Málo peňazí na darčeky

15. nov 2019

Ahoj dievčatá,
blížia sa Vianoce a ja mám nervy v kýbli. Moja rodina si zvykla diktovať, čo chce na Vianoce pod stromček, kedysi som pracovala v zahraničí a kupovala som im pekné darčeky a niekedy aj drahšie, mala som na to a ja rada robím ľuďom radosť. Doba sa ale zmenila, v zahraničí už nepracujem, vrátila som sa na Slovensko, mám úspory, ale na tie siahať nechcem. Tie úspory sú určené na kúpu bytu. Ja sa rodine nikdy nezdôverujem, či už ide o súkromný alebo pracovný život, keď mám problémy, riešim to všetko sama alebo s partnerom. Je Vám to možno trošku čudné, ale s matkou nemám taký ten klasický vzťah matka-dcéra, nemám ju rada, ublížila mi veľmi, ale ak by som to mala rozoberať, tento príspevok by nemal konca.
Idem teda k veci. Blížia sa Vianoce a všetci si nadiktovali, čo chcú. Samozrejme matka parfém za 150 eur od Chanela, nejaký rolák alebo svetrík. Mama je generál, ona r ozkazuje. Tak aj rozkázala, aby som otcovi kúpila parfém a bratom tiež. Babke by som mala kúpiť topánky, mala by som kúpiť niečo aj sesterniciným synom, ktorí sa jej narodili. Cítim sa ako taký oslík, otras sa. A nie je to len na Vianoce, ale počas celého roka. Matka mi volá, či neprispejem babičke na tamto a toto.. ok, kúpila som jej k narodininám zlaté náušnice za 120 eur, kúpila som jej stôl za 100 eur, tam som jej prispela a tam tiež. Mimochodom babka má 6 vnúčat. Neviem o tom, že by jej niekto prispieval.
Moji bratia, jeden vôbec nepracuje, nechce sa mu, nechce ani chodiť na úrad práce aby mu aspoň úrad práce platil zdravotné, nie, jemu zdravotné platí mama. Druhý brat pracuje. Ani jeden z nich mi nikdy nič nedal, ani mame, ani otcovi, nedali nám nikdy nič či už k Vianociam, meninám alebo narodeninám. Ani ich "netrkne", že by bolo fajn dať darček svojím najbližším k sviatku.
Ja som vždy dà ¡vala veľa darčekov a teda vyšlo ma to na dosť peňazí a ja som minulý rok dostala jeden darček a to náramok - bižutériu. Viem, že sa to nedá takto porovnávať, ale nikdy som od nich skoro nič nedostala - mama hovorí, že nemala čas behať po meste.
Tento rok očakávajú darčeky, ale ja toľko peňazí, aby bol každý spokojný nemám. Rozmýšľala som, kúpiť im nejakú drobnosť a niečo ručne vyrobiť, lenže to by nikto neocenil a skončilo by to na dne skrine alebo v horšom prípade, v koši. Vonná sviečka je pre matku hlúposť. Ja im vlastne neviem povedať NIE. Poradíte, ako by ste to riešili?

kika831
15. nov 2019

Treba sa naucit povedat NIE. Chces si kupit byt a hotovo. Je to tvoja priorita a ty mas pravo pouzit svoje zarobene peniaze ako ty uznas za vhodne. Treba to vysvetlit aj okoliu. Oni to casom urcite tiez pochopia. 😉

0silvia0
15. nov 2019

Ano, povedat kazdemu, ze si nemala cas behat po meste ani kupovat na intetnete, takze tento rok darceky nebudu...

kratucka
15. nov 2019

Ja by som im to normálne vysvetlila, kúp im niečo drobné a užitočné, Vianoce nie sú len o peniazoch, je to hlavne o tom, že sú všetci spolu 🙂

sissy27
15. nov 2019

nuž, nech napíšu ježiškovi a nie tebe 😀
Ja by som sa len usmiala a povedala "uvidíme, vianoce sú o prekvapeniach" 😀 a vôbec by som si s tým hlavu netrápila. Prípadne tak ako oni - nemala si čas behať po meste.

becnova
15. nov 2019

Nechcem byť zlá. Ale naozaj niesi povinná platiť 400€ len za parfémy! Si mladá žena ,ktorá sa snaží postaviť na svoje nohy! Matke kúp rolák, ocinovi nejaký sveter tiež, bratovi ponožky. Niesi žiaden oslík, otras sa. Nikdo ti nebude diktovať čo máš mam Vianoce kupovať. Kúp im čo cítiš. Milovanej mamke vysvetli ,že tvoja situácia sa zmenila a bodka.

autor
15. nov 2019

@becnova V tom máte pravdu, ale ona hneď začne rýpať, napr. "A prečo nemôžeš? Nemáš peniaze? Pracuješ vôbec alebo klameš? Ktovie či vôbec chodíš do práce"... a podobne. A ja fakt nemám náladu na jej reči.

lubi40
15. nov 2019

tak teda ja robim v zahranici, ale taketo drahe darceky nekupujem. Mama+otec max 100€ a to sa so segrou skladame. Sestra z rodinou tiez max 100€. Manzelovi surodenci - oni si darceky darceky vobec nekupuju: donesieme flasu, nejaku drogeriu, detom sa kupia hracky a je to. Ved Vianoce su o tom byt spolu a nie minut si zivotne uspory...

sissy27
15. nov 2019

pokiaľ má mama sklony nemiestne rýpať, tak by som nič nevysvetľovala a hlavne neospravedlňovala tým, že "situácia sa zmenila" ale úplne sprosto by som jej povedala NECHCELO SA MI PRESNE TAK AKO TEBE a vybavené. A kľudne by som jej pripomenula čo som kedy ja dostala od nich keď si tak veľmi potrpia na darčeky.

0silvia0
15. nov 2019

vsetci anonymovia na mk maju rovnake matky? Vsetci rodicia diriguju svoje dospele zarabajuce deti a tieto dospele deti sa nevedia odstrihnut od ich vplyvu... uz ten isty scenar so zivotnymi obmenami dnes citam treti krat

autor
15. nov 2019

@0silvia0 tak ja by som mohla napísať príbeh o mojom vzťahu s rodinou.

ivca88
15. nov 2019

Ach. To ma mrzí.
Takáto rodina ti veru nič dobrého nedá.
Keby si to aspoň vážili
Neuvažovala si nad tým, že tam na Vianoce nepôjdeš a miesto toho budeš s niekým, kto ťa má rád ?
Alebo kľudne aj sama v hoteli. Za cenu darčekov ti pomaly aj Kempinski vyjde

autor
15. nov 2019

@sissy27 No to práve ja neviem. Jej reakcie sú hrozné. Tiež by som tieto Vianoce chcela stráviť s priateľom sama a ešte som jej to ani neoznámila.

0silvia0
15. nov 2019

niekedy su tie rodinne vztahy fakt hrozne, to verim, ale treba sa od toho oslobodit, snad sa nenechas vyuzivat dalsich 50 rokov🙄

autor
15. nov 2019

@ivca88 presne to chcem, iba my dvaja s priateľom. Ale neviem, ako to povedať mame. Nebola som od marca doma a u¢ ma podozrieva, či nie som tehotná, keď nechcem prísť domov.

becnova
15. nov 2019

Nemusím sa ti spovedať a hotovo. Bodka koniec. Povedz jej ,že máš iné výdavky ,ktoré ona nepotrebuje vedieť a nehodlám opäť minúť 400€ za nejaké parfumy. Keď chcú nech si kúpia. Povedz jej že niesi dojná krava a riešiš iné problémy ako rozhadzovať peniaze na také zbytočnosti ako channel parfum...

misinka0611
15. nov 2019

Bohuzial, v case keď si pracovala v zahranici si si ich rozmanala a teraz, automaticky očakávajú hodnotne darčeky. Podľa mna si urobila chybu že si im to vsetko kupovala a tvoja rodina tvoju štedrosť využila a hodlá využívať aj ďalej. Odhliadnuc od toho že mi príde zvláštne keď si diktuje rodina hodnotné darčeky, nezadlž sa kvôli nim a ako si ich navykala na taketo dary, zacni ich navykat na normálne darčeky, síce to bude tazsie veď na dobré sa lahko zvyká, no je to pre tvoje dobro.

Ak ta majú radi ani nepipnu, ak pipnu aspoň vies že si nič nezasluzili a nezasluzia 🙂 Veď Vianoce sú o inom ako o parfeme od Chanela za 150€ nie ? 🙂

autor
15. nov 2019

@ivca88 dokonca si ma fb našla môjho priateľa, poslala mu žiadosť o priateľstvo a písala mu...

francuzka17
15. nov 2019

Je to hrozné. Ja by som jej rovno povedala, že áno pracujem síce, ale toľko peňazí nemám a nebudem kupovať drahé darčeky. Inak prečo nekúpi ona? Po prípadnej zlej reakcií na tvoju odpoveď by som tam ani na Vianoce nešla a rovno jej to oznámila. Buď sa spamätá alebo nie...

bagre
15. nov 2019

no neviem aké sú v rodine vzťahy,- z toho čo píšeš to nevyzerá moc ružovo... ale treba narovinu povedať že tento rok darčeky nebudú. A čím skôr, tým lepšie PRE TEBA. Ostatní ťa majú tak či tak na háku a očakávajú len darčeky. A ak treba niekomu vysvetľovať dôvod že prečo nie darček za 150e ,hlavne keď on nemá čas a ani snahu nič zohnať...nie je o čom. Búrka bude tak či tak, ale si svojprávna osoba, a môže ti to byť jedno. Nič nemiestne nerobíš. Akurát budeš slobodnejšia.
A asi by som aj vzťah viac chránila... držím palce

autor
15. nov 2019

@francuzka17 Ona sa tieto Vianoce nejak spamätala a chcela mi kúpiť náušnice, ale povedala som jej, že nie, nechcem. Zaujímavé.. ale ktovie, či to neboli len kecy. Ja mám totiž, okrem Vianoc, aj narodeniny a meniny v decembri.

francuzka17
15. nov 2019

No veď nehovorím, že nemáš kupovať nič.... Ale prečo by si práve ty mala bratom kupovať parfumy? Ale ty poznáš rodinu a vieš ako to u vás chodí.. Ale ja osobne by som si také diktovanie darčekov nenechala tolerovať, a ešte tak drahých.

autor
15. nov 2019

@francuzka17 Oni to berú normálne. Mama mi zavolá, čo mám komu kúpiť. U nás sa totiž nikdy nenosilo "prekvapenie" až pod stromčekom, každý vedel, čo dostane.

sasanka605
15. nov 2019

Tak rodinu si nevyberie niekto. Mam to podobne s mamou len ja som sa odsťahovala a cez Skype jej vždy pekne poviem ze o tomto sa rozpra at nebudeme a keď chce pokračovať tak kľudne sama do tmavého obrazu tabletu. Časom sa naučila ale trvalo to veľmi dlho a co sa týka Vianoc ja mam problém opačný. Mne mama tvrdila ze ona nechce nič a aj tak som jej kupovala. Jeden rok som si povedala dosť, keď nechce nič a. Potom je viac menej nepokojna keď dostane niečo, tak nedostane nič a to len bola paráda keď som prišla domov, nasraný rodič celé Vianoce. No povedať nie jej musíš, podľa mňa to nestojí za to aby si sa ty vychádzala z peňazí a dostaneš za to len "hubovu polievku". Tak tieto Vianoce to bude veselšie ale oni si zvyknú pomaly že nie si bezodna studňa na peniaze. Keby mala svoje reči blbé ja by som sa zdvihla a odišla. Keď chodíš do roboty voľná nie je nejak extra veľa tak by si si ho v kľude užila aspoň.

suzitok
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
15. nov 2019

Ešte aj bratovi, tomu čo nepracuje, len sa váľa doma som musela prispieť 100€ na notebook. A mama mi včera pripomenula, že mu dlžím peniaze, čo som mu sľúbila prispieť. To je moje prekliatie - neviem povedať nie.

autor
15. nov 2019

@suzitok Máš pravdu, naučila som si ich.

suzitok
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sissy27
15. nov 2019

tak si sprav vianoce s priateľom a nič mame ani zvyšku rodiny nehovor. Až keď sa opýtajú, či prídeš, tak povedz nie, neprídem, máme svoj program. Hotovo.
Fakt nechápem, čo si z mamy taká predposratá. Nemáte bohvieaké vzťahy, tak ťa nemusia ani trápiť výčitky, že jej tvoje "nie" ublíži.

maminuska
15. nov 2019

normálne povedz že sa podporujú chorí , starí a postihnutí , ani jedno brat nie je . Terba povedať jednoducho NIE. Rodičom kúp niečo a tam skonči .

autor
15. nov 2019

@sissy27 To by bolo nadlho. A to by si ju musela poznať aká je bezcitná