Pustite pas z ruky?

1. dec 2023

Máme tu v práci dosť aktívnu debatu práve ohladne pasu. Ked idete do zahranicia...Tak je normalne pre Vas asi ked prechadzate hranice date z ruky pas pozriet na letisku v prepazke...To je ok......Potrebujete zamenit peniaze a urobite to v danej cudzej krajine...Pustite pas z ruky?Alebo date normalne iba NAKUKNUT do pasu? Alebo nechate mu prekopirovat pas...?Co je podla Vas normalne?A co uz je podla Vas nepripustne alebo mimo...Priklad kamoska zajednava ubytovanie cez booking a tam od nej chce ubytovanie aby prekopirovala pas. Podla mna to nie je ok.Ona tvrdi, ze je to ok.Dalsi priklad idete do svojho ubytovania v zahranici...Ktore ste si objednali.Date personalu do ruky pas alebo zas date nakuknut alebo date prekopirovat?Podla mna tento doklad si treba chranit.Je to pravda alebo nie je to pravda?Dakujem za nazory.

missviolet
1. dec 2023

aj na airbnb pytali odfoteny pas ci obciansky, po gugleni sme zistili, ze je to naozaj lokalna legislativa.

vroni
1. dec 2023

Tak pri výmene peňazí odo mňa pas ešte nechceli. Hotel si ho pýta úplne bežne, áno, je to legislatíva, zase nevidím dôvod hystericky nepustit pas z rúk, co s nim akože urobia?

gemerka17
1. dec 2023

Bežná prax v zahraničí je keď sa ideš ubytovať, že dáš pas a oni si ho okopiruju. Ty si ho vyzdvihneš o pár hodín. Nevidím dôvod, aby si pri takýchto štandardných situáciách nedala z ruky.

stormie
1. dec 2023

Nam pravidlene v hoteloch beru pasy na registraciu (zajazd cez ck) alebo aj v chorvatsku ak ide o legalneho prenajimatela tak potrebuje hosti nahlasit a davame pasy. Neviem co by kto robil nelegalne s kopiu tvojho pasu? Strata alebo kradez je samozrejme nieco ine

sense
1. dec 2023

Pri ubytovaní pýtajú vždy doklad totožnosti kvôli registrácii, nevidím dôvod ho z ruky nedať, vždy ho dostaneme. Hneď naspäť. Na bookingu ešte odo mňa nikto kópiu dokladu nepýtal. Peniaze v zahraničí nemenim. Ak máš s tým problém môžeš ostať doma a nikam nechodit

martinka13
1. dec 2023

Pri ubytovaní v hoteloch v zahraničí vždy pýtajú pas a prídeme si ho vziať o deň neskôr.

h2
1. dec 2023

Pri ubytovaní v zahraničí vždy odovzdávame pasy/občianske na recepcii hotela aj na niekoľko hodín. Nevidím v tom problém.

simca06022011
1. dec 2023

svoje doklady nikde nezdielam online, nekopirujem, neskenujem. Ale na hoteloch je to bezna prax, registruju cloveka bude s OP, alebo pasom.. vezmu okopiruju. Niekde to vybavia hned na recepcii, inde to trva hodinu dve, niekde do druheho dna.. myslim, ze aj kovli registracii turistov sa to robi, aj u nas by sa to malo, ale vacsinou staci vypisat tlacivo ubytovatelovi (aj chataria pod. by to mali riesit = lokalna dan z ubytovania sa plati)

nikpa
1. dec 2023

Nie, nedám okopírovať pas. Nedala som ani v Telekome pri kúpe novej sim karty okopírovať OP, nie ešte volakde v hoteli. Tam to vždy vybavím pri príchode na počkanie, dám pasy a čakám na recepcii kým si opisuje údaje. Ešte som sa nestretla s tým, že by niekde žiadali vyslovene fotiť doklady a nestačí im len opísať údaje.

marcellka32
1. dec 2023

@nikpa presne takto
Počkám nech si skontroluje a nech mi to hneď vráti....

vanilkovazmrzka
1. dec 2023

V chorvatsku pred par rokmi pan z ubytka povedal, ze potrebuje vidiet doklady a opisat si z nich udaje, ktore potrebuje kvoli tomu, aby nas mohol ubytovat. Sam povedal, ze si to fotit nesmie, lebo to je zakazane, moze si len vypisat udaje, ktore potrebuje.

Ale bezne to robia tak, ze si doklady k sebe vezmu, ty sa ubytujes, a potom sa zastavis napriklad na recepcii a doklady si vezmes. Mne je to asi jedno, vyberam si seriozne ubytovania a dobre recenzovanych ubytovatelov, nepotrebujem byt v tomto paranoidna.

nikpa
1. dec 2023

Paradox je, že nikdy nikde nedávam doklady z dohľadu ale raz mi kompet celé doklady aj peňaženku v zahraničí skoro ukradla opica 🦧😅 resp. aj ukradla ale keď zistila, že to nie je na žranie tak ich po mne hodila späť.

mk1111111111
1. dec 2023

My mame vzdy ofoteny pas a OP v mobile, pre pripad, ze by sa s nim nieco stalo. Tiez bezne v zahranici mame pas na recepcii, samozrejme, chodime do lepsich hotelov. Na SK tiez pas pytaju, ale pri tom, ako sa OP hocikde kopiruje, je to asi jedno, ci ho tam nechame, ci nie. Hlavne mat tu kopiu, ci uz papierovu, pripadne foto v mobile, aby sa v zahranici dala vystavit nahrada. A vzdy nosime aj pas, aj OP, kazdy osve, ak sa jedno zapatrosi, mame aspon druhe.

surama
1. dec 2023

Na letisku pytaju pas len na pasovom, nie? Pozru a vratia. Ked pridem do hotela, tak tiez len pozru, zapisu si, co potrebuju a vratia. Nikde by som svoj pas nenechala a uz vobec nie, aby si ho okopirovali .

tenerifka
1. dec 2023

ano, vzdy dam samozrejme pri ubytovani pas, vacsinou to je zalezitost par sekund, kedy bud okopiruju, alebo odpisu udaje, nevidim na tom nic zvlastne ani nebezpecne, cestujem velmi casto a vsade po svete a je to uplne bezna prax. Este sa mi ale nestalo, zeby si tam pas nechali na niekolko hodin a pod., vzdy hned vratia

viera27
1. dec 2023

Pri ubytovani to zvykne byt standard,aj ked pas nevydavam,iba okopirovat,alebo odpisat. V ramci EU nosim jeden pas. Tip: Do inych destinacii a hlavne na vlastnu past nosim pasy dva. Hlavne je to podstatne,ak mas napr. v pase peciatku zo specifickej krajiny typu Iran vs Izrael, Azerbajdzan vs Armensko a pod.

monillia
1. dec 2023

@viera27 toto ti už veľmi nepomôže, niežeby dom mala vlastnú skúsenosť. Videla som video s jedným cestivatelom čo ma síce 2 pasy ,ale už je v systéme ,stačí zaplatiť kartou. Keď cestuje do Izraela tak jo dlho kontrolujú lebo ma precestovane arabské krajiny okolo

viera27
1. dec 2023

@monillia to by sa museli cielene zamerat a lustrovat ma. Standardne plesknes pas,prelistuju a ides,pripadne pozru viza. Ale s odstavenim presne kvoli peciatke a naslednej neprijemnej lustracii skusenost veru mame.