Dcérka sa bojí výťahov.

20. jan 2020

Dobrý deň mamičky,
som mamou 7 ročnej dcérky. Dcérka má enormný strach z výťahov, ale nie zo všetkých. U nás v paneláku sa nebojí ísť výťahom, bojí sa, ak je výťah mriežkovaný alebo je kabína výťahu červenej, červeno-hnedej alebo oranžovej farby. Takisto sa bojí rôžnych káblov tiež hlavne tých, ktoré vidí vo výťahu. Nedávno bol u nás odpočátr a máme na toalete počítadlo, bolo tam treba otvoriť skrinku a tam sú tiež rôzne hadice, káble, z toho má strach tiež. Na toalete máme hore ventilátor, odvetrávanie, kvôli tomu ani sama nejde na toaletu. Musím ísť s ňou a ona mi položí hlavu na stehná a pevne ma obíjme. Nesmiem sa od nej pohnúť. V noci keď potrebuje na toaletu ma zobudí. V piatok som mala nočnú, dcérka sa pocikala, keďže s ňou nemal kto ísť a otca budiť nechcela. Boli sme na návšteve u mojej sesternici, tiež tam poterbovala na toaletu, ale takisto tam bolo odvetrávanie a bála sa, musela som ísť s ňou.
Je to na psychológa? Žiadne normálne vysvetlenie toho, prečo sa bojí mi nedala.

pribinak
20. jan 2020

No je. Veď chod sa poradiť. Tým nič nepokazis

777januska777
20. jan 2020

Nepozerala dcéra nejaký horor? Alebo nečítala nejaký strašidelný príbeh?

autor
20. jan 2020

@777januska777 Určite nie, to by som jej ani nedovolila.

mima1
20. jan 2020

Nezistovala si preco ma strach? Ze ci nieco nepovedala. Urcite by som skusila odbornu pomoc

katty2012
20. jan 2020

nakup rozne kusky kablov, hadic, rurok, a ukaz jej to, nech sa toho chyti, nech si to obzrie, nech sa s tym hra s tym, ze to iste je v tych dvierkach. skus sa s nou pomaly k tym dvierkam priblizovat cez den, ked sa hra, tiez nech sa ich pomaly moze dotknut, zaves na ne nejake hracky, prekvapenia, potom tie dvierka nechaj otvorene, aby na ne videla, odfot ich, najskor jej ukaz foto, nech si je ista, ze jej odtial nic nehrozi. skus to robit velmi pomalicky, kazdy den o kusok cohosi pridavat, rozlozit to priblizovanie napriklad na mesiac, aby kazdy den mohla len na par sekund nakuknut, a ist k dvierkam blizsie o 10-20-30 cm, atd.

autor
20. jan 2020

@mima1 Samozrejme, zisťovala, pýtala som sa jej či niečo nepekné nevidela, nepočula, či jej ostatné deti niečo nepovedali. Len mi odpovie, že nevie prečo sa bojí.

3petka
20. jan 2020

Uprimne aj ja som sa takýchto vecí ako mala strašne bála, hlavne čo sa týka toaliet a tých podivných skriniek za nimi 🙂)) a neznášala som keď hučal ventilátor. Ale nikdy som sa nepocikala, vždy na záchode som si ho najprv poobzerala aj keď boli servisné dvierka otvorené, rýchlo som urobila čo bolo treba a padala preč. Inak aj teraz neznášam latríny (drevené) keď ideme na nejakú akciu a nemajú tam toj toja radšej idem do kriakov aj s rizikom že ma niekto uvidí. Vyrastie z toho...

mima1
20. jan 2020

Tak skus ist niekam s nou

autor
20. jan 2020

@katty2012 Už som to skúšala, dotýkala som sa toho ventilátora na wc, trubiek, ale ona sa toho nechcela dotknúť ani za nič.

autor
20. jan 2020

@mima1 Určite to skúsim, celkovo je taká bojazlivá. Poslali sme ju po múku do obchodu, obchod máme hneď pri paneláku, pozorovali sme ju z okna, vôbec tam nešla. Neviem, či sa hanbila alebo prečo. Keď prišla domov, vymyslela si, že bolo zatvorené.

1didiana1
20. jan 2020

treba to proste skusat aj takou tou hravou formou a mozno, teda isto to bude chciet svoj cas sa to zlepsi. ona ak bude rast, tak si myslim, ze sa to aj tym zlepsi a uz sa prestane takto bat

jenny224
20. jan 2020

síce nepomôžem radou, ale môžem povedať, že ako malé dieťa som bola podobná 🙂 dokonca som sa bála niektorých plodov zo stromov, ktoré keď padli, vyzerali na zemi ako húsenice (v mojej hlave) a mama ma musela cez ne preniesť :D takto to bolo pri rôznych veciach, bezdôvodne som sa bála mužov, ktorí mali bradu atď...jednoducho som z toho vyrástla 🙂 nebol potrebný zásah psychológa ani nič

heln
20. jan 2020

Ahoj, ja by som kľudne aj k psychológovi, môže poradiť ako sa toho zbaviť, alebo to môže byť začiatok fóbie, stáva sa to. Raz som čítala príbeh o malom chlapcovi (tu na Slovensku), ktorý mal fóbiu z gombíkov. S tým obchodom by som to nebrala nejak tragicky, jednoducho na to možno ešte nedozrela, bojí sa a ten strach je prirodzený. Ja keď som si mala prvý krát niečo sama vypýtať v obchode, tak som sa skoro rozplakala.

brita7777
20. jan 2020

Aj ja som to mala ako mala...
dokonca raz sme sa aj so sestrou same raz zasekli a vypla sa elektrika, mozno odvtedy to zacalo, to uz si nepamatam presne.

kikidee
20. jan 2020

Ja sa takych veci bojim doteraz🤷‍♀️ A tiez to neviem vysvetlit. A kamoska sa boji rur, kde vidi nejake rury potahane, hlavne v podzemnych garaz a tak...a tiez nevie preco 🙂 neboj ako bude rast bude racionalnejsia a nauci sa ten strach prekonavat..

jana19877
20. jan 2020

To, že sa bojí výťahov je podľa mňa normálne, ja sa ich bojím doteraz. Ale to, že sa bojí káblov a nechce chodiť sama na wc, tak to by som už isto riešila s odborníkom

mistymay33
20. jan 2020

Ja ma 40 rokov a tiež sa bojím výťahov, hlavne keď mám isť na vyššie poschodie, Sama by som výťahom nesla na 12 poschodie ani za nič. mám to od malička a nevyrastla som z toho, aj ked som si kupovala byt tak musel byt max po 2 poschodie aby som nemusela používať výťah. Je možné, že z toho nevyrastie.

janhe
25. nov 2020

@mistymay33 viem ze je to stary prispevok ale ja mam 30 a na vyssie ako tretie poschodie nenozem ist
Pri stvrtom som uz roztrasena a od 5 ma natahuje na vracanie
Bojim sa vysok a vytahov ze spadnu plus slaba klaustrofobia (ozaj tesne miestnosti)