Potravinové alergie

8. mar 2023

Mám dieťa s potravinovými alergiami. Po konzumácii vlašských orechov nastali veľké bolesti a opuch. Potom sa ukázalo že je na tom podobne po arašidoch, orieškoch , ale nemali by sa ani mandle, pistácie kešu a ďalšie. Niektoré spôsobujú iba zaživacie ťažkosti, ale väčšinou je to aj opuch, bolestivé pľuzgierové vyrážky, v ústnej dutine ďalej všade.kde sa konkrétna potravina dotkne po prehltnutí. Potom nechce jesť kvôli bolestiam ani nornálne jedlo. Dieťa je beztak výberčivé. Maté to niekto podobné? Bolo to vekom/časom lepšie?

viestta
8. mar 2023

Pri alergiach sú dve možnosti. Bud časom reakcie ustúpia alebo sa stupňujú až môžu skončiť anafylaktickym šokom. Vyhýbať sa orechom vo všeobecnosti je asi najlepšia cesta, lebo nikto netuší ako je to práve vo vašom prípade.

malina12
8. mar 2023

Ja uz asi 20 rokov orechy nemôžem.Najťažší prejav alergie som mala opuch hrdla na hranici šoku...Tie rôzne druhy orechov sú v toľkých potravinách.Neostáva nič iné len nekonzumovať a byť ostražitý.

stormie
9. mar 2023

A aky je problem vyhybat sa orieskom ked vies ze robia zle? 🤷‍♀️to nejde o zakladnu potravinu ktoru treba nejako nahradit

autor
9. mar 2023

@stormie podľa svokry sú potravinové alergie sú iba novodobé vrtochy, doma sa všetkým orechov vyhýbame. Oni majú na dvore velký orech, ona orechy pchá všade, do jablčníka, do žemľovky, do nákypu, do závinu. Mužovi nabalí kopu a ja som zlá keď to vyhadzujem.

autor
9. mar 2023

Bola som zvedavá či s tých problémov vyrastie alebo naopak zhorší sa to. Ja som v detstve nemohla jahody, potom som už mohla, ako na spomienku mi zostalo že ak sa nemôžem dotýkať listov jahody, mám z nich vyrážky ako od žihľavy.

kacena1991
9. mar 2023

Tak svokra ak si chce odpalit vnuca tak nech ich pcha vsade veselo dalej.Ved to dieta moze dostat anafylakticky sok... Na alergo ste boli? Moje dieta ma potvrdenu alergiu na vajce nosime vsade so sebou pohotovostny balicek s prednisonom a perom. Nema doporucene skusat este ani orechy, takisto nemoze hrusku. Takze tymto potravinam sa vyhybame. Neviem ako je to u ostatnych orieskov ale alergia na arasidy ta ze je na cely zivot... Co sa tyka napr toho vajca z toho ze tak 80% deti zvykne vyrast

autor
9. mar 2023

@kacena1991 ona má všetky alergie zafixované aj vegeteriánstvo ako módne vrtochy, ktoré pred tým neboli. Snažím sa po pôrode schudnúť, obmedzila som sladké aj pečivo, tiež som jej na smiech.

stormie
9. mar 2023

Tak treba spravit poriadky s babkou 🤷‍♀️ ja som tak dala “do pozoru” celu rodinu a nikto sa uz ani neskusa dat bez mojho vedomia cokolvek na jedenie. A ci z toho vyrastie alebo sa zhorsi ti naozaj nikto nepovie, ani doktor

autor
9. mar 2023

Taký príklad,.ona vie že švagriná neje mäso, na rodinnú oslavu nepripraví nikdy nič bezmäsité, je schopná zamiešať do zemiakovej kaše opraženú slaninku, upečie tri druhy zákuskov, pchá tie prekliate orechy ak tam, kde v recepte nepíšu. Keď dieťa vidí, potom si pýta, ja nedovolím, začne plakať, zas som ja tá zlá.

autor
9. mar 2023

@stormie je to ako hádzať hrách o stenu

kacena1991
9. mar 2023

Tak jej treba vysvetlit ze tu ide o zivot dietata ci ho chce naozaj vedome ohrozovat,pretoze naozaj nikto nevie ako ten organizmus najblizsie zareaguje. Ked som estw nevedela ze dcera ma alergiu a dala som jej vajicko skoncili sme v nemocnici na 3 dni. A ked to nevie pochopit tak ju treba zobrat so sebou k lekarovi a nech jej to vysvetli ten.

autor
9. mar 2023

@kacena1991 tiež sme na pár dní museli do nemocnice. Ja na ňu už nemám slov

kacena1991
10. mar 2023

Tak ked sa s nou neda normalne prerusila by som s nou kontakt ked to nevie pochopit a dieta tam nepustala🤷🏻‍♀️

zuzulikmichalik
10. apr 2023

@kacena1991 ak nemozete hrusku- mate vytestovane aj stromy? Zvacsa je to krizenina, moj syn nemoze toez vajcia a orechy. Tiez mame adrenalinove pero.

kacena1991
10. apr 2023

@zuzulikmichalik myslim ze stromy nie, ja som na alergo hrusku ani neriesila kedze som si odsledovala ze vzdy malu po nej prehnalo tak jej ju ani nedavam ani nic co hrusku obsahuje..robili jej testy este na mandlu, arasid a vlassky oriesok to vyslo vsetko negativne ale celkovo jej orechy este vobec nemam davat a v oktobri nas cakaju testy na kadejake travy

mikadooo
10. apr 2023

(choď pred návštevou svokry do cukrárne a kúp dieťaťu zákusok bez orechov, keď svokrička začne ponúkať, povedz malej, že toto síce nemôže, ale našťastie máte ten zákusok z cukrárne, tak ten si môže dať). Keď je svokra krava, tak nech ju aj rozpučí od jedu. Čudujem sa, že ju muž nevycvičil ešte. Ty si nevesta, evidentne ty si u nej za kus h..na. Synáčikov hnev by možno porobil zázraky nevídané... A švagrinej by som poradila to isté - buď nech povie - ďakujem, najedla som sa predtým v mcdonalde, lebo som vedela, že do všetkého dáte mäso. Alebo by som si na jej mieste vytiahla syrovú bagetu z Tesca 🤭. Nech má svokra koho ohovárať s kamoškami. Dieťa netráp a zároveň ho neohrozuj.