Ako sa obliecť do kostola na omšu?

12. aug 2021

Neodsudzujte ma prosím ale v kostole som bola naposledy asi 13 ročná. Zajtra idem na omšu za moju babku a neviem ako sa mam obliecť keďže je teplo. Šaty mam jedine krátke do polovice stehien. Môžu byt take?
Pripadne košeľa a kraťasy ?
Fakt neviem

oktoberka
12. aug 2021

Normálne sa oblec. Akurát nie vyzývavo. To je všetko.

riamia91
12. aug 2021

Niečo pod alebo aspoň po kolená, zahalené ramená /aspoň krátky rukáv alebo nejaký svetrík, ak dáš kratšie/ a bez výstrihu. Proste nič okaté, ale zas ako mníška nemusíš ísť.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veronice
12. aug 2021

Nemala by si byt velmi odhalena takze ziadne kratke sukne/saty/ kratasy, saty na ramienka a hlboky vystrih. Kosela a kratasy (nie uplne kratke) znie fajn pokial to nebude kovbojsky styl 🙂

tomas97
12. aug 2021

Normálne niečo kde nebudeš mať výstrih po pupok ... a hlavne niečo tmavé. Nikto tiež nespôsobuje farára v sukni tak nech teba nikto je si dáš šaty nad kolena. Veď ten kostol a tá omša nie je o tebe. 🙂

veronice
12. aug 2021

@tomas97 tmave? Farby som teda nikdy neriesila.... Ved ak to je zadusna omsa a nie pohreb je to uplne jedno 🤷‍♀️

tomas97
12. aug 2021

@veronice tak podľa mna sa hodia na zádušnú omšu tmavé šaty. Ale Ok, veď nech tam nejdes v tigrovanom alebo ... som myslel

veronice
12. aug 2021

@tomas97 nooo ano, tigrovane by bolo asi divne ale tak hlavne nie vyzyvavo 🙂

h2
12. aug 2021

A nič iné, ako šaty do pol stehien a košeľa so šortkami nie je na výber? Nemáš žiadne dlhšie šaty? Alebo sukňu? Ak nie, tak nohavice. K tomu pokojne aj tú spomínanú košeľu, alebo blúzku, alebo úplne pokojne aj tričko, alebo nejaký top, ak má aspoň krátke rukávy.

tomas97
12. aug 2021

Prosím vás. Čo vy riešite. Ak si dá niečom z normálnym výstrihom tak je snáď jedno, či si dá šaty nad, po alebo pod kolena. Nejde na módnu prehliadku ale do kostola. Do kostola kde bude farár v sukni. Kedysi boli neprijateľné nohavice ešte pred pár sto rokmi. Spoločnosť sa posúva aj dnes žiaľ ... a čo tu niektoré píšete tie sprosoti, že nech si dá “svetrík” ... tak ja neviem ale ona sa ide modliť za babku a nie za seba aby ju v tom teple šľak netrafi. 🙈
To vy katolíčky silne kostolníčky budete slušne v kostole zahalené len či tak aj v živote dodržiavate tie cirkevné (hlavne katolícke) stredoveké názory. 🙈

fineta
12. aug 2021

Pokojne bielu bluzku a sivu/bezovu/tmavomodru/tmavozelenu (nejakú neutrálny farbu) suknu ci nohavice... Alebo konzervatívne šaty. Ved z toho sa nestriela. Čokoľvek elegantné a vôbec to nemusí byť zrovna čiernej farby.

janetinka27
12. aug 2021

a babka zomrela teraz ci je to napriklad omsa na nejake jej vyrocie smrti? lebo ak je to normalna sv. omsa napriklad pri vyroci umrtia, tak je to omsa ako kazda ina, teda pre verejnost, kde si mozes obliect akekolvek slusne oblecenie. teda to nemusia byt prave saty. mozes si kvoli spomienke na babku obliect nieco pekne, ale nie je to podmienkou.

annamaria_65
12. aug 2021

Asi som divná, ale nech si každý nosí čo chce. Dôležité je to čo máš v srdci.

autor
12. aug 2021

@janetinka27 je to výročie. Rok

oktoberka
12. aug 2021

Tak na výročnú omšu sa skôr tmavšie tony obliekajú.

nika3136
12. aug 2021

Obec sa elegantnejsie, sviatocnejsie, nieco na styl biznis.... Co by si si vzala, keby si robila v banke? A ak je to rocna omsa, tak ziadne kriklave farby, vyrazne vzory

simona139469
12. aug 2021

Podľa mna šaty a niečo na to, svetrík alebo sako- myslím take k šatám… kraťasy skôr nie, to by podľa mna nevyzeralo dobre.

mpg
13. aug 2021

Záleží aj od toho, koľko máš rokov, ale sukňu v dlžke aspoň po kolená, nohavice by mohli byť také 3/4(nekrikľavej farby) a k tomu bielu blúzku, alebo sivú, béžovú alebo tmavomodrú. Ideálne by boli šaty napr. tmavomodré čipkované s krátkym rukávom alebo tmavomodré šaty so vzorom kvetov (menších), dĺžka aspoň po kolená.

janetinka27
13. aug 2021

ono to zavisi aj od miesta konania sv. omse. u nas v meste je vela ludi a tam nikto nevie, ze prave ty si dala odsluzit omsu - zapadnes medzi ostatnych, takze si mozes obliect hocico slusne.
niektori pozostali napriklad sa dohodnu s knazom a pri sv. omsi mu podaju tacku, ale to ty vobec nemusis. u nas v kostole by si zapadla medzi dav a nikto by nevedel, ze si to prave ty. na dedinach je to ine, tam sa ludia viac poznaju a vedeli by, ze aha, toto je vnucka a sustredilo by sa na teba vela oci.