Externé študium na vysokej škole - Košice, Prešov

15. feb 2021

Dobrý deň.
Chcela by som sa informovať o externom štúdiu na VŠ v mestách (Košice, Prešov)
Zaujímalo by ma, že či existuje externé štúdium bez predmetov ako je matematika, ekonómia alebo štatistika.
Ak áno.Bola by som rada ak by ste napísali niečo o štúdiu z vlastnej skúsenosti.
Ako prebiehala výučba, aké predmety sa vyučovali na vašom odbore.Zvládali ste štúdium popri zamestnaní? Mali ste prednášky cez víkend alebo ste mali blokovú výučbu?

autor
15. feb 2021

Zaujíma ma viacero odborov a neviem akým smerom mám ísť.Vysokoškolskú matematiku by som nezvládla.Nepotrebujem školu kvôli titulu.Mám len chuť študovať a vzdelávať sa.

Ďakujem Vám vopred všetkým za odpovede.

dominikac321
15. feb 2021

vygoogli si to sama, ake odbory su na akej skole a ake predmety, TUKE rovno vynechaj

autor
15. feb 2021

@dominikac321 Na internete nie je vždy všetko.Preto sa pýtam lebo nie všade som našla zverejnené aj predmety.o TUKE viem, že to nie je nič pre mňa.Ďakujem.

dominikac321
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
dominikac321
15. feb 2021

humanitne predmety su bez matematiky, filozoficka fakulta

autor
15. feb 2021

@dominikac321 Ďakujem pekne.Len si nie som istá pretože som sa už dočítala, že aj na odbore psychológie je matematika.Sociálna práca mala štatistiku.Alebo som sa dočítala, že niekde sa dá externe študovať len ak má človek prax v danej oblasti niekoľko rokov.

A neviem sa nikde dočítať, že či je tá prax skutočne potrebná alebo je to len výhoda.A, že či sa skutočne tieto predmety nachádzajú/nenachádzajú v učebnom pláne.

dominikac321
15. feb 2021

ucebne plany sa vacsinou nemenia no bohuzial statistika v istej forme bude asi vsade.

autor
15. feb 2021

@dominikac321 Ďakujem za radu.Tak sa budem musieť zaprieť a popracovať na tom.

guiseppinka
15. feb 2021

No neviem co si citala, ale na bezne mgr studium nie je viazana prax. Jedine kde potrebujes prax je MBA alebo MPH.. ak na humanitnych predmetoch je matematika, tak to isto nie je vysokolska a nebudu tam ziadne integraly a derivacie ani nic tomu podobne... Statistika tam byt moze, lebo potrebujes vyhodnocovat dotazniky... a ak by aj nejaka matika bola, tak bude 1 max 2 semestre (aj to pochybujem). Ale isto nebude taka ako na ekonomickej... Ja som studovala sice v blave, ale denne a odbor, kde som matematiku teda nepotrebovala vobec. Napr na prave mat matiku isto nebudes mat ani na roznych druhoch pedagogik - napr. specialna, logopedia, jazyky...
Daj odbory a skor sa ti bude vediet poradit, ze co... Co sa tyka este tej tvojej praxe, o ktorej si pisala, tak vacsinou si dorabaju externe kvoli robote - potrebuju titul kvoli platu

autor
16. feb 2021

@guiseppinka Mne by titul momentálne nepomohol k vyššiemu platu.Ale nesťažujem sa.Ja som s platom aj s prácou spokojná.Plat máme podľa odpracovaných rokov ale ak by bola možnosť mohla by som možno ísť na vyššiu pozíciu ak by som mala vysokoškolské vzdelanie.Ja som s platom spokojná momentálne ale pozerám sa do budúcnosti.Človek nikdy nevie kedy využije svoje vzdelanie a niektoré (aj slabo platené pozície) sa nedajú vykonávať bez vysokoškolského vzdelania.Takže ja sa ani neobzerám veľmi za vidinou vyššieho platu, kariérou.Rada by som mala v rukách viacero možností (ak by bolo treba zmeniť zamestnanie) zamestnať sa tam kde som sa bez VŠ zamestnať nemohla.Aj za cenu nižšieho platu.

integrály a derivácie som mala aj počas štúdia SŠ (samozrejme na úrovni stredoškolského učiva) takže nerada by som si zopakovala ten stres ktorý som mala.Nie som úplne neschopná z matematiky ale trvá mi dlhšie pochopiť súvislosti a na VŠ by už človek mal tieto základy vedieť bez problémov.Ja s tým problém mám tak sa nechcem preceňovať.

Rozmýšľala som nad predškolskou a elementárnou pedagogikou ale priznám sa nie som si istá, že či som vhodný kandidát.Moja gramatika nie je 100 percentná.A hru na hudobný nástroj neovládam.Len nejaké základy na gitare.Spievať viem.Spievam od mala.Zúčastnila som sa aj súťaží, predstavení na ZŠ.

Láka ma aj psychológia ale tá sa nedá študovať externe.

Na politológiu alebo sociálnu prácu nemám maturitu z predmetov ktoré sa vyžadujú.A na sociálnu prácu si vyžadujú potvrdenie buď z práce alebo z nejakej neziskovej organizácie.

Potom mi ešte napadol šport.Na šport už urobenú kvalifikáciu mám takže na to ďalšie vzdelanie už nepotrebujem ale taktiež je to len denné štúdium.

Zaujali ma aj zdravotnícke odbory ale taktiež je to buď denné štúdium alebo externé štúdium kde je samozrejme aj veľa praxe a popri práci by sa tento spôsob štúdia dal len ťažko praktizovať.

Je mi jasné, že človek dieru do sveta neurobí s titulom z nejakej politológie alebo sociálnej práce ale mňa by to možno bavilo študovať.A ak by bola príležitosť tak by som aspoň mohla pracovať v oblasti ktorá by ma bavila alebo by mi naozaj raz ten titul pomohol.Nespolieham sa na to, že VŠ zaručuje úspech.

S jazykom som na úrovni B1.Dohovorím sa ale na štúdium to určite nie je.

Bohužiaľ nemám vysnívanú prácu, štúdium.Chcela by som vedieť toľko vecí a tak sa neviem rozhodnúť čo by bola pre mňa najlepšia voľba.

guiseppinka
16. feb 2021

Pisala si vyssie, ze chces studovat pre seba, pre sebarealizaciu. Vyber si nieco, co ta bude bavit. Na predskolskej isto nebudes mat vela matiky, ak vobec - realne na co by ti bola?
A za dalsie - nemas maturu, a? Ak by sa nahodou robili aj prijimacky, tak sa to naucis. Ale ides na externe,budes si to platit a nie malo, takze silne pochybujem,ze nejake prijimacky sa budu musiet robit...

autor
21. feb 2021

@guiseppinka Tak čo mám v rodine ľudí aj v okolí čo študovali externe robili prijímačky.A nezaujímalo ich či je študent externista.Ani predmety sa nedali prenášať.A ročník sa dal opakovať iba raz.

Tak matematiku v MŠ síce človek nepotrebuje ale ani na SŠ som ju na mojom odbore nepotrebovala a predsa som ju mala 4 roky a trebalo sa učiť riadne.

Asi vyskúšam tú predškolskú.Príde mi to zaujímavejšie než iné odbory také praktické do života.

Ďakujem 🙂

patricia2288
2. mar 2021

Ja tiež hľadám, jedna VŠ mám ale vždy som chcela ešte jednu. A som aj z rovnakého regiónu ako ty. Matika tiež nie je pre mňa. Ja zatiaľ rozmýšľam buď verejná správa alebo sociálna práca na UPJŠ. Svoje zohralo v tomto prípade aj školné.

autor
2. mar 2021

@patricia2288 A akú VŠ máš?
Tak na sociálnej je zas štatistika a na verejnej účtovníctvo.
To mi tiež nič nehovorí.

patricia2288
2. mar 2021

Účtovníctvo som naposledy videla na maturite. Myslím, že na každej škole je nejaký predmet, ktorý nechceš. Takto môžeš rozmýšľať a nikdy si žiadnu VŠ neurobíš.

autor
2. mar 2021

@patricia2288 To je pravda.

salajka237
4. mar 2021

dievčatá, nebojte sa až tak štatistiky, neprežívajte až tak to, že napr. neovládate hudobný nástroj alebo napr. účtovníctvo.. Štatisitku by ste mali zvládnuť aj vtedy, keď nemáte bunky na matiku (aspoň v časoch, keď som mala ja štatistiku na VŠ, to nebolo nič extra ťažké. Skôr som mala pocit, že tam netreba nejak veľmi rozmýšľať, ako niekde pri slovných úlohách, ale skôr mechanicky uplatňovať určité pravidlá. Ale dnes sa myslím viac na štatistike pracuje s PC a menej sa ráta na papier). Rovnako účtovníctvo - ľahšie to majú tí, čo ho mali na strednej, ale kľudne sa ho na tú danú skúšku naučí aj ten, kto nikdy neúčtoval. Však tam nebudete samé, ktoré sa to učia 1x. Takisto sa dá naučiť hra na hudobný nástroj (aj keď to zrejme bude tiež len na tú danú skúšku, že si nacvičíte zadané piesne a žiadne napr. klaviristky sa z Vás nestanú).

Skôr by som chcela apelovať na to, aby ste 2x pouvažovali nad tým, v čom Vám daná VŠ reálne pomôže, do akého konkrétneho zamestnania Vám otvorí bránu.. Napr. taká verejná správa - myslím, že vedomosti z nej využijete, ale zas absolventa verejnej správy žiadny zamestnávateľ nehľadá.. (skôr sa hľadá vyštudovaný ekonóm, účtovník, lekár, pedagóg, zdrav. sestra, vyučený kuchár, zvárač atď. - väčšina zamestnávateľov ani nevie, že nejaká verejná správa existuje... To už je asi lepšia soc. práca - okrem uplatnenenia v zariadeniach soc. služieb, úradoch práce sa môžu napr. zamestnať v detských domovoch a nie som si istá, či nemôžu pôsobiť aj ako sociálni pedagógovia..).

Ja ak by som mala znovu študovať, možno by som šla na dentálnu hygienu. Z humanitných predmetov určite na logopédiu - toto bude veľmi cenený odbor.
A ako už bolo povedané - na každej VŠ sa nájde predmet, ktorý Vám nesadne. Možno tú štatistiku zvládnete ľavou zadnou a budete sa trápiť s iným predmetom. Veľa závisí aj od profesorov - niektorí vedia narobiť riadny vietor. Preto je veľmi dôležité mať skutočný záujem o daný odbor a o prácu, na ktorú vás ten odbor pripravuje. Lebo raz keď sa teším na tú prácu, tak oveľa ľahšie zvládnem všetky prekážky, ktoré prídu počas VŠ.

autor
4. mar 2021

@salajka237 Tak ja by som chcela VŠ aby som mala dobrý pocit, že niečo robím, vzdelávam sa a ak by to vyšlo tak by som chcela študovať ďalej.Napríklad kurz (mám 2) alebo pomaturitné štúdiá.
Ja som nikdy nevedela poriadne, že čo chcem robiť ale vždy som vedela čo nechcem.
Samozrejme vzdelanie otvára nové dvere a človek nikdy nevie kedy to vzdelanie využije.

Dnes si človek ajtak nevyberie takže spoliehať sa, že po štúdiu sa človek zamestná v konkrétnej oblasti je niekedy cesta na 10 rokov.

Hlavne treba študovať niečo čo človeka zaujíma a má k tomu vzťah.Vzdelanie nikdy nie je na škodu aj keď človek pracuje v inej oblasti.

Mňa láka pedagogika, sociálna práca alebo práca v záchranárských zložkách na ktorú niekedy VŠ netreba.A presne v tejto oblasti ako je pedagogika, psychológia a všeobecne pomoc spoločnosti som sa ja našla.Takže v tejto oblasti by som si chcela rozšíriť vedomosti pretože ma to zaujíma.

Možno to v budúcnosti využijem, ale hlavným dôvodom štúdia je pre mňa vzdelávanie.Nechcem stagnovať.

Ja mám len strach, že pohorím na predmete ktorý veľmi nesúvisí s odborom.Alebo, že budem stáť pred tabuľou pred všetkými a nebudem chápať základnému príkladu.Ja si z matematiky už toho veľa nepamätám.Zistila som, že na elementárnej matematika byť musí pretože je to zároveň učiteľstvo 1.stupňa ZŠ.Špeciálna pedagogika je zaujímavý odbor alebo niekde matematika je a niekde nie.Celá pedagogická fakulta má na našej škole matematiku.

Musím si dobre premyslieť čo pôjdem študovať aby som mala motiváciu 🙂

salajka237
5. mar 2021

tak držím palce, nech si dobre vyberieš 🙂 Z môjho pohľadu je VŠ aj o odhodlaní, trošku aj o psychickej odolnosti, resp. o schopnosti zdolávať prekážky. Ja som mala spolužiačky, ktoré neexcelovali z predmetov, niektoré skúšky aj viackrát opakovali, ale sa z toho nezrútili, šli si za svojím, boli na opravných termínoch a úspešne doštudovali. A boli aj také, ktoré sa nechali odradiť pri menších problémoch. Tak ak sa na to dáš, tak prajem veľa vnútornej pohody a nadhľadu (lebo keď sa človeku chce, temer všetko sa dá).