Diktáty v 1. ročníku

lutrana
7. nov 2017

Ahoj, mám syna prváka a už od polovice októbra píšu každý týždeň diktáty, dokonca na známky. Je to pre syna dosť stresujúce keďže tie známky sú všelijaké. V pohode učka dáva štvorky jedna radosť!!! Podľa mňa by si to mali skúšať ale nie ešte na známky. Mám už dve staršie deti a toto sme nezažili aby tak skoro písali diktáty. Opisovali sme a veľa sme opisovali, ale DIKTÁTY? Som s toho zhrozená a to precvičujeme a píšeme podľa mňa dosť veľa. Už ani nechce písať radšej rýchlo číta lebo to je vraj väčšia zábava.

sendika1821
7. nov 2017

Môj syn tiež písal v prvom ročníku diktáty,skoro každý deň,ale boli len cvičné ,dávala len smajlíkov. Raz za čas kontrolný na známku. Teraz je tretiak a stále píšu aj 3 krát do týždňa cvičný diktát a raz za mesiac kontrolný na známku. Tiež som z toho bola v prvom ročníku prekvapená,pretože ja ako dieťa som to nezažila,písali sme až od piateho ročníka .

felycity
7. nov 2017

na to, že je len november, mi to príde naozaj skoro tak to naostro a na známky, zbytočne to dieťa znechucuje a demotivovuje... tiež sme písali, ale najprv sa len včeličkovali a na rodičku nám oznámili kedy začneme už na známky...možno sa treba najprv porozprávať o tom na rodičku, zistiť, či viac detí má s tým problém a pod. , proste diskutovať... u nás to vždy pomohlo, ak rodičia mali problém..len je škoda ho hneď tak to znechutiť a vytvárať strach zo školy, potom by mala p. učiteľka sa nsažiť zistiť príčinu prečo to tak je a ako pomôcť.

flimelka
7. nov 2017

asi nebude problem v tom, ze sa tie diktaty pisu, no skor tie znamky. neviem, ci je pre prvaka vhodne, aby mu niekto daval za diktat 4, ked sa v podstate tie pismenka len ucia. vsak je len november, to uz presli vsetkymi pismenkami?

ostorha
7. nov 2017

Aj mna to iste napadlo ake diktaty preboha ? ved su v skole 2 mesiace medzitým sviatky kolko z abecedy maju prebrate predpokladam tretinu.Normalne by mali zacat az v druhom polroku a to tiez len cvicne a to znamkovanie to je des ,presne ako pises len to deti demotivuje a znechuti..Porozprávajte sa viaceri rodicia a rieste to nezda sa mi to normalne.Ja mam z niektorých pedagogov pocit ze tym tlakom na deti zhadzuju zodpovednost na rodicov , aby sa im doma vela venovali lebo hej citia sa potom niektori rodicia ako nemozni ked im dieta nosi take znamky z diktátov.

kaja73
7. nov 2017

Diktaty takto skoro pisal uz aj moj dnes 19r syn..vyzerali tak, ze ucitel povedal..male pisane a, velke pisane a,male tlacene a,dlhe pisane a....na to netreba mat prebranu abecedu,,staci 1 pismenko..to je hned napr pri acku 8 roznych verzii..4 kratke a 4 dlhe..ale znamky im zacali davat az v 2 polroku a pri mladsom-ten je teraz druhak- zacala davat znamky sice skor -od decembra-ale zas len 1 zapisovala az do polroku..

lutrana
autor
7. nov 2017

@flimelka všetkými písmenkami ešte nie. Pani učiteľka diktuje len po slovách alebo krátke vety to čo už prebrali.

pininka
7. nov 2017

A preco im preboha dava znamky? Ved v prvom rocniku sa neznamkuje. Diktaty pisu preto aby vedela ucitelka,alebo rodic, ze dieta ozaj ovlada to pismenko, je to ine odpisovat z tabule,alebo zo zosita a ine pocut a spravne napisat. Takze urcite maju svoj vyznam ale rozhodne by som ich neznamkovala.

lutrana
autor
7. nov 2017

To napadlo už aj mňa porozprávať sa s rodičmi. Len problém je v tom, že najbližšie budeme mať len konzultačné hodiny a tam sa so všetkými rodičmi nemám možnosť stretnúť. Ale skúsim osloviť aspoň tých, ktorých tam stretnem.
Ďakujem za vaše názory a rady.

h2
7. nov 2017

@lutrana Ahoj, u nás je to opačne, syn má zatiaľ 4 jednotky, písali 1 diktát. Má pocit, že má málo známok, lebo A-čkari a C-čkari (syn chodí do 1.B. a pozná všetkých aj z ostatných tried) už majú kopec známok a písali aj viac diktátov. On by práveže chcel, aby tiež písali viac diktátov a aby dostával viac známok, zrejme preto, že sa mu v škole darí. Možno chyba u vás nie je v tom, že píšu toľko diktátov, ale že učiteľka im dáva také známky, podľa mňa by prvák štvorku dostať nemal, veď ho tým odradí od školy a učenia.

janci05
7. nov 2017

Ja mám tiež prváka a už má jednu celú stranu v žiackej knižke zapísanú známkami, dnes začali ďalšiu stranu. Zatiaľ sú to jednotky, ale neviem do akej mieri to odzrkadľuje skutočnosť, lebo napr. s matematikou problém nemáme, ale to písanie písaných písmen nie je bohvie čo, aspoň podľa mňa. To však nie sme sami. Možno som trochu kritická, ale na druhej strane je mi jasné, že každý nepíšeme krasopisne. Tie "4", dávať prvákovi, to mi príde ozaj prehnané a určite to nepomôže dieťaťu, keď má hneď na začiatku školy pocit, že zlyháva a nedarí sa mu.
Asi budeš musieť počkať na najbližšie rod. združenie a tam sa spolu s rodičmi a učiteľkou porozrávať, či je to vhodné a nutné takto prísne známkovať. Či to skôr neublíži ako pomôže.

lutrana
autor
7. nov 2017

Myslim si presne to isté, veď nech píšu predpisujú ale to znamkovanie? Nechapem. A pritom aj čítať je velmi dôležité a môj prvacik od začiatku roka cital v škole len jediný krát. Mne sa to zda malo. Nuž nasa pani učiteľka je asi len na písanie.