Je zdravé piť bylinkové čaje každý deň?

4. júl 2022

Je zdravé piť bylinkové čaje každý deň (2x do dňa)? Doma vždy počúvam, že robím chybu, že mi to môže škodiť. Prosím vás, tie, ktoré sa vyznáte v bylinkách 🙂 Pijem iba medovku, mätu a šalviu. Ďakujem.

monillia
4. júl 2022

Nie je dobré piť dlhodobo jeden druh čaju,ja striedam tak po 10-14 dňoch

hugigugin
4. júl 2022

Nie je dobre piť bylinkové čaje len tak. Piju sa ak máš nejaké problémy. Šalvia napr.pomaha pri zapale hrdla, klokta sa aj pije, ale nemala by sa napr. Pri tehotenstve aj tak bezne lebo moze ovplyvnit cyklus a v tehu vyvolat sťahy maternice. Každa bylinka je na nejaký neduh.

dejka77
4. júl 2022

Myslim, ze je to v poriadku, ale treba pit rozne caje, teda nepit 1 druh dlhodobo. Este by som to rozsirila o viac druhov.

lenkakravcova
4. júl 2022

Medovka je neškodná.
Mäta väčšinou tiež, to by si jej musela piť aspoň 1L denne a dlhé mesiace, aby ti z nej mohlo byt nejako zle.

Daj si ale pozor na šalviu. Tá sa nesmie užívať dlhodobo - šalvia lekárska obsahuje, je neurotoxický jed tujón. Pri dlhodobom užívaní môžeš dostať otravu: závrate, návaly, dezorientacia..

Keď piješ bylinkové čaje denne, je najlepšie keď ich striedaš. Napr baza a medovka, medovka a mäta, lipa baza a podbeľ a iné. Lepšie je robiť zmesi, kde je menej kusov jednej bylinky a ak používaš sypané bylinky, tak kľudne zalej aj dva tri krát po sebe (stále to bude chutiť dosť podobne, len trochu slabšie).

Ja som schopná v zime byť len na čaji, takže tie 2l denne a pohoda. 🙂