Moju 12-ročnú dceru poškriabala túlavá mačka

prehlad
10. aug 2022

Dobry deň,
Prosim vas mam otazku,, moju dceru ktora ma 12 uškriabila mačka. Keď ju poškriabala hneď sme rany natreli dezinfekciou teda presnejšie alpou..rany niesu velké.. ma to od včera poobedia a dnes hovorila že keď sa tej rany dotkne dosť to bolí, a teda ale nejako začervenane to tam nemá ale bojím sa teda trochu toho že keď ju poškriabala mačka tak by mohla dostať toxoplazmozu..
Takže mali by sme zajsť za lekarom? A teda ak niekto niečo vie o toxoplazmoze tak počula som že do budúcna by to mohlo urobiť problémi typu že bábätko nebude zdravé ako napr. demencia, atď... Ďakujem predom za všetky odpovede.

e1i
10. aug 2022

@prehlad rozhodne by som isla k dr kedze macka tulava, ci tetanovku skontrolovať alebo besnotu? Co sa tyka toxoplazmozy, mozno ju dostat aj z nedostatocne umytej zeleniny napr. V prvom tehotenstve som mala protilátky po prekonaní, pritom neviem, netusim ze by som ju niekedy mala. Ako deckam nam dr na to aj krv brala lebo sesternica ju mala

anavixy
10. aug 2022

Bolí aj škrabanec od očkovanej bytovej mačky, mám dosť skúseností. Dezinfekcia je dostatočným osetrenim povrchoveho skrabanca podla mna. Toxoplazmoza je nebezpecna, ak sa nou zena nakazi v tehotenstve.
Prenasa sa hlavne vykalmi maciek, pri cisteni macacieho zachoda, hranim sa v otvorenim pieskovisku, zjedenim kontaminovanej potravy alebo aj nedostatocne tepelne upravenym masom, kedze nie len macky mozu byt nakazene. Nakazenie sa toxoplazmozou zo skrabnutia je nepravdepodobne. Odporucam do buducna zaobstarat dezinfekciu z lekarne, verim, ze alpa ju stipala viac ako uskrabnutie 😶

lindusss2016
10. aug 2022

@prehlad toxplazmozy sa bat nemusis, moze ju rovnako preniest domaca macka ako divoka, nie je vsak nebezpecna pre tvoju dceru. Tetanus sa prenasa hlbokymi bodnymi ranami, ktore su infikovane trusom hospodarskych zvierat. Proti tetanu je dcera este k tomu ockovana. A sanca, ze by macka mala besnotu, je ozaj mala. Ak by vo vasom okrese bola rozsirena besnota, vedela by si o tom.
Predpokladam, ze rana nie je hlboka a ak ste ju vydezinfikovali, malo by to byt dostacujuce, u dr by s tym uz aj tak nic nespravili.

marseillefan
10. aug 2022

Takéto rany treba vždy hlboko vydezinfikovať poriadnou dezifekciou... vždy. Prosím ženy, kúpte si z lekárne, mali by byť v každej domácnosti... Ja som na to prišiel, keď som stúpil na klinec. Besnota a Tetanus sú brutálne ochorenia. Ja osobne by som s tým išiel k lekárovi a možno nechal dcéru zaočkovať proti besnote resp. aj proti tetanu (ak náhodou nebola očkovaná pri narodení). Fakt to nie je sranda, na besnotu je 100% úmrtnosť, ak sa choroba rozvinie.

O toxoplazmóze sa šíria mýty. Nie, v budúcnosti nepotratíš preto, že si mala v detstve mačku. Riziko potratu tu je len v prípade, že sa toxoplazmózou nakazíš počas tehotenstva. Takže ak tvoja 12-ročná dcéra nie je náhodou tehotná, nemusíš mať kvôli tomu obavy.

nika523
10. aug 2022

Vieš koľko túlavých mačiek ma už poškriabalo? Nie, nič jej nehrozí, bolieť to bolí tak dva dni a koniec a z uskrabnutia toxoplazmozu dostať nemôže, toxoplazmoza je vo vykaloch a je nebezpečná pre ženu ktorá je momentálne tehotná a nie že o 10 rokov bude tehotná.

nika523
10. aug 2022

A besnotu môže dostať len po uhryznutí lebo sa prenáša výlučne slinami a besnota u mačiek myslím že na Slovensku nebola niekoľko rokov, takže kľud never nezmyslom, pracujem a pomáham mačkám z ulice, niekoľko som mala aj doma kým sa neadoptovali a pri chytaní sa stalo že ma aj poskriabala alebo kusla a žijem.

bluka2
11. aug 2022

V našich končinách besnota? Toho sa teda fakt nemusíš báť.

tayla
11. aug 2022

@marseillefan ty ma vždy pobavíš 🤭😂🤣