Akú výšku úplatku ste ochotní dať, keď život blízkeho stojí na vlásku?

15. nov 2022

Keď viete, že život blízkeho visí na vlásku,koľko ste ochotní dať do obálky. . smutné,,že je to o obálke,nie o živote ,človek prežije/neprežije vďaka obálke 🤮
Držte sa prosím otázky,na útoky nemám energiu

pribinak
15. nov 2022

Hm, nedala som nič, resp manžel keď bola svokra v nemocnici s onko diagnózou. Boli sme však v nemocnici každý deň a neustále sme sa pýtali čo idu robiť, akú liečbu idu nasadiť, ….

chillibubble
15. nov 2022

a si si ista, ze ta obalka pomoze? no, je to rozhodnutie nie len o tom, ze za kolko mi stoji zivot pribuzneho ale aj o tom, ze ci som ochotna ist kvoli tomu sediet ja.

veronikaszabova
15. nov 2022

Nie, nedala by som

dkethe
15. nov 2022

Neviem.
Ale napr oficialne zazmluvnenie porodnika stoji 100-200€ takze daleko nad tuto sumu. Skus sa popytat generacie 50+, ti su v tom zbehlejsi nez my mladi, ked tato praktika ide do uzadia, a zohladni inflaciu

Drzte sa

melanta
15. nov 2022

Ja som minulý rok ležala na onkológii, nedala som nikomu žiadnu obálku. Absolvovala som operáciu, rádioterapiu, chemoterapiu, lekári boli skvelí, sestričky a iní personál tiež. Prežila som, vyliečila som sa. Ak by som ale bola prípad, ktorý sa vyliečiť nedá, tak sa nevyliečim, ani keby som niekomu sto tisíc dala. Z vlastnej skúsenosti dám radu, skús sa nastaviť pozitívne, s pokorou na to, že dotyčný sa vylieči. Psychika dokáže urobiť veľmi veľa a mať v sebe zlosť iba uškodí. Tebe a hlavne tomu, kto je chorý. Potrebuje okolo seba ľudí, ktorí majú v srdci kľud a podporu a nie zlosť. Držte sa.

chillibubble
15. nov 2022

@dkethe to si pekne napisal. snad to s ich generaciou vymizne nadobro... tak z jednej strany, ako aj z druhej.

martul
15. nov 2022

A ten kto má skúsenosť a spravil to myslíš, že sa prizná? Teraz a tu?

zuzinka888
15. nov 2022

Nie vzdy sa zivot blizkeho da zachranit uplatkom. Diagnoza sa nestrati ak das lekarovi peniaze. Ale chapem tvoje rozpolozenie - zufaly clovek robi zufale činy. Moj ocko mal zly zdravotny stav boli sme sa s nim dokonca rozlucit. A lekari robili naozaj vsetko co mohli dokonca az zazraky. Ocko sa z leziaceho, plienkovaneho pacienta- rozvrat vnutorneho prostredia- zlyhanie obliciek z neliecenej cukrovky a zapalu micivych ciest ostal dialyzovany. Mysleli sme ze ho nechaju len tak dozit no oni ho " trapili" neustalymi rehabilitaciami dokonca dostal aj kardiostimulator a postavili ho opat na nohy po slabej porazke. Uz su to tri roky co sme ho prebalivali...... ocko chodi dokonca bez barly a to mu nedavno odrezali dva prsty na nohe.

kamatopo
15. nov 2022

Vďaka Bohu ešte som sa nestretla ,že by niekto odo mňa čo sa týka zdravotníctva čakal obálku. Vždy spravili maximum a vďačím lekárom za veľa.

marsmykkok
15. nov 2022

No a ja, že toto už išlo do úzadia. Nedávaj nič, je to o organizme. Niekomu nedávajú nádej a vylieči sa. Niekomu môžu fúkať aj práškový cukor a obskakovať ho a organizmus to nevydrží alebo dostane infekciu a je po ňom. Starí rodičia takto celý majetok dali do obálok lekárom a aj tak príbuzní zomreli.

luscious
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mjk40
15. nov 2022

Nestretol som sa žeby lekár vyslovene čakal niečo do vačku aby poskytol plnohodnotnú starostlivosť.

martul
15. nov 2022

@luscious dať skorší termín na operáciu?!

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marsmykkok
15. nov 2022

@martul
@zoro9836 tak určite sa bavíme o 4 cifernej sume, 50 alebo 100 eur by ich akurát urazilo... K tým operáciam, poznám prípad, jeden muž mal problémy s bedrovými klbmi, odkladal operáciu, potom mal už neznesiteľné bolesti a poradovník na rok-dva. Dal primárovi 5000 eur. V nemocnici všetci na neho boli milí, ale tá operácia moc slávne nedopadla, hybnosť dosť obmedzená ostala. Teda cesta je skôr riešiť veci rýchlo a možno hľadať niekde aj mimo okresu možnosť, možno aj súkromnú kliniku kde sú modernejšie prístroje a zaplatiť si, ale úplatky nemusia byť dobrá cesta vždy.

beata_k
15. nov 2022

No aspon 500€. 50-100€ je nic moc uplatok.

19mmm71
15. nov 2022

nedala by som ,isla by som cez sukromnu kliniku kde to zaplatim a viem že bude o cloveka postarane

nepic
15. nov 2022

Áno viem o čom hovorís,tiež som to zažil a jednalo sa o moju mamu. Poznám to,ze topiaci sa aj slamky chytá. Ale nie vždy to pomôže,bohužiaľ sú aj takí lekári, ktorý už vedia že aj tak nepomôžu ale úplatok si aj tak zoberú (vlastná skúsenosť).

annm81
15. nov 2022

Nikdy som úplatok nedala, nevzala a ani nad takou možnosťou neuvažovala, ale buďme realisti. Na Slovensku je stále dosť veľká korupcia. Viem si predstaviť že má zmysel dať úplatok niekomu z poisťovne, kto má schvaľovať nejakú nadštandardnú liečbu.

Pokiaľ ale ide o úplatok priamo ošetrujúcemu lekárovi, nemyslím, že to má zmysel. Slušný lekár spraví to, čo má bez úplatku. A arogantný hajzel vezme obálku a aj tak sa nepretrhne viac ako bez obálky. Viem si predstaviť situáciu, keď prídem do nemocnice a vidím, že môj príbuzný tam leží v takom stave, že sa oň evidentne nik nezaujíma... ak by som natrafila na tak arogantný personál, neriešila by som to obálkou. Jednoducho by som hneď zabehla do fitka, zastavila prvého hrubokrkého svalovca a dala mu stovku za to, že lekára slušne ale rázne upozorní, čo sa stane ak niečo vo svojej práci zanedbá. Na arogantných hajzlov totiž neplatí doprosovanie sa, ale len sila. Dúfam, že tých slušných lekárov, čo úplatok nepotrebujú je via.

martul
15. nov 2022

@annm81 určite by si to spravila? Poslala by si niekoho,, dať mu po papuli ". Neverím.
Ale ak áno, prečo do fitka? Myslíš že tam sa učia mlátiť?!

nikha2809
15. nov 2022

Úprimne, keby nastane situácia že život mojich detí a muža je na vlásku a zachrániť ich má jedine úplatok som ochotná dať všetko pre to aby boli v poriadku.Ale takto to nefunguje.Nikto nemá carodejnicky prútik ktorý razom vylieči neliecitelne diagnózy

martul
15. nov 2022

@19mmm71 no aby si sa nesklamala. Súkromná klinika neznamená že tam sa to nedeje. Nebuď naivná.

annm81
15. nov 2022

@martul Áno, urobila. Tu ale hovoríme o extrémnej situácii, s ktorou som sa nikdy osobne nestretla. Asi niečo podobné, ako sa posledne spomínalo v novinách - keď príbuzní našli ženu, ktorú nebol personál ochotný celé dni umyť od krvi. Alebo prípady, keď starému človeku doniesli jedlo a ak ho nevládal zjesť, nik mu nepomohol a jedlo po pol hodine odniesli. Jednoducho situácie, keď niekto extrémne zanedbáva svoje pracovné povinnosti. Napadol mi ešte jeden prípad zo susedného Česka. https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3393674-16...

Prečo vo fitku? Lebo by som neplatila za to, že niekoho dotyčný zmláti. Ale za strach - a tam platí, že čím väčšie svaly tým väčší rešpekt.

zmrzlinka2021
15. nov 2022

@melanta Klubuk dole a chvala Bohu, ze si sa z toho dostala! Obdivujem ta, si velmi silna zena.
Ak to nie je extremne tajomstvo, s čím si tam bola?

miamaria
15. nov 2022

Uplatok pri danej diagnoze je pre lekara uplne bezpredmetny, co sa tyka ose. starostlivosti, predlzenia zivota atd... napr. pri skorsom vybaveni terminu vysetrenia mozno, z vlastnej skusenosti ti poradim nedavat nicy lekari maju dost aj bez obalok, poznam pripad, kedy pacientka ziadala vratenie obalky za to, ze ju dotycny primar neoperoval, on siahol po prvej obalke v stoliku co mal a ona si za tie peniaze prerobila komplet kuchynu v byte, takze tak... zdravie ani zivot si za peniaze nekupis

martul
15. nov 2022

@annm81 akože žasnem nad tým čo píšeš. Fakt reálne dôjdeš do fitka že dobrý deň dám niekomu 100eur choďte sa povyhrazať tomu a tomu doktorovi.🤦

19mmm71
15. nov 2022

@martul poznam to velmi dobre v poslednej zdravotne veci ani inak neriešim

annm81
15. nov 2022

@martul Áno, reálne pôjdem. A to napriek tomu, že považujem ľudí, čo sa nedávno vyhrážali zdravotníkom za úbohých. Našťastie hovoríme o hypotetickej situácii, keďže nie som ja ani moje deti odkázaná na slovenské zdravotníctvo. Čo by si teda robila ty? Vidíš, že príbuzný leží bezmocne v nemocnici a nik sa oň nestará. Lebo znova, tu nehovorím o tom, že má vážnu chorobu, pri ktorej nech sa lekári snažia akokoľvek, nevedia zaručiť že človek neumrie. Ani o situácii, keď je to boj s úradníkmi o tom, prečo nie je preplácaná taká, či onaká liečba. Ani o situácii, keď zdravotná sestra nestíha a poprosí príbuzného, či nemôže pacienta umyť. Tu hovoríme o type arogantného debila, ktorý dostáva zaplatené za prácu, ktorú nespraví napriek tomu, že na jeho zodpovednosti je závislý ľudský zivot. Niečo ako napr. https://www.nitranoviny.sk/skandal-smrt-sebasti... Ako by si postupovala, keby sa niečo podobné dialo tvojmu dieťaťu?

ahhola
15. nov 2022

Večná téma... Ja som husakove dieťa a v 1977 mi bola zavolana sanitka k zápalu pľúc... Nechali mi penicilín a keď už odchádzali, babka * 1910 za doktorkou s 50 kcs... Tatko- jej syn ju strašne zjazdil, ze zdravotko zadarmo a bla bla, prečo dala... Ale pre ňu bolo zdravotníctvo zdarma novinkou asi od 1950,dovtedy všetko tvrdo platila.
No a teraz zmätená ja.
Pri prvom pôrode panika... predsa som len malá niekomu niečo dať, aby som sa necítila ako u mengeleho.
Dávalo sa 50 korún za obliekanie bábätká domov... pekná chobotina.
Za 30.rokov demokracie som občas rôzne menšiu sumu doktorom dala a ti zobrali.
Niekedy mi bolo zle a trápne, ze som dala, aj ze som nedala.
Zase rodinná debata, kedy sesternica dala v 95.,...vtedy 5 priemerných výplat za onkomamku MUDr vzal a oni si vyložili, ze je šanca. Zobral a letel do teplých krajín, teta neprežila ani jeho odlet...zomrela.
Dat, ci nedať?
Niekto dáva skôr ako poďakovanie, niekto, aby preskočil ľudí v poradovniku, niekto kvôli výhode. Ako to ty cítiš a keď máš, daj. 💔

ahhola
15. nov 2022

@annm81 panička agrasivna chodí na sme.tie kde krempasky recykloval klikaci článok o pani orackovej s vredmi predkolenia a v poslednom ťažení.
Tucet ľudí imrvere doma na dávkach a aby mamku vyexpedovali do nemocnice v čistom stave, to radšej ocapovat huby na zdravotníctvo a pokúsiť sa niečo vymlatit s dyzgrymynacyje...
Povedz mi anm, prečo si ju nešla umyť, alebo ravash, orgovanova ci polak, ved nemocnica nezakazuje sprchovat pacienta a ty by si určite helfla....?