale fliaš mam asi 5, takže vzdy je nejaká čistá.

dominika_sk
12. sep 2020

Mam konvicu s nastavenim teploty. Trikrat denne(rano, poobede a na noc ) varim čistu vodu inak iba stlačim jedno tlačidlo a zohreje mi vodu na 50° to je akurat kym to zmiešam a podam ma spravnu teplotu. Flaše vyvaram raz tyždenne 😉 som presvedčena že všetko robim dobre.

katie253
12. sep 2020

@kira97 to by som prišla O nervy keby som tak mala robiť 😀
ja robím tak, že dám zovrieť vodu A nalejeme si ju do termosky 0,5l A tiež do normálnej fľašky A potom si len namixujem do sklenenej fľašky, aby bola taká akurát. Fľašu po kŕmení umyjem A sem tam zalejem horúcou vodou.
Cumlík tiež len umyjem A zalejeme V hrnčeku horúcou vodou. Hlavne V noci je to na nezaplatenie.

kira97
autor
12. sep 2020

@katie253 No ja si neviem predstaviť takto fungovať. Moja známa to robila tak, že v kanvici vodu prevarila, a potom keď davkovala mlieko tak len ju na pár sekúnd zapla aby sa prihrialo na dobrú teplotu, naliala do fľaše, nadávkovala mlieko a pretrepala. Hotovo 🤷🏻‍♀️ Tak neviem no.

alexandra2468
12. sep 2020

@kira97 jooooj. Len ziadnu robotu navyse.
Ja pouzivam dojcensku vodu, neprevaram.
Flase mam samosterilizacne MAM (sterilizuju sa v mikrovlnke). Ked bola mensia, sterilizovala som vzdy kazdy vecer. Cize vlastne po celom dni.
Teraz ma 9m, sterilizujem raz do tyzdna.

albertka1980
12. sep 2020

Mala som kupenych 6 flias na cely den a dostali sme sterilizator, cize kazdy vecer sme sterilizovali vsetky flasky. Vodu sme ohrievali k ohrievaci, pouzivali sme dojcensku vodu.

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lasyckamalicka
12. sep 2020

Robím z dojčenskej vody R***c, nepreváram. Mlieko zarobím do studenej vody a hotové mlieko dám zohriať do ohrievačky, keď sme na výlete, tak hockde v mikrovlnke... fľaše mám 2 a mením ich cca raz za 2 dni, podľa toho, kedy púšťam myčku. Umývam v umývačke na 60°. Tie vedecké postupy s preváraním vody a sterilizovaním po každom použití sú pri bežnom živote nemožné ;) a dieťatko nemôže žiť v sterilnom prostredí.. ;)

lelluska
12. sep 2020

Skúšala som podľa návodu na obaloch a veru prisla som o nervy ako baby pisu🙂 Kojenecku vodu síce prevaram, ale aj od toho planujem postupne ustúpiť. Prevarim si väčšie množstvo, a to používam vramci dňa. Mliecko namiesam a zohrievam v ohrievaci na fľaštičky. Sterilizujem 1x denne vecer v sterilizatore do mikrovlnky. Fľaštičku kt som už použila počas dňa umyjem a nemam problem znovu použiť.

katie253
12. sep 2020

@kira97 tak ja nemám ohrievačku A ani kanvicu kde si nastavím na akú teplotu mi má vodu zohriať. Mám obyčajnú kanvicu. Ja si zas neviem predstaviť, že by som stála pri kanvici A dávala pozor, či je voda dosť ohriata. Pre mňa je to najjednoduchšie takto.

katie253
12. sep 2020

@kira97 A nechcem dávať dva krát ohriatu vodu.

kira97
autor
12. sep 2020

@katie253 Asi to takto vyskúšam. Že to budem mixovať, teda riediť. Prevarenu horúcu a prevarenu chladnú.. snáď to pomôže. Ja tak isto nemám ohrievač fliaš ani nič podobne.. Len klasickú rychlovarnú kanvicu.

paulinkaa2
12. sep 2020

@kira97 horuca voda v termoske, studena z flase (pouzivam Zlaticko). Flasu po kazdom krmeni zalievam horucou vodou a v noci len oplachnem pod tockou.

oblecenie99
12. sep 2020

Skúšali sme robiť podľa návodu,skoro sme sa rozviedli 🙈😄 najmä v noci,prvé dni po príchode domov z pôrodnice,podľa mňa nás vtedy znenàvideli aj susedia,chudák malý,nacakal sa mlieka..takže sme prešli po čase na neprevaranie,kupujeme Lucku.Maly už má 9 mesiacov pomaly...zo začiatku som ohrievala vodu v tom ohrievači,ale teraz už len zohrejem vodu v mikrovlnke..ma mlieko už len 2,Max 3 krát za 24 hodín..

evkamotka
12. sep 2020

Rano uvarim 0.5l a odlievam 210ml kolko aktualne pije. Ked sa minie, dovarim novu. Na nasej mikrovlnke ju mam za 20s akurat teplu. Pridam um a podavam. Zbytocna motanica to riedit.
Flasu mam 1ks a vzdy vecer ju zalejem aj cumel aj dudky vriacou vodou (flasu aj pokefkujem)

hennyinnsbruck
12. sep 2020

Ja som rano nechala zovrieť vodu v kanvici, potom len prihriala..
Starostlivosť o fľašu - každú nedeľu som ju max 10 min prevarila.😊Mala len 1 fľašu 😂

jeliz59
12. sep 2020

Ja som ohriala kojenecku vodu...tá sa neprevara vždy pripravená na použitie....
Po vypití mlieka som umyla fľašu prostriedkom na umývanie kojeneckych fliaš (nuk/frosch)
Za pomoci kefy na fľaše....čiže som ju vykefovala....😀😀😀a bolo...
vyvaranie?hmm čo ja viem 2 x do týždňa...

marianeta
12. sep 2020

Ja som mala pri oboch aspoň 3 -4 fľaše ale klasické sklenené.. mala som parný sterilizator.flase som umyla saponatom ,oplachla a ukladala do sterilizatora..Sterilizacia trvala 10 minút..Vodu som prevarala iba mesiac a aj to dojčenskú z fľaše..Potom som len ohriala na požadovanú teplotu ,zarobila mlieko a hotovo.. Keď som vodu moc ohriala, tak som fľašu dala do väčšieho pohára so studenou vodou..

jullietka
12. sep 2020

Davala som dojcensku vodu,zohriala som v mikrovlnke a zarobila mlieko. Sterilizovala som 1x do dna vzdy vecer,mam samosterilizacnu flasu MAM,rychlovka sterilizovanie,cim vacsia a menej mlieka tym menej caste sterilizovanie. Boze keby som tak mala robit tak mala by zosalela hlavne v noci dokym by mlieko bolo hotove 😁

oblecenie99
12. sep 2020

@jullietka Vidím,že máš/mala si rovnaký postup ako ja,ešte aj tá MAM fľaša sedí 😁

jullietka
12. sep 2020

@oblecenie99 este stale mam 😁😁 a asi teda aj budem mat aj dalej,ak sa teraz druhykrat nepodari kojit 🙂 a flase mam za mna najlepsie 🙂

andreatytler
13. sep 2020

@kira97 Na nasom mlicku je praveze v navode ze voda musi byt vychladnuta po prevareni...

Ja som nikdy nesterilizovala.. iba prvy krat ked som flase kupila alebo ked sme boli s flasou u lekara. Aj som sa bala a pozorovala maleho ale nikdy nemal ziadny problem a tak som nikdy nezacala sterilizovat. Len umyvam v horucej vode a necham uschnut na vzduchu na tanieri specialne len na flase. Mam tiez kefu len na flase.

Vodu pouziam z vodovodu, prevarim v rajnici ktoru mam len na toto. Ked vychladne, mliecko zarobim do flias aj na 2-3 davky a dam do chladnicky. Potom ohrievam vo vodnom kupeli 3-5 minut pred krmenim.

zuzanockamt
13. sep 2020

@andreatytler a je to mlieko potom z chladničky ok? lebo zarobené UM sa má do dvoch hodín spotrebovať

andreatytler
13. sep 2020

@zuzanockamt . Mne jedna laktacna konzultantka povedala ze pre dieta do 3 mesiacov musim pouzivat len tekute (uz kupene ako zarobene) mliecko. Ze mliecko z pudru az po 3 mesiacoch.
Ina laktacna konzultankta povedala ze cerstvo zarobene mliecko z prasku je bezpecne na izbovej teplote do 1 hodiny a v chladnicke do 24 hodin. Toto iste je aj na navode napisane.
Ja niekedy necham mliecko z chladnicky len tak zohriat na kuchynskom pulte na izbovu teplotu v teplejsom pocasi je zohriate do 30 minut.
Mliecko zohrievam len 1x... nikdy nie tak ze zohrejem a potom ak netreba tak schladim a potom zase zohrejem.
Ak uz som zacala krmit a nechce, to mliecko uz nepouzijem neskor.
Maly nikdy nebol chori za 9 mesiacov, Kaka ukazkovo, ziadne bakterie v ustach. Ale mozno mam len stastie.
Ale musim povedat ze zijem v Kanade. Je mozne ze mliecko je tu ine...

A este pikosku... pediter mi povedal ze kludne mozem pouzit aj mliecko ktore babatko nedopije na dalsom krmeni... ze do flase sa cez cumel sice dostanu bakterie ale su to len bakterie zo slin babatka a tak je to pre neho bezpecne, ze tie pravidla su len vytvorene vyrobcami mliecka aby viac predali.. ale toto som nechcela risknut. Toho pediatra som vymenila po mesiaci, lebo mal aj ine cudne hlasky.

tinqua
13. sep 2020

@kira97 no uvedomit si treba, ze vyrobca na vsetko nie len mlieko da vzdy taky postup, ze obsiahne absolutne vsetko co by sa len trocha mohlo pobabrat, aby z pripadneho problemu nebol vineny...ako pisu baby vyssie...mam 4 flase, raz denne ich strcim do parneho mikrovlnkoveho sterilizatora, ked sa mi nahodou minu tak ich vyplachnem vriacou vodou, vodu prevaram kazdy den do dzbanu, zohrievam v mikrovlnke - viem uz na kolko mam dat aby to bolo tip top zohriate...akoze easy, nestresuj sa s tym

tosomja
13. sep 2020

Mne bolo povedané na gastro, že voda sa nemá opakovane prevarat. Ráno dám variť vodu, dám do termosky a v druhej mám prevarenu studenú. Riedim podľa potreby.
Tiež by ma malý rozkusal, keby musel 15 minút čakať 😄